Det danske magasin i Spanien

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigst ekspanderende i hele Spanien. Det spanske magasin for iværksættere ”Emprendedores”, har netop udnævnt Runway i Benalmádena til en af landets hurtigst voksende og mest attraktive virksomheder.

Det er ikke til at sige, hvor store ambitioner Nils Sundlind havde for sin kommende virksomhed i Spanien, da han i sommeren 2012, på et af sine mange besøg, besluttede sig for at gøre noget ved tanken.
Det står kun klart, at han så grundlaget for at starte en skandinavisk afdeling på 20-25 medarbejdere, som skulle være en lille filial til moderselskabet i nord.
Den driftige nordmand havde nemlig brug for en gruppe danskere, svenskere og nordmænd til at betjene en af hans kunder. Og her på Costa del Sol så han de rette folk med de rette sprogkundskaber.

De nye virksomheder

Syv år inden havde Nils Sundling taget første spadestik til Runway i Norge. På rekordtid havde han fået godt fat i de nordiske og baltiske lande og udvidet til flere hundrede medarbejdere. Den norske iværksætter var nemlig en af de første til at se mulighederne ved at indgå et tæt samarbejde med store virksomheder om at overtage deres kundeservice. På fagsprog hedder det ”outsourcing” og er et begreb, der bliver mere og mere anvendt. Groft fortalt går det ud på, at en virksomhed lader en anden virksomhed klare en del af sine opgaver. Enten fordi en virksomhed udefra kan gøre det bedre, billigere – eller begge dele. Noget kunne tyde på, det sidste er tilfældet hos Runway, som har specialiseret sig i at tage hånd om virksomheders kundeservice. Runway er et godt eksempel på den nye typer virksomheder, der vinder frem i dagens verden – også på Costa del Sol.
”Vi arbejder med al form for kundeservice og support. Et tæt samarbejde med et skandinavisk flyselskab var grundstenen for vores fødsel her i Sydspanien, men i dag har vi også forsikringsselskaber, banker, IT-virksomheder og rejsearrangører som kunder. Vores kunderelationer er så tætte, at vi er tæt på en partnerskabslignende relation,” fortæller Ida Hermann, som er HR-chef i Benalmádena. Hun har været med i Runway siden starten for fem år siden og har derfor på tætteste hold fuldt virksomheden voldsomme ekspansion.
”Vi er i dag næsten 400 ansatte fordelt mellem vores afdeling her, i Torremolinos og så hele Infonordic-delen, der også holder til i Torremolinos,” fortæller den danske HR chef.
For et par år siden opkøbte Runway således telemarketingselskabet Infonordic, da flere kunder ønskede at udvide samarbejdet til også at involvere salgssupport. ”Det er mange ansatte, mange virksomheder og mange opgaver at holde styr på, men med vores skandinaviske ledelsesprincipper går det faktisk ganske godt,” forsikrer Ida Hermann.

Skandinavisk arbejdsmiljø

Bag Runway på Costa del Sol står et spansk registreret selskab, men arbejdsmiljøet i den succesrige virksomhed er skandinavisk.
”80 procent af vores medarbejderstab er skandinaver, men alle andre falder hurtigt til i vores miljø,” fortæller Ida Hermann og fortsætter: ”Vi valgte fra starten en meget flad virksomhedskultur med åbent kontormiljø, hvor cheferne sidder blandt medarbejderne og er lette at komme i kontakt med. Det var nyt for mange, men godt tænkt af virksomheden, for skal vi have gode og langvarige forhold til vores kunder, må vi også have det til vores medarbejdere.”
De mange nye folk, der er kommet til under de sidste års ekspansion, er enten blevet rekrutteret lokalt eller kommet fra det kolde nord. Det er enten yngre medarbejdere, der ønsker at tiltræde for et halvt eller helt år, eller også er det familier, som tænker flere år frem. ”Om nødvendigt hjælper vi nye med at få deres NIE-nummer, giver links til at finde bolig og skole til børnene. Derudover kommer vi gerne med en række anbefalinger for at få hverdagen til at fungere,” fortæller Dorthe Heiberg fra Runways personaleafdeling. Hun dedikerer sig til at finde de rigtige folk til de rigtige poster. Og at få dem godt i gang: ”Alle får mindst en måneds træning og oplæring i produktet inden start, og der følges hele tiden op med oplæring. Det koster nogle ressourcer, men vi er ikke bange for at investere i medarbejderne. Vi ønsker lange relationer. Af samme årsag har vores medarbejdere gode muligheder for at skifte stilling internt for at få nye udfordringer,” forklarer Dorthe Heiberg. Hun skjuler ikke, at Runway også stiller krav til sine medarbejdere. Omvendt er der ganske fine lønninger til de gode medarbejdere.

Tror på Spanien

Det er gået stærk – og går fortsat stærk hos Runway. Potentialet er tilsyneladende stort for den unge virksomhed, og det er dét, magasinet ”Emprendedores” har bemærket i deres udnævnelse af virksomheden.
”Vel får vi nye kunder, men vi vokser primært, fordi vores nuværende kunder vokser. Når de ekspanderer, følger vi med,” forklarer Ida Hermann. Hun er sikker på, Sydspanien er det helt rigtige sted for Runway at holde til.
”Det er attraktivt at leve og arbejde her. Vi ser tydeligt, hvordan danskerne higer for at komme af sted. Uden den interesse ville virksomheden i dag ikke være vokset til at blive det største skandinaviske servicecenter uden for Skandinavien,” siger den danske HR chef inden hun runder af. ”Alt er dog ikke en dans på roser for os. Vi har fine relationer med myndighederne men kæmper konstant med nye krav fra skattevæsenet, arbejdstilsynet og fagforeningerne. Men det postyr tager vi med oprejst pande, for vi tror på Spanien og en god fremtid her.” Runway er landet – og er kommet for at blive.
 
runway2
 
Runway har kun været her i fem år men beskæftiger små 400 medarbejdere på Costa del Sol og næsten 100 mand i Torrevieja nær Alicante.

Video: Se teaseren for Runway 

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com, Fotos & Video: Simon Goltermann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.