Her i sommermånederne bruger vi grillen næsten hver dag, både når vi har gæster og når vi “bare” er os selv. I de fleste tilfælde bruger vi grillen til at forberede lidt gode stykker kød, pølser og lignende – men vi griller faktisk også en hel del grøntsager. Når det kun er Nathalie, min datter, og jeg, så er det mange gange kun grøntsager, det er super sommerlækkert og nemt, og i de fleste tilfælde indenfor kategorien “light”.
I denne måned har jeg taget et par opskrifter frem på to slags frikadeller, som du kan lave færdige og bare varme op, når de skal serveres. Til grillaftener med venner har jeg ofte sat dem på spyd, så de ser mere festlige ud på bordet. Hertil en masse svampe og grønt på grillen og dejlige lidt lettere sommervine, som passer hertil. Vi elsker krydderier og bruger dem hyppigt. Specielt det italienske køkken har vakt vores interesse, og det er nok min svigermor, som skal have skylden for det. Mange af mine opskrifter har en eller anden baggrund i hendes meget traditionelle italienske opskrifter. Dem I får her er ingen undtagelse.
Saftige krydrede lammefrikadeller
400 gram hakket lammekød
3 spsk. mel
1/2 dl mælk
2 hele æg
1 meget finthakket løg
2 pressede fed hvidløg
1 håndfuld friske urter – bland timian, koriander, basilikum og persille. evt. mynte
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
2 tsk. salt
Friskkværnet sort peber
3 spsk. olie + 50 g. smør til stegning
Almindelige frikadeller
500 gram hakket kalve- og flæskekød
2 spsk. mel
2 spsk. havregryn
1-1 1/2 dl mælk
1 helt æg
1 stort finthakket løg
1 fed presset hvidløg
2-3 tsk. salt
Friskkværnet sort peber
3 spsk. olie + 50 g. smør til stegning
I begge tilfælde kan du røre alle ingredienserne sammen i en stor skål – brug evt. en håndmikser til at røre det godt sammen i et par minutter. Lad farsen hvile i mindst en times tid på køl og steg frikadellerne på en varm pande med olie og smør.
Min svigermor varierer vores traditionelle frikadeller med diverse friske eller tørrede krydderurter og hvidløg. Den sidste variation var farsen og krydderier, blandet med kogte ris fra dagen før, som blev hældt i halve røde og grønne peberfrugter og bagt i ovnen og gratineret med lidt ost ovenpå. De smagte fantastisk. Den gode gamle frikadelleopskrift kan altså bruges som base for alverdens retter.
Til frikadellerne serveres diverse grøntsager, som du ligeledes han sætte på spyd eller bare lave et stort fad med de grøntsager, du bedst kan lide.
Forslag til grøntsager på grillen
Halverede tomater med lidt tørret oregano, olivenolie og saltflager.
Bagte kartofler med kryddersmør efter jeres egen smag.
Squash i skiver – pas på, de brænder let. Jeg slukker gerne for en del af grillen og griller de mere delikate grøntsager uden direkte varme eller sat på den højeste rist.
Røde peberfrugter med sesamfrø og dryp af olivenolie.
Aubergine i skiver – penslet med olivenolie med hvidløg og friskkværnet sort peber.
Grønne friske asparges – evt. med bacon om.
Fennikel, skåret i skiver – serveres evt. med kryddersmør
Hele majskolber – først kogt i ca.10 minutter i letsaltet vand, penslet med smeltet smør. Tilsat friskkværnet peber og lavet færdige på grillen.
Grøntsagsspyd med cherry tomater og løg.
Og hvad er mere nærliggende end at finde en frikadellevin hertil. Altså ikke en dårlig vin, men en god “allrounder”, som ikke er alt for dyr.
Ordet betyder ifølge Den Danske Ordbog ‘jævn og billig vin’ med synonymer som ”hverdagsvin” og ”slavevin”, men bare fordi en vin er økonomisk, behøver den ikke være dårlig.
Jeg har gennem de sidste 20 år testet vine i forskellige prisklasser, og der er stor forskel på vine, som koster det samme. Nogle er bedre end andre. Det er et spørgsmål om at vælge den rigtige.
Her viser jeg en af vores udvalgte vine som pris- og kvalitetsmæssigt er helt i top og udvalgt mellem hundredvis af andre i samme prisklasse.
Particular Garnacha Old Vine
Kommer fra DO Cariñena som ligger syd for storbyen Zaragoza. Vinen er lavet på 100% Garnacha, det spanske (og oprindelige) navn på den drue, der i Frankrig kaldes Grenache.
Alle druerne kommer fra vinstokke, som er mere end 25 år gamle med lavt høstudbytte og som har stået på fattig jord, hvor planten er blevet tvunget til at sætte rødderne dybt i jorden for at finde vand. En “stresset” vinstok suger flere mineraler til sig og disse mange smagsnuancer transporteres op i druen og giver smag til vinen.
Resultatet er en rødvinsdrue med tykt skind, der giver en masse saft, kraft og alkohol (14%). Vinhuset har lagret vinen på franske fade i 6 mdr. hvilket giver den mere struktur, krydderi og krop. Smagen er rund og frugtdrevet (brombær, skovbær, hindbær, ribs) med fine taniner, en afmålt syre og en mediumlang, krydret eftersmag. Vinen er oplagt til retter med kød – lam, okse og gris – med tilbehør i form af lækkert tilberedte grøntsager, som vist i opskrifterne i denne måned. Koster 5,95€.