Det danske magasin i Spanien
Pas på øjnene og deres omgivelser i solen
Når man færdes meget hvor der er sol, og hvor solen kan blive forstærket af reflektioner fra f.eks. vand eller sne, er det vigtigt at huske på sin solbeskyttelse. Dette gælder både for øjnene, men i høj grad også for øjenomgivelserne hvor huden er meget tynd og fin.
 
Solens UV-stråler er usynlige for vores øjne, men de er bestemt ikke ufarlige. De kan trænge igennem øjets interne strukturer og forårsage både midlertidige og permanente skader. Skaderne kan opstå i alle aldre og hele året rundt, men det er de virkninger, der kommer efter mange års UV-eksponering, der kan forårsage alvorlige synsforringelser og føre til blandt andet grå stær og kræft i og omkring øjenregionen.
 

Solskoldning af øjet

Intens UV-eksponering kan give blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne. Få timer i solen uden beskyttelse er nok til at forårsage midlertidige komplikationer som sneblindhed. Dette svarer til en solskoldning af huden, bare i øjet. Denne tilstand kan være meget smertefuld men går typisk over af sig selv i løbet et par døgn.
 

Grå stær

Uklarheder i øjets linse, som er en væsentlig årsag til synsnedsættelse i Danmark og globalt. Af de 40.000 tilfælde af grå stær som årligt opereres herhjemme, kan op til 20 % af disse ifølge WHO være forårsaget af UV-stråling.
 
 

Pinquecula

Sygdommen, som ikke har et dansk navn, tager form som små gule puder i det hvide i øjet. Cirka 200 tilfælde opereres om året. Man kan sammenligne det med hud, som er blevet udsat for intens solbadning. Huden bliver mindre elastisk og begynder at hænge. På samme måde bliver slimhinden i øjet slappere, og der opstår små gule puder i selve øjet, der betyder, at øjnene løber i vand og svier. Sygdommen behandles ved en operation og er ikke dødelig, men er meget generende og ubehagelig.
 
Pingeucula

 

 

Pterygium

Der forekommer cirka 400 tilfælde om året. En grålig slimhindefold, som vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig, så den strækker sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. Pterygium bliver også kaldt “surfers eye,” fordi tilstanden ofte er forbundet en ekstrem eksponering for sol, vand og sand. Behandling afhænger af slimfoldens størrelse og gener, men typisk vil man operere den bort.
Pterygium 

Kræft

Kræft i øjet og omkring øjeregionen er blandt de typiske komplikationer. Kræft i selve øjet forekommer sjældent, og mange er måske ikke klar over, at der findes øjensygdomme, som i værste tilfælde kan medføre døden. Omkring 70-80 tilfælde bliver konstateret om året. Kræft i regionen rundt om øjnene er derimod ikke helt sjælden. Mellem 400-600 danskere opereres hvert år for hudkræft på øjenlåget forårsaget af UV-stråling.
 

Beskyttelse

Til at beskytte huden i øjenregionen er det nødvendigt at bruge en solcreme med minimum faktor 30. Der har været advarsler om at bruge almindelig solcreme i øjenregionen, men de er gjort til skamme.
For øjnene gælder det om at bruge ordentlige solbriller. De behøver ikke være dyre, men de skal som minimum have UV beskyttelse. Dog gælder det med solbriller som med så mange andre ting, at pris og kvalitet følges ad, med den begrænsning at ikke alle modesolbriller er lavet med optimal optik da de er lavet mere til at se smarte ud end til egentlig solbeskyttelse. Pas ligeledes godt på kopiprodukter der lover mere end de kan holde.
 
Hos Dan Óptica finder du et udvalg af kvalitets solbriller med ultimativ beskyttelse og optisk kvalitet fra bla. Maui Jim, Revo og Etnia Barcelona. Kig forbi.
 
 
 
Af Peter Scheller, optiker, DanOptica

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.