Det danske magasin i Spanien
Dansk team i tysk bank

Søren Glente og Morten Juul Nielsen.

Finanskrisen ændrede ikke kun saldoen på alverdens bankkonti, den rykkede også rundt på en del af de danske bankfolk, som vi igennem en årrække har lært at kende her på Kysten. Banker gik konkurs, blev overtaget af staten eller fusionerede med andre banker, mens nogle kæmpede videre i eget regi med eller uden bankpakker. For to danske bankfolk, der igennem snart 20 år er kommet regelmæssigt i Spanien, har de sidste par år været både turbulente og spændende, og i dag sidder de på en arbejdsplads, der lever 100% op til det, der for dem begge er nøgleord i bankverdenen, nemlig soliditet og kontinuitet.

La Danesa mødte Morten Juul Nielsen og Søren Glente til en snak om at være globaliseret dansker i en tysk bank i Luxembourg.

Hvorfor en tysk bank?
Morten: Jeg var egentlig ikke i tvivl, da jeg fik jobtilbud fra Dredsner Bank, som allerede dengang var i fuld gang med fusionen med Commerzbank. Her er det ikke nødvendigt at forklare, hvad det er for en bank, man arbejder for. Commerzbank er kendt over hele verden, i høj grad for sin tyskhed, hvis man kan sige det sådan; kvalitet, sikkerhed og faste rammer. Made in Germany. Og så er der det med soliditeten, som efter finanskrisen er helt afgørende, når kunden skal vælge bank.

Er hverdagen anderledes? Eller kunne man i princippet arbejde i en hvilken som helst private banking afdeling?
Søren: I forhold til de banker, jeg tidligere har været ansat i, er Commerzbank temmelig topstyret. Det tager tid at få nye ideer til nye markeder gennemført, men til gengæld er de 100% gennemtænkte og i orden, når de endelig kommer ud. Fx kan vi endnu ikke tilbyde finansiering af fast ejendom i Spanien, som vi kan i Frankrig. Men det kommer til at ske, for det mangler i produktpaletten. Ulempen for os, der sidder med kundekontakten, er, at det tager tid. Vi vil jo gerne se action her og nu, og det skal man altså lige vænne sig til. Omvendt gør vi tingene rigtigt første gang.

Morten: Her skal man ikke blot sælge et nyt produkt til kunden, men også internt i banken. Og med den erfaring, vi har i fx Spanien, tænker vi da, at ledelsen godt kunne uddelegere sådanne opgaver til os i stedet for at sende dem igennem en masse udvalg. Det er virkelig en stor forskel, men noget som jeg samtidig sætter stor pris på. Ordnung muss sein – og det betyder, at vi ikke tilbyder kunderne “hovsa-løsninger”.

Søren: Da jeg i sin tid forlod Danske Bank til fordel for Kaupthing Bank, var det for at få mulighed for at drive min egen butik i butikken. At have frihed til at sælge de rigtige produkter til de rigtige kunder. Jeg behøver ikke kontrolfunktionen, som jeg nu har igen. Jeg vil hellere bruge al min tid på at have med kunder at gøre, og ikke på at kommunikere internt. Som dansker kræver den tyske model stor tålmodighed, men det er også meget lærerigt.

Morten: Og det med soliditeten handler ikke kun om selve banken, men også om landet. Jeg kan mærke, at det betyder meget for vores kunder, at Commerzbank er funderet i Tysklands stærke økonomi. Island havde ikke råd til at redde sine banker. Det havde Irland, bl.a. fordi landets valuta hedder euro og dermed klarede de en lignende situation meget bedre.

Nu, hvor vi er ved et med euroen – er den snart en saga blot?
Morten: Det er ikke utænkeligt. Lande som Spanien, Portugal og Grækenland har været vant til at devaluere sig ud af situationen og bare eksportere problemerne til dem, der sad med obligationerne. Nu er der kun den hårde måde tilbage: besparelser.

Søren: Jeg tror, den bryder sammen. I hvert i den form den har nu. Enten kan de “fattige” lande trække sig ud, og devaluere. Eller også melder tyskerne sig ud. De vil gerne være med til at styre verden, men de vil ikke blive ved med at betale for økonomisk uansvarlighed. Utilfredsheden vokser.

Morten: Ja, nogle lande kom ind i eurozonen på badebilletter, trods bobler og dårlig økonomi, som man allerede kendte til. Det var som om, at euroen skulle blive en realitet for enhver pris. I dag mangler vi overblik over konsekvenserne ved at melde sig ud af euroen.

Søren: Befolkningerne har aldrig været rigtigt med på ideen, og derfor er det grundlæggende et taberprojekt. Det er svært at dele tegnebog med andre kulturer. Derimod er EU et glimrende redskab til at eliminere handelshindringer, hvilket vil betyde en højere grad af velstand i medlemslandene. Fællesmarkedet var et fint udtryk for det. Det skal dreje sig om handel og ikke lovgivning.

Hvad med en Finanskrise II – får vi sådan en?
Søren: Ja, for bankpakkerne udløber. Bankerne er endnu “too big to fail”, men det stopper, når de bliver “too big to save”. Den ubegrænsede indskydergaranti forsvinder i Danmark, og hvem tør så have mere end 750.000 kroner eller 100.000 euro stående i banken?

Hvor skal man så have sine sparepenge stående?
Morten: Skandinaviske kunder begynder at få øjnene op for råvarer og ædelmetaller. De reelle aktiver har fået en renæssance i kølvandet på finanskrisen. Det er nervøsiteten og mistilliden til det finansielle system, der er skyld i det.

Søren: Råvarer og ædelmetaller har altid været min store interesse, men for den mindre nørdede investeringsrådgiver vil det være nyt.

Morten: Det er nyt for mig, men jeg er allerede ved at være god til det. Commerzbank er verdens 4. største, når det drejer som om guldhandler. Ligeledes handler vi store mængder fødevarer og olie.

Commerzbank har samlet hele sin internationale formueforvaltning i Luxembourg. Hvad betyder det for jer?


Søren: Det betyder, at vi er et kompetencecenter. Commerzbanks strategi har været at lukke ned i Schweiz, Singapore, Holland, Belgien, Monaco og Dubai for at koncentrere kræfterne, erfaringen og eksperternes enorme viden om formueforvaltning ét sted. I Tyskland er banken til for tyske kunder, mens vi fra Luxembourg servicerer alle bankens øvrige kunder. Vores fokusområde er koncenteret omkring rådgivning, hjælp til at flytte til udlandet, fx fra Danmark til Spanien og skattetransparence i forhold til det land, man flytter fra. Commerzbank har samlet eksperterne her for at servicere formuende kunder, der ikke bor i deres fædreland – og bankens strategi er at ligge i private bankingens top 5. Altså tænkes der stort.

Og den ambition er I to med til at opfylde, bl.a. ved at gøre et godt stykke arbejde for jeres kunder her i Spanien.

Morten: Ja, det er vi. Det tager vi meget seriøst, og derfor kommer vi her ca. en gang om måneden. Det er vigtigt selv at møde kunderne, så de ikke bare står overfor en sælger, men kan føle sig trygge ved, at de har en finansiel sparringspartner. Her bør jeg måske indskyde, at vi er fastlønnede i Commerzbank, og altså ikke jagter provisioner. Vi skal ikke sælge noget til kunden, hver gang vi ringer eller kommer på besøg.

Søren: Vi er en af de få ikke-skandinaviske banker, der har et dansk team. Tilgængelighed er afgørende, og derfor kan man også få fat i os 24/7. Morten, Torben (Bjerregaard Jensen), Troels (Brinch) eller jeg tager altid telefonen.


Morten Juul Nielsen
Uddannet cand merc i København, og afsluttede sin Master fra Luxembourg i 1990, hvortil han flyttede, da hans kone, Susanne, fik et IT-job i den finansielle sektor i Luxembourg.

Umiddelbart efter fik Morten job i Danske Bank, hvor han var med til at udarbejde Kend-din-Kunde-systemet (dokumenttjek). Senere arbejdede han i banken som account manager, indtil han i 2001 fik tilbudt et job i islandske Bunadabanki. I 2003 blev denne overtaget af Landsbanki, hvor Morten fortsatte som account manager, indtil banken lukkede i december 2008. Morten fik job i Dresdner Bank i januar 2009, og fulgte med, da banken fusionerede med Commerzbank.

Morten er kommet her i Spanien siden tiden hos Danske Bank, hvor han bl.a. sommervikarierede for medarbejderne på kontoret i Centro Idea, Mijas.

Søren Glente
Udlært i Danske Bank i 1987. Fik job i bankens hovedsæde – i fondsafdelingen, hvor han sad med investering af pensionsmidler. I 1990 tog han en HD i finansiering. Udlængsel fik Søren til at takke ja til et job på bankens kontor i Mijas i 1991. Hans kone, Heidi, arbejdede som sygeplejerske på Montebello, og parret blev her til 1994, hvorefter de flyttede til Luxembourg. Her fortsatte Søren karrieren i Danske Bank, og familien fik to sønner.
I 2007 rykkede Søren til Kaupthing Bank i Luxembourg, hvor han arbejdede, indtil banken blev overtaget af Banque Havilland. I dag er han account manager i Commerzbank Luxembourg.

Om Commerzbank
Banken, som har hovedsæde i Frankfurt am Main, blev grundlagt som Commerz- und Disconto Bank i 1870. Efter flere fusioner fik banken i 1958 sit nuværende navn. Commerzbank er en universalbank med et landsdækkende filialnet og med international wealth management-afdeling i Luxembourg.

I maj 2009 fusionerede banken med Dresdner Bank, som siden 2001 var et datterselskab af forsikringsselskabet Allianz. De 10 mia. euro, som Commerzbank modtog i statsstøtte, blev brugt til at købe Dresdner Bank fri af Allianz, så fusionen kunne blive en realitet. I januar i år fulgte afdelingen i Luxembourg med.

Af Helle Espensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.