Det danske magasin i Spanien
hojlydteSpaniere
Langt de fleste spaniere taler dæmpet og stille, når man er på tomandshånd, eller når man bare er samlet i et lille selskab.
 
Det modsatte er tilfældet i større forsamlinger og i offentlige rum. Det er som om, at det pludselig bliver til en konkurrence om hvem, som har de kraftigste lunger og de stærkeste stemmebånd.
 
Det en måske del af spaniernes charme, men at man på eksempelvis restauranter ikke kan høre, hvad man selv tænker, endsige hvad naboen ved samme bord siger, på trods af at denne taler højere og højere for at forsøge at overdøve den stigende volumen i kakofonien af stemmer, som tager kampen op med et buldrende Tv, har sine udfordringer og ulemper.
 
I Spanien kaldes det café-effekten, akustisk forurening er jo et andet udtryk.
 
For sandheden er også, at den megen larm er sundhedsskadelig, og det ikke hun fysisk for øresneglen og ens eget stemmebånd, men også på det mentale plan. Larmen er også destruktiv på skoler og andre uddannelsessteder, hvor børn og unge forhindres i at have den fornødne koncentration, på sygehuse, hvor patienter ikke får tilstrækkeligt ro, og på arbejdspladser, hvor støjfølgerne desuden skader produktiviteten.
 
Europarekord i larm
Spanien er officielt Europas mest højlydte land. På verdensplan overgås det kun af Japan i omfanget af decibel. Det påstår bl.a. Svante Borjesson i et interview i dagbladet El País, og han er er generaldirektør for fundationen Oír es Clave, som arbejder med folk med høreproblemer. Samme konklusion drager det internationale tidsskrift Noise and Health. Her er man desuden kommet frem til, at larmen, som også kommer fra andre kilder såsom specielt trafikken, har seriøse konsekvenser for 20 procent af landets befolkning, hvilket rundt regnet er ni millioner mennesker, som dagligt er udsat for mere støj end verdenssundhedsorganisationen WHO’s grænse på 65 dB. Følgerne kommer i sagens natur i form af høreproblemer, men det kan også føre til søvnløshed og hjerteproblemer samt psykologiske lidelser.
Folk er dermed både skabere af og ofre for den megen larm.
 
Skru ned
En ny kampagne skal tackle nogle af støjkilderne. Oír es Clave har lanceret et projekt kaldet Comer sin Ruido, altså at spise uden larm, hvormed restaurant- og caféejere bl.a. opfordres til at sætte bordene længere fra hinanden, opsætte lydisolering og at skrue ned for musikken og det evindelige fjernsyn.
Derudover ventes der kampagner rettet mod skoler, hospitaler og de virksomheder, hvor medarbejderne er specielt udsatte, samt den altoverdøvende trafiklarm. Myndighederne er så småt begyndt at arbejde på sagen, og man er har udstedt store bøder til syndere, der overtræder reglerne omkring støj, hvis regelsæt og håndhævelse af samme mestendels hører under kommunerne, og det fører alt sammen til en voksende opmærksomhed i befolkningen, som medvirker til, at der generelt kan blive skruet ned for lyden.
 
Larm-fakta
Madrid er verdens 6. mest larmende by, mens indiske Mumbai her indtager førerpositionen.
I den spanske hovedstad udsættes fire millioner mennesker dagligt for alt for megen støj.
På verdensplan gælder det 130 millioner.
Hver 10. spanske skolebarn lider af høretab.
40 procent af den totale, spanske befolkning hører dårligt.
Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.