Det danske magasin i Spanien
shutterstock 171521039
 
Gennem årene har jeg mødt mange kvinder, der tisser i bukserne eller pænere beskrevet lider af inkontinens. Dvs. at de ikke har kontrol over deres blæres lukkemuskel og derved kommer til at lide af ufrivillig vandladning. I svære tilfælde kan det virke invaliderende og lægge en stor dæmper på det sociale liv, fordi der mange gange kommer noget urin, bare man hoster, kommer til at grine eller dyrker motion eller sex. Mange kvinder er flove over problemet, og derfor er det ikke noget, der tales meget om i de nære vennekredse. Livskvaliteten kan således dale betydeligt, hvilket er en skam, for der kan åbnes meget op ved at dele sine erfaringer med andre.

Det regnes med, at ca. 15% af alle kvinder lider af inkontinens og derved har svært ved at holde tæt. Statistikken siger også, at der gennemsnitlig går fem år, inden en person med urininkontinens søger hjælp.
Urininkontinens, som lidelsen kaldes, forekommer fra 20 års alderen og opefter. Har du lige født, er det vigtigt, at du laver dine knibeøvelser, fordi der er et stort pres på dit underliv. Lad det gerne blive en daglig rutine resten af livet. Lidelsen har en tendens til at øges efter menopausen og med alderen. Så er slimhinderne blevet tyndere, og bindevæv og ligamenter bliver slappere, og således bliver bækkenbunden det også.
Kære kvinde, fortvivl nu ikke, bare fordi du er efter menopausen. Livet er stadig skønt – på mange måder endnu bedre. Du skal bare tage dig lidt mere af dig selv.
 
Der kan være mange årsager til urininkontinens f.eks. operationer i underlivet, hyppige blærebetændelser, sukkersyge, rygning med deraf hyppig hoste, visse former for sport, svær overvægt, nedsynkning af livmoderen m.m. Har du lige spist et stort måltid, kan det medføre et tryk på blæren.
De første symptomer er ofte, at der kommer en lille sjat urin, når du hoster eller griner, eller løfter noget tungt. Det kan også være en bivirkning fra nogle former for medicin, ligesom nogle sygdomme kan medvirke til lidelsen.
Jeg siger ofte til kvinder, at de, som en fuldstændig naturlig vane, skal stramme deres lukkemuskel, hver gang de sætter sig ned i stedet for bare at lade sig dumpe ned på stolen, sofaen, eller hvor du sætter dig. Stram dine lukkemuskler hver gang du løfter dit barn eller andet, der er lidt tungt. Du kan gøre dine knibeøvelser hvor som helst og når som helst. Der er ingen, der kan se, når du laver dem. Det kan virkelig styrke dine muskler i underlivet. Er din urininkontinens nogenlunde mild, kan du ved at gøre regelmæssige knibeøvelser bedre tilstanden væsentligt eller fjerne den helt i løbet af tre – seks måneder. En anden god øvelse er, at du, hver gang du er på toilettet, når du er ca. halvvejs i at tisse, stopper for urinstrømmen med dine muskler et øjeblik, før du færdiggør urineringen.
 
Et andet symptom på urininkontinens kan være en overaktiv blære, hvor du føler, du hele tiden må rende på toilettet, uden at der kommer ret meget urin, hos andre kommer urinen bare uden nogen forvarsel.
Folk i servicefag f.eks. frisører, massører, kosmetologer, ekspedienter træner sig ofte op til at kunne holde på vandet. Deres blære bliver efterhånden så stor, at der ofte bare stille og roligt siver urin fra blæren. Hos andre bliver blæren lille, fordi de af bare skræk for ufrivillig vandladning ikke får væske nok. Det bedste er at drikke normalt, gå på toilettet når du skal, og altid have siddende i dit baghoved, at du kniber sammen, når du foretager dig noget, der belaster bækkenbunden. I begyndelsen kræver det lidt selvdisciplin, men efterhånden gør du det automatisk.
 
shutterstock 191140322
 
Kosten
Inkontinens er ikke altid let at behandle, men den kan ofte minimeres eller helt forsvinde med en livsstilsændring, hvor kost og drikkevaner ændres
Indtagelse af alkohol kan forværre lidelsen, ligesom indtagelse af koffeinholdige drikke såsom kaffe og te kan virke blæreirriterende. Også drikke med brus bør undgås. Alle disse drikke virker vanddrivende
Lider du af forstoppelse, kan det være godt med ekstra fiber, så afføringen holdes blød, og tarmen tømmes regelmæssigt.
Det har også vist sig, at allergi og intolerance til visse fødevarer kan forværre en urininkontinens. De største syndere er sædvanligvis gær, hvede, mælkeprodukter, alkohol og sukker. Nogle mennesker oplever også, at stærk krydret mad kan have negativ indflydelse på deres inkontinens.
Jeg har læst, at det kan forbedre en inkontinens væsentligt, hvis alt, hvad der indeholder fluor, undgås, f.eks. vand med fluor, tandpasta med fluor m.v.
Hold dig ligeledes fra farvestoffer, konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer. De kan virke blæreirriterende.
Det er vigtigt, at du tømmer din blære ordentlig, når du går på toilettet. Står der urin tilbage, kan det medvirke til blærebetændelse. Lider du somme tider af blærebetændelse, så drik gerne tranebærjuice evt. forebyggende. Sørg for at den er økologisk og uden Aspartam eller andre sødestoffer samt sukker.
Spis godt med græskarkerner. Brug dem i dine salater, og når du bager. Lad fantasien råde.
Selvom du har en inkontinens så sørg for at være god ved dine nyrer og drik godt med vand. Gerne en 6-8 glas dagligt.
Spis evt. en økologisk yoghurt eller andre produkter, der indeholder mælkesyrebakterier.
 
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til at passe godt på din blære.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.