Det danske magasin i Spanien
Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan få piftet garderoben op på en bæredygtig, sjov og gratis måde.

Én efter én ankommer pigerne slæbende på poser og sække. Det er dagens deltagere i et tøjbytte-arrangement, der arrangeres to gange årligt i en lokal pige-gruppe. Jeg selv har været med to gange, og det har været nogle sjove events, hvor der er blevet prøvet tøj, poseret, grinet og nå ja, nydt et glas vin eller to.
På bordene i caféen har arrangøren, franske Estelle Alexander, lagt sirligt udklippede papirlapper med tal. Lapperne er inddelt efter størrelser, og er beregnet til, at man ligger alt tøj str. 40 i ’40 bunken’ og så fremdeles. Det gør det nemmere at finde ud af, hvilket tøj man skal kigge efter, selvom det næsten er mere reglen end undtagelsen, at man kigger i samtlige bunker.
 
Når alle er kommet, og alle bordene er fyldt op, går bytteriet i gang. Et virvar af tøj bytter kroppe, mens alle hjælper til at finde ud af, om det prøvede tøj er værd at beholde for den midlertidige indehaver, eller om det skal videre i bunken. Nogle egentlige regler er der ikke, når vi bytter. Der er ikke noget minimum antal stykker tøj, man skal have med, og selve bytningen finder sted helt uden iturevne beklædningsgenstande eller afrevne hårtotter.
 
Når første runde er overstået, plejer vi at sætte os og få noget at spise samt et glas. Herefter lunter folk naturligt ind til anden omgang, som ofte er præget af, at deltagerne nu er i en lidt mere opløftet stemning og tør kaste sig ud i nogle modemæssige vovestykker.
 
clothes swapping2Estelle (arrangør) 
”Det bedste stykke tøj, jeg har byttet mig til, var en sommerkjole, som jeg troede var alt for lille til mig, men da jeg prøvede den, var den rigtig flatterende. (Jeg ville aldrig have prøvet den i en butik).”
Hannah (tv)
clothes swapping4”Dette er mit første tøjbytte-event, normalt ville jeg bare give tøjet til velgørenhed. Dagens bedste bytte er en blå jakke, jeg ikke normalt ville vælge, men jeg kan rigtig godt lide den.”
 
 
Rachel 
clothes swapping3”Jeg har fået nogle rigtig fede ting i dag – to kjoler fra Adolfo Domingo og en uld-kappe, som jeg altid har ønsket mig. Det bedste ved disse tøjbytte-events er den positive, kvindelige energi, sammenholdet, og muligheden for at prøve en ny stil gratis!”
 
 
clothes swapping5Kate 
”Det bedste ved tøjbytte er, at jeg ikke behøver gå ud og shoppe tøj i butikkerne, som jeg synes er kedeligt,” fortæller Kate, der bærer sit ’bedste bytte’ – en blomstret kjole doneret af Estelle.
 
clothes swapping6Randi 
”Det bedste er, at man kommer af med noget af det tøj, man ikke bruger længere og får noget ’nyt’, fedt tøj ganske gratis. Og så har vi det jo rigtig sjovt med hinanden, mens det står på.”
 
 
 
 
clothes swapping7Eja 
Ses her iført ’dagens bytte’ – en lyseblå jumpsuit. ”Jeg fik en klapsalve fra pigerne, da jeg tog den på – det var vildt sjovt,” fortæller Eja, der gerne vil opfordre andre piger til at melde sig til gruppen ’Malaga Girls’ via siden www.meetup.com, hvor man kan holde sig opdateret om fremtidig tøjbytte-events og andre arrangmenter.

Når du skal vælge tøj ud til tøjbytte-bunken, kan du stille følgende spørgsmål ved dine tøjgenstande:

– Passer det mig?
– Har jeg brugt det de sidste 12 måneder?
– Er der nogen chance for, at jeg kommer til at gå med dette igen?
– Passer det til min nuværende stil?
– Hvis jeg shoppede i dag, ville jeg så købe dette?
– Og allervigtigst: Er jeg komfortabel i dette?

Gode råd når du skal arrangere en tøjbyttedag:

Find en passende location. Vælger du selv at åbne dit hjem, så ryd flader osv., så tøjet kan ligge uden at være til fare for ming-vaserne. Men tøjbyttedagen kan også sagtens afholdes på en lokal café, hvis blot ejerne er indstillet på, at I kommer til at fylde lidt. Aftal det med den enkelte café. Hvis de alligevel har en stille periode lørdag formiddag, kan det jo sagtens lade sig gøre.
 
Invitér venner i alle former og størrelser. Invitér også din gravide veninde, som måske leder efter mere rummeligt tøj. Ofte kan tøj også tilpasses, hvis man tilføjer et bælte. Tag ét med, så veninderne kan se, hvordan en kjole eller top vil se ud med et bælte om livet.
 
Afhold din tøjbyttedag i slutningen af sæsonen, hvor man naturligt vil gå igennem sit klædeskab for at rydde op, og giv folk god tids varsel. Det kræver god tid at gå igennem hele klædeskabet. Her på Costa del Sol er der groft sagt to sæsoner, så jeg og mine veninder holder én om foråret og én om efteråret.
 
Lad kun ting i perfekt stand komme med. Det vil sige, at tøjet som minimum er rent, og at der ikke er pletter og huller. Alt, hvad man ville være flov over at låne til en veninde, skal blive hjemme.
 
Medbring accessories. F.eks. sko, tasker, smykker, tørklæder – dette sikrer, at alle kan finde noget, der passer.
 
Spejl og prøverum. Afhængigt af hvor I afholder tøjbyttedag, er det ikke altid at man har mulighed for et egentligt prøverum. Hvis der ikke er et i forvejen, så hav som minimum et spejl med. Afholder I det på en café, så bed gæsterne have noget tøj på, der gør det nemt at prøve f.eks. en kjole ud over.
 
Sæt nogle spilleregler. Du kan lave en regel, hvor man må tage 5 stykker tøj pr. runde, eller stil uret til 5 minutters ”shopping” ad gangen. I min gruppe af veninder har vi ingen regler, og folk tager ganske afslappet bare det, de finder mest interessant. Skulle der opstå en krise, hvor to piger vil have det samme stykke tøj, kan det løses ved at lade deltagerne bestemme, hvem der bærer det bedst, eller, hvis man er bange for at såre nogles følelser, med plat eller krone.
 
Benyt en tøjbyttedag til at vove halsen. Hvis du altid har ønsket kaste dig ud i et par højtaljede bukser eller et vildt mønster, men ikke har haft mod på det, så benyt dig af chancen til at prøve looket af helt gratis.
 
Find en lokal genbrugsbutik og lad dem overtage det tiloversblevne tøj. Udpeg en ansvarlig forinden, så I undgår at stå med sorte sække og Ikea-poser, hvis skæbne først skal bestemmes, når der er byttet færdigt.

Og så er der bare tilbage at sige: Happy swapping!

Dette tøjbytte-event blev afholdt på café Arte In Farina, på Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula i Málaga centrum.

Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com, fotos af Minna Tahvanainen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.