Det danske magasin i Spanien

Vel er alle uskyldige indtil det modsatte er bevist, men sagen er klar. Den er endda så klokkeklar, at Juan Carlos nærmest har måttet flygte ud af landet. Korthuset bag ham er væltet – helt uforståeligt og unødvendigt.


Der var længe tvivl om Juan Carlos – men af en helt anden art. Tvivlen gik på hans evner og intentioner, da han som meget ung blev udnævnt som Konge af Spanien efter Francos død. Den sidste tvivl blev imidlertid slået til jorden den 23. februar 1981 – en dato der står klar i erindringen hos alle spaniere, der var kommet til verden dengang. For mens Guardia Civil betjente havde belejret det spanske parlament og dele af militæret sat kursen mod Madrid i forsøget på at få gennemført et statskup, trak kongen i sin militæruniform og gik på landsdækkende tv. Beskeden til folket var klar: hold jer i ro og tro på demokratiet. Derefter vendte militæret om. Og dagen derpå trak betjentene sig fra parlamentet. Juan Carlos havde på egen hånd afværget den mest kritiske situation siden demokratiets genindførelse. Han viste sig som en ”rigtig” konge, som folkets mand og én af dem, man kunne stole på. Han havde spillet sine kort rigtigt til trods for hans opvækst i et skrøbeligt korthus. 

Juan Carlos blev nemlig født i eksil – i 1938 i det charmerende Rom. Livets start blev dog knap så charmerende for Juan Carlos. Hans far, Alfonso 13, havde syv år tidligere valgt at forlade det uroplagede Spanien. Efter aftale med Franco blev Juan Carlos i en alder af bare ti år sendt tilbage til Spanien for at fortsætte sin skolegang. Senere gennemgik han en militæruddannelse og studerede filosofi, politik og økonomi. Franco så gerne Spanien som et kommende monarki og udpegede derfor Juan Carlos som prins i ’69. Fem år senere, da Francos helbred for alvor begyndte at svigte, blev Juan Carlos statschef, og året derpå blev han udnævnt som Konge af Spanien. Der gik ganske få uger før den unge og upåagtede Juan Carlos overraskede folket første gang. Stik imod forventet brød han hurtigt med den autoritære stat, som han ellers havde sværget troskab, og gjorde sig selv til den drivende kraft i omformningen af Spanien til et moderne demokrati. Første frie valg kom allerede i ’77 og året derpå forfatningen, som gjorde Spanien til et konstitutionelt monarki. Juan Carlos’ rolle og indsats for et nyt, morderne Spanien gav ham dog en autoritet langt ud over forfatningens ordlyd. Men det var en autoritet, alle var trygge ved.           

Med sin humor, nærhed og varme trængte han ikke bare ind i Spaniernes hjerter. Han trængte også igennem på den internationale scene, hvor han i flere årtier repræsenterede Spanien for at fremme handelsaftaler i selv de fjerneste verdensdele. Ingen tvivler på, han gjorde det godt – måske også lidt for godt! Juan Carlos kunne nemlig mænge sig og åbne døre. Også de døre, der førte til penge, magt og smukke kvinder. Det er her den tyske forretningskvinde med de danske rødder, Corinna Larsen, kommer ind i billedet. Fra første ægteskab har hun titel som prinsesse, og fra engang sidst i 00’erne blev hun Juan Carlos’ lille prinsesse. De blev – ikke bogstaveligt talt – taget med bukserne nede på en rejse sammen i 2012. Det var der ingen, der blev forbavsede over – heller ikke den spanske Dronning Sofia, med hvem Juan Carlos altid har haft et fredeligt forhold og opfyldt sine officielle pligter på trods af deres brud. Det var derimod rejsens ”tema”, som tog dagsbladenes overskrifter. Juan Carlos og Corinna var nemlig taget på jagt i Afrika, hvor de ikke tøvede med at skyde fredede elefanter. Fra den dag begyndte det at gå ned ad bakke for den ellers så elskede konge.  

Det er ikke til at sige, hvem der gjorde hvad og hvorfor. Fakta er blot, at den ulovlige jagt udviklede sig til ulovlig hvidvaskning af ulovlige returkommissioner, som Juan Carlos har modtaget for at skabe kontakt mellem spanske konstruktører og mellemøstlige regeringer i forbindelse med udliciteringer af højhastighedstog i sidstnævnte lande. Det er ikke en buket blomster og en æske chokolade den forhenværende konge modtog som mellemmand. Det er derimod 65 millioner euro, som han på fornemmeste vis har fået kanaliseret udenom skattevæsenet via et hav af selskaber, boligopkøb og bankkonti i flere forskellige skattely. Juan Carlos og Corinna har givetvis gjort deres bedste for at skjule deres bedrag – men det har ikke været godt nok. Skattevæsenets har optrevlet det meste og telefonaflytninger efterlader ingen tvivl. 

Alle står uforstående overfor hvorfor Juan Carlos har bevæget sig ud på et kriminelt spor. Som medlem af kongehuset har han aldrig manglet noget og på fornemmeste vis havde han vundet folkets respekt. Nu har han mistet det hele. Korthuset er væltet. Og han efterlader sin søn med et kæmpe opbygningsarbejde i en tid hvor monarkier og kongeriger i forvejen mødes med større og større skepsis.  

Af Henrik Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.