Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Jaume Matas (t.v.) sammen med Iñaki Urdangarín

Matas for retten: Han kan fælde Urdangarín

Afhøringerne af Jaume Matas, den forhenværende formand for den baleariske lokalregering for PP og tidligere miljøminister (2000 – 2003), begyndte endelig i går ved retten i Palma.
Matas er anklaget for korruption i forbindelse med sagen kendt som Palma Arena, navngivet efter sportsanlægget i byen, der blev opført, mens han var ansvarlig for den lokale regering.

Mistanken om, at også Iñaki Urdangarín, kongens svigersøn, er involveret i korruption på øen, kan meget vel blive luftet under retssagen, eftersom Jaume Matas kan have været medvidende om, at Urdangarín og hans organisation, Instituto Nóos, krævede ågerpriser for at arrangere turisme- og sportskonferencer for den baleariske lokalregering samt for de valencianske myndigheder.

”El Govern,” skriver Diario de Mallorca i dag med henvisning til den lokale regering, ”gav Urdangarín alle de penge, han bad om.”

Retssagen forventes at tage ca. en måned, 58 personer skal afhøres og Matas er tiltalt for 12 forskellige lovovertrædelser. Urdangarín skal afhøres i begyndelsen af februar.

Jaume Matas ankom i morges tidligt til retsbygningen, men undgik alligevel ikke buh-råbene fra indbyggere, der ønskede at give den tidligere regeringschef et ord med på vejen.


Hun blev fundet i en tunnel mellem Los Boliches og Fuengirola.

Kvinde fundet død og med tegn efter vold i Los Boliches

En kvinde er fundet død i en tunnel Los Boliches, Fuengirola. Liget var pakket ind i plastik, bundet til med tape og dækket over med et tæppe.
En mand var i går formiddag ude at lufte sin hund i området, da han fandt kvinden inde i en tunnel mellem Los Boliches og selve Fuengirola.

Politiet har endnu ikke kunnet identificere kvinden. Hun formodes at have fået flere slag i hovedet, at være omkring 30 år gammel og af marokkansk afstamning, oplyser La Opinión de Málaga.


Kåret som verdens bedste for tredje år i træk.

Forgyldt hattrick af Messi

FC Barcelonas fænomen, Lionel Messi, har igen i år vundet titlen som verdens bedste fodboldspiller, Ballon d’Or. Den uddeles af den internationale fodboldorganisation, FIFA, og blev overrakt i aftes.
”I dag er mit hjemland så stolt af mig som nogensinde,” sagde den stadig kun 24-årige argentiner, der nu tangerer Michel Platinis rekord med tre titler.

I opløbet slog han holdkammeraten Xavi Hernández og Real Madrids stjernespiller, Cristiano Ronaldo.

Barcelonas træner, Josep (Pep) Guardiola, blev udnævnt til bedste træner.


Stadig en del modstand mod e-handel.

Fire ud af ti spaniere køber på nettet

Fire ud af ti spaniere køber nu på internettet, viser en undersøgelse foretaget af Deloitte og offentliggjort i avisen ABC. Niveauet er dog stadig langt fra det i Nordeuropa og USA.
Den forgangne jul købte ni procent af spaniere alle julegaverne on line, mens 31 procent af befolkningen købte både på internettet og på almindelig vis. Det er 26 procent flere end året før.

Eksperter som professor Marc Cortés ved Obersavatorio de Consumo ved handelshøjskolen i Barcelona mener, at der alligevel stadig er en del modstand mod e-handel blandt spanierne, og at den virtuelle handel ikke kan konkurrere med det sociale aspekt ved traditionelle indkøb, specielt i Spanien, hvor klimaet er på den konventionelle handels side.

79 procent af de adspurgte i undersøgelsen nævner, at manglende muligheder for at bytte varerne også er med til fastholde dem i traditionelle forretninger. Tøjkæden Zara nævnes som en undtagelse, da forretningen også bytter eller tilbagebetaler pengene for en vare købt på nettet, hvis man alligevel ikke skulle bryde sig om den, og kædens internetafdeling er derfor blevet en enorm succes.

Det kan andre også benytte sig af, mener bl.a. Cortés, eftersom fire ud af ti spaniere altså allerede nu handler på nettet.

FOTO MÁLAGA CF COPA


Helt så let bliver det måske ikke.

Málaga kan eliminere Real Madrid i aften

Hvis Málaga CF kan vinde 1 – 0 eller 2 –1 over Real Madrid i aftenens Copa del Rey-kamp eliminerer de kongeklubben, som er de forsvarende mestre. Kun de færreste tror dog, at det vil ske, selvom træner Pellegrini er optimistisk.

Han sender ifølge Diario Sur nogenlunde samme mandskab på banen på La Rosaleda i aften, som i den første kamp på Bernabeu, hvor madrilenerne vandt 3 – 2.

Kampen starter kl. 22.00 og vises på Canal +.

Mallorca og Real Sociedad spiller allerede kl. 20.00, og også den kamp kan ses på Canal +.


Finansminister Luis de Guindos

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til finansminister Luis de Guindos:

Luis de Guindos Jurado kommer til verden den 16. januar 1960. I Madrid.

Han læser økonomi ved universitetet CUNEF i Madrid, hvorfra han går videre til en række stillinger i det private erhvervsliv.

Hans politiske engagement anes for alvor i 1996, hvor han ansættes i arbejdsministeriet og senere bliver sekretær under den konservative arbejdsminister Rodrigo Rato. Det er han så frem til PP taber valget i 2004.

Derefter finder han arbejde i Lehman Brothers, hvor han i 2006 bliver udnævnt til generaldirektør for Spanien og Portugal, en post han beholder til den amerikanske bank går konkurs i 2008.

Han går derfra til Pricewaterhouse Coopers, som leder af den spanske afdeling, hvilket han er, samtidig som han også er direktør for business-skolen IE Business School i Madrid, frem til sin udnævnelse til minister i december 2011.

Undervejs holder han også poster i bestyrelserne for Renfe og Endesa.

Han er nu både minister for økonomi og konkurrenceevne, og overtager altså både Elena Salgados og Cristina Garmendias ansvarsområde. Han siges at være én af de ministre, der står statsminister Mariano Rajoy nærmest.

Det er i sagens skrøbelige natur ham, som alle holder øje med, da hans opgave er at gennemføre en række skrappe økonomiske reformer og genskabe det internationale markeds tillid til Spanien.

Luis de Guindos er gift og har to børn.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.