Det danske magasin i Spanien
Formentera – Europas sidste paradis
 
 

Blot en halv times sejltur fra Ibiza ligger Europas sidste paradis. Vandet er azurblåt og strandene hvide som mel. Formentera er øen, hippierne foretrak for dens ro og kærlighed. Nu er det italienere, der fylder billedet på postkortet fra det spanske paradis.
 
Allerede når man sejler ind mod havnen, La Savina, bliver man mødt af øens varemærke, de hvide sandstrande og det azurblå hav. Formentera beskrives som det sidste paradis i Middelhavet. Vi besøgte øen og kan stå inde for den beskrivelse.
Efter en halv times sejltur fra Ibiza, træder vi i land på Formentera. Tempoet her minder om en søndag i Andalusien, selvom vi vel at mærke er her på en mandag. På kajen står en flok unge italienere og taler på deres syngende facon, mens nogle unge barfodede med uglet hår slår et par Jimi Hendrix-akkorder på guitaren. Øen har haft forskellige æraer. I 70’erne valfartede hippierne hertil, og mange slog sig ned for freden og kærlighedens skyld. I dag fylder turisterne billedet, og hovedsageligt italienerne. 80 procent af øens besøgende kommer fra støvlelandet.
I en butik på havnen lejer vi to cykler. De ansatte, der tager imod os, er italienere. Vi spørger den ældre, spanske dame, der ejer butikken, hvorfor her er så mange fra Italien.
“Når noget kommer på mode, vil italienerne altid være de første. De vil være med på moden,” siger damen, mens hun pumper luft i vores cykeldæk.
På vores to lejede cykler begiver vi os ud ad grusstien mod øens flotteste strande. De ligger på den nordlige spids. Her er det som at cykle rundt i et dansk sommerhusområde bag klitterne med grantræer på den ene side og havet på den anden. Men når man står af cyklen og følger stien ned til vandet, føles det som at træde ind i et rejsekatalog fra Thailand. Strandene er hvide med sand så blødt som mel. Det azurblå hav fanger straks blikket, og man får lyst til at smide sandalerne og løbe ud i vandet. Strandene kan tages i etaper på cykelturen, for langs ruten ligger den ene indbydende strand efter den anden. Der er enkelte strandbarer og flotte restauranter langs kysten, men det er naturen og freden, der er karakteristisk. Formentera er ganske vist kendt over hele Europa for sine uberørte, hvide strande, men også det faktum at nøgenbadning er tilladt. Så lad dig ikke skræmme, hvis der på håndklædet ved siden af ligger en tysker splitter Hans-Jørgen.
 
Mødet med 70’ernes hippie
Ganske vidst er Formentera stadig en paradisø, men det har været meget bedre, mener en lokal øboer. På strandpromenaden i den største by på øen, Es Pujols, møder vi Juanma, en gammel hippie, der kom til Formentera fra Valencia i 1977. Dengang de hvide sandstrande gik op til skovkanten, delfinerne svømmende helt ind til kysten, og elektricitet endnu var et ukendt fænomen. Det var kærlighed og fred samlet på ét sted. Det var dét, der tiltrak hippierne.
Formentera er stadigvæk azurblåt hav og kridhvide strande. Men freden er forbi, og de hippier der er blevet boende på øen, kan tælles på to hænder. Juanma er én af dem. Vi lægger mærke til ham med det samme, da han spadserer forbi os ved byens strandpromenade i et par røde Speedos med sit hvide hår sat op i en tilfældig knold. De mange år under solen har gjort hans hud brun og sej som læder. Han skiller sig ud fra det folk, der er på øen i dag. Men for 30 år siden var han én blandt mange. Dengang der var plads til næstekærlighed. Men pengene og turismen har ændret Formenteras karakter til det modsatte, mener Juanma.
“De rigtige hippier var her i 70’erne, dengang Bob Dylan kom til øen. Vi kom for freden og kærligheden. Det var natur, og vi levede i den,” siger han og fortsætter: “Livet på øen er blevet en krig om penge. Nu handler det om at tjene penge på dem, der kommer på øen.”
Vi sidder bag hans gule bod på strandpromenaden. Han sælger håndlavede perlesmykker i spraglede farver i stil med dem, han selv bærer om halsen og på armen. Da vi begynder at stille ham spørgsmål, virker han afvisende. Det er svært at opnå en dialog. Han er sky, som om han føler sig udenfor blandt det folk, der lever på øen i dag. Men vi forsøger os alligevel. Vi vil vide noget om hippiernes historie på Formentera. Han himler med øjnene og griner sarkastisk. Det er tydeligt på hans opførsel, at han bliver irriteret over spørgsmålet. Han vender os ryggen, finder tobak frem og begynder at lave en hjemmeruller. Efter det der føles som flere minutter, bryder han endelig stilheden. Han vender sig mod os, tænder op og tager et hiv, hvorefter han puster røgen op i luften. Det lugter ikke som helt almindelig tobak.
“Dette er ikke Formentera. Formentera var fred og kærlighed,” siger han, inden han igen vender os ryggen, og stilheden genoptages. Vi overvejer for en kort stund, om vi skal sige, at nok er nok, men vi forsøger os alligevel med et spørgsmål mere.
“Folk, som kommer her, kommer ikke for at være gode mod andre mennesker. De er her for deres egen skyld. Nu handler alt om penge og sex. Hippierne bor her ikke, men de kommer og tilbringer perioder her. Men det er ikke de rigtige hippier. Det er et andet folk end hippierne fra 70’erne,” fortæller han.
I sidste ende lykkedes det alligevel for os, et par turistlignende danskere, at åbne op for den bitre hippie, der savner en tid, der aldrig kommer igen.
Fire gange i løbet af sommeren er der Flower Power-fest på øen skiftevis mellem byerne Es Pujols og Sant Francesc Xavier. Der spilles musik fra 60’erne og 70’erne, og hippier fra hele verden rejser til Formentera, der stadig betegnes som en hippieø.
De fleste fastboende hippier på Formentera er forsvundet i takt med turismens indtog. Nu leves den italienske æra på Formentera, Europas svar på paradis, og intet tyder på, at de tager samme vej som hippierne.
“Det her er jo en paradisø. Livet her er fantastisk. Jeg flytter aldrig herfra,” lyder svaret fra italienske Andrea, der siden 2002 har drevet et scooterudlejningsfirma på øen.
Formentera
– Med et areal på 83 km2 er øen geografisk på størrelse med Ærø.
– Formentera er 19 km lang og ligger i Middelhavet seks kilometer syd for Ibiza.
– Befolkningstallet er på knap 10.000.
– De første turister på øen var tyskerne, og så kom franskmændene.
– I slutningen af 80’erne begyndte italienerne at komme som turister på øen, og de seneste 15 år har der været en decideret italiensk invasion, som lokalbefolkningen kalder det.
– Hele øen er ren og pæn, fordi der værnes om miljøet.
– Strandene ligger i et naturfredet område, hvor der skal betales afgift for at medbringe motorkøretøjer (svært at finde parkeringsplads. Cykel anbefales – kan lejes for fem euro pr. dag).
– Det er forbudt at ryge på strandene og ligeledes at røre ved naturens planter.
Transport til Formentera
Det er muligt at bestille færgebillet fra Ibiza til Formentera i forvejen, ligesom man kan bestille dem i lufthavnen, på hotellet, ved billetlugerne på havnen og sågar ombord. Der er afgang med færgen til Formentera hver halve time. Det tager 30 minutter at sejle fra Ibiza til Formentera. De to primære rederier er Baleária og Formentera Trasmapi.
Af Nanna Lunnemann og Nicklas Vinde

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.