Det danske magasin i Spanien

Hej Christina

Jag var for nylig til tandlæge og fik at vide, at det er nødvendigt at rodbehandle en af mine tænder. Hvad menes der med det? Det er også mærkeligt, at jeg slet ikke har haft ondt i tanden.

Med venlig hilsen Sara


Hej Sara

Tanden har en nerve (pulpa), som har til opgave at reagere og gøre ondt (advare os), når vi bider så hårdt, at vi risikerer at knække tanden. Hvis tandnerven bliver inficeret, kan kroppens eget forsvar ikke standse bakterierne. Tanden må derfor rengøres og rodbehandles. Den mest normale årsag til skaden på nerven er karies eller et slag mod tanden.

En rodbehandling indebærer, at tandens skadede nerver fjernes, og rodkanalerne fyldes igen. Læren om tandens centrale strukturer og deres forskellige sygdomstilstande kaldes endodonti.

Hvis nerven skades, er der en risiko for, at den kan dø. Hvis skaden udvikler sig mere, kan den sprede sig videre via rodspidsen til kæbebenet. I nogen tilfælde kan skaden opdages på røntgenbilleder. En tandinfektion kan være akut eller kronisk. Ved en akut infektion kan du få feber, hævelser og kraftig betændelse. Er infektionen kronisk, har processen stået på i lang tid uden nogen symptomer, og uden du har været klar over det, da du ikke har haft ondt i tanden.

En infektion skal behandles, også selvom du ikke kan mærke den. Den heler ikke sig selv. Den kan nemlig blive akut og sprede sig til andre dele af kroppen.

Ved rodbehandling fjernes tandens nerver. Rodkanalen rengøres ved hjælp af filer og bakteriedræbende midler. Den kan derefter fyldes med en midlertidig rodfyldning eller rodfyldes permanent. Efter en permanent rodfyldning laver man først en plastfyldning, så man i fremtiden kan bestemme om den trænger til at blive forstærket med f.eks. en krone.

Det er svært at sige, hvor lange tid en rodbehandling tager, det afhænger nemlig af, hvor mange rodkanaler tanden har, og hvor forkalkede og snoede disse er. En almindelig opfattelse er, at en rodkanafyldning er en krævende affære, men dette kan variere. Generelt er det nødvendigt med bedøvelse.

Efter tanden er blevet behandlet, er der risiko for, at man kan få problemer med den. Vanskeligheder kan opstå fra et par timer til et par dage efter tandlægebesøget og kan bestå af alt fra at tanden føles øm og for høj, når man tygger på den, og i meget sjældne tilfælde, ømhed og hævelse, der ofte skal behandles med antibiotika. Hvis det viser sig, at tanden ikke heler efter rodbehandlingen, kan det kræve et “apikalkirurgisk indgreb”, det vil sige en behandling, hvor tandens rodkanal behandles bagfra.

En rodbehandling er nogle gange en kompliceret sag for tandlægerne. Samtidig er det en god behandling, som redder tanden, så man kan beholde den i fremtiden. De eneste problemer der kan opstå er hævelse, smerte og lignende som nævnt tidligere.

Yderligere komplikationer der kan finde sted;

• Hvis det er vanskelig at komme til, for eksempel en kindtand, der sidder langt tilbage.

• Hvis kanalen er bøjet

• Hvis kanalen er smal og trang

• Hvis kanalen forgrener sig

 

Har du flere spørgsmål eller er i tvivl om noget, så kontakt os på Nordic Dental Centre.

Af Christina Radics, tandlæge, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.