Det danske magasin i Spanien
Endelig! En smart spansk bank!

I kølvandet på finanskrisen har spanske banker de seneste år sat flere hundrede tusinde spaniere på gaden. I ”Er Banco Güeno”, den gode bank, er det stik modsat. Her bliver ”kunderne” mødt med åbne arme, og de får tilmed et godt måltid mad.
”Vi kan have op til 400 personer i løbet af en dag,” fortæller Francisco Ponce Pombo, som også bliver kaldt Chico. Han er daglig leder af ”Er Banco Güeno”, som er beliggende midt i en af Málagas fattigste bydele, nemlig Barrio Palma-Palmilla. ”Er Banco Güeno” bliver kaldt et folkekøkken, og det er langt fra tilfældigt. Indtil for syv år siden havde den spanske bank Unicaja bankfilialer i de 200 kvadratmeter store lokaler, som i dag er et folkekøkken for de mange hjemløse spaniere. ”Banken” har stadigvæk en hæveautomat på hjørnet af bygningen.
”Vi vil ikke sidde stille og se på, at hjemløse sulter, og at børn ikke får noget at spise, inden de går i skole,” lød det fra besætterne (naboer og demonstranter), der tilbage i november sidste år rykkede ind i de tomme banklokaler. Her byggede de et folkekøkken med plads til bespisning af de betrængte. I midten af september sidste år åbnede ”Er Banco Güeno”, og siden hen har ”banken” serveret tre måltider dagligt til bydelens sultne indbyggere.

Skyhøj arbejdsløshed
Chico mener ikke, at Málaga kommune gør nok for at forbedre forholdene i Palma-Palmilla. Mange af bygningerne er gamle og nedslidte og trænger mildt sagt til en kærlig hånd.
I Spanien, som helhed, er der en arbejdsløshed på over 27 procent. Men iblandt de 45.000 beboere, der er i Palma-Palmilla, er der ifølge Chico en arbejdsløshed på mindst 70-80 procent.
”Det kan ikke fortsætte sådan. Det er som en bombe under velfærdsstaten, der endnu ikke er eksploderet,” forklarer Chico, da vi sidder på bankchefens tidligere kontor. Ikke meget vidner om fortidens storhed, og der er ikke længere dyre kunstværker på væggene. Igennem glasvinduerne ud mod køkkenet ses nu frivillige i fuld gang med at tilberede varm frokost.

Frivilligt arbejde
”Alt bliver gjort på frivillig basis. Vi serverer morgenmad mellem kl. 09 og 11, frokost fra kl. 13 til 15 og aftensmad fra 18 til 20:30,” siger Chico.
Mens vi sidder og snakker, kommer en mand i 50’erne ind på det tidligere chefkontor uden at banke på. Han fortæller Chico, at han ikke længere har et arbejde og insisterer derfor på at arbejde gratis i ”banken”. Chico noterer mandens navn og telefonnummer og siger, at han tager kontakt, når der er brug for flere frivillige hænder.
”Sådan er det ofte. I denne barrio deler vi alt med alle. Her bor også mange arabere, afrikanere, sigøjnere og rumænere. Solidariteten er stærk, og vi er gode til at udnytte alt. Ingenting går tabt, og fx udtjent børnetøj og -sko bliver videregivet til andre børn, som så kan få glæde af det,” fortæller Chico.

Bredt socialt arbejde
Flere aktivitetsgrupper og organisationer er gået sammen om at etablere ”den gode bank”, blandt andet venstrepartiet Izquierda Unida i Málaga, 15-M, la Plataforma de Afectados por la Hipoteca (støtteforening for folk, som er ramt af boliglånskrisen) og en gruppe som arbejder på at integrere sigøjnere i bydelen. Chico peger også på andre frivillige, der udfører et omfattende socialt arbejde og uddanner blandt andre narkomaner, alkoholikere, analfabeter etc. Det er advokater, psykologer, socialarbejdere og andre frivillige, der står for det sociale arbejde. Alle har krav på hjælp. Det er ikke racen eller hudfarven, som bestemmer det.
”Se på Spanien i dag. De rige bliver stadig rigere, og uretfærdigheden stiger kun. Alle har ret til et sted at bo og tilstrækkeligt med mad,” slår Chico fast og forsætter.
”Her bliver folk, som stjæler to avokadoer, fordi de mangler mad, smidt i fængsel. Tror du virkelig, at kongens svigersøn, Iñaki, havner i fængsel efter sit store økonomiske underslæb?”

Frokostgæsterne kommer
Ude i caféen har Francis, Juan, Malika og María del Carmen arbejdet de sidste timer på at ordne grøntsager, koge potaje (suppe lavet på billige og næringsrige bønner) og lavet tomatsalat. De første frokostgæster er så småt ved at være på plads, og med et stort smil på hælder Malika solide portioner op af den populære suppe.
Unge Francis, faderen Juan og moderen María del Carmen er alle tre arbejdsløse. De har arbejdet frivilligt i ”banken” siden påske, og sammen har de formiddagsvagten i ”Er Banco Güeno”.
”Der findes tre-fire andre folkekøkkener, såkaldte ”Comedores Sociales”, i Málaga. Vi er det eneste sted, hvor alle får mad. Her behøver folk ikke dokumentere, at de er arbejdsløse, alkoholikere eller narkomaner for at få mad,” forklarer Chico.
”Banken” giver også poser med fødevarer til unge mødre, som de kan tage med hjem til sig selv og børnene.

Tre gange om dagen
I et hjørne i det tidligere banklokale har 80 år gamle Joseba Rodriquez Frenade slået sig ned sammen med Francisco Gallego Gonzales. De er nære slægtninge og har boet i nabolaget i mere end 50 år.
”Vi spiser her tre gange om dagen. Jeg har så ondt i kroppen, at jeg ikke længere kan lave maden selv,” siger Joseba. Hun og Francisco lader til at kunne lide den mad, de får serveret.
Rosario på 68 år har slået sig ned ved et bord i den anden ende af lokalet. Hun bor alene og synes derfor, at det er rart, at man kan komme til ”banken” for at spise og snakke lidt med andre mennesker.

Afhængig af gaver
Udenfor er en lille varevogn standset op, og ind i lokalet træder Silvestre Lugue smilende med tre store papkasser med rundstykker. Gratis og til rådighed for ”Er Banco Güeno” fra et lille bageri i Málaga.
Når jeg spørger Silvestre Lugue, hvor ofte han kommer forbi, svarer han; omtrent en gang om ugen. Chico siger, at han altså er forbi hele tre gange om ugen med 150 store nybagte og varme rundstykker. Kvit og frit.
”Vi er afhængige af gaver for at få driften til at køre rundt,” forklarer Chico og viser lageret med særlige holdbare madvarer som dåser, pasta og ris. ”Banken” modtager fødevarer, der er ved at udløbe for sidste salgsfrist, fra butikker og supermarkeder, men også fra forskellige velgørenhedsorganisationer. Ofte kommer privatpersoner også forbi med små og store bidrag.

”Er Banco Güeno” er slang og folkeligt udtryk for ”El Banco Bueno”, Den gode bank.

Af Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.