Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Statsminister Mariano Rajoy beklager skattestigningerne.

Skattestigninger nødvendige

Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), sagde i går, at regeringen ikke havde anden mulighed end at hæve skatterne. Det var ”absolut nødvendigt” for at mindske statens underskud.
”Det var en hård, smertefuld beslutning, men absolut nødvendigt for at komme ud af den spiral, som vi befandt os i,” citeres statsministeren i dag i El País.
Skattestigningen blev vedtaget af ministerrådet lige inden nytår og lyder på 0,75 procent for den laveste indtægtsgruppe og op til syv procent for dem med indtægter over 300.000 euro om året, ligesom også boligskatten (IBI) stiger. Vicestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría, sagde i den forbindelse, at den tidligere, socialistiske regering havde ladet underskuddet stige med to procentpoint mere end beregnet, hvilket vil sige fra seks til otte procent. Den nye regerings mål er at bringe underskuddet yderligere ned for at opfylde EU’s krav om et underskud på maksimalt 4,4 procent af bruttonationalproduktet for 2012.

Derfor får skattestigningerne følge af en række besparelser, som bl.a. fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte, stop for nyansættelser i samme sektor, ligesom tilskud til politiske partier og organisationer som fagforeninger reduceres med 20 procent.
Statsministeren afviste i går, at der er planer om at høje momsen (IVA). PP var indædte modstandere af momsstigningen i 2010, men det var partiet også af skattestigninger – indtil kort før nytår.

Mariano Rajoy lægger dog ikke skjul på, at der er flere besparelser på vej, nogle af dem vil først blive afsløret i forbindelse med den nye finanslov, som præsenteres den 31. marts.
De foreløbige skattestigninger og besparelser på de første 8,9 milliarder euro skal i dag godkendes i kongressen, men med PP’s absolutte majoritet i parlamentet skulle det kun være en formalitet.

 

 


Alhambra: Spaniens flere besøgende end nogensinde før.

Ny rekord på Alhambra

Alhambra har ikke kun bibeholdt positionen som Spaniens mest besøgte seværdighed, faktisk blev der sidste år slået endnu en rekord.
2.310.764 besøgende gik i løbet af 2011 igennem tælleapparaterne på det mauriske palads i Granada. Det er 6,47 procent flere end året før og det højeste antal nogensinde. Den tidligere rekord er fra 2000, hvor 2.241.683 personer besøgte paladset.

 

Anholdt for at tegne hjerte på mur i Alhambra

En schweizisk 18-årig kvinde blev mandag anholdt i Granada, fordi hun havde tegnet et hjerte på en mur i Alhambra. Hun blev løsladt igen i går, men er nu tiltalt for vandalisme.
Det er ikke første gang, en gæst har hærget det mauriske palads. I august 2011 blev en officer fra det jordanske forsvar taget i at skrive sit navn på en væg, hvilket kostede ham en bøde på 120 euro, ligesom han skulle betale en erstatning på 200 euro.

 


Spanien fjerner brystimplantater

Den spanske regering har besluttet at tilbyde kvinder, som har fået indopereret de måske livsfarlige brystimplantater fra den franske producent PIP, at de kan få implantaterne fjernet.
Det er dog kun på statens regning, hvis silikoneimplantaterne er indsat på grund af en sygdom, altså ikke kun fordi en kvinde har ønsket sig større bryster.

Det anslås, at mellem 8.000 og 12.000 spanske kvinder har implantater fra den franske producent, der formodes at have brugt en industriel form for silikone i implantaterne, selvom sundhedsministeriet understreger, at man ikke kan vide det præcise antal.

 


Og det var så det.

Ingen kongecup til Málaga

Et heldigt mål af Benzema gjorde det i aftes af med Málaga CF i Copa del Rey. Holdet, der skulle vinde med et enkelt mål over de forsvarende mestre, Real Madrid, spillede ellers en strålende kamp, men nu er det så slut i Copa del Rey i denne omgang.
RCD Mallorca smadrede Real Sociedad med 6 – 1, efter at have tabt den først match 0 – 2, og er dermed også gået videre. Holdet scorede fire mål på bare syv minutter til glæde for kun knapt 7.000 tilskuere hjemme på Iberostar Estadi.

Der er mere Copa del Rey i aften. F.eks. spiller Espanyol mod Córdoba kl. 21.00 (Digital+ / PPV), mens Sevilla og Valencia mødes kl. 22.00 (Canal+ /Gol TV).

 


Sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato:

Ana Mato Adrover er født den 24. september 1959 i Madrid. Hun har en BA i statskundskab og sociologi fra universitetet Universidad Complutense i Madrid.

Hun underviser efter endt uddannelse på UNED.

I 1983 melder hun sig ind som aktivt medlem af det daværende Alianza Popular, som senere skal blive til Partido Popular (PP). Hun har forskellige ansvarsposter i partiets hovedkvarter indtil 1987, hvor José María Aznar tilbyder hende en post som rådgiver i lokalregeringen i Castilien Leon, hvor han er formand. Hun beholder denne post til 1991, da hun bliver medlem af den lokale regering i Madrid og to år senere medlem af den nationale kongres. Hun er kongresmedlem til 2004, hvor hun vinder et sæde i Europaparlamentet, mens hun fra 2008 er tilbage i Madrid, hvor statsminister Mariano Rajoy i 2011 udnævner hende til minister.

Undervejs har hun flere poster, f.eks. er hun en årrække PP’s repræsentant i RTVE’s bestyrelse.

Hun er ikke forskånet for polemik, specielt efter hun 2008 siger, at andalusiske børn ”på det nærmeste er analfabeter”, og i 2011 at andalusiske skolebørn ”undervises på gulvet”.

Ana Mato er separeret fra den forhenværende borgmester i Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda, der er tiltalt i korruptionsskandalen Gürtel. De har tre børn sammen.

Hendes bror, Gabriel Mato, er også politiker.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos Jurado.

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa