Det danske magasin i Spanien
Små men positive fremskridt for æslerne i Mijas Pueblo
shutterstock 309134702
 
Det er nu mere end to måneder siden, den hvide bjerglandsby Mijas Pueblos ellers så idylliske bybillede og ry blev sat på en alvorlig prøve. Den 23. september blev al opmærksomhed pludseligt henledt på behandlingen af æslerne, der ellers altid har været byens førende turistattraktion og image. Det var nemlig dagen, da en æselfører flere gange hev i og sparkede et forsvarsløst æsel, der ikke ville “samarbejde”. Episoden, der blev filmet og lagt på partiet Podemos’ facebookside, er siden blevet ‘liked’, delt og kommenteret hundred- hvis ikke tusindvis af gange. Samtidig har en underskriftindsamling for at forbedre forholdene for æslerne på change.org indtil videre fået 8.000 underskrifter. Også her på redaktionen La Danesa var forventninger høje, da vi i november-udgaven bragte en artikel om de mange tiltag, der nu ifølge Nuria Rodriguez, der er den ansvarlige for sagen på byens rådhus, ville se dagens lys inden for kort tid.
 
Foto-æselartikel-LD-Dec-2015
 
Langsom men positiv udvikling
I november-udgaven af La Danesa skrev vi, at vi ville følge op på de tiltag, som Nuria Rodriguez lovede at igangsætte, men efter et miniinterview og en lille gåtur i Mijas står det klart, at der nu over to måneder stadig er mange ting, der skal tages fat i. Æslerne står stadig bundet fast til stolperne, når de ikke arbejder. De, der er parkeret i “hvileområdet”, står stadig med udstyr og vogne fastspændt. De har heller ikke fået nyt seletøj, og personer, der vejer over de 70 kilo, som et æsel max. må bære, rider stadig af sted, som var det helt normalt.
Dog forsikrer Nuria, at der inden længe vil blive lavet individuelt opdelte båse, der hvor æslerne hviler og længere fortøjning, så hvert æsel bedre kan bevæge sig, mens man stadig undgår, at de bider hinanden. Materialerne til at lave forbedringerne er bestilt, og Nuria forventer, at arbejdet går i gang inden længe. Det hævdes altså, at der er en masse projekter i gang, som dog ikke har gavnet æslerne endnu. Ifølge Nuria er der tale om en proces, men hun forsikrer, at æslernes forhold løbende vil blive markant forbedret. Lad os se…
Den 23. og 24. november var æselførerne og alle andre, der har med æslerne at gøre i Mijas inklusiv Nuria, på et kursus arrangeret af kommunen i samarbejde med El Refugio del Burrito. Her blev deltagerne bl.a. undervist i, hvordan man behandler æslerne, samt hvordan hver enkelt kan være med til at opdage sygdomme eller lidelser, så æslet hurtigt kan blive tilset af en dyrlæge. Kun personer, der har deltaget i kurset, må have omgang med æslerne.
 
shutterstock 252342634
 
Flere tiltag på vej
Den mest positive nyhed er, at kommunen nu har fundet et grønt område til æslerne i Cantera del Puerto, som er et tidligere stenbrud lidt nord for byen. Her vil æslerne kunne slappe af et par timer om dagen, og med tiden er det planen at turister, skolebørn og pensionister vil kunne besøge æslerne her.
På nogle få punkter ser vi allerede nu visse fremskridt, men der er stadig lang vej, og man mærker tydeligt, at æslerne i virkeligheden ikke står højt på prioritetslisten til trods for, at de anses som det vigtigste aspekt af byens image i turistøjemed.
At der ikke er sket noget nævneværdigt de sidste to måneder er selvfølgelig yderst påklageligt, for det er jo æslerne, det går ud over i sidste ende. Men der er lys for enden af tunnelen, og det ser ikke ud til, at Nuria dropper sagen her og nu, i hvert fald ikke så længe borgerne og medierne stadig viser interesse for sagen.
Derfor skal vi alle blive ved med at støtte op om sagen, og gøre Mijas Kommune opmærksom på, hvor vigtig det er – ikke kun lokalt men også for resten af landet, hvor der desværre stadig er mange uheldige episoder, hvor forsvarsløse dyr mishandles, enten fordi de har med uuddannede eller ubetænksomme personer at gøre eller blot fordi de udnyttes til at underholde og tiltrække turister.
Husk, at bare fordi vi går på to ben, er vi ikke mere værd end andre levende væsner på denne planet!
Af Louise Kathrine Pedersen, louise@norrbom.com (fotos af Louise Kathrine Pedersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.