Det danske magasin i Spanien
Fra kuffert til Kaas & Kirkemann

Kaas og Kirkemann artikel g

I denne måned kan forsikringsmæglerne Kaas og Kirkemann fejre 20 års jubilæum og samtidig blive mindet om, at det, der i begyndelsen var en tilfældighed, i dag er en velkendt virksomhed i Spanien.

25 år forinden sad en ganske ung kvinde alene på sin kuffert i hjørnet af Plaza de la Merced i Málaga. Bare 21 år gammel, uden bekymringer og klar til nye eventyr. Året var 1991, gaderne var fyldt med spaniere iført kostumer og i højt humør, og midt i festlighederne ventede den unge dansker på at blive hentet af repræsentanten fra den lokale sprogskole.

 – Der sad jeg på min kuffert og kiggede på alle fra karnevallet, der kom forbi, og jeg forstod ikke et ord. Jeg husker, at jeg tænkte: ”Det her er da meget sjovt,” men hvad, jeg ikke vidste, var, at det 25 år efter stadig ville være mit hjem, siger 47-årige Pernille Kaas, der i dag driver Kaas & Kirkemann alene. 

Pernille Kaas læste spansk på Handelshøjskolen i København og uden at vide, hvad fremtiden måtte bringe, besluttede hun sig for at søge arbejde på den sprogskole i Málaga, hvor hun i fire måneder havde studeret spansk.

– Det med at lære sproget ved kun at læse det har jeg aldrig været særlig god til. Jeg var bare nødt til at bide i det sure æble og komme af sted, siger Pernille Kaas.

Efter en måned i solrige Málaga mødte den unge dansker sin spanske mand Carlos Lamani fra Victoria-kvarteret. I dag har de sammen børnene Daniel og Clara på henholdsvis 13 og syv år.   

Det tilfældige skridt ind i forsikringsbranchen

I 1993, mens Pernille Kaas fortsat arbejdede på sprogskolen, slog forsikringsselskabet Baltica i Fuengirola en stilling op.

– På det kontor lærte jeg Ole Kirkemann at kende. Han arbejdede der og havde gjort det siden 80’erne, siger Pernille Kaas.

I mellemtiden tog hun uddannelsen som autoriseret forsikringsmægler på Forsikringskollegiet i Málaga. Men hverken Pernille Kaas eller chefen fra Baltica var klar over, at uddannelsen gav hende titlen: Selvstændig forsikringsmægler, hvilket skulle vise sig at bringe gavn. 

– Efter et par år kunne vi forstå, at vores kontor var til salg. Ole og jeg havde ikke lyst til at blive solgt med, så vi besluttede at starte selv. Det var fra starten en god kombination med Ole og jeg. Han mand, jeg kvinde, han var ældre, jeg var yngre, han havde sin danske uddannelse og baggrund, og jeg havde min spanske.

En af de ting, der har gjort tingene lettere for mig, er, at jeg kom hertil i så ung en alder. Så jeg har ikke stillet spørgsmål til det samfund, jeg er landet i. Jeg har bare accepteret det og respekteret det. Og det, tror jeg, har gjort, at jeg er blevet den, jeg er i dag. Jeg har aldrig syntes, at det, som spanierne gør, er vanvittigt. Jeg kan ikke lade mig hidse op af systemet. Jeg har aldrig forventet, at det var som i Danmark, og jeg har heller aldrig stillet spørgsmålstegn ved forskellen, for jeg har ikke haft erhvervserfaring i Danmark. Jeg tog godt nok mit kørekort i Danmark, men jeg har kun kørt her i Spanien, så jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved, om de kører elendigt, som nogle danskere siger. Jeg synes da, de kører meget godt.

Kaas & Kirkemann åbnede kontoret i Centro Idea januar 1996 og midt i en økonomisk krise, der ikke gjorde det nemmere for den 27-årige dansker og hendes kompagnon Ole Kirkemann.    

– Det var absolut hårde tider. På det tidspunkt var vi bare Ole og jeg. Efter det første år var vi ved at drukne i arbejde, så det indtjente, brugte vi på at betale en ansat, mens vi selv stadigvæk ikke fik løn.

I dag har Kaas & Kirkemann et stabilt personale på otte ansatte, der alle er med til at skabe rammen om virksomheden.

Ingen kunne erstatte Ole

Det er tre år siden, at kompagnonen Ole Kirkemann gik på pension i en alder af 70 år.

– Jeg ønskede ikke at få en ny kompagnon, fordi det fællesskab, Ole og jeg har haft, er jeg overbevist om ikke ville kunne gentage sig. Når man har haft succes med noget, så skal man passe på med at tro, at man kan gentage den, så derfor besluttede jeg mig for at køre videre selv.

I dag er jeg glad for, at det var den beslutning, jeg tog, for det har været det rigtige for mig. Og det er hårdt ja, men jeg kan jo altid tage telefonen og ringe til Ole, griner Pernille Kaas, der afslører, at opskriften på hendes og Ole Kirkemanns forhold er en god portion humor.

– Når det så allerværst ud, har vi altid bevaret det gode humør. Og det har altid været kendetegnet ved os begge to. Jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har skændtes eller haft interne konflikter. Tværtimod. Vi har stået sammen på godt og ondt, mindes hun.

Mere end 20 år er gået

Meget er sket, siden den dengang 21-årige Pernille Kaas sad på sin kuffert på Plaza de la Merced og endnu mere siden det første spadestik til Kaas & Kirkemann.

– Stedet eksisterede jo, men det var heller ikke de bedste tider for Centro Idea dengang, så vi var noget spændte. Men fra den første dag begyndte folk at komme ned ad trapperne.

– Jeg er dybt taknemmelig i dag, når jeg kigger i bakspejlet, for man er lidt naiv, når man starter sådan noget. Og det var vi også, for vi troede virkelig på vores projekt uden ligesom at gennemtænke, at det her godt kunne gå hen og blive rigtig hårdt. Det gjorde det også. Vi måtte meget igennem, før vi kunne sige: ”Okay, nu er vi ligesom ovre første hurdle. Nu virker det som om, at det går fremad,” fortæller Pernille Kaas.

Fremad er det gået lige siden, Kaas & Kirkemann blev født tilbage i 1996.

– Jeg tager i hvert fald 20 år mere, garanterer Pernille Kaas.

Af Nanna Lunnemann, foto: Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.