Det danske magasin i Spanien
Det er efterår – og tid til kastanjer

Det er efterår - og tid til kastanjer

Aftenerne er blevet mørkere, temperaturerne er faldet og antallet af turister i shorts og T-shirts er faldet markant. Spanierne har klædt sig påtil den kolde sæson; en svag duft af mølkugler fortæller os, at der er fundet uldfrakker og pelsjakker frem. Men en anden duft fortæller os også, at vi er på vej ind i en ny sæson; duften af ristede kastanjer.
Kastanjetræet, Castanea Sativa, som oprindeligt er kinesisk, skal have været introduceret til Europa gennem grækere og senere også romerne. Træerne med deres smukke hvide blomsterranker har vokset vildt i Middelhavslandene i over tre tusinde år. I Spanien trives disse næringsrige træer bedst i den nordvestlige del af landet.
De næringsrige og velsmagende nødder har tidligere været en vigtig del af kosten på den iberiske halvø, især inden kartofler og majs fandt vej til Europa med Columbus. De er naturligt rige på kostfibre og C-vitamin. Derudover indeholder de B6, kalium og folat/folinsyre. Den relativt neutrale smag giver dem mulighed for at bruges til næsten alle typer retter.
Det er værd at bemærke, at kastanjer, der vokser vildt i Skandinavien, de såkaldte hestekastanjer, indeholder aesculin og er giftige for mennesker og dyr.
Stor satsning på kastanjer
I provinsen Cáceres, der ligger i Extremadura-regionen, satses der nu start på kastanjer. Nye træer plantes og der forskes i flere sorter. Lokalbefolkningen opfordres til at samle nedfaldne kastanjer, når de går på tur og derefter sælge dem til opkøbere. Hvis de er ivrige, vil dette give dem en god ekstraindkomst. Det store fokus på de næringsrige nødder i et område, der skal være et af Spaniens fattigste, er blevet særligt godt modtaget af både politikere og befolkningen generelt. Lave vedligeholdelsesomkostninger og gode salgspriser gør dette til et meget rentabelt produkt. Derudover skal kastanjetræer have en høj miljøværdi på grund af den biologiske mangfoldighed, de genererer omkring dem. Dette betyder igen, at andre landbrugsprodukter kan dyrkes mellem træerne.
Det bevidste fokus på kastanjer i Extremadura har modtaget en masse opmærksomhed fra andre områder i Spanien og også fra andre Middelhavslande.
Kastanjer er omgivet af en grøn “skal” med lange pigge/spidser, der stort er fjernet, før de når butikshylderne. Hvis du vil tilberede din egen castañas asadas, er der forskellige opskrifter tilgængelige online, på spansk, engelsk og alle skandinaviske sprog.
Vi foretrækker dog at få dem indpakket i et kræmmerhus af papir af en smilende person, der står på et fortov på en mørk efterårsaften…
Af Rikke Juell Printz

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.