Det danske magasin i Spanien
De kærlige hænder – forkæl dig selv i sommeren med massage

Massagens oprindelse er lige så gammel som menneskeheden. Massage stimulerer og bevarer en balance på et fysisk, mentalt og åndeligt plan. Ved strygninger, æltning og tryk virker massagen afslappende og den påvirker ikke alene huden, men også muskelsystem, skelet, blodomløb og meridianerne/energibanerne i kroppen. Massage er derfor en himmelsk oplevelse og mere end det, for ny forskning viser, at massage frigør hormonet oxytocin, der har mange gode egenskaber, som din krop og sjæl får glæde af efter en omgang massage. Mange mennesker får meget lidt berøring i hverdagen, og det er synd, da berøring og massage løsner spændinger i kroppen, skaber ro, dæmper stress og lindrer smerter gennem udskillelsen af oxytocin. Huden er vores største sanseorgan og den er fyldt med sanseceller, som registrerer temperatur, tryk og smerter, og disse celler er samtidig meget følsomme overfor blid berøring. Gennem massagens berøring frigøres derfor store mængder oxytocin, som giver denne følelse af velbehag efter en behandling.

Hvad er oxytocin?
Oxytocin er et lykkehormon, der udskilles i kroppen, hver gang du gør noget godt for dig selv. Berøring er det, som stimulerer frigørelsen af oxytocin mest. Det vil sige alle ydre og indre fysiske påvirkninger som kærtegn, knus, varme, en blød bamse eller pude samt nærvær, samvær og fortrolighed stimulerer oxytocinfrigørelsen. Samtidig er oxytocin et af de bedste midler mod stress og hormonet får fx også dit blodtryk og din puls til at dale, blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres, optagelsen af næringsstoffer forbedres, du føler ro, velvære, glæde og varme, dit immunforsvar styrkes, angst og bekymring dæmpes, du føler dig elsket og ønsket og derved er det så afgjort et af de midler, som det bare er skønt at mærke effekten af.
Det er ved at gøre gode og dejlige ting for sig selv og andre, at hormonet oxytocin udløses. Og virkningen af oxytocin er altså særdeles eftertragtelsesværdig.

To vigtige systemer i kroppen
Stress er i sig selv ingen sygdom, men kroppens naturlige og livsvigtige svar på en belastning. Hjertet slår kraftigere og hurtigere, blodtrykket stiger, åndedrættet øges, energi i form af fedtstoffer og sukker frigives til blodbanen og koncentrationen skærpes. Alt dette styres fra det autonome (ubevidste) nervesystem via et kompliceret samspil af en række hormoner bl.a. adrenalin og kortisol. Det autonome nervesystem kaldes også kroppens kamp-flugt reaktioner. I akutte situationer, hvor vi har brug for at kunne reagere hurtigt og effektivt, er dette system livsvigtigt. Det er først, når tilstanden får lov at blive i kroppen i længere tid, at stressen bliver skadelig. Samtidig har vi også et andet system, ro-hvile systemet. Her er aktiviteten i hjerte og kredsløb lav, optagelsen af næringsstoffer fra marve-tarm kanalen høj og vi er rolige, følsomme, venlige og har overskud til at vise interesse for vores medmennesker. Og ligesom ved stress er denne tilstand styret af hormoner og signalstoffer. Det vigtigste hormon i dette system er oxytocin. Disse to vigtige systemer (stress + ro-hvile systemerne) er vigtige i hver deres situationer. Det er velkendt, at langvarig stress kan have negative følgevirkninger i form af stressrelaterede sygdomme. For at undgå det, er perioder med hvile og nærvær vigtigt og her spiller oxytocin en væsentlig rolle. Trivsel skabes via en balance mellem de to systemer.

Massage og oxytocin
I dag oplever mange en mangel på nærvær og ro. Dagene er fyldt med aktivitet. Massage har igennem tiderne været brugt for at opnå roen, også lang tid før man kendte til oxytocin og alle kroppens biokemiske processer. Hvis du allerede er stresset, eller du vil forebygge stress, er der altså al mulig grund til at sørge for at få aktiveret dit ro-hvile system og få glæde af oxytocinets gavnlige virkninger. De udgør en vigtig modvægt til alle de skadelige følger af livsstilen fyldt med stress, uro og præstationsangst. Massage er en af de bedste måder til aktivering af dette kroppens eget antistressprogram.

Kærlige hænder!
Massagens inderste væsen er og bliver de kærlige hænder. De løsner kroppen og giver velvære. Massage skal være specifik og gennemtænkt, ellers kan vævet skades, men samtidig, når der lyttes med hænderne, kan dyb massage give den modsatte effekt og styrke vævet.
Derfor: Forkæl dig selv i sommerens varme og giv dig selv en omgang massage og bliv bevidst omkring udskillelsen af hormonet oxytocin i din krop. Jeg er som fysioterapeut professionelt uddannet i massage samt med min efterhånden mange års erfaring med massage, kan mine hænder og finger se og mærke, hvad der findes af spændinger, ubalancer og myoser under huden. Vil du vide mere eller høre nærmere om behandlingen, så kan du ringe til mig på tlf. nr. 666 150 448.

HUSK – yoga på stranden hver mandag og torsdag fra kl. 10.00 – 11.30 frem til oktober – kom og vær med. Du kan komme det antal gange, du har lyst, du behøver ingen tilmelding og betaler 8 euro pr. gang. Det foregår på stranden ved Sohail-borgen i Fuengirola, mellem broen og borgen, hvor du altid vil kunne finde parkering. Det eneste du behøver at medbringe er et håndklæde, en måtte hvis du har en og så er det rart at have behageligt tøj på, som du kan bevæge dig i.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.