Det danske magasin i Spanien
Untitled-1
 
To danske kapaciteter på Costa del Sol mødes her for at dele ud af kulinarisk og ønologisk erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet giver hun dig svar på, hvilken vin, der går bedst til den menu, som Helle Barlebo fra Chili Gourmet fremtryller i køkkenet, og her giver sine opskrifter på.
 
Vine til mexikansk mad
Mexico er vinproducerende, men idet vi kun har tilgang til de af deres vine, som passer til oste og grillmad, har jeg valgt to hvide fra Spanien og en Frizzante rosé fra Italien til Helles fajitas.
I Helles opskrift indgår rigelige mængder chili, jalapeños, frisk koriander og lime, og til krydret mad harmonerer disse lidt sødere vine bedre og hjælper til at forfriske smagsløggene. Krydret mad kan nemt overvælde og dominere delikate vine eller omvendt få maden til at smage endnu mere krydret.
Perfum fra “La Vida al Camp” er den mest indbydende allrounder. Den passer til alle de retter som vin normalt ikke går godt sammen med, så som karry, wasabi, asparges, salater med eddikedressinger osv. Alkoholprocent på 11,5.
Perfum er den perfekte balance mellem Muscatdruen med umiskendelige aromatiske noter af hvide blomster og den temperamentsfulde Macabeodrue med friskhed. Den får dig til at tænke på friske druer, roser, ferskner og friske figner når du får den i glasset. I munden er den direkte, let og frisk. Server den godt kold. Jeg plejer at lægge den i fryseren i 15 til 20 minutter. Den koster 6,85 €
Barón de Ley kender de fleste, men hvor ingen kender deres sidste nye vin. De har lavet en rigtig aperitifvin med kun 10,5% alkohol, der ligesom Perfum kan bruges til alverdens ting. Lavet på to druer, Riojas hvide klassiker “Viura” (80%) og “parfumeret” med 20% Sauvignon Blanc. En ideel vin til nybegyndere i vinens verden. Viuradruens elegante struktur og Sauvignon blancs “store” aroma går godt sammen. Aromaer som leder dig hen mod det eksotiske og tropiske, men uden at være alt for dominerende. I munden er vinen blød med en let sødme, som renser og indbyder til et glas mere. Den passer storeartet til at dulme den pikante del af Helles fajitas. Koster 5,25 €
Som et sjovt alternativ kan man vælge den mousserende IBIS Rose Frizzante vin fra Veneto i Italien. Lavet af de ædle venetianske druesorter Raboso og Glera, som her udstrålerer hele deres friskhed og frugtighed. Let og frisk og med kun 10,5% alkohol. Sommeren er gået på hæld, men med et glas eller to af Ibis kan I bringe den tilbage for et kort øjeblik
En delikat og elegant lyserød rosé med forfriskende smag af jordbær og hindbær. Den er mediumtør, let at drikke, kan bruges som aperitif og er framragende valuta for pengene. Koster kun 4,50 €
Rigtig god fornøjelse – Yihaa!!!
 
Lidt om Mexicos vinproduktion
Mexico er ikke et ubetydeligt vinland. Verdens ældste vingård ligger faktisk i Mexico. Den er dateret helt tilbage til 1593 og er ældre end nogen eksisterende vingård i Europa.
Mexico var en spansk kolini i hele 300 år, mellem 1551 – 1821, og Mexico er det ældste vinproducerende land i Amerika. Spanierne ankom i 1500-tallet og ville naturligvis ikke undvære deres vine, så de medbragte selv deres vinplanter og begyndte at dyrke vin i Mexico. Den spanske guvernør af Mexico dikterede i 1525, at der skulle plantes vinstokke i den nyerobrede koloni, og det endte med at blive en stor success. Missionærerne spredte således traditionen om vindyrkning fra by til by – helt til det nordlige Californien, Napa og Sonoma, der i dag er rygraden i den nordamerikanske vinproduktion. Problemet med denne store success var, at Spaniens konge begyndte at frygte, at Mexico ville blive selvforsynende med vin, og i 1595 stoppede han alle nyplantninger i landet. Forbudet kom til at eksistere i mere end 150 år og hæmmede naturligvis de indtjeningsmuligheder, mexikanerne kunne have haft i produktion af vin.
Mexico er i dag Latinamerikas 4. største vinproducent. Men vinproduktionen i Mexico er lidt speciel. Kun ca. 10% af alle de druer, der dyrkes på markerne, ender på flaske som vin. Resten destilleres og ender som brandy (brændevin), der er særdeles populær i landet.
90% af Mexicos vine stammer fra Baja Calafornia – den 1.300 km lange mexikanske halvø, der udgår fra syd for San Diego. Den 1.300 km lange stillehavskyst i Baja California giver vinmarkerne den kølighed og luftfugtighed som druerne har brug for.
 
shutterstock 136366502
 
Helle Barlebos opskrift: Mexicanske Lækkerier – 4 pers. – Lækre Fajitas
500 gr. okseklump fra slagteren
1 groft hakket Løg
1 frisk rød Chili & 1 stor tørret chili
Marinerede jalapeños efter smag
1 dåse hakkede tomater
8 mexicanske hvedepandekager
½ bøtte creme fraiche 18%
Saften fra ½ lime samt 1 lime skåret i både
1 bundt frisk koriander
1 moden avokado
Et par radiser i skiver
Paprika, laurbær, flagesalt & friskkværnet peber
 
Hak løget og skær oksekødet i store bidder. Kom dem i en gryde med vand, der lige dækker, og kog i ca. 1½ time sammen med den tørrede chili, laurbær, salt & rosenpeber. Tag kødet op, når det er mørt, si og gem vandet der nu er blevet til en lækker kraftig fond, du senere kan bruge til fks. suppe eller sauce. Sæt gang i den samme gryde med de hakkede tomater, paprika, lidt at suppen og løgene fra kogningen, og reducer saucen lidt, inden du tilsætter jalapeños og en håndfuld grofthakket koriander. Tag to gafler og pluk kødet fra hinanden, inden du blander det med salsaen. Rør creme fraiche med limesaft og smag til med salt & peber. Vend pandekagerne et par sekunder på hver side på en hed BBQ eller stegepande, inden du fylder dem med oksekødssalsann, avokado, creme fraiche og topper op med masser af radiser & koriander. Kan serveres både lune og kolde, begge variationer er stærkt vanedannende.
 
shutterstock 199466933
 
Mexi Majs på BBQ
4 hele friske majs
Smør
Lime & frisk koriander
Olivenolie på spray, gerne den med chili
Paprika, flagesalt & friskkværnet blandet peber
Da vi elsker smagfulde og saftige majs, anbefaler vi at du koger de rå majs i 5 minutter med lidt salt, lige inden de ryger på grillen. Fyr godt op under din BBQ eller grill-pande og spray grillristen med lidt olivenolie, inden du lægger majsene på. Når majsene har fået en god kulør, anrettes de på et fad med masser af smør, lidt flagesalt, peber, paprika og toppes med koriander & limesaft.
Tex-Mex Potato Skins
4 Bagekartofler
1 pakke bacon i tern
100 gr. revet Cheddarost
½ bøtte creme fraiche
4 Forårsløg
Lidt frisk koriander
Paprika, flagesalt & peber
 
Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Når de er kølet lidt af, skæres de i halve på langs og udhules med en ske. Steg baconen sprød på en pande, der herefter fyldes i de udhulede kartofler (Potato Skins) sammen med Cheddarosten. Grilles i ovnen i et par minutter, indtil osten er smeltet og fået en lækker gylden farve. Serveres med creme fraiche, krydderier og friske krydderurter på toppen.
De bagte Potato Skins kan tillige fryses, så du altid har lidt lækkerier klar til uventede gæster. De kan med fordel frituresteges direkte fra fryseren hvis det skal gå stærkt, inden de gratineres med bacon & Cheddarost.
 
God fornøjelse!
Helle Chili Gourmet
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.