Ingeniørens dilemma

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Skulle Málaga CFs træner, Manuel Pellegrini, forlade kaos-klubben sammen med generalmanager Fernando Hierro eller blive og kæmpe videre for at bringe sit hold til tops i La Liga og Champions League i den kommende, hans 25. sæson som international top-træner? Han sagde nej til italienske Roma og blev!

 

”Bliver Real Madrid ikke spansk mester, er du fyret!”
Så klar lød beskeden fra klubbens magtfulde præsident, byggematadoren Florentino Perez, i 2010 til træner Manuel Pellegrini. Perez, som havde tiltrådt sin anden periode med ansvaret for Kongeklubben, lod acceptere, at Pellegrini indkøbte fire spillere for et samlet beløb på 250 mio. euro. Navnene var brasilianske Kaka fra Milan, portugisiske Ronaldo fra Manchester United, franske Benzema fra Lyon og spanske Alonso fra Liverpool.

Pellegrini havde forinden sagt: ”Skal Real Madrid vinde Champions League og blive det bedste hold i verden, behøver vi de bedste spillere i verden.”

Han fik dem og fik selv sparket den 22. juli 2010. For Real Madrid kunne end ikke sikre sig det spanske mesterskab trods en imponerende pointhøst på 96. FC Barcelona fik flere. Portugiseren Mourinho tog over og førte i den forgange sæson Real Madrid frem til den spanske titel.

Manuel Pellegrini rejste tilbage til sin fødeby Santiago, hovedstaden i Chile, og slikkede sårene. Han takkede nej til et tilbud om at tiltræde som landstræner i Mexico i stedet for Javier Aguirre, som trak sig efter Mexicos kvartfinalenederlag til Sydafrika ved VM. Men det blev et ja, da den nye klubejer i Málaga CF, sheik Abdullah Al-Thani, kaldte på ham efter fyringen af portugiseren Jesualdo Ferreira – nu Panathinaikos i Grækenland. D. 5. november 2010 signede Pellegrini en tre-årig kontrakt, som siden er blevet forlænget med endnu to år.

 

Forstod Hierros bevæggrunde

Men da generalmanageren i Málaga CF, den højt respekterede tidligere landsholdsspiller og ex-sportsdirektør i det spanske fodboldforbund, Fernando Hierro, i slutningen af maj sagde op i dybe frustrationer over pengerodet og den manglende top-struktur i Málaga CF, stod Pellegrini i et dilemma.

Skulle han følge trop?
Uregelmæssige lønudbetalinger havde ramt såvel ham som spillerne og det administrative personale i Málaga CF. Engelske Liverpool stak en føler ud efter ham og mere konkret forhørte den italienske hovedstadsklub Roma sig på ham, kan hans agent, Jesús Martinez, bekræfte.

Men at have ført Málaga CF frem til Champions League og tilsagn fra Al-Thani om nye, dyre spillerinvesteringer motiverede Pellegrini til at blive i Málaga CF – trods alle de interne problemer i klubben. En beslutning, spillerne er begejstrede for. Han er manden, der på det sportslige og sociale plan har holdt sammen på truppen og i praksis stået i spidsen for projektet ”Málaga CF i Europa”.

Han forstod til fulde Fernado Hierros bevæggrunde til at gå, men blev altså. De to stod meget tæt.

”Pellegrini vil fortsætte i klubben med entusiasme”, siger Jesús Martinez.

Trænerjobbet i Roma blev ledigt, da den tidligere FC Barcelona-spiller Luís Enrique forlod det efter en knap så vellykket en sæson.

 

Distance-ægteskab med fire børn
Manuel Pellegrini – kaldet ingeniøren, da han som ung fik en uddannelse som civilingeniør sideløbende med han spillede for klubben Universidad i Chile og sidenhen blev god til at bygge fodboldhold op – har skabt meget i sin tid som fodboldtræner/manager såvel i Sydamerika som i Spanien. Han står nu overfor sin 25. sæson i jobbet. Imponerende.

Et liv i fodbold. Uden de helt store armbevægelser. Med sit sørgmodige blik og lange, grå manke, synes han at hvile i sig selv. På træningsbanen arbejder hans omgivelser intenst. Assistenttrænerne ved lige nøjagtigt, hvad de skal udøve med spillerne. Ingeniøren går rundt med det store overblik.

Han har stået bag nationale mesterskaber for klubber i Chile, Ecuador og Argentina.

På familiefronten har såvel han som hans kone gennem 30 år, Carmen Gloria Pucci, lidt store afsavn.

Hun er ofte blevet i Santiago, når han rejste ud til store trænerjobs. Sammen har de fire drenge Manuel, Juan, Ignacio og Niclas – og der er kommet børnebørn til. Selv er Manuel ud af en børneflok på otte – han var nummer fem i rækken.

Det hænder, at Carmen besøger sin mand på bopælen i Marbella.

Fritiden efter den daglige træning i Málaga CF bruger Manuel Pellegrini ofte på golf.

Deres ferierejser går altid til lande med gode strande og golfbaner.

I Málaga CF kalder han til træning igen 5. juli. Så har alle spillere på nær den halve snes, som har været involveret i landskampe, haft syv ugers tiltrængt sommerpause. Forberedelserne til sæsonen 2012-2013 tager som sidste år sin begyndelse i Campoamor ved Alicante.

Derefter går turen til testkampe i Miami eller Venezuela.

 

Derfor gik Hierro
I maj-nummeret af La Danesa kunne vi berette, at Málaga CFs generalmanager Fernando Hierro var ved at køre træt. Han kunne i længden ikke lægge navn til, at klubben, han administrativt stod i spidsen for, skyldte penge til højre venstre grundet et meget afslappet forhold til disse sager fra klubejer sheik Al-Thani.

Vicepræsidenten i klubben, den unge Abdullah Ghnub, kom i lynfart til Málaga og bedyrede på et pressemøde, at han nu kommer til at stå for den daglige drift af klubben. Han undskyldte Al-Thani med, at han er forretningsmand og ikke så meget til klub-strukturer.

Og han tog selv det fulde ansvar for al slendrian. Han beklagede.

Regningerne til andre klubber som Villarreal, Osasuna og Hamburg SV skulle nok blive betalt, ligesom skattegælden på 5 mio. euro ville blive bragt ud af verden.

Kræfterne skulle nu bruges på nye indkøb af top-spillere. Og få sat skik på organisationen i Málaga CF.

Han takkede samtlige medarbejdere i Málaga CF for et stort, entusiastisk og samvittighedsfuldt arbejde.

 

Vigtige datoer
Første runde i La Liga spilles i weekenden den 19. august. Den sidste og 38. runde lørdag den 1. jJuni 2013.

Det endelige program offentliggøres her i juli.

Málaga CF ryger ind i de afsluttende kampe om deltagelse i gruppespillet i Champions League den 21./22. og 28./29. august.

Den spændende lodtrækning hertil finder sted den 10. august.

 

Galicien er nu tilbage La Liga
To klubber fra Galicien rykker op i La Liga. Det drejer sig om Deportivo La Coruña og Celta fra Vigo.

Klubber, der tidligere har været helt fremme i europæisk fodbold.

 

Den tredje oprykker er ????
Som bekendt rykkede Sporting Gijón, Racing Santander og Villarreal ud af La Liga.

 

Nye topnavne til Málaga CF
Klubejer Abdullah Al-Thani har bebudet, at han i den kommende sæson vil spendere 150 mio. euro på spillerindkøb (transferbeløb og lønningen).

I to perioder kan spillerindkøb foretages. Her i sommerperioden frem til fredag den 31. august og dernæst i januar 2013.

Planen er i første omgang at købe for 50 mio. euro (transfers).

Ved redaktionens deadline syntes følgende topnavne på vej til Málaga CF:
Oliveri Giroud, forward fra det franske mesterhold Montepellier (landsholdsspiller).
Borja Valero, offensiv midtbanespiller fra La Liga-nedrykkeren Villarreal (tidligere landsholdsspiller).
Bruno, forsvarer fra Villarreal (tidligere landsholdspiller).
Botia, forsvarer fra nedrykkeren Sporting Gijón (har haft U-landskampe).

I periferien:
Joey Barton, Newcastle, Robinho, AC Milan, Lukaku, Chelsea, Esteban Granero, Real Madrid, og Albiol, Real Madrid.

 

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa