Spaniens kommende statsminister, Partido Populars Mariano Rajoy.
Spanien får ny regering – PP’s majoritet absolut
Da PSOE med José Luis Rodríguez Zapatero i spidsen i 2004 overtog regeringsmagten efter otte år med PP og José María Aznar ved styrepinden, var der to millioner arbejdsløse i Spanien. I dag er her næsten fem millioner. Den store arbejdsløshed, den lave vækst og voksende usikkerhed var det vælgerne straffede PSOE for ved parlamentsvalget i går.
Præcist som alle meningsmålinger havde varslet, vandt Partido Popular og Mariano Rajoy dysten om de næste fire års regeringsmagt. Og det skete med den største sejr nogensinde i det konservative partis historie, mens PSOE havde det dårligste valg i denne demokratiske etape. PSOE fik kun 30 procent af stemmerne (omkring 13 procentpoint færre end ved sidste valg), mens PP vandt 44 procent (knapt fem procentpoint flere end i 2008). Både IU og UPyD fik en del af PSOE’s tabte stemmer, der ellers gik til PP.
Socialisterne fik kun 6.973.880 stemmer, mens de konservative fik 10.830.693, hvilket betyder, at de kommer til at regere med absolut majoritet.
Kongressens 350 mandater fordeler sig således:
PP: 186PSOE: 110
CiU: 16IU: 11
Amaiur: 7UPyD: 5
EAJ-PNV: 5
Øvrige mindre partier i alt: 10
Stemmeprocenten var på knapt 72 procent.
Mariano Rajoy ses her sammen med sin hustru og den øvrige PP-top, som applauderer partiets jordskredssejr.
Den kommende statsminister, Mariano Rajoy, skal nu forsøge at styre Spanien ud af den økonomiske modvind. Mange forventer, at det vil ske bl.a. ved en række nedskæringer, men hvor og hvor meget har den 56-årige galicier og jurist endnu ikke afsløret, sikkert for ikke at skræmme ellers kapitulerede tilhængere af oppositionen til stemmestederne i går.
Han har dog allerede advaret, at han ikke kan fremtrylle nogen mirakler, men at han vil ”regere uden sekterisme. Ingen skal føles sig tilsidesat.”
Udover økonomien kommer sagsmappen omkring ETA til at ligge øverst på skrivebordet, når den nye statsminister træder ind ad døren til statsministerens kontor i La Moncloa.Mariano Rajoy tiltræder dog ikke før den 20. december, og de nye ministre forventes først at blive taget i ed fire dage senere, altså juleaftensdag.
Se resultaterne provins for provins, parti for parti, ved at klikke her.
Celia Villalobos i går ved stemmeurnen.
PP tager Málaga-provinsen
PSOE havde ellers kørt udenrigsminister Trinidad Jiménez i stilling som partiets topkandidat til kongressen for Málaga-provinsen, men PP’s første kandidat og veteran, Celia Villalobos, hev også denne gang flest stemmer hjem.
Resultatet blev seks mandater til PP, mod bare tre til PSOE.
”Vi skal arbejde for at bringe mange investorer til Málaga,” sagde Villalobos, da det var sikkert, at Spanien nu vil få en konservativ regering.
Socialisterne mistede to mandater fra sidste valg, hvoraf det ene dog gik til Izquierda Unida (IU), der ikke har haft en repræsentant for Málaga siden 2004.
Málagas borgmester, Francisco de La Torre, var desuden PP’s topkandidat som provinsens kandidat til senatet.
Den fremtidige konservative højborg, senatet.
Senatet også i konservativt medvind
PP har også vundet absolut majoritet i senatet. Her havde partiet allerede flest mandater, nemlig 98, men får nu 136 ud af bare totalt 208 mandater.
PSOE fik kun flest stemmer i tre kommuner og går dermed fra 88 til 48 mandater.
Spaniens venskabelige forhold til Castro-brødrenes regime kan snart være forbi. Fidel ses her med Venezuelas præsident Hugo Chávez.
Latinamerika på vagt overfor den nye regering
Gennem de seneste to årtier har de fleste latinamerikanske lande været ledet af venstreorienterede præsidenter, der har identificeret sig med Spaniens socialistiske parti, og som stadig husker, hvordan Spaniens sidste konservative regering, ledet af José María Aznar, tog afstand fra dem og specielt fra det kommunistiske regime på Cuba.
Den nuværende PP-top har allerede før det træder i regering, udtrykt bekymring over flere latinamerikanske forhold, blandt andet at Cristina Fernández de Kirchner overtog posten som præsident i Argentina efter sin mand, Néstor Kirchner. Ingen frygter dog, at forholdet mellem de to lande vil lide på grund af regeringsskiftet i Spanien, og det samme gælder forholdet til flere andre latinamerikanske lande.
Venezuela er dog en helt anden sag, men eftersom præsident Hugo Chávez i øjeblikket anses at have rigeligt at se til med interne problemer i form af høj kriminalitet og inflation og også sine cancerbehandlinger, forventes der ikke foreløbig at komme flere kurrer på tråden mellem Caracas og Madrid.
Men det kan der komme i forhold til Cuba, der har nydt godt af PSOE’s venskabelige indstilling, hvilket har gavnet østatens kommunistiske regimes forhold til hele EU. Men dette kammeratskab kan snart være forbi.
Alle latinamerikanske ledere vil uanset politisk overbevisning holde øje med, hvordan den økonomiske situation udvikler sig i Spanien. Fra 1990 til 2010 øgedes spanske investeringer i de latinamerikanske lande så meget, at Spanien i dag kun overgås af USA. Det har samtidig gjort mange af Spaniens store selskaber afhængige af forretningerne i området, hvilket gør behovet for fortsatte gode forhold gensidigt.
300 kilo narko, mest kokain, forsvandt sidste weekend.
Spaniens største røveri skyldes dommeres fejl
Efter Spaniens største narkorøveri, der fandt sted sidste weekend fra politiets lager i havnen i Málaga, har regeringens repræsentant i provinsen, Hilario López Luna, som samtidig er den øverste politiske ansvarlige for lagerbygningerne i havnen, nu skudt skylden fra sig.
Han udtaler til Diario Sur, at narkoen var blevet analyseret med henblik på eventuel senere bevisføring, og at politiet havde ansøgt om tilladelse til at destruere den, men dommerne havde aldrig givet denne tilladelse. Derudover havde regeringen ingen kendskab til manglende sikkerhed omkring lageret, insisterer López Luna.
Formanden for den andalusiske højesteret, Lorenzo del Río, mener dog, at man ikke kan lægge ansvaret hos retsvæsnet, da loven kræver, at narkotika bliver ødelagt umiddelbart efter, det er beslaglagt, og at kun små prøver skal bevares til analyser. Altså ikke 300 kilo, som det var tilfældet i Málaga.
Linjedommer Javier Aguilar forlader banen fulgt af dommeren, Clos Gómez.
Paraplykast ødelægger kampen Granada – Mallorca
En persons dumhed kan som bekendt ødelægge det for tusinder af andre. Således også søndag aften, da Granada spillede hjemme mod RCD Mallorca.I det 61. minut smed en tilskuer på Los Cármenes en paraply efter linjedommer Javier Agiuilar, som fik den i hovedet. Det fik dommer Clos Gómez til straks at beordre begge hold af banen, og få minutter senere suspenderede han matchen.
Det er nu op til fodboldforbundet at beslutte, hvad der skal ske med de uspillede minutter i kampen, som Granada førte med 2 – 1. Det andalusiske hold har et desperat behov for de tre point for at klatre op fra placeringen som næst sidst i ligaen.
Knap så voldsomt gik det til i Barcelona, hvor hjemmeholdet scorede fire gange mod Zaragoza, mens Real Marid vandt 3 – 2 mod Valencia.
Málaga CF spiller i aften kl. 21.00 i Santander mod Racing. Kampen vises på C+ Liga/GolTV.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001