Glem alt om smarte bygninger i neo-70’er stil med surrealistiske planter, ergonomisk rigtige stole og den politisk korrekte attitude.Málagas rådhus ser ud som en gigantisk bryllupskage, men har sine egne holdninger i behold.
Málagas rådhus, Ayuntamiento de Málaga, ligger på Avenida Cervantes, der ligesom har forputtet sig parallelt langs den flotte Paseo del Parque. Bagved ligger det romerske teater, fæstningen Gibralfaro og Alcazaba, hvis mure rådhuset lader til at læne sig op ad.
Mange af Málagas bygninger er blevet opført indenfor det sidste århundrede, det samme gælder rådhuset, som mellem 1911 og 1919 blev bygget oven på det land, man havde indvundet ved omlægning af havnen. Dengang var bygningen kendt som Casa Consistorial de Málaga eller Casona del Parque. Samtidig som bygningen blev opført, anlagde man promenaden Paseo del Parque som en forlængelse af Alameda Principal.
Byggeriet kostede kommunen 1.519.602,35 pesetas. Resultatet blev, og er stadig, så smukt og interessant, at man kunne diskutere, om ikke man kunne gøre bedre brug af det end til administration af kommunen.
Junta de Andalucía klassificerede i begyndelsen af året rådhuset som en andalusisk kulturarv, med andre ord er bygningen nu fredet.
Sikkerhed, borgmestre og en elevator
Byggestilen er neobarok, tegnet af de lokale arkitekter Fernando Guerrero Strachan og Manuel Rivera Vera. Konstruktionen er på bare tre etager.
Når man træder ind ad døren til rådhuset er sikkerhedsvagterne dog det første man ser. Man skal have en anledning til at komme her, og så bliver man registreret og scannet, mere eller mindre som i lufthavnen.
Derefter kommer man til patioen, bag hvilken der er en udstilling med over 50 malerier af tidligere borgmestre. Selve kommunen stammer tilbage fra 1501, hvor den første borgmester hed Garci Fajardo-Manrique.
De flotteste rum er dog spejlsalen, som anvendes til receptioner og præsentationer for større forsamlinger, og så rådssalen, hvor byrådet afholder sine møder.
Borgmesterkontoret ligger på anden sal, hvor gemakkerne optager det meste af etagen. Her er prægtige malerier på væggene, gamle tæpper pryder gulvene og der er meget højt til loftet, hvilket alt sammen gør, at man føler, man skal i audiens hos kongen. Men det er måske meningen.
Man kan i øvrigt vælge at gå mellem etagerne ad nogle boulevardbrede trapper eller tage en fin, lille og meget vakkelvorn elevator op og ned.
Fire facader og en have
Bygningen er rektangulær og har fire facader med flere indgange, mens hovedindgangen er mod Avenida Cervantes, over hvilken der er en kæmpe balkon, omgivet af joniske søjler, og derefter en tårnklokke, hvor uret angiver byens helt egen tid.
Rådhusets naboer er på den ene side Banco de España og det lille hus som plejede at være stadsgartnerens bolig, hvor der i dag er et turistkontor. På den anden side ligger haveanlægget Jardínes Pedro Luis Alonso. Haven, som blev tegnet af arkitekten af samme navn i 1948, blev renoveret i 2009 og er på hele 6.500 m2. Her er blandt andet mandarin- og appelsintræer, cypresser og omkring 70 forskellige slags roser.
Byens flotteste Julekrybbe
Fra den 6. december og til Helligtrekonger kan man se de store og meget flotte julekrybber stillet op på rådhuse og andre offentlige kontorer, skoler og forretninger.
En af de største er den på rådhuset i Málaga. Den måler 150 m2 og har selvfølgelig figurer af Jesusbarnet, Maria og Josef samt de Vise Mænd, men også hundredvis af dyr som kameler og får, et romersk cirkus med løver, en marina med fyrtårn og meget andet.
Man er velkommen til at komme ind og se julekrybben, der er opstillet i rådhusets patio, fra kl. 10.00 – 14.00 og 17.00 – 21.00.
Andre historiske bygninger
Juli: Det Romerske Teater
August: Alcazaba
September: Gibralfaro
November: Katedralen
Læs om disse og andre spændende steder i Málaga her på www.ladanesa.com.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001