Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


José Antonio Griñán (t.v.) og Javier Arenas.

25M: Valg i Andalusien

Den 25. marts skal andalusierne igen stemme til det andalusiske parlamentsvalg. Således meddelte i går formanden for lokalregeringen, José Antonio Griñán fra PSOE.
Det bliver første gang, at Griñán selv skal udkæmpe en valgkamp, da han arvede formandsposten fra Manuel Chaves, da han i 2009, efter snart 30 års regime, blev tilbudt en ministerpost med ansvar for regionerne under daværende statsminister, José Luis Zapatero.

José Antonio Griñán tilskrives ikke mange chancer mod sin modstander, PP’s Javier Arenas. Alle meningsmålinger peger på, at andalusierne efter kun at have haft socialisme siden genindførslen af demokratiet, nu ønsker at gå i konservativ retning.

Meddelelsen om valget kom, mens Griñán i går var på officielt besøg i Marbella.

Det er tredje gang inden for et år, at andalusierne skal til valgurnerne. Først var det kommunalvalget i maj 2011, dernæst parlamentsvalget i november samme år, og nu gælder det altså valget til det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.


Prinsesse Cristina med sin mand, Iñaki Urdangarín. Nu er begge under mistanke for korruption.

Prinsesse Cristina investerede 1.500 euro, tjente 571.000 euro

Skandalen omkring Iñaki Urdangarín, der beskyldes for korruption i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, smitter nu af på hans hustru, prinsesse Cristina.
Dagbladet El Mundo skriver i dag, at prinsessen skulle have investeret 1.500 euro i boligselskabet Aizoon, og at hun efter bare tre år skulle have tjent 571.000 euro.

Prinsesse Cristina og Urdangarín ejer selv Aizoon, og selskabets store overskud mistænkes at komme fra Instituto Nóos, der formodedes at være en ikke-lukrativ organisation. Den tilhører Urdangarín, som er mistænkt for at have misbrugt den, sammen med sit eget navn og titel, til at kræve ågerpriser for at arrangere kongresser om sport og turisme for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia. Overskuddene herfra skulle være overført til hans private selskaber, som kan være Aizoon.

Ifølge avisen La Voz Libre skal Urdangarín afhøres ved retten i Palma den 25. februar, mens det endnu ikke vides, om også prinsessen, som er kongeparrets yngste datter, bliver bedt om at møde op.


Juan Vallejo, Alberto Iñnurrategi og Mikel Zabalza fejrer efter at være kommet i mål.

Baskere når sydpolen

Tre baskiske eventyrer nåede sent tirsdag i mål på sydpolen efter at have vandret over Antarktis.
De havde trænet til turen i Grønland, hvor de oplevede en del strabadser på indlandsisen, mens den rigtige tur, den mod absolut syd, gik helt efter planen. Juan Vallejo, Alberto Iñnurrategi og Mikel Zabalza var 55 dage om at vandre turen på 3.400 km.

Det var 15 dage mindre, end de havde beregnet, også selv om de på tidspunkter var så udmattede, at de tvivlede på, at de kunne gennemføre turen. Ifølge El País tilskriver de succesen deres held med vejret, som var nærmest vindstille.

Baskerne er nu kommet i fint selskab. Kun otte personer har før krydset Antarktis uden hjælp af køretøjer eller anden nymodens pjank, heriblandt er selvfølgelig britiske Robert Scott og norske Roald Amundsen, som tog turen i 1911.


Antonia Aranda Fernández med sit yndlingstræ, mandeltræet.

Marbellas ældste planter træ

La Danesa Nyheder har modtaget dette billede af Marbellas ældste person, den 98-årige Antonia Aranda Fernández, som den 29. december plantede et træ for at markere slutningen det internationale år for skoven.
Plantningen af træet – et mandeltræ – skete i samarbejde med organisationen Arboretum, der arbejder for at bringe træer tilbage til Marbella og som mener, at Antonia Aranda Fernández er et godt eksempel for os alle. Læs mere om organisationen på www.arboretummarbella.org.


Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til indenrigsminister Jorge Fernández Díaz:

Jorge Fernández Díaz kommer til verden den 6. april 1950 i Valladolid. Da han er tre år gammel, flytter familien til Barcelona, hvor han vokser op.

Han uddanner sig til industriel ingeniør og arbejder som sådan i en række offentlige institutioner, heriblandt sygesikringen, Seguridad Social.

Allerede i 1978 ses han for første gang på den politiske scene, da han udnævnes til rådmand med ansvar for arbejdsmarkedet i Barcelona-provinsen og derefter guvernør i først Asturien, derefter Barcelona for partiet Centro Democrático y Social. I 1983 skifter han hest til Alianza Popular, der senere tager navneforandring til Partido Popular. Samme år bliver han medlem af byrådet i Barcelona, og allerede året efter medlem af det catalanske parlament. Senere repræsenterer han Barcelona-provinsen i senatet, mens han i 1993 får et sæde i den nationale kongres.

Da PP og José María Aznar kommer til magten i 1996, tildeles Jorge Fernández Díaz en række, skiftende ansvarsposter i centralregeringen, mens han fra 2008 er tredje viceformand i kongressen.

Han anses på et tidspunkt som en seriøs kandidat til posten som ambassadør til Den Hellige Stol (Vatikanstaten) på grund af sin tilsyneladende dybe, katolske tro, men i 2011 udnævnes han for første gang til minister.

Han er gift og har to børn. Også hans bror, Alberto, er professionel politiker.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa