Det danske magasin i Spanien
Spansk Stil – Avantgarde med et polemisk islæt

Spansk Stil - Avantgarde med et polemisk islæt

Spansk stil er andet end arabiske fliser og marmorgulve, når man taler arkitektur og indretning, det er andet end prikkede flæsekjoler, når man taler mode, andet end provencalske spisebordsarrangementer når man taler møbeldesign og andet end tortilla når man taler gastronomi. Spansk stil er en mangfoldig størrelse, der er i rivende udvikling. En størrelse, der er svær at sige noget generelt om, andet end at moderniteten har fået et fast greb om tendenserne. Kigger man sig rundt i det spanske samfund, ser man en traditionel landbrugskultur, der er på vej til at blive et moderne bysamfund. Det i sig selv giver en spændende fusion af gammelt og nyt og er et af de mest kendetegnende træk ved den spanske stil.

Slips på ryggen, skjorteflipper på bukserne, kjoler med reb i udskæringen… Ingen anden spansk designer har chokeret både modelskere og -anmeldere mere end David Delfin i løbet af de sidste fem år.
Han er født i Málaga-provinsen, i bjergbyen Ronda og på hans dåbsattest står der et helt almindeligt navn: Diego David Domínguez González. Kunstnernavnet indeholder hans yndlingsdyr, nemlig delfinen, som han har en tatovering af på sin overarm. Den unge designer med en spinkel krop, et nedadvendt blik og et fandenivoldsk udseende er blandt den indskrænkede gruppe af ultra-trendy modedesignere, der for tiden gør sig bemærket både nationalt og internationalt.

Kunst eller mode?
For fem år siden præsenterede han sin første kollektion på den spanske modescene Las Cibeles og siden da har anmelderne været i tvivl om, hvordan de skulle karakterisere hans tøj. Er det kunst eller mode? lyder det spørgsmål, der trænger sig på og giver modeanmelderne en indre uro, indtil de får et svar. Det er først og fremmest mode, siger David Delfin selv, men indrømmer dog, at han ynder at gøre sine catwalks maleriske, ligefrem teatralske. La Corte de los Milagros (Miraklernes Domstol), som var hans første ”optræden” på Las Cibeles, fik selv modebranchen til at spærre øjnene op og de næste dage var forsiderne på landets største aviser spækket med det hidtil ukendte navn David Delfin. Det vakte opsigt, at kreationerne blev præsenteret på modeller, der havde sorte sække over hovedet, reb om halsen og bar på store krucifikser. Det var dystert og vovet, og så skabte det en uigenkaldelig opmærksomhed. Kollektionen var inspireret af surrealismen, især af den spanske, nu afdøde, filminstruktør Luis Buñuels univers. I det hele taget henter David Delfin mange af sine ideer i filmverdenen og i kunstens verden generelt. ”Hvis det at designe kun handlede om at lave pænt tøj, ville jeg aldrig være blevet designer. Jeg elsker moden og den interesserer mig, fordi den er åben over for indflydelse fra andre kunstarter, så som film, fotografi og teater”, har David Delfin udtalt om sin dedikation. Men han har da også andre evner end at designe tøj, han har bl.a. udstillet malerier, spillet med i film og instrueret flere kortfilm.

Det udtryksfulde slips
David Delfins fetich er slips. Han bruger og sætter dem på alle mulige forskellige måder, på skulderen, på ryggen, ned ad armen eller i bæltet. Han har sågar lavet en badedragt af et slips. Slips fascinerer ham, fordi de udsender et eklatant signal om magt, og dermed er et stærkt statussymbol. De udtrykker seriøsitet, formalitet og styrke. Men på trods af den magt slipset signalerer, er det en beklædningsdel, der er i fare for at blive udryddet. Nutidens unge mennesker bruger dem helst ikke, og David Delfin har derfor gjort det til sin kæphest at bevare den udtryksfulde accessory.

En stil, der vender på hovedet
Hver sæson kommer der et nyt udtryk fra David Delfin, han er bestemt ikke en designer, der har en fasttømret stil. Kodeordene for hans kollektioner er forskydning, opsplittelse, nedbrydning og genopbygning. Det lyder abstrakt, og det er det på sin vis også, for der bliver vendt op og ned på tingenes logik, når David Delfin sætter sig til tegnebordet. Finurlighed kunne godt være et af hans yndlingsord, ligesom kontrovers også klinger godt i hans ører. Han mener ikke, at man kan tale om et sexy eller feminint outfit, for ham at se er det den kvinde, der har tøjet på, der tilføjer det disse kvaliteter.

Hvor og for hvem?
Brandet Davidelfin fremstiller 5000 beklædningsdele om året. Tøjet bliver hovedsageligt solgt i hans egen butik i calle Jorge Juan 31 i Madrid. Men i eksklusive butikker i Barcelona, Valencia og Paris kan man også finde en Davidelfin-robe. Hovedmålgruppen er kvinder mellem 25 og 45 år. Den feminine linje er sofistikeret og består næsten udelukkende af aftenklæder, mens den maskuline linje er mere i street wear-stilen.

Indtil den 20. september fremvises en af David Delfins kunstvideoer på CAC museet i Malaga. Kortfilmen er en afsøgning af forholdet mellem det bevidste og ubevidste. David Delfin går selv model ved catwalken Pater

Af tina@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.