Det danske magasin i Spanien
Strategiændringen, der sikrede overlevelse

70 procent af ejendomsmægler-konkurrenterne i Barcelona er lukket på grund af krisen, men en danskejet ejendomsmægler i den spanske storby har klaret skærene, fordi strategien blev ændret i tide.
”Før i tiden tog vi alle ejendomme ind for at sælge dem videre, men det krævede for meget arbejde. For to år siden fjernede vi alle de dårlige boliger fra vores udbud og fokuserede på kun at tage boliger ind, som vi selv ville bo i,” fortæller ejendomsmægler Tine Mathiassen, der har firmaet Casamona i Barcelona.
Jo flere boliger desto flere penge skulle man umiddelbart tro. Men i Tine Mathiassens virksomhed fandt man hurtigt ud af, at det ikke forholdt sig sådan.
Størstedelen af vores kunder er ikke fra Spanien, og de vil ikke have en lille lejlighed til 50-100.000 euro uden udsigt eller med dårlig beliggenhed. ’Less is more’ har været vores strategi, og det har hjulpet. Nu sælger vi mere,” fortæller 47-årige Tine Mathiassen, der startede sin virksomhed i 2004 sammen med veninden Anette, da de ankom til den catalanske hovedstad samme år.

Liebhaveragtigt
Det er kvalitetsboliger i de gode områder i Barcelona, Tine Mathiassen og hendes virksomhed beskæftiger sig med.
”Vi har specialiseret os i de lidt dyrere boliger på markedet. Vi har mange ejendomme i den gamle catalanske stil, som enten har en flot udsigt, privat terrasse eller beliggenhed i de gode områder. Vi vil give ’value for money’ og har fundet ud af, at det er den type boliger, vi er gode til at sælge,” fortæller Tine Mathiassen.
De fleste af boligerne koster omkring 500.000 euro, så det er ikke de helt billige boliger, som Casamona forhandler.
”Spanierne har ingen penge, og vi arbejder primært med internationale kunder, som kommer med penge fra udlandet. Det er meget folk fra Frankrig og Italien, der er musikere eller kunstnere, som vil have en bolig i Barcelona. Men også skandinaver. Det er folk på 40-50 år, der er meget intellektuelle og kulturelle, og som gerne vil have en feriebolig i Barcelona tæt på stranden og de mange muligheder,” siger Tine Mathiassen.

Det lyder lidt Liebhaver-agtigt?
”Tjah, det er det måske lidt liebhaver-agtigt, men vi er ikke snobbede. Det er ikke som Jan Fog i Danmark, der kun viser boliger, der koster minimum 15 millioner kroner. Det er ikke de allermest velhavende, som vi henvender os til,” siger Tine Mathiassen.

Udlejning blev vigtig
Da krisen i 2008 for alvor ramte det spanske boligmarked, oplevede Tine Mathiassen, at firmaet ikke kunne køre rundt ved kun at sælge ejendomme. Køberne havde ikke penge, men var mere interesseret i at leje, så den tendens måtte Tine Mathiassen og Casamona følge.
”Boligejerne kunne ikke sælge deres boliger, og køberne havde ikke penge til at købe, så det var naturligt, at vi begyndte med udlejning, og indtil for to år siden bestod udlejning af 80 procent af vores indtægt, mens 20 procent kom fra salg. Nu er det mere 50/50, og jeg kan fornemme, at der bliver solgt mere og mere,” fortæller Tine Mathiassen.
Selvom det lyder til, at Tine Mathiassen og Casamona har overlevet krisen uden de store problemer, så var der et tidspunkt, hvor Tine Mathiassen overvejede at gøre som konkurrenterne: at lukke og slukke.
”I 2010 var det rigtig hårdt at være ejendomsmægler i Barcelona, og der tænkte vi på at lukke. Men vi har klaret det uden at låne penge eller noget,” siger Tine Mathiassen og fortsætter.
”Men sådan er det at være virksomhedsejer. Man skal have is i maven.”

Hul i markedet
Tine Mathiassen er ejer af Casamona, men den daglige drift står rumænske Raluca Tronaru for. Sammen med de fastansatte og praktikanterne fra 12 forskellige lande drives virksomheden fra adressen i Barceloneta, havnen i Barcelona, hvor Tine Mathiassen også bor med sin mand Jonathan, som er fra Californien. Før de kom til Barcelona boede parret med deres tre børn i Atlanta i USA. Her solgte hun software for en IT-virksomhed, men livet i USA blev kedeligt.
”Alt gik op i materialisme. Jeg havde stort hus, stor pool og stor bil, men jeg kedede mig. Det passer slet ikke til mig. Jeg kan bedre lide at leve på en sten og have spændende mennesker og kultur omkring mig, end at bo i en materialistisk forstads i USA,” siger hun.
Tine Mathiassen sagde til sin mand, at hun ville tilbage til Europa. Valget faldt på Barcelona, da hendes mand fik job i byen som professor og blev derefter vicedekan på ESADE-universitetet i Barcelona. Tine Mathiassen og hendes veninde Anette startede deres egen virksomhed. Idéen kom, fordi de så, at boligmarkedet for udlændinge var kompliceret. Der var et hul i markedet.
”Jeg havde taget en ejendomsmægler-eksamen i USA, så det var dét, det endte med. Det begyndte med, at vi gik rundt og spurgte, om der var nogle, vi kunne sælge en bolig for. Og det var der. Siden der har firmaet bare kørt,” siger Tine Mathiassen, der udover at eje Casamona underviser i digital markedsføring i Danmark og Barcelona.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.