Den spanske kaffekultur kan ikke rigtigt sammenlignes med den danske. I Spanien har man ikke kaffemaskinen tændt non stop, og man drikker heller ikke oceaner af kaffe i løbet af dagen. Derimod ser man mange forskellige slags turbo-kaffemaskiner overalt…
Den spanske kaffekultur kan ikke rigtigt sammenlignes med den danske. I Spanien har man ikke kaffemaskinen tændt non stop, og man drikker heller ikke oceaner af kaffe i løbet af dagen. De spanske kaffebønner ristes også på en anden måde end de danske, de bliver nemlig ristet mere og brændt i sukker, så aromaen og smagen bliver stærkere. Og det betyder så, at kaffen bliver enormt stærk. For de fleste spaniere er det nok med en til to kopper kaffe i løbet af dagen, og en lille kop efter aftensmaden. Der er selvfølgelig også mange, der slet ikke drikker kaffe, og som foretrækker de mange slags urtete og infusioner, der findes.
Kært barn…
De fleste steder i Spanien kan man helt uden problemer bestille ”un café solo” eller ”con leche”. Men hvad sker der, hvis din gane kræver 11% kaffe og 89% mælk for at få maskineriet til at køre perfekt? I en sådan situation er vores oversigt over de forskellige typer kaffe din perfekte følgesvend.
Besøger man et cafeteria her på kysten, ser man ofte noget, der kan forekomme mærkeligt: et spejl hvorpå der er afbilledet en række glas fyldt med forskellige mængder af det, man må formode er kaffe, da der på glassene er skrevet navne på de forskellige slags kaffe. På glassene står der navne som: nube, sombra, osv. Den opmærksomme læser, som også har et skarpt øre og en forkærlighed for de lokale og støjende morgenbarer/cafeteriaer, har for længst gættet, at det er benævnelser for de forskellige slags kaffe, man kan bestille. Kaffen blandes med mælk, noget som dog ikke fremgår af billederne, for den som måtte undre sig.
Lad os begynde med den kaffe, der har den mest poetiske terminologi nemlig ”una nube” (en sky), der betegnes som den mildeste type ”café con leche”. Den indeholder kun en lille smule sort kaffe, resten er varm mælk, og den får derfor samme farve som en sky. Denne type kaffe er god for koffeinfølsomme mennesker, eller til aftenkaffen sammen med lidt sødt fra den lokale bager.
Den næste type kaffe er ”sombra” (skygge). Som navnet antyder, er blandingsforholdet i denne kaffe omkring 1/3 kaffe og 2/3 mælk. Det er stadig en mild ”café con leche”, men den giver dog et lille koffein-kick. Kaffetyperne ”nube” og ”sombra” er typisk dem, kvinder foretrækker.
”Mitad” (halvt af hver) er næste slags kaffe, hvad angår styrke. Den består af 50% kaffe og 50% varm mælk. Den indeholder lige så meget koffein, som en stor kop sort kaffe, men da den indeholder mælk, er den mildere mod maven. Denne type kaffe er favorit blandt morgentrætte sjæle, som ikke orker at spise morgenmad, men som trænger til lidt næring, og den er det perfekte tilbehør til churros, hvis man synes, at varm kakao er lidt for meget.
Kafferne ”semi-largo” (halvlang) og ”largo” (lang) indeholder en større andel kaffe end mælk (henholdsvis omkring 65% og 75%), men det er vigtigt at bemærke, at koffeinprocenten ikke er større i disse, da der brygges af samme mængde kaffe. Ovennævnte blandinger er nok de bedste, for dem der godt kan lide at drikke meget kaffe, uden en masse mælk og med et moderat koffeinniveau.
Er det så de typer kaffe, der findes, eller er der andre muligheder? Det er vigtigt at understrege, at ovennævnte kaffenavne kun gælder i Málaga-provinsen. Hvis man for eksempel kører mod Granada og stopper ved første kro efter provinsgrænsen, får man ikke andet end måbende, uforstående blikke, når man stolt bruger de nye kaffegloser, man har lært. Stoltheden forandres hurtigt til en mumlen, og i stedet tyer vi til den replik, vi bedst kender, nemlig: Una cervesa, por favor, selvom den føles lidt malplaceret klokken ti om formiddagen.
Andre blandinger
Hvis man godt kan lide sort kaffe, er der også her forskellige muligheder. Det kræver blot et enkelt ord at udtrykke nøjagtigt det, vi ønsker at få serveret. Selvom det kun drejer sig om en lille kop kaffe som for eksempel den italienske mokka, kan man bede om ”un corto” (en kort). Det, der svarer til en normal kop kaffe, destilleres, så der bliver en lille kop kaffe, der drikkes i én slurk, helst med sukker. Ønsker man at vågne helt op med fare for efterfølgende skælven, kan man drikke to kopper ”café solo”, hvilket svarer til en almindelig kop sort kaffe. Hvis man er på det rette sted (enten om morgenen eller ved kaffetid), vil det være tilstrækkeligt at sige ”un solo”. På Costa del Sol er det almindeligt at anvende betegnelsen ”americano” i stedet for ”largo”. Denne type kaffe består af en almindelig mængde kaffe, som fortyndes til at fylde et stort glas eller krus, således at kaffesmagen forbliver den samme, men indholdet af koffein formindskes. Denne type kaffe foretrækkes normalt af hard-core coca cola-drikkere.
Et kaffeudtryk, som kan bruges i hele Spanien, er ”cortado” (skåret). Det svarer nogenlunde til en kraftig kop kaffe med mælk. Hvis man er udenfor Málagas grænser, kan man bruge termen ”corto” (kort). Så siger man ”café con leche”; ”corto de leche” hvis man kun vil have en lille smule mælk i eller ”corto de café”, hvis man vil have en lille smule kaffe i. Indlysende, ikke sandt?
Endnu flere blandinger
Noget andet, der af spanske kaffedrikkere er højt anset, er at pifte kaffen op med lidt spiritus. I Spanien er det dog fortsat almindeligt at tage en lille én om morgenen. Den mest populære af disse ”naturlige” stimulanser er carajillo. En sort kaffe med cognac, som både er enkel og farlig.
I de områder, hvor der produceres meget likør, finder man ofte specialiteter baseret på kaffe og likør. I Cartagena-området, i Murcia-regionen, har den store appelsinproduktion været grundlaget for Licor 43, den spanske version af appelsinlikøren Cointreau. Det var almindeligt, især i 80’ere, at drikke en kop kaffe med Licor 43, en drik, der ikke er alt for sød i smagen. Dengang Filippinerne var en spansk koloni, sejlede der skibe fra denne havneby, og det formodes, at kaffen ”Asiático” har sin oprindelse derfra. ”Asiático” er en dejlig kaffeblanding lavet af to slags likør, kaffebønner, lidt malet kanel og en lille smule frisk citron.
En anden specialitet, der uden problemer kan laves derhjemme, er Bombón, eller konfekt. En kraftigtsmagende, lille espresso tilsat en lille smule kondenseret mælk. Da mælken allerede indeholder sukker, bliver blandingen som ren konfekt i flydende form. Skulle man blive fristet til yderligere eksperimenter, kan en sjat cognac eller mørk rom forvandle en lille kop kaffe til en stor smagsoplevelse. I Murcia-regionen kaldes sidstnævnte specialitet for ”un Belmonte”.
Vores kontakt i Galicien fortæller os, at kaffe også der er en meget populær drik, men forbruget af kaffelikør er næsten større. Hver cafeteria laver sin egen variant, og det er almindeligt, at man efter middagen tager hen til det sted, der har det bedste udvalg. Brandy er ikke så udbredt i Galicien som i Andalucía, når det drejer sig om at blande det i kaffen, i stedet foretrækker man at tilsætte akvavit eller orujo, den blanke spiritus.
Levn fra gamle dage
I mindre butikker og helsekostforretninger er det fortsat muligt at købe Achicoria, som er en cikorie-plante. Roden vaskes og ristes for at lave en slags kaffe, og er også hovedingrediensen i pulverkaffeerstatningen med mærket Eco. Fra 2. Verdenskrigs tid og helt op i 50’erne var kaffe en mangelvare. De få kaffebønner, der var, blev blandet med ristet cikorie-rod. I dag er det et helseprodukt, og folk, der ikke bryder sig om for meget koffein, bruger det som erstatning for kaffe, da smagen er rund og behagelig.
Spanierne er ret kreative, når det gælder deres drikkevaner, og kaffe er ikke nogen undtagelse. Før i tiden brugte man ikke andet end den kraftige Torrefacto-brænding. Kaffebønnerne ristes længe med sukker, noget som giver et meget kraftigt og aromatisk produkt. Men den mere helsevenlige Tueste Natural med få ristede bønner, har også vundet indpas på markedet. Mange blander begge typer 50-50, og får dermed det bedste af begge typer. Man kan almindeligvis også bestille ægte espressolavet koffeinfri kaffe (un descafeinado de máquina), som smagsmæssigt næsten kan konkurrere med den ægte bønne.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001