Det danske magasin i Spanien
Mor, hvordan siger man…?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

At flytte til udlandet som ung børnefamilie kan være en udfordring udover det sædvanlige. Især hvis man ikke i forvejen taler det lokale sprog. Selvstændig erhvervsdrivende og mor til to, Sanne Herlevsen, husker tydeligt følelsen af magtesløshed, da hendes datter en dag efter skole spurgte: ”Mor, hvordan siger man: Jeg er tørstig på spansk?”. – Og herefter ikke kunne give hende et hurtigt svar. I dag er hendes børn mere spanske end danske, og ”de ville røvkede sig i en dansk skole og børnehave, da de nu er længere fremme rent sprog- og udviklingsmæssigt”, fortæller Sanne.
Det var under et barselsophold på Costa del Sol i sommeren 2006, at Sanne og hendes kæreste Thomas Jensen første gang begyndte at lege med tanken om at flytte til Spanien.

”Vi tænkte, at det kunne være fedt at komme ud og opleve noget nyt og bryde den daglige rytme. Og på det tidspunkt var børnene stadig små. Daniel var lige født og Melanie var to et halvt. Så det var nu eller aldrig,” siger Sanne.

Det hele startede allerede i 2005 med et godt tilbud, som de ikke kunne sige nej til. Tilbuddet var endda så godt, at Sanne og Thomas endte med at købe hus i Riviera i La Cala de Mijas, uden først at have set det. De var imidlertid ikke nervøse for, om de havde købt katten i sækken, for Sannes svigerforældre sagde god for huset, og en veninde havde fundet det til dem.

”Vi købte huset i december 2005, tog herned fire uger i sommeren 2006, og flyttede den følgende sommer,” siger Sanne.
Så egentlig var det lidt af et tilfælde, at de havnede i Spanien, og af samme årsag var de også uforberedte på den sproglige udfordring, der ventede dem.

”Jeg havde egentlig forventet, at jeg kunne tale engelsk med skolelærerne, så det var lidt hårdt at aflevere børnene ved skolen uden at kunne kommunikere ordentligt med lærerne.”

Selvom Sanne har taget et otte ugers intensivt spanskkursus, er der lang vej igen til et mere eller mindre flydende spansk.

”I mit arbejde taler jeg dansk og engelsk, så jeg har kun mulighed for at praktisere det, når jeg for eksempel handler ind, eller når jeg taler med vores spanske naboer og deres børn”.

Sanne har sit eget firma, der forhandler H2O-sportstøj, som hun køber direkte af H2O og sælger videre til virksomheder, sportsklubber og enkeltpersoner. Hendes kæreste, Thomas, er tandtekniker med virksomhed i Danmark gennem ni år.

”Da vi besluttede os for at søge nye udfordringer og oplevelser i Spanien, undersøgte vi, om det kunne lade sig gøre at bevare den danske kundekreds. Der var god opbakning fra tandlægerne og derfor tog vi springet,” fortæller Sanne og tilføjer:

”Det var selvfølgelig hele fundamentet for, at vi kunne fortsætte vores tilværelse hernede, at Thomas kunne bevare sin virksomhed i Danmark, og stadig yde kunderne den optimale service herfra.”

Selvom Sanne og Thomas’ tilværelse var sikret rent økonomisk, var børnenes trivsel afgørende for deres beslutning om at blive boende i La Cala de Mijas.

Vi besluttede derfor at give det tre år, for på det tidspunkt skulle Melanie starte i skolen. Efter de tre år var gået, kunne vi se, at børnene virkelig trivedes. Så vi skal ikke til Danmark igen.”

Tilfældighedernes spil falder til tider heldigt ud, og selvom hverken Sanne eller Thomas havde noget stort forhåndskendskab til Spanien, så er de begyndt at sætte stor pris på det liv, de fører på den spanske sydkyst. Sanne fortæller med begejstring:

”Vi bruger mere tid ude i naturen, vi sidder og griller på terrassen og har mere kvalitetstid sammen med børnene. Jeg er helt vild med Barcelona, og vi er begyndt at eksperimentere med kitesurfing i Tarifa. Der er også en helt ekstremt flot natur inde i landet. Vi har Sierra Nevada tæt på, hvor vi en gang imellem står på ski.”

Og det er ikke kun klimaet og naturoplevelserne, der bidrager til en positiv opfattelse af livet i Spanien.

”Livet her har generelt gjort stort indtryk. Den tilværelse man har mulighed for at leve her. I Danmark hænger man i en klokkestreng, alt er i faste rammer. Folk her er mere udadvendte og man hilser på hinanden. Livet i Spanien er også mere spontant og impulsivt. Samme dag kan vi blive enige med nogle venner om at tage på stranden og spille beachvolley. I stedet for at man, som i Danmark, ofte er nødt til at planlægge flere dage i forvejen. Her tager man tingene, som de kommer."

Sanne indrømmer dog, at der til tider kan gå lidt for meget ”mañana, mañana” i den.

”Systemet kunne godt være lidt mere organiseret. Man flyver fra kontor til kontor. Der er Danmark til gengæld mere struktureret. Tingene tager tid her og det kræver tålmodighed,” siger hun mellem indforståede smil, men tilføjer så:

”Men jeg tror på, at det bliver bedre og mere struktureret i fremtiden. I starten var det jo også ekstra svært at begå sig i det spanske bureaukrati, netop på grund af de mere markante sprogbarrierer, der var i begyndelsen.”


 H2O-tøj på Costa del Sol

Sanne Herlevsen har over 14 års erfaring i at sælge sportstøj, og mindst ligeså lang erfaring i at bruge det. Så hun ved lige præcis, hvad der kendetegner god kvalitet for en sportsudøver. Såvel på amatør- som på professionelt plan.

”Jeg har været deltidsprofessionel håndboldspiller, og har spillet flere sæsoner i den bedste danske liga. Nu har jeg lagt håndbolden på hylden, for at have mere tid til børnene, men jeg cykler mountainbike og løber maraton,” fortæller Sanne.

I marts måned startede hun virksomheden H2O Sport and Profile, som havde sin første fremvisning til messen i Club Danés.

”Til at begynde med, driver jeg forretningen hjemmefra. Jeg kører ud og sælger til virksomheder, foreninger og privatpersoner, men inden for den nærmeste fremtid håber jeg på, at kunne præsentere hele H2O-serien i et showroom,” siger hun og fortsætter:

”Det er alle de bedste og mest populære styles fra H2O, jeg sælger. Der er en kollektion for virksomheder, enkeltpersoner og sportsklubber. Og inden for en bred ramme af sportsudøvelse som svømning, løb, cykling, yoga, golf mm.”

Hele H20-linjen er funktionel og af en god kvalitet, som holder farve og facon selv efter mange vaske. Ved bestilling af H2O-sportstøj hos Sanne får man ikke kun et godt produkt, men også en ekstra service, da Sanne varetager alt det praktiske med for eksempel brodering af firmalogo.

”Ønskes der en bestilling, sørger jeg selvfølgelig for resten, og for at beklædningen bliver leveret i virksomheden. Det er vigtigt, at virksomheden bruger minimal tid og energi på dette,” siger Sanne og tilføjer:

”Jeg sælger også masser af tilbehør, som er perfekte julegaveartikler for virksomheder. Der vil være pakker i forskellige prislag at vælge imellem, og jeg hjælper virksomhederne med at sammensætte den rette julepakke.”
www.h2o-sportandprofile.com.

Af Lajka Hollesen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa