Det danske magasin i Spanien
Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Málaga

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Málaga

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de Celíacos de Málaga (ACEMA), som er startet op for at skabe opmærksomhed om glutenfrie og lokale produkter og for at markedsføre dem. Det er et initiativ, som er fremarbejdet mellem Junta de Andalucía og Sabor a Málaga, et initiativ som tages imod med åbne arme af glutenintolerante i provinsen, da samarbejdet både gør det lettere samt forbedrer livskvaliteten for dem.
 
”Vi har underskrevet en aftale om, at vi som organisation skal informere om allergi og intolerance samt informere producenterne om regler og nyheder indenfor emnet. Det er jo ikke kun fremstillingen af madvarerne, som er vigtig information, men også hvordan man håndterer dem. Det er nødvendigt at kommunikere den rette information ud til forbrugerne, så de ved og kan være sikre på, hvad de forskellige produkter indeholder. Vi lægger stor vægt på, at producenterne skriver en korrekt varedeklaration, den skal være indlysende og nem at forstå ligesom den obligatoriske næringsdeklaration skal være komplet”, siger Rosa Ortega, da La Danesas journalist møder hende i ACEMAs lokaler i det centrale Málaga.
”Cøliaki handler jo ikke om, at man får lidt eksem eller lidt ondt i maven. Cøliaki kan lede til blandt andet dysleksi (ordblindhed), autisme eller hyperaktivitet m.m. og voksne kan udvikle epilepsi, fibromyalgi (store smerter i muskler og sener), fertilitetsproblemer og kræft eller man kan få et svagt skelet m.m. bare for at nævne nogle ting.”
 
Projektet, som for nyligt er startet, handler blandt andet om markedsføring af glutenfrie produkter, som Sabor a Málaga skal præsentere på messer og til andre begivenheder. Derudover vil der være en informationskampagne, som henvender sig til alle i almindelighed, personer med cøliaki og deres familier, producenter samt hoteller og restauranter.
 
”Eftersom glutenintolerance ikke handler om en allergi men om alvorlig intolerance, er det meget vigtigt, at de levnedsmidler, der serveres som glutenfrie ikke er smittet, dvs. de må ikke have haft kontakt med overflader eller redskaber, som har været i kontakt med et produkt, som indeholder gluten. Det er ikke alle, som ved, at de ikke må anvende samme kniv til at skære glutenrigt brød med og derefter bruge den samme kniv til at skære salat med, hvis salaten skal serveres til en person med cøliaki.
Derfor er det meget vigtigt, at denne information også når ud til restauranter og caféer m.m. I dag er det virkelig svært for glutenintolerante personer at gå ud for at spise noget i byen på grund af et lavt kendskab omkring cøliaki”, forklarer Rosa Ortega, som i samarbejdet vil skabe større opmærksomhed om cøliaki, men som også håber at se en anden prisklasse for glutenfrie produkter i fremtiden. Cøliakiforbundet i Spanien ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE) har fremlagt, at en årlig madkurv i Andalusien med glutenfrie varer koster 1.000 euro mere end en madkurv med almindelige varer, hvilket er en stor udgift for mange, specielt for familier hvor flere end én har cøliaki. Selv dette håber ACEMA at skabe tilstrækkelig opmærksomhed omkring, så der indføres offentlig støtte til de personer, som har cøliaki, hvilket allerede findes i f.eks. Extremadura og Baskerlandet.
 
Rosa Ortega belyser, at flere og flere producenter og restauranter er blevet bedre til at lægge mærke til deres produkter i forhold til glutenallergi, takket være en regel fra 2016 som gjorde det obligatorisk, at det skal fremgå, hvilke allergener et produkt indeholder. Hun ser dog et problem i, at en del producenter skriver ”kan indeholde gluten” på sine produkter bare for at gardere sig. Hun betoner desuden, at dette i de fleste tilfælde ikke er nødvendigt, da produktet rent faktisk er velegnet til glutenintolerante.
 
Fra Sabor a Málagas side ser man initiativet som et yderligere skridt i processen om at fremme provinsens gastronomi samt en mulighed for at bidrage til flere produkter med høj kvalitet, både for bosatte i Málagaprovinsen samt for turister. Vurderingen viser, at der skulle bo ca. 16.000 glutenallergikere i provinsen samt at yderligere 100.000 besøgende har cøliaki.

Glutenfri ikke kun for glutenintolerante?

I takt med at kendskabet til glutenintolerance vokser, ses der samtidigt en trend, som handler om, at det generelt er sundt for alle at afstå fra gluten. Dette har Anneli Ivarsson forsket i. Hun er overlæge og docent i Västerbotten län landsting og forsker ved instituttet for folkesundhed og klinisk medicin ved Umeå Universitet. Derudover er hun en verdensledende ekspert i glutenfri kost og cøliaki. Hendes resultater, som er præsenteret i flere internationale rapporter, viser, at der ikke findes bevis på, at glutenfri kost skulle være sundt for personer, som tåler gluten og benævner det hele som en kosttrend uden videnskabelig belæg.
 
Hun mener, at hvis man tror, at man er glutenintolerant, så skal man henvende sig til sundhedsvæsenet og få taget en enkel blodprøve for at få korrekt svar i stedet for, at man på egen hånd udelukker gluten. Viser testen positiv, opsøg da en diætist for at få tips og hjælp. Tåler man gluten og ønsker at leve sundt, anbefaler hun, at man i stedet spiser flere grøntsager, frugt, bønner, nødder, fisk og groft brød, som er bevist til at være sundt.

Kort om cøliaki

Cøliaki, som er det samme som glutenintolerance, er en kronisk sygdom, nogle gange genetisk. De fleste kan undgå symptomerne ved at spise en glutenfri kost.
Cøliaki er en sygdom, som indebærer, at glutenprotein starter en inflammation, som skader tarmlumen i tyndtarmens slimhinde, og i visse tilfælde kan tarmlumen nedbrydes helt. Når en person med cøliaki spiser gluten (som findes i hvede, rug og flere andre kornsorter), ødelægges kroppens evne til at optage vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, hvilket kan lede til fejlernæring og sygdom. Symptomer kan være alt fra træthed og mavepine til vægttab og depression. Og det er ikke nok bare at undgå gluten gennem en periode i ens liv. Behandlingen for cøliaki er at spise glutenfri kost resten af livet, da cøliaki ikke kan helbredes.
Cøliaki er ikke det samme som glutenallergi, hvilket er en fejlagtig benævnelse som anvendes ofte.
I Spanien skønnes det, at ca. 1 procent af befolkningen har diagnosen cøliaki. Dog mener cøliakiforbundet i Spanien ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE), at antallet af personer, som har cøliaki, men som ikke har fået det diagnosticeret, er betydelig højere.

Hverdagen med cøliaki

La Danesa har talt med Elena, mor i en familie med to voksne og tre børn, hvor flere familiemedlemmer har cøliaki. Ved vores telefonsamtale befinder familien sig i Frankrig på ferie.
 
”Som familie, når man har lært at spise glutenfri derhjemme, er det sværeste i hverdagen at gå ud at spise – i byen eller hjemme hos andre. Alle begivenheder, som inkluderer mad, er svære specielt for børnene. Forestil dig, at når de er til fest og de andre børn spiser kage, slik m.m. så kommer mine med en medbragt pose, med hvad de må spise.
Når man henvender sig til professionelle, er det synd, at der ikke er flere kokke og tjenere m.m. som har et større indblik i den her sygdom. Der findes gode kurser, som blandt andet ACEMA arrangerer, om specialmad og håndtering, for det gælder jo ikke kun om, at maden ikke indeholder gluten, den må jo heller ikke være i kontakt med andre produkter, som indeholder gluten. Men at gå ud for at handle og det at leve derhjemme går rigtig godt. Generelt har fødevarebutikker på Costa del Sol, og især Mercadona, gode markeringer på deres glutenfri produkter (indehaveren af Mercadona har selv cøliaki i familien) og i både Fuengirola og Málaga findes der flere caféer og restauranter med glutenfrie alternativer på menuen. Men sådan som det er nu, når vi er på ferie, er det svært. Vi har fundet en ferielejlighed med egen kok og måske kan vi finde glutenfrie produkter i større madbutikker, så vi kan lave mad derhjemme og bringe det med på udflugter, for vi har endnu ikke fundet nogen restaurant, som serverer glutenfrie alternativer. Vi befinder os i Biscarrosse og det er betydeligt sværere at finde den rigtige kost for vores familie sammenlignet med Fuengirola. Men man lærer det.”
Af Sara Laine

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.