Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder maj 2015

Korte nyheder maj 2015

konsul- MG 5816
 
Vagtskifte på konsulatet
Efter ti år som konsul på det danske konsulat i Málaga har Mona Davidsen valgt at fratræde. Hun har været glad for jobbet, men ønsker mere tid til sine børn og mere fritid, skriver hun i en kortfattet mail. Ny konsul bliver den 50-årige Marisa Moreno Castillo. Hun er selvstændig advokat med kontorer i Málaga og Fuengirola. Både privat og professionelt har den nye konsul altid haft en meget international kontaktflade, bl.a. fordi hendes speciale er international privatret. “Det er en stor glæde og udfordring for mig at blive konsul. Jeg er meget projektorienteret, og dette projekt har jeg drømt om i flere år,” siger Marisa Moreno Castillo til La Danesa. Hun er bestemt ikke nervøs over at blive den første ikke-danske statsborger, der bliver konsul i Málaga. “Det er kun i Barcelona, på Mallorca og de Kanariske Øer, konsulen er dansk. Alle andre steder i Spanien, er det en spanier, der har erhvervet. Så det er ganske normalt,” siger den nye konsul. Konsulatet i Málaga bliver på samme adresse og med samme personalestab.
 
 
Avogato
Høsten fortsætter de næste fire til seks uger.
 
Fantastisk år for den spanske avocado
De spanske avocado-producenter jubler. Efterspørgslen på den populære frugt er i år større, end selv de ældste landmænd husker. Landmændenes kilopris for avocado ligger normalt mellem 0,90 og 1,20 euro, men i år er prisen helt oppe på mellem 2,80 og 3,00 euro. Vel er den spanske avocado kendt for at være god, og vel er høsten i år ekstra god, men den store efterspørgsel skyldes primært en dårlig høst i andre lande. Produktionen i Israel har i år kun været halvdelen af den normale mængde. Det samme gælder for Chile, hvor man groft sagt kun har kunnet dække den nationale efterspørgsel. Og i Peru har man endnu ikke kunnet plukke én eneste avocado på grund af vejret, som har udskudt produktionen en-to måneder. I Marokko er avocado-produktionen slet ikke af samme kvalitet som i Spanien, så Spanien er i dag reelt set det eneste land, der har en mærkbar eksport til de europæiske lande. Næsten al avocado-produktion er koncentreret i Málaga- og Granada-provinsen. Men årets store succes får nu flere landmænd i Cádiz og Valencia til at satse på avocadoen fremover.
 
 
Terrorisme

Private vagtselskaber skal samarbejde.

 
Endnu større indsats mod terrorisme
Det spanske indenrigsministerie har indkaldt landets 200 største private vagtselskaber for at informere om og opfordre til samarbejde omkring kampen mod den islamistiske terrorisme. Indenrigsministeriet mener, at vagtselskabernes massive repræsentation og omgangsflade kan være med til at opsamle spor i kampen mod terrorismen. Ifølge ministeriet er det de små ledetråde som f.eks. overhørelsen af en samtale, der kan føre til de store opklaringer.
Det var således et par mindre spor, der førte til anholdelsen af ti personer i forstæderne til Barcelona, hvor det catalanske regionalpoliti, Mossos d’Esquadra, slog til. De ti anholdte formodes at have tilknytning til islamistiske terrorgrupper og mistænkes for at være i gang med at planlægge et attentat.
 
 
zara
 
Zara fortsætter sine opkøb i London
Stifteren og ejeren af Inditex, der bl.a. omfatter butikskæden Zara, Amancio Ortega, fortsætter sine store ejendomsinvesteringer i London. Den succesrige forretningsmand har for 551 millioner euro netop købt en ejendom på 20.000 m2 på Oxford Street i det centrale London. Pudsigt nok er ejendommen i dag udlejet til Primark, som er en af Zara’s største konkurrenter. Amancio Ortega ejer flere ejendomme i London, og tidligere på året investerede han 366 millioner euro i en anden centralt beliggende ejendom. Amancio Ortega er hovedaktionær i Inditex og i dag Spaniens rigeste mand.
 
 
rosa-diez-UPyD
Rosa Díez har en fortid i PSOE, som hun forlod i protest. Nu går protesterne den anden vej.
 
UPyD i stærk modvind
Det lille midterparti i spansk politik UPyD er kommet i store problemer efter, at seks af deres fremtrædende politikere den seneste tid har forladt partiet i protest mod partiets stifter og førstedame Rosa Díez. De utilfredse politikere peger på manglende evne til fornyelse og dårligt lederskab i partiet. Flere af de afgående politikere har forsøgt at få partiet til at indgå en pagt med det nye borgerlige parti Ciudadanos, men uden held. UPyD har en hovedbestyrelse på 21 medlemmer, og Rosa Díez vil på en ekstraordinær kongres i juni præsentere og indsætte seks nye medlemmer. Det står uvist, om Rosa Díez vil fortsætte som førstekandidat for partiet efter kongressen i juni. Partiet fik nemlig et meget dårligt regionalvalg i Andalusien i slutningen af marts, og partiet mister terræn i meningsmålingerne. Mange så ellers UPyD som et godt alternativ til de store partier PSOE og PP, da partiet blev stemt ind parlamentet i 2008. Men siden da har partiet ikke formået at slå igennem og står nu i skyggen af de to nye partier i spansk politik, Podemos og Ciudadanos, som tilsyneladende har en helt anden slagkraft end UPyD.
 
 
delatorre--575x323

Francisco de la Torre under sin præsentation som borgmesterkanditat.

 
Málagas borgmester genopstiller
Málagas 72-årige borgmester genopstiller for Partido Popular til kommunalvalget i Màlaga den 24. maj. Francisco de la Torre har været borgmester i byen siden år 2000 og føler sig, trods sin høje alder, stærk og motiveret nok til endnu fire år på borgmesterposten. “Málaga har flere projekter i gang end nogensinde før, og de næste fire år bliver uhyre vigtige for væksten, turismen og beskæftigelsen i byen,” sagde Francisco de la Torre under præsentationen for sit kandidatur forrige weekend. Málagas borgmester lægger stor vægt på at fortsætte linjen med byfornyelse og fokus på kultur- og erhvervsturismen for at skabe vækst i Málaga. Partido Popular har i dag 19 af de 31 pladser i byrådet. PSOE har 9 og IU 3 repræsentanter. Det ventes, at både Podemos og Ciudadanos vil blive stemt ind, og det store spørgsmål er, om PP kan bibeholde deres absolutte flertal.
 
 
Cudeca-Walkathon-091
 
Gå for Cudeca
Velgørenhedsorganisationen Cudeca, der bl.a. driver cancerhospicet i Benalmádena, hvor omkring 850 mennesker hvert år er under behandling og pleje, afholder den årlige Walkathon i maj.
Så vær med søndag den 17. maj, da der er behov for, at så mange som muligt går med og dermed naturligvis også bidrager med nogle euro til Cudecas altid trængte kasse.

  • Man kan vælge at gå enten to, fem eller ti kilometer. Kæledyr er velkomne på turen.
  • Mødestedet er ved lejlighedshotellet Sunset Beach Club på Benalmádena Costa, hvor startskuddet lyder kl. 09.30, og det meste af turene går ad strandpromenaden.
  • Man kan tilmelde sig på hospicet i Benalmádena, i én af organisationens 12 butikker i Málaga-provinsen eller på hjemmesiden www.cudeca.org.
  • Prisen er 10 euro for voksne, 6 euro for børn. Vælger man at tilmelde sig på selve dagen, er prisen 12/6 euro. Igen i år er der en speciel familiepris, hvormed mor, far og børn kan deltage for i alt 20 euro.
  • Man modtager bl.a. en T-shirt og et tombolanummer.
  • Der er flere muligheder for at indsamle penge til Cudeca i forbindelse med netop dette arrangement. Læs mere på hjemmesiden.
  • Efter gåturen er der forskellige aktiviteter. Der uddeles præmier til dem, som har indsamlet flest penge, der er tombola, levende musik, og der serveres skam også en velgørenheds-paella på stranden.
 
 
shutterstock 147018077
Spanierne er lidt mindre lykkelige end den gennemsnitlige europæer.
 
Spanierne er mindre lykkelige end resten af EU’s borgere
Hvor tilfreds er du egentlig med dit liv? På en skala fra 0 (ikke tilfreds) til 10 (fuldt tilfreds) oplyser næsten 80 procent af alle borgere over 16 år i EU og EØS, at de er 7,1 procent tilfredse. Nordeuropæere scorer højest med en tilfredshedsprocent på mellem 7,9 og 8 procent, mens Spanien ligger under EU’s gennemsnit med en tilfredshedsprocent på 6,9.
Det er EU’s statistiske institut, Eurostat, der står bag undersøgelsen. Den højeste score finder man i Danmark, Sverige og Finland med 8 procent, mens Norge og Island følger lige efter med 7,9 procent. I den anden ende af skalaen ligger Bulgarien (4,8 procent) og Grækenland, Cypern, Ungarn og Portugal (alle på 6,2 procent).
 
 
shutterstock 23234467
Det spanske institut Real Academia de la Historia går nu endelig med til, at general Francisco Franco faktisk var diktator.
 
Franco var diktator
Real Academia de la Historia ændrer nu den officielle definition af general Francisco Franco og indrømmer, at han var en diktator.
Spaniens førende historiske institut, der har kong Felipe VI og dronning Letizia som æresmedlemmer, har tidligere beskyttet diktatoren fra den belastende titel og i stedet defineret ham som “autoritær”, men ikke “totalitær”.
Francos rolle og hans autoritære regime har altid skabt splittelse mellem spanierne og har forhindret en forsoning efter Francos død i 1975. At instituttet nu ændrer sin definition af Franco samt en række andre biografiske tekster knyttet til personer fra regimet har en vigtig symbolsk betydning for landet.
 
 
Paro
De nye tal lover godt for beskæftigelsen nu, da sommeren er på vej.
 
Nye gode arbejdsløshedstal
60.214 spaniere kom i arbejde i løbet af marts. For en marts måned er det det største fald i 13 år. Normalt falder ledigheden altid i marts, men faldet i år er markant stort. De nye arbejdspladser er primært blev skabt indenfor servicefagene og først og fremmest i Andalusien og Katalonien. Den samlede arbejdsløshed i Spanien ligger nu lige over 4.450.000 personer. For præcis et år siden var der 344.000 flere ledige.
 
 
Semana-Santa
Alene via krydstogtskibene kom der 18.000 turister til Málaga by i påsken.
 
Godt forår godt for hele sæsonen
Masser af sol og mange mennesker skabte de bedste rammer for en god omsætning i Málaga og det øvrige Costa del Sol i påskeugen.
Hotelejerforeningen Aehcos melder om en belægning på 70 procent langs Costa del Sol og på 85 procent i Málaga by, hvor de traditionelle påskeprocessioner vanen tro trækker mange folk til byen. Fra torsdag til lørdag var det svært at finde et ledigt hotelværelse i byen, for her kom belægningsgraden helt oppe på 97 procent. Og de mange tilrejsende var tilsyneladende ikke bange for at nyde livet på Costa del Sol. Restaurationsforeningen Amares melder om en stigning i omsætningen på mellem to og fem procent. “Det er fortsat svære tider, men økonomisk og moralsk er det vigtigt med fremgang. Også selvom den er lille,” udtaler José Porras fra Amares til dagbladet Málaga Hoy. Han bemærker samtidig, at påskeugen normalt er retningsvisende for forårs- og sommersæsonen.
 
 
el-regning
Ifølge myndighederne er elektriciteten steget med to-tre procent, mens Facua kan dokumentere stigninger på over 12 procent.
 
El-regningen stiger 12,7 procent på ét år
Forbrugerrådet Facua klager over el-selskabernes ugennemsigtige prispolitik og skjulte stigninger i priser og afgifter. Facua har sammenlignet en række forbrugeres el-regninger fra i år med sidste år og kan dokumentere, at en husstands el-regning med præcis samme forbrug som sidste år er gået fra 66,33 euro til 74,73 euro per måned. Det svarer til en prisstigning på 12,7 procent. Facua opfordrer den enkelte borger til at gemme sine regninger, sammenligne priser og klage til sit el-selskab, hvis prisen er steget markant. Facua vil fremlægge sagen for EU-domstolen, som sidste år fastslog, at EU-borgerne skal informeres om eventuelle prisstigninger, før de træder i kraft. Tilsvarende skal borgerne sikres en letforståelig el-regning og prispolitik fra el-selskabernes side.
 
 
Mandler
Málagas mandler eksporteres som aldrig før.
 
Mandler til peanutpriser
De sidste par år er efterspørgslen på mandler steget så markant, at man i branchen nu snakker om et direkte “boom”. “Det er efterhånden mere rentabelt at dyrke mandler end oliven,” fortæller Juan Carlos Gallego i et interview til dagbladet SUR. Han er formand for foreningen Almensur, som oplever en stærkt stigende interesse for Málagas mandler. “For år tilbage kunne en landmand ikke leve af at dyrke mandler, men det er ved at ændre sig,” fortæller mandel-manden og uddyber: “USA er verdens største forbruger, men landet kan i dag kun producere halvdelen af deres nationale forbrug. Derfor importerer USA mere og mere fra os. Og mandlerne fra Málaga er gode – og billige. Også for landmændene bliver det mere og mere interessant at producere mandler.” I 2012 fik en landmand 4,50 euro for et kilo mandler. I 2013 steg prisen til 6 euro, og ifølge Almensur vil prisen indenfor de næste fem år komme helt op på 12 til 13 euro per kilo. I Almensur både håber og formoder man, at efterspørgslen på mandler bliver langvarig. Sidste år blev der samlet eksporteret for 15 millioner euro.
 
 
Check-gruppfoto1
Aftenens samlede gevinst til Cudeca på 5.760 euro markeres af glade festdeltagere. Fra venstre Danelca-direktør Christian Andersen sammen med Jeanne Hjort, Pia Møller, Steen Rasmussen, Hans Hugo From, Natalia Aparicio Lombardo, Erik Ramskov, Uffe Madsen, Niels Yde, Poul Erik Bæk og John Jørgensen.
 
5.760 euro til Cudeca
La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga CF, fortsætter sine årlige donationer til cancerhospice Cudeca i Benalmádena. Denne gang med 3.000 euro ved en storstilet fødselsdagsfest i restaurant Da Bruno i Centro Idea på Mijas-vejen.
Ved samme lejlighed supplerede en af klubbens talrige sponsorer, Danelca BOX-TV, op med yderligere 2.760 euro – penge ydet fra en salgsaftale med La Peña de Dinamarca.
I de nu seks år, den danske supporterklub har eksisteret, har den genereret i alt 14.560 euro til Cudeca – dels gennem egne donationer og dels gennem supplerende beløb fra sine sponsorer. For et år siden var det henholdsvis Clínica Dental Escandinava i Fuengirola og den skandinaviske medievirksomhed på Costa del Sol, Norrbom Marketing, der supplerede.
På vegne af Cudeca takkede Natalia Aparicio Lombardo på festaftenen mange gange for donationerne.
Lokal-tv fra Mijas dækkede begivenheden.
 
 

Flot indsamling til Lobo Park Antequera og PAD

Påskevelgørenhedsmiddagen til fordel for Lobo Park Antequera og PAD, der blev afholdt den 3. april på Tamisa Golf Hotel, var en stor succes. Der blev i alt indsamlet 801 euro via middagen, lotteri og auktion. Pengene vil bl.a. blive brugt til at betale for en ny indhegning til fire ræveunger i Lobo Park.
 
 
Boligkøb
Ny rapport viser, hvem Costa del Sols nye boligejere er.
 
Hvem køber og hvorfor?
Entreprenørgruppen TM Grupo Inmobiliario har offentliggjort en ny rapport om udlændinges boligkøb på Costa del Sol. Rapporten går på, hvem de nye boligejere er, og hvorfor de vælger at købe ejendom på Costa del Sol. Den gode livskvalitet, klimaet og de gode flyforbindelser mellem Málaga og hjemlandene er de tre væsentligste faktorer. Men andre faktorer, som muligheder for at dyrke sport, shoppe og sygehussystemet, får en stadig større prioritet for nytilflytterne. Størstedelen af de nye boligejere kommer i dag fra Storbritannien (18,62 %), Frankrig (9,39 %), Tyskland (7,25 %), Belgien (6,90 %), Italien (6,13 %), Rusland (5,83 %), Sverige (5,83 %), Kina (4,14 %) og Norge (3,74 %).
 
 
FC-Barcelona
Sandro Rosell har tidligere været i søgelyset for skattesvig og forsvundne midler i forbindelse med FC Barcelonas opvisningskampe i Sydamerika.
 
FC Barcelona-præsidenter i klemme
Den særlige dommerinstans for korruption i Barcelona har anklaget præsidenten for fodboldklubben FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, og dennes forgænger Sandro Rosells for groft skattesvig i forbindelse med købet af den brasilianske fodboldspiller Neymar. Sandro Rosell var præsident og Bartomeu vicepræsident for FC Barcelona, da klubben for små to år siden tegnede kontrakt med den brasilianske stjernespiller Neymar. I følge dommerinstansen har de to præsidenter snydt skattevæsenet for 13 millioner euro ved at have manipuleret beløbene i kontrakten. Tilsvarende kan dele af spillerhandlens betaling ikke retfærdiggøres. Der er med andre ord forsvundet nogle store beløb, som ingen i dag kan redegøre for. Bartomeu står anklaget til to år og tre måneders fængsel, mens Sandro Rosell står anklaget til syv år og tre måneder. Bliver de to FC Barcelona-ledere dømt, vil selve fodboldklubben også få en millionbøde.
 
 
vermouth

 

Vermouth’en på mode – igen
Den klassiske vermouth sælger atter godt i Málaga-provinsen. De sidste par år er efterspørgslen efter den klassiske drik steget så kraftigt, at den begynder at konkurrere med en tinto de verano og gin&tonic. Vermouth’en sælger bedre og bedre, men specielt på byernes klassiske bodegaer er den populær. “I 2013 solgte vi 4.000 flasker, og sidste år nåede vi de 10.000. Fortsætter stimen i år, når vi at sælge mindst 20.000 flasker vermouth,” fortæller Cayetano Garijo, som er medejer af bodegaen “Antigua Casa de Guardia” i Málaga centrum. Her fremstiller man sin egen vermouth og serverer den i et klassisk vermouth glas pyntet med et lille spyd med et par oliven på. “Tendensen til atter at nyde vermouth begyndte i Madrid og Barcelona for et par år siden og er nu også kommet til Málaga. Drinken nydes primært som aperitif, men kan også drikkes midt på dagen,” fortæller Cayetano Garijo, hvis familieejede bodega har produceret vermouth i næsten 100 år, men aldrig har solgt så godt som nu.
 
 
Cervantes
Arkæologerne regner det for meget sandsynligt, at det er forfatteren Miguel de Cervantes jordiske rester, som er blevet fundet i Madrid.
 
Cervantes jordiske rester formodentligt fundet
Efter næsten to måneders arbejde hævder arkæologer og forskere, at de har fundet knogleresterne fra verdens mest berømte spanier, forfatteren Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Manden som blandt andet skrev romanen Don Quijote de La Mancha. Cervantes er for spanierne dét, som dramatikeren William Shakespeare er for briterne og Storbritannien. Romanen om Don Quijote bliver af mange anset for tidens bedste bog og grundstenen inden for den moderne vestlige litteratur. Det, man nu hævder, er, at Cervantes’ jordiske rester er i en dårlig stand. De blev fundet under gulvet i klosterkirken Trinitarias i Madrid. Noget endeligt bevis i form af DNA-prøver foreligger dog ikke endnu. Ifølge forskerne er der dog stor sandsynlighed for, at der er tale om resterne af den skriveglade spanier. Under kirkens gulv skulle der angiveligt være begravet 300 mennesker, heriblandt Cervantes og hans kone Catalina de Salazar. For at finde et muligt DNA-bevis kan det blive aktuelt at sammenligne prøverne fra forfatterens søster, som ligger begravet i Cervantes hjemby Alcalá de Henares uden for Madrid.
 
 
imagesJuan
 

Andalusisk komiker storhitter på YouTube

Den spanske komiker Juan Joya Borja fra Sevilla, også kendt som “El Risitas”, har fået nyt liv og er blevet et viral fænomen på YouTube. Han er berømt i Spanien for at fortælle jokes om sit liv samtidig med, at han griner voldsomt, når han fortæller dem. Og netop hans grin er en af årsagerne til hans berømmelse. Det er højt og skærer igennem luften og får uden tvivl alle omkring ham til i det mindste at trække på smilebåndet, hvis de da ikke bryder samme af grin. Den lavstammede mand med én tand i højre side af munden, i en grå sweater og med et bredt overskæg ligner og taler som en rigtig andalusier, og på YouTube har han nu fået en ny storhedstid. Et ældre afsnit fra hans tv-program, hvor han fortæller om livet som køkkenassistent i en paella-restaurant, har fået tilføjet nye undertekster, så han nu optræder som Appel-ingeniør, der fortæller, hvordan de ved et tilfælde kom til at opfinde MacBook-prototypen. Eller hvor han taler om Siderman-dealen, hvor Marvel og Sony aftaler, hvordan de vil genvinde Spiderman merchandise-markedet.
Den ældre herre kan findes under: “Old Spanish man laughing hard” (mere end 180,000 besøgende) og “The funniest laugh in the world” med over 220.000 views.
Videoen kan ses her: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KHZ8ek-6ccc
 
 
Blodtryk
Et apparat til at måle sit blodtryk koster mellem 30 og 60 euro.
 
Pas på blodtrykket
Det skønnes, at 14 millioner spaniere har for højt blodtryk, og at det kun er 60 procent, der er klar over det. Formanden for foreningen af folk med for højt blodtryk (Seh-Lelha) Nieve Martell anbefaler, at alle jævnligt måler sit blodtryk. “Ligger dit blodtryk over 140-90, er der noget galt. Det behøver ikke være noget alarmerende, men et konstant højt blodtryk, øger risikoen for hjerteanfald, blodpropper og andre alvorlige sygdomme,” forklarer hun. Nieve Martell anbefaler, man køber et apparat, så man selv kan måle sit blodtryk i hjemmet. “Mange bliver nervøse ved at få sit blodtryk målt hos lægen eller på apoteket, og så stiger blodtrykket automatisk. Derfor anbefaler vi, at man måler sit blodtryk i rolige, hjemlige omgivelser – og helst om morgenen, hvor man er udhvilet og afslappet,” fortæller Nieve Martell.
Har man konstant for højt blodtryk, bør man søge læge, men en god nattesøvn, en sund kost og fysisk aktivitet er med til at holde blodtrykket på sit normale niveau på 120-80.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.