Det danske magasin i Spanien

Maj er min fødselsdagsmåned. Jeg elsker denne måned, der i al dens friske skønhed og sarte pastelfarver betragtes som den første sommermåned.

Reelt tror jeg, at ingen bryder sig om at blive ældre. Hvordan vi end vender og drejer det, er det en process, der er lidt hård for os alle, især fordi vi associerer det det at være ung med stor værdi. Vores betydningsfuldhed mindskes med alderen, hvilket er noget helt unikt og nyt i vores nuværende kulturmønster.

Fordi det er maj, føles det i år naturligt for mig at skrive om alder. I år bliver jeg 69 år, og jeg mærker mig selv blive ældre. Vi bliver alle sammen gamle, hvis vi er heldige. Det er uundgåeligt så i stedet for at gå imod det, så gå med det og sørg for at få det bedste ud af det. Personligt er jeg dybt fascineret over det at blive ældre. Jeg arbejder og elsker mit arbejde, og er rigtig god til at kombinere det at arbejde hårdt og samtidig nyde livet og have det sjovt. Jeg har til hensigt at fortsætte med at arbejde og synes, det er lidt spændende med de undersøgelser, der viser at jo længere vi arbejder, jo bedre klarer vi diverse hukommelsestest.

Jeg er dybt taknemmelig over at have et arbejde, der for mig føles livgivende. Selvom konflikter og besværligheder også er en del af livet, vælger jeg at ”tælle de lyse timer.” Det er efterhånden blevet til mit motto. Det føles vidunderligt at vejlede og rådgive efter bedste evne, og alle de venlige ord, smil, spøgefuldheder, knus og kram jeg har fået og stadig får, er alle oplevelser, jeg gemmer dybt i mit hjerte og er med til at få mig til at stråle af munter glæde og velvære.

Med alderen føler jeg mig mere renhjertet, fredfyldt og fornøjet med mit liv og er alligevel nysgerrig efter at se, hvilke eventyrlige oplevelser, livet stadig har at byde på.

Kroppen ved godt, hvor den er på vej hen og efterhånden som vi ældes, sker der biologiske forandringer i den. Vores hjertemuskel bliver tyndere, vores nyrekapacitet aftager og således slides alle vores organer.

Imidlertid er det vigtigt at være opmærksom på, at alle disse forandringer ikke nødvendigvis fører til sygdom og andre dårligdomme. Sygdomme, kædet sammen med alder, er i høj grad et produkt af vores livsstil, omgivelserne, maden og vores syn på livet. Se bare på de mange kulturer, hvor mennesker lever stærke og arbejdsdygtige i sunde omgivelser, til de er langt over 100 år.

Kosten – gør det festligt at spise
Vi kan medvirke til at holde os aktive og levende ved at spise sundt. Jo ældre jeg bliver, jo mere kan jeg mærke, hvor vigtig kosten er for at føle mig på toppen.

Noget af det allervigtigste for mig er at undgå sukker. Jeg er født som ”stjernetegn” med en sød tand, så det er noget jeg til stadighed må arbejde på at undgå eller mindske. Efterhånden fortæller mine led, med diverse inflamationer og nedsat forsvarssystem, når jeg har været på sukkerhugst. Fordi kroppen også har en mere begrænset kapacitet til at lagre sukker i lever og muskler, så omdannes det også til uklædeligt fedt på kroppen.

Så vil du gøre en indsats gennem kosten for at få en god alderdom så pas på med sukkeret og undgå også de kunstige sødemidler. Det er en vane, at alt hvad vi indtager skal smage sødt.

Spis meget frugt og grønt. Det er ganske enkelt det bedste, vi kan gøre for at bremse aldringsprocessen. Anskaf dig en foodprosecor og en stærk blender, også hvis du er alene. Kan du ikke tygge dig gennem en masse frugt, så kan du lave dig de dejligste frugtsalater, smoothies, is og sorbet. Lige sådan med grønsagerne. De kan være lidt kedelige at skulle tygge sig igennem, men med en foodprocessor kan du med en lille smule fantasi lave de mest spændende salater og råkoster. Selv den mest kræsne mand falder som regel for salaterne, hvis de bliver blandet med lidt kvark og peberrod. Selv er jeg også blevet meget glad for kolde grønsagssupper. Mænd, der normalt ikke kan fordrage grønsager, synes de smager godt, når de serveres som suppe med lidt chili eller andre krydderier f.eks. Herbamare m.m.. At krydre maden er vigtigt både for smagen og for krydderurternes helsebredende virkning.

De antioxidanter, vi får fra frugt og grønsager, er med til at forhindre, at vi rammes af degenerative sygdomme pga. aldringsprocessen.

Spis gerne fede fisk 2- 3 gange ugentlig, men pas på med de røgede.

Find dig gerne nogle gode teer, der er proppet med antioxidanter, f.eks. grøn te og eller en pebermyntete, der stimulerer lever og galle. Pas på med for stor kaffeindtagelse.

Pas ligeledes på med alkohol. Jeg tror, det er bedst med en god økologisk vin maksimum et par glas dagligt.

Spar på kødet. Spis hellere lidt men godt. Kan du få kød fra dyr, der har haft et godt liv, er det absolut at foretrække.

Husk at drikke vand i små slurke gennem hele dagen.

Intelligent brug af kosttilskud
Kosttilskud, der bruges klogt, kan medvirke til at forebygge aldersrelaterede sygdomme.

Hvilken aldersgruppe du end tilhører, om du er ung, midaldrende eller gammel, så har jeg gang på gang set, at vitamin- og mineraltilskud forbedrer hjernens funktionsevne samt synes at øge præstationer i intelligensprøver, hæve humøret, styrke hukommelsen og mindske risikoen for hjernesvækkelse, når man bliver ældre. Tag evt. for lidt ekstra magnesium. Vitaminerne A;C;D og E spiller også en rolle ved at beskytte leddene mod det slid, der kommer med alderen.

Sørg ligeledes for tilstrækkeligt med essentielle fedtsyrer f.eks. omega 3 – 6 – 9 – 7, som f.eks. allesammen findes i Epa-Gla+. Nogle foretrækker omega 3 alene, især hvis der er inflammationer i leddene. Her findes gode kvaliteter i f.eks. Tolonens Cardiomega eller Pharma Nords Fish Oil m.fl.

Derudover er en af de mest vigtige antioxidanter Alpha lipoic Acid.

Den kan passere til hjernen og hjælper med at genbruge andre antioxidanter f.eks. C- og E-vitaminer samt hjælper med at fjerne tungmetaller som f.eks. kviksølv, aluminium og bly fra hjernen, hvilket måske kan være en hjælp mod Alzheimer. Det er både fedt og vandopløseligt. Det hjælper også til at forebygge og afhjælpe komplikationer ved sukkersyge.

Acetyl-L-Carnitin er et naturligt forekommende stof og undersøgelser har påvist, at ALC har en positiv virkning på hukommelsesbesvær hos ældre, også selvom der ikke er tale om en demens. Der findes også rapporter om, at det har hjulpet med at formindske symptomer på depression udover at øge opmærksomheden og visse indlæringsfærdigheder.

Carnosin er en naturlig antioxidant, som vi selv laver, men hvor produktionen falder med alderen. Det har vist sig, at mennesker, der lever længere, har et højt indhold af Carnosin. Carnosin hjælper med at holde huden ung og elastisk og det menes at kunne medvirke i forebyggelse af Alzheimer. Udover det tales om dets anti-cancer effekt samt evnen til fjerne tungmetaller fra kroppen samt at hjælpe kroppens forsvarssystem.

Q 10 kaldes ofte for elite-antioxidanten. Dels er det den gnist, der hjælper celleenergien og samtidig virker som en kraftig antioxidant. En hjerne med for lidt Q 10 kan ikke fungere optimalt.

Et lille fif er, at når du tager dine kosttilskud om morgenen, så gør det til et sundhedsfremmende ritual og visualiser og værdsæt den styrkende og livsfremmende indflydelse dine dejlige kosttilskud har på dig.


Små tips

Tag hånd om dig selv. Sørg evt. for en dejlig massage med regelmæssige mellemrum. Det får sindet og kroppen til at slappe af og giver en dejlig følelse af velvære.

Jeg elsker at undervise alle, der gider at høre på mig. Selvom jeg stadig altid er nervøs, når det drejer sig om ”officielle” opgaver, tror jeg, det er enormt sundt og med til at holde min viden ajour, og det giver udfordring til hjernen. Så har du mulighed for at undervise, så gør det, måske bare til nogle venner eller en gruppe, du er med i.

Med alderen har vi alle en historie i rygsækken, som det kan være godt at skrive ned. Det kan være godt både for os selv, men også en måde at videregive vores erfaringer og deri øse af vores visdom til glæde for os selv og andre.

Sørg for motion og hold den slanke linie uden at blive sygeligt tynd. Sørg for en sport evt. skræddersyet til dig 30 minutter 3 – 4 gange ugentligt.

Er du gået ud af arbejdslivet, så sørg for at have noget at stå op til om morgenen, at have noget og nogen du må forholde dig til og tage del i med entusiasme og glæde.

Plej din hud med gode hudplejeprodukter uden kemikalier. En masse gode hudprodukter indeholder antioxidanter, der hjælper med at bekæmpe frie radikaler.

Tænk positivt og træn dig i at føle glæde og taknemmelighed i hverdagen.

Når vi bliver ældre, er det vigtigt, at vi bruger vores tid ordentlig. Jeg citerer har Deepek Chopra fra hans bog kaldet Hemmelighedernes bog:


Misbrug af Tid

At være nervøs for fremtiden

At genopleve fortiden

At fortryde gamle fejltagelser

At genopleve gårsdagen

At foregribe hvad der vil ske i morgen

At jage af sted for at nå noget

At ruge over ubestandighed

At gøre modstand mod forandring.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.