Det danske magasin i Spanien
Diarré er et meget almindeligt problem hos hvalpe. I artiklen nedenfor, vil jeg fokusere på de mest hyppige årsager til diarré, førstehjælpsbehandlingen derhjemme, hvornår der virkelig er grund til at være bekymret, og hvornår man bør søge hjælp hos en dyrlæge, som ved akutte situationer, der kan have livstruende konsekvenser.

Årsager

De mest almindelige årsager kan inddeles i fem kategorier: almindelig stress, kostændringer, indtagelse af fremmedlegemer, parasitter og virusinfektioner.
Det er vigtigt at holde godt øje med en hvalp, når den har diarré. Unge hunde bliver hurtigere syge end ældre hunde. Hvis din hvalp har diarré, er der normalt ingen grund til panik. Men hvis problemet ikke går væk inden for en dag, så bør du bestille en tid ved dyrlægen eller tage på dyrehospitalet. Unge hvalpe kan nemlig blive faretruende dehydreret på bare 24 timer eller mindre.
Både mennesker og dyr kan få diarré på grund af stress. Tænk over det. En hvalp undergår store forandringer på meget kort tid. Hun tages væk fra sin mor og søskende. Fysisk, flyttes hun fra et miljø, hun kender, til et nyt og ukendt miljø. Der har sandsynligvis været en del rejser indblandet undervejs, også selvom det kun er en kort tur i bilen. Hele hendes verdens kan ændre sig på bare en nat. Enhver forandring kan virke stressende – tilmed forandringer til det bedre. Når man tænker på, hvor uerfaren en hvalp er, og de store forandringer som sker på de første måneder i dens liv, er det jo i virkeligheden ikke overraskende, at hvalpens mave-tarm-kanal reagerer på stress.
Er hvalpens diarré stressrelateret, bør det gå over af sig selv inden for få dage. Et par gode råd er altid at have frisk vand tilgængeligt – tag eventuelt din hvalps vand skål op, og opmuntr hende til at drikke derfra. Sørg endvidere for, at hvalpen har de nødvendige sovemuligheder, så hun kan få tilstrækkelig fred og ro.
En anden årsag til diarré kan være en pludselig ændring i kosten. Hvis din hvalp er blevet fodret med lavkvalitets foder og efterfølgende får højkvalitets foder, kan dette også skabe uro i fordøjelsessystemet, og derved forårsage løs afføring. Generelt, bør ændringer i din hunds kost – uanset alder – foregå gradvist, helst over en periode på syv til ti dage, og andre gange længere, afhængigt af hvalpen.
Hvalpe kan desuden være født med indvoldsorm, eller få dem via modermælken. Nogle af de mest almindelige organismer, som forårsager diarré hos hvalpe er rundorm, bændelorm og piskeorm. Heldigvis kan et ormeangreb let kureres med medicin. Hvis du har mistanke om, at diarréen skyldes orm, er det meget vigtigt at få din hvalp undersøgt hos dyrlægen. I mellemtiden skal du sørge for, at hun får den nødvendige mængde væske, eftersom dehydrering er den mest udbredte årsag til diarré.
Andre slags skadedyr, som også kan forårsage diarré hos din hund er protozoparasitter. Disse er encellede organismer, den mest almindelige af disse er coccidier og Giardia.
Hvis din hvalp bærer en protozoparasit i sin tarmkanal, vil hendes diarré typisk til at være vandig samt meget ildelugtende. Du kan se efter, om der er blod eller slim i afføringen. Hvis dette er årsagen, vil hvalpen som regel også have andre symptomer såsom opkastning, manglende appetit eller træthed.
Diarré er en af hyppigste symptomer på adskillige hunde virusinfektioner. Den mest alvorlige af disse er parvovirus, også kaldet CPV eller bare parvo. Parvovirus er meget smitsomt, og overføres gennem afføring fra en inficeret hund. Virussen invaderer tyndtarmslimhinden og forårsager en ildelugtende og blodig diarré, undertiden opkastninger, sløvhed og svær dehydrering. Ældre hunde kommer sig typisk over parvo, men virussen er ofte dødelig hos inficerede hvalpe. Karakteristisk for parvo virus er en meget ildelugtende afføring samt en generel hurtigt forværring af helbredet.
Hvis din hvalp viser tegn på en virusinfektion spiller tid en afgørende rolle. Søg øjeblikkelig hjælp hos en dyrlæge. Denne kan straks diagnosticere hvalpen baseret på symptomer og laboratorieundersøgelser. Bemærk, at selvom din hvalp er vaccineret imod parvovirus, kan den stadig forekomme og dødeligheden er lige så stor, som ved ikke-vaccinerede hunde.

Hvordan ved jeg, om min hvalps diarré er livstruende?

Desværre findes der ingen specifik tommelfingerregel til at afgøre, om din hvalps diarré er mild, og dermed hurtigt går over af sig selv eller om den er et symptom på en alvorlig helbredstrussel.
Overordnet set kan man sige, at hvis din hvalp pludseligt udvikler vandig afføring – specielt hvis der er blodstriber i – og hvis den samtidig har andre symptomer som opkastning, anbefales det at opsøge dyrlæge omgående for behandling. Meget unge hvalpe kan blive alvorligt syge i løbet af få timer, og det er bedre at forebygge end at helbrede.
 
Hold godt øje med din hvalp og vær omhyggelig med hendes sikkerhed. Dette kan mindske eller helt eliminere risikoen for, at din hvalp sluger noget den ikke burde.
Ligeledes bør kosten gradvist ændres for ikke at udvikle gastrointestinale lidelser.
Sørg for, at din hvalp ikke er overstimuleret, og at den får tilstrækkeligt med hvile og ro for dermed at mindske stressreaktionen på nye omgivelser.
Inden hvalpen er fuldt vaccineret, bør du ikke tage hende med i hundeparker eller i det hele taget lade hende møde andre ikke-vaccinerede eller usunde hunde.

Hjemmepleje for mild diarré

Hvis din hvalp har mild diarré, men stadig er legende og energisk, så bør du fokusere på, om hun indtager nok væske. En hvalp har i alt brug for omkring 100 ml væske pr. kg kropsvægt. Det bedste er, hvis du kan give hende en speciel elektrolyt behandling – for at sikre elektrolytbalancen i kroppen f.eks. Oralade. Hold desuden godt øje med hvalpens kropstemperatur. 38,5 C +/- 0,5 C er den normale temperatur. Hvis denne falder, er situationen mere alvorlig, og falder temperaturen til under 38 C, da er det på høje tid at få akut hjælp.
 

Susanne Kamu, Autoriseret skandinavisk Dyrlæge.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C /. Maestra Aspiazu, Puebla Lucía, 29640 Fuengirola.
Telefon:. 952667333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com

 
 
Af Susanne Kamu, Autoriseret skandinavisk Dyrlæge.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.