Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Den hovedmistænkte i Malaya-sagen indrømmer fupnummeret for første gang.

Roca vandt stort i lotteriet

Juan Antonio Roca, den hovedmistænkte i Malaya-korruptionsskandalen, der siden den 27. september sidste år har været under optrævling ved domstolen i Ciudad de Justicia Málaga, vandt i lotteriet rigtig mange gange i 2005.
Det forhenværende byrådsmedlem og ansvarlig for den lukrative byplanlægning i kommunen har netop forklaret, hvordan heldet forfulgte ham og hans familie. Først vandt hans hustru, Rosa Jimeno, 384.000 euro i Lotería Nacional, og den selv samme dag vandt parrets datter, María, hele to gange 35.000 euro i ONCE. De efterfølgende måneder blev det ved at regne til en samlet sum af 646.000 euro.
Med så stort et held tog det ikke lang til for politiets antikorruptionsafdeling at ane, at der var tale om et fupnummer med det formål at vaske penge hvide og uskyldige.
Det indrømmede Roca så for første gang i går. Han forklarede, hvordan nummeret var sat sammen: Han havde en aftale med sin lokale lotterimand, af hvem han købte ellers usolgte lodder, der var udtrukket. Med andre ord kunne han gå i banken med lodsedlen, sætte gevinsten ind på sin konto og dermed var de penge hvide. Han forklarede videre, at han normalt betalte det samme for kuponerne som gevinstens pålydende, men at metoden også gjorde pengene skattefri.
I går begyndte myndighederne også at sætte værdi på Rocas store samling af kunst, blandt hvilke flere genstande blev købt af andre af de 95 tiltalte i Malaya-sagen. Roca forklarede i denne sammenhæng, at han selv overvurderede kunstværkerne, i nogle tilfælde til det dobbelte af den egentlige værdi. Det skyldtes, at forsikringsselskabet kun betaler 50 procent af værdien, skulle kunstværkerne blive stjålet, forklarede den stadig fængslede Juan Antonio Roca. Kunstsamlingens samlede værdi anslås nu til at være på omkring 10 millioner euro.

 


Statuen skal promovere Mijas i de nordiske lande.

Æsel i Mijas vil være ven med Den Lille Havfrue

Kommunen i Mijas, nærmere betegnet turistrådet, vil gøre statuen af æslet i Mijas til en slags venskabsstatue med Den Lille Havfrue i København.
Formålet er at promovere byen i Danmark og de andre nordiske lande, skriver La Opinión de Málaga. Havfruen er én af verdens mest genkendelige symboler, og det håber man, vil smitte af på Mijas, hvis det lykkes at føre initiativet i mål.
Ifølge førnævnte avis vil kommunen “snart” sætte sig i kontakt med Danmarks diplomatiske repræsentation her i landet og med Københavns kommune.
”Hvis vi opnår dette venskabsforhold, bliver æseltaxaen ikke kun ikonet for turismen i kommunen, men en aktiv del af markedsføringen af Mijas i de nordiske lande,” siger rådmand med ansvar for turismen, Santiago Martín.
Æslet, skabt i bronze af den lokale kunstner Lázaro Cruz, blev i februar i år stillet op på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo til ære for de mange æsler, der slæber æseltaxaerne op og ned ad byens bakker.

 


Michael Laudrup her på bænken ved RCD Mallorcas træningsanlæg.

Fred for nu i RCD Mallorca

Michael Laudrup forbliver som træner for Mallorca. Det var facit af et møde i går mellem den danske træner og klubbens ledelse, heriblandt formanden Jaume Cladera, forklarer Diario de Mallorca, som lader til at have ører på mødekontorets vægge i dens hjemmeklub.
Målet med mødet var at genbygge broerne, der var ved at blive brændt af, da Laudrup sidste weekend åbent kritiserede sportsdirektør Llorenc Serra Ferrer for ikke at have indkøbt nye spillere før lukning af transfervinduet, hvorefter Laudrup imod kutymen selv kontaktede andre klubber for at forhøre sig om mulighederne for leje af spillere. Og det gjorde så cheferne sure. Men i går lykkedes det at dæmpe gemytterne. Da så meget, at Laudrup ikke har sagt op, og klubbens ledelse har ikke fyret ham.
Cladera skulle dog ifølge den lokale avis have bedt Laudrup om ikke offentligt at kritisere klubbens politik og have påmindet ham om, at ingen i ledelsen offentligt satte spørgsmålstegn ved ham som træner efter den dårlige afslutning på sæsonen sidste år. Formanden skulle også have understreget, at klubben ikke kan bruge flere penge, end den har.
”Krisen er ovre, i det mindste for nu, og næste søndag sidder træneren på bænken mod Betis,” slutter Diario de Mallorca.

 

Spanier har verdens hurtigste hjerne

Alberto Coto García har verdens hurtigste hjerne. I hvert fald har han netop slået endnu en rekord ved at være kun 2 minutter og 57 sekunder om at gange to ottecifrede tal med hinanden og finde kvadratroden af et sekscifret tal.
Udregningerne blev naturligvis foretaget uden nogen form for mekanisk hjælp og overværet af to professorer.
Geniet fra Asturien har indtil videre slået 14 verdensrekorder i hovedregning. Læs mere om ham på www.albertocoto.com.

 


Landsholdet bevogtes efter tegn på manglende sammenspil

Spanien mod Liechtenstein – og hvad så?

Det sætter måske de færreste fodboldsind i kog, at Spaniens herrehold i aften skal møde Liechtenstein i kvalificeringsdysten til EM 2012.
Og dog. Selvom Spanien sidste uge vandt venskabskampen mod Chile, er der stadig fokus på, om spillerne, de fleste fra FC Barcelona, andre fra Real Madrid, faktisk kan spille på samme hold. Det har de som bekendt lykkes med tidligere, men episoden under Supercup-kampen, som kulminerede med Madrid-træner Mourinhos finger i FC Barcelonas assistenttræners øje, giver anledning til skepsis.
Men landstræner Vicente del Bosque er fortrøstningsfuld, også selvom Carles Puyol formentlig ikke er med i starttruppen.
Smides resultattavlen ind i ligningen er der måske heller ikke den store anledning til bekymring denne gang. Spanien ligger på førstepladsen i sin gruppe (I) med 15 point, mens Tjekkiet har 10 point, Skotland og Litauen hver fem og Liechtenstein endnu ingen. Sidst de to hold mødtes, vandt Spanien 4-0.
Med en sejr kvalificerer Spanien sig til slutrunden i 2012 i Polen og Ukraine.
Kampen spilles kl. 22.00 i Logroño. Den kan ses på TV1.

 

Ikke uden Gasol

Basketball-herrerne tabte i går i Eurobasket. Det blev Tyrkiet, som fik point fra de forsvarende mestre, da spanierne uden Pau Gasol måtte se sig besejret 57-65.
Pau Gasol var bænket med en hævet ankel, hvilket selvfølgelig gjorde opgaven nemmere for de ellers velspillende tyrkere.
Spanien er alligevel gået videre til næste runde, der starter i morgen, hvor holdet kl. 14.30 skal møde Tyskland.

 


Oktoberfest i september i Marbella.

Forskud på oktober

I Marbella tages der den 9., 10. og 11. samt 16., 17. og 18. september forskud på oktober, når der holdes oktoberfest, her kaldet Fiesta de la Cerveza, i Parque Fuerte de Nagüeles.
Der er åbent fredage kl. 15.00 – 23.00, lørdage og søndage kl. 12.00 – 23.00. Gratis entré.

 

Dagens nyheder den 5. september


Michael Laudrup da alt tegnede noget lysere.

Michael Laudrup kunne forlade Mallorca i dag

Der har den forgangne weekend været vidt spredte spekulationer om, hvorvidt Michael Laudrup i dag vælger at opsige sin stilling som træner for RCD Mallorca. Rygterne var for alvor sat over at koge i avisen Diario de Mallorca.
Den danske træner mener, at holdet ikke er godt nok, og at ledelsen burde have købt ind, før transfervinduet lukkede i sidste uge. Det skete ikke, og Laudrup kritiserede åbent ledelsen og tog selv kontakt til nogle af de større klubber for at forhøre sig om mulighederne for at leje spillere.
Det fik så ledelsen til at svare igen i en slags åbent brev, offentliggjort på klubbens hjemmeside, hvori man bl.a. skrev, at klubbens interesser er vigtigere end personlige hensyn, og at holdet for sæsonen 2011/2012 er meget konkurrencedygtigt.
Uenigheden mellem Laudrup og klubbens ledelse fik så de lokale medier til at spekulere i, om træneren ville opsige sin kontrakt i dag. Den løber ellers til 2012.
I dag meddeler klubben så, at man har arrangeret et møde mellem klubbens generaldirektør, Pedro Terrasa, formanden, Jaume Cladera, viceformanden, Llorenc Serra Ferrer, og assistenttræner og aktionær Miguel Ángel Nadal for at nå til enighed i sagen, der allerede er døbt Caso 4-S (4. september-sagen), med det mål at forhindre, at Laudrup forlader øen før tiden. Han returnerer ellers i dag til Mallorca efter at have tilbragt weekenden i Danmark.

 


Hospitalet hvor kong Juan Carlos blev opereret i går.

Kong Juans Carlos’ udskrevet

Kong Juan Carlos blev tidligt i går udskrevet fra hospitalet San José i Madrid efter at være blevet opereret i akillessenen i venstre fod. Operationen, som blev foretaget tidligt om morgenen for ikke at forstyrre hospitalets øvrige patienter, forløb planmæssigt og under lokalbedøvelse, og det har derfor ikke været nødvendigt for ham at forblive indlagt.
Problemet med akillessenen startede i august, da kongen pludselig havde svært ved at rejse sig under en præmieoverrækkelse i Palma.
Det var kongens anden operation inden for tre måneder, og den tredje inden for et år. De to tidligere operationer skyldtes problemer i det ene knæ.

 

Tre flygtede ETA-medlemmer deporteres fra Venezuela

De tre formodede medlemmer af ETA, som i fredags blev anholdt af det venezuelanske politi efter deres flugt fra Cuba, er nu sendt tilbage til østaten.
Elena Barcena Argüelles, José Ignacio Extarre og Francisco Javier Pérez Lekue, var flygtet fra Cuba – sært nok i en spansk indregistreret båd, kaldet Silver Cloud. Årsagen til, at de var flygtet nu, efter at have været i husarrest siden hhv. hhv. 1987 og engang i 1990’erne, skulle være utilfredshed med de fængselslignende forhold i Cuba.
Det forlyder, at kun Extrarre har et udestående med de spanske myndigheder, hvorfor de to andre godt kunne vende tilbage til Spanien, uden at frygte nogen form for retsforfølgelse.

 


Alfredo Pérez Rubalcaba

Skatteforhøjelser til banker og de rigeste

PSOE’s kandidat til statsministerposten, Alfredo Pérez Rubalcaba, forventes i dag at offentliggøre sin plan om at indføre en ny skat for bankerne og også at lade ”millionærskatten” genopstå, skulle han vinde valget den 20. november.
Rubalcaba fik i går støtte af forhenværende statsminister og partifælle Felipe Gónzalez, der sagde, at det er ”rimeligt”, at landets rigeste skal betale højere skatter, så længe det ikke berører middelklassen.
Mariano Rajoy, Rubalcabas konservative modstander, har gjort det klart, at han ikke påtænker at øge skatterne, men at skære ned på de offentlige udgifter, hvilket PSOE kalder ”en motorsavsmassakre mod velfærdsstaten”.

 

Marbellas borgmester forsøger at redde motorcyklist

Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz, forsøgte i går at redde en forulykket motorcyklist, der var kørt galt på vejen A-397 mellem San Pedro og Ronda, skriver Diario Sur.
Ángeles Muñoz (PP), der er uddannet læge, var på vej til et politisk møde i bjergbyen, da hun så ulykken. Hun forsøgte at holde liv i den 35-årige mand, men han mistede bevidstheden, gik i chok og døde kort efter.

 


En ulykke på Kystvejen.

321 dødsfald for mange

321 personer omkom i juli og august på de spanske veje. Sammenlignet med samme periode sidste år, hvor 362 måtte lade livet på vejene, er der sket en fornuftig fremgang. Antallet er da også det laveste i alle de år, der er holdt regnskab, hvilket vil sige de sidste 50 år.
Tallet nærmer sig dog dem fra 1970’erne, da der var 2,1 millioner bilister på landets veje, sammenlignet med 26 millioner anno 2011.
Men indenrigsminister Antonio Camacho er ikke tilfreds med et fald på 41 dødsfald. ”321 dødsfald er mange, for mange. Vi må fortsætte med at arbejde. Der er ikke nogen tvivl om, at vi ikke er tilfredse,” sagde Camacho i forbindelse med offentliggørelsen af tallene.
Den første weekend i september omkom 18 personer, og tallet for indeværende år er foreløbig på 1.015 omkomne.

 

Gürtel-mistænkt frikendt

En af de mistænkte i Gürtel-sagen, forhenværende medlem af kongressen for Partido Popular, Jesús Merino, er netop blevet frikendt af retten i Madrid.
Han var ellers anklaget for at have modtaget bestikkelse til gengæld for lukrative, offentlige kontrakter i korruptionsskandalen, der formodes at inkludere flere forretningsfolk, embedsfolk og politikere, heriblandt Francisco Camps, der for nylig trådte af som formand for den lokale regering i Valencia grundet vedholdende beskyldninger og pres fra PP’s top.
På en række dokumenter beslaglagt i forbindelse med sagen, stod initialerne JM ud for en del beløb udbetalt i 2002 og 2003 på i alt 246.210 euro, men anklagerne kunne ikke bevise, at JM refererede til Jesús Merino.
Sidste uge blev forhenværende senator Luis Bárcenas (PP), der var sagsøgt i samme stil som Merino, også frikendt.

 


Den mallorquinske tennisspiller før det går løs ved US Open.

Nadal kollapset

Rafael Nadal besejrede i går David Nalbandian i tre sæt og er dermed videre til kvartfinalen i US Open.
Men han led under den ellers i teorien nemme kamp, og på et efterfølgende pressemøde faldt han sammen i stolen, og det så et øjeblik ud til, at han havde fået et krampeanfald eller noget mere seriøst. Journalisterne blev bedt om at forlade lokalet, men fik senere lov til at vende tilbage, og spanieren forklarede, at han bare havde krampe i det ene ben.Hændelsen kan ses her
Se mere tennis fra kl. 17.00 på C+ Deportes og Sportmania.

 

Dagens nyheder den 2. september


Det er endnu ikke offentliggjort, præcis hvilken rute, de tog.

ETA-medlemmer fanget i båd mellem Cuba og Venezuela

Venezuelas kystvagt anholdt i går tre medlemmer af ETA, som var på vej til landet i en båd fra Cuba, skriver El Mundo. Dagbladet kalder de tre medlemmer ”historiske”.
De er Elena Barcena Argüelles (La Tigresa), José Ignacio Extarre og Francisco Javier Pérez Lekue, og var flygtet fra Cuba, hvor de havde opholdt sig under husarrest siden hhv. 1987 og engang i 1990’erne.
For nylig havde de tre offentliggjort en meddelelse, hvori de beklagede sig over forholdene i østaten. De var bl.a. utilfredse med, at de havde udgangsforbud og beskyldte de cubanske myndigheder for at være ”fængselsbetjente”. De skrev, at de derfor havde planer om at forlade landet, og den sidste uges tid havde den spanske efterretningstjeneste holdt et vågent øje på dem.
Forleden flygtede de så med hjælp fra en haitiansk mand, som førte båden. Efter flugten havde de cubanske myndigheder dog advaret de spanske myndigheder om sagen, og fra Spanien gik meddelelsen videre til Venezuela, hvor de tre altså blev anholdt i går på øen Los Roques.

 

 

Flugten fra Kap Verde til Cuba

Elena Barcena Argüelles og José Ignacio Extarre formodes at have deltaget i flere terrorattentater og kidnapninger.
I 1986 blev de anholdt i Frankrig, og de franske myndigheder valgte at sende dem i fængsel i Kap Verde. Under deres ophold i den afrikanske østat havde de problemer med de andre indsatte og sultestrejkede for at få udleveret deres pas, og få tilladelse til at forlade fængslet og landet.
De forlod også Kap Verde i en båd, og sejlede først til Angola, senere mod vest på en rejse, som fire måneder senere førte dem til Cuba. Hvem de fik hjælp fra undervejs, vides ikke.
Da de ankom til Cuba, var de så udmattede, at de måtte indlægges, og senere blev de så sat i husarrest. Her mødte de flere år senere Francisco Javier Pérez Lekue, der ankom til øen i 1990’erne og også blev sat i husarrest, som altså skulle vare til i går.
De forventes nu alle udleveret til Spanien, men det er endnu ikke bekræftet.

 


Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, ved en udskrift af brochuren Stop Manta.

Fuengirola appellerer til indbyggernes samvittighed

Fuengirolas kommune har længe kæmpet for at komme gadesalget til livs. Fænomenet er vokset de seneste år og sælgerne generer både byens indbyggere og turisterne, ligesom de er begyndt at blive voldelige overfor politibetjente, der konfiskerer deres varer. Og så er gadesalg selvfølgelig illegalt, ligesom de varer, der sælges, er ulovlige kopivarer, som er fremskaffet af den internationale mafia, der igen står for salget af narkotika.
For et par uger siden opfordrede kommunen byens indbyggere og besøgende til selv at hjælpe til med at slippe af med gadesælgerne, ved simpelthen ikke at købe noget af dem, men det initiativ har heller ikke hjulpet tilstrækkeligt.
Derfor vil kommunen nu uddele 10.000 brochurer og 3.000 klistermærker med overskriften Stop Manta. Ordet Manta (tæppe) er blevet et slags øgenavn for gadesalg og refererer til, at de fleste gadesælgere lægger deres varer ud på et tæppe med en snor, som hurtigt kan hives ind, og hele forretningen gøres til en bylt, når politiet dukker op. Brochuren forklarer, hvorfor det er så vigtigt ikke at købe noget hos gadesælgerne. Den gør også opmærksom på, at køber man alligevel noget, foretager man faktisk en ulovlig handling.

 


Svært at holde drikkene kolde.

Tropiske sommernætter

Hvis du har haft svært ved at sove de forgangne måneder, kan det skyldes de ualmindeligt høje temperaturer. Her har nemlig været tropiske aftener og nætter, med en gennemsnitlig temperatur på 24 grader.
I 68 nætter har temperaturen været på den gode side af 20 grader, mens dette tal sidste år var på 62 nætter, og gennemsnittet siden 1942 har været 47 nætter, og derfor taler meteorologerne nu om, at vejret denne sommer kommer til at slå alle rekorder. Dog regner man i denne sammenhæng sommeren til at vare til den 23. september, og derfor vides det selvfølgelig ikke, om sommernætterne er de varmeste nogensinde.

 

Mirakuløs redning i Ronda

En bilist kørte i går ud over skrænten på landevejen A-374, nord for Ronda, og faldt 60 meter ned i en grøft. Heldigvis var bilisten så godt som uskadt, og redningsfolk kunne redde hende ud af bilen og op af grøften ved hjælp af en båre og et hejsesystem.

 


Hotel Kempinski i Estepona.

Udlændinge redder august

Udenlandske besøgende reddede august måned i Marbella og Estepona, meddeler Diario Sur. Dog var det spanierne selv, der optog flest hotelsenge, men med et minimalt forbrug. Dem, som i stedet spenderede mest, var briter, tyskere og russere. Sidstnævnte er ny på listen, ikke over antallet af besøgende, men blandt dem, som spenderer mest, når de er her. Blandt eksemplerne er Hotel Kempinski i Estepona og Marbella Club, hvor de tre nævnte nationaliteter var blandt de mest spenderende.
I august var de ferierendes totale forbrug ikke helt så høj som i juli, der overskred alle forventninger, men det var da mange arabere holdt ferie på Kysten, inden de skulle hjem for at fejre ramadanen.
Asociación de Empresarios Hoteleros de la Costa del Sols afdeling i Marbella forventer, at september vil leve op til forventningerne, da turisterne denne måned traditionelt set har et højt forbrug.
Hotelbelægningen i august var på mange hoteller i området trods alt på over 80 procent. Blandt de positive tegn var også flere franskmænd, der i år menes at have valgt at holde ferie i Sydspanien frem for i de arabiske lande.

 


Maurere parate til kamp.

Krige mellem maurere og kristne

Den traditionelle festival Moros y Cristianos, altså maurere og kristne, afholdes mest i den østlige del af landet, såsom i Valencia-regionen, men skam også i de andalusiske provinser Almería og Granada, mens der er ganske få i Málaga.
Datoerne for festivalen varierer meget, men rigtig mange finder sted nu i september. Traditionens oprindelse kan naturligvis spores tilbage til det 14. og 15. århundrede, hvor de kristne generobrede Spanien fra maurerne. Disse slag opføres som teaterstykker med både danse og kampe, og deltagere på begge sider er klædt ud som dengang.

Man kan f.eks. opleve festivalen her:
Beznar, Granada, 8. – 9. september.
Alfarnate, Málaga, 12. september.
Paterno del Río, Almería, 14. – 15. september.
Válor, Granada, 15. september.
Bedar, Almería, 23. – 24. september.
La Loma, Almería, 29. september.
Quentar, Granada, den første uge i oktober.

 

Sport i dag
Basketball – Eurobasket
Det spanske herrehold vandt i går 87-73 over Portugal. Holdet spiller i dag mod England. Kampen kan ses kl. 14.15 (La Sexta).
Vuelta a España
Turen går fra Sarría til Ponferrada. Udsendelsen starter kl. 15.15 (Teledeporte).
Tennis og Nadal
Rafael Nadal skal møde Nicolas Mahut i US Open, kampen spilles kl. 20.30 (Tele5).
Foldboldlandsholdet spiller venskabskamp
I aften spiller det spanske fodboldlandshold en venskabskamp mod Chile. Kampen vises kl. 20.45 (TV1).

Helligdage
5. september: Lokal helligdag i Manilva.
8. september: Lokal helligdag i Málaga og Mijas.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Indtil 18. september

Fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez udstilles i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.
Tivoli World
Tivoli i Arroyo de la Miel er frem til den 11. september åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00. Den 12. – 17. september kl. 16.00 – 00.00, og derefter kun i weekenderne kl. 11.00 – 19.00.

 

Frigiliana
Indtil 1. oktober

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
Indtil 30. september kl. 11.00 – 23.00

Feria del Libro, udstillinger og salg af bøger på Paseo Maritimo i Los Boliches.
2. september kl. 21.00
Jazzkoncert med Jazzt like This i Parque de España. Gratis adgang.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
Indtil 16. oktober
Den moderne tradition er oversættelsen af titlen på udstillingen af værker af forskellige kuntnere, Heriblandt Picasso, Miró og Monet, på museet Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.com.

Marbella
Indtil 30. oktober
Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
7. – 11. september
Årets byfest, feriaen, afholdes.

 

Dagens nyheder den 1. september


Muslimer kan ikke forvente nye bedesteder i Catalonien.

Catalonien vil ikke have moskeer

Den catalanske lokalregering (CiU) vil nu ændre lovgivningen, så det bliver langt sværere for andre trosretninger end den katolske at få lov til at bygge templer. I en lov omkring tilladelser til opførelse af religiøse bygninger fra 2009 skal ord som ”tradition”, ”historie” og ”arkitektur” nu indføres. Det vil selvfølgelig sige i forhold til de allerede eksisterende omgivelser. Derudover vil kommunerne ikke længere være tvunget til at udstykke grunde til religiøst brug.
Initiativet er teknisk set møntet på samtlige trosretninger, men der er ingen tvivl om, at det kommer for at forhindre opførelsen af flere moskeer, som i Torroella de Montgrí, hvor kommunen netop har nedlagt forbud mod opførelsen af en moske, fordi arkitekturen ikke matchede de lokale traditioner, og i Salt, hvor Plataforma per Catalunya er blevet forbudt at demonstrere mod opførelsen af en moske, grundet frygt for sammenstød mellem spanierne og indvandrerne.
Lovændringerne forventes vedtaget af det catalanske parlament den 13. september.

 


Børsen i Madrid, trods alt næstbedst i EU.

August kunne have været endnu værre

Gode nyheder fra USA og det øvrige EU, specielt Tyskland, fik i går den spanske børs i godt humør, skriver El País. Aktierne på IBEX 35 steg med 3,24 procent den sidste dag i august, årets værste måned, som takket være den gode dag alligevel ikke blev så slem som frygtet.
Måneden afsluttedes med et totalt tab på 9,47 procent, og havde i årets første otte måneder lidt et samlet tab på 11,6 procent. Det var den værste august i 13 år, men alligevel klarede børsen i Madrid sig næstbedst af alle europæiske, kun overgået af London.

 


9.000 liter maling gik til at male byen blå.

Hvide landsbyer søger nye farver

Først var der Júzcar, hvis huse i juni blev malet blå til optagelser af filmen Smølferne 3D, der netop har haft premiere i biograferne.
For at skabe hjemmene til de små, blå skabninger malede Sonys filmproducenter altså samtlige byens ca. 170 bygninger, inklusive kirken, nicherne på kirkegården og rådhuset.
Husene er stadig blåmalede. De blå huse er nemlig blevet så stort et trækplaster, at omkring 800 nysgerrige hver uge lægger vejen forbi, og derfor skal indbyggerne først i denne måned stemme om, hvorvidt de skal forblive blå eller om byen skal vende tilbage til sin oprindelige, hvide farve.
Flere af byens indbyggere har givet udtryk for, at man gerne så, at husene beholdt den blå farve, så man forsat kan stå ud fra de andre byer i området.
Men 800 besøgende er også en god grund til at bibeholde blå huse og understrege byens status som verdens første Smølfe-by, hvor gæsterne ved indkørslen til byen i Serrania de Ronda bliver mødt af en stor Smølf, en bar er blevet opkaldt efter Gargamel, ligesom byens indbyggere navngiver deres husdyr efter de blå væsner.

 


Moclinejo satser på bøsser.

I Moclinejo skal husene være lyserøde

I Moclinejo skal indbyggerne i januar bestemme, hvorvidt kommunens omkring 600 bygninger skal males lyserøde.
Det vil i så fald ske for at skabe en bøssevenlig by, hvilket man altså mener, den bliver ved at farve husene i den bestemte ”rosa”, forklarer La Opinión de Málaga. Ifølge én af initiativtagerne, Javier Checa, der også organiserer messen Feria Internacional Expogays den 14. – 16. oktober, skal Moclinejo blive den første, eksklusive bøsseby i verden.
Der er desuden planer om at bygge 600 boliger, hvis æstetisk skal have ”bøssekarakter”.
Checa håber også, der bliver en park til cruising, og at kommunen vil være indstillet på, at opkalde byens gader efter kendte bøsser.
Javier Checa skal allerede nu underskrive en aftale med kommunen, så byen på messen i Torremolinos kan blive promoveret som bøssevenlig, og byens borgmester, Antonio Muñoz Anaya (PP), er helt for ideen, som, mener han, kan være løsningen på kommunens dårlige økonomi og høje arbejdsløshed. Først i januar skal indbyggerne i den foreløbig stadig hvide by i Axarquía så stemme om sagen, men borgmesteren mener altså, at de generelt er positivt indstillede.

 

Vi bruger vand som aldrig før

Indbyggerne i Málaga-provinsen har glemt de gode vaner, og forbruget af postevand er atter skudt i vejret.
I løbet af august er vandet i reservoirerne mindsket med 25 kubikhektometer, og det er det næststørste fald i over et årti, skriver Diario Sur. Dog var 2009 det værste år i historien, da faldt vandbeholdningen med 26,2, mens tallet i august 2006 kun løb op i 19,4 kubikhektometer, efterfulgt af 2007 (20) og 2008 (20,3).
Reservoiret Conde de Guardalhorce har mistet mest vand, dernæst følger La Concepción, som forsyner det meste af Costa del Sol.
Årsagen til det store vandforbrug skyldes dog ifølge avisen ikke kun ligegyldighed, men det faktum, at der i år ikke har været indført vandingsforbud eller andre former for restriktioner på vandforbruget.
Her i starten af september har provinsens vandreservoirer en samlet beholdning på 548 kubikhektometer, 18 mere end samme tid sidste år.

 


Portugals økonomiske plager forhindrer AVE mellem Madrid og Lissabon.

Portugals statsminister siger nej i Madrid

Portugals statsminister Pedro Passos Coelho besøgte i går Madrid, hvor han bl.a. mødtes med Spaniens José Luis Zapatero. Under mødet, der ikke uventet fokuserede på økonomien i eurozonen og specielt på den iberiske halvø, kom talen også ind på den planlagte hurtigtogforbindelse mellem Madrid og Lissabon.
Passos bekræftede, at projektet må udskydes på grund af de mange nedskæringer, som hans regering er nødt til at indføre. ”Gældskriser løser sig ikke ved at optage mere gæld,” ræsonnerede den portugisiske statsminister.

 


Pau Gasol reddede dagen.

Spanien får nervøs start på Eurobasket

Eurobasket 2011 for herrer er i gang i Litauen. Her spillede Spanien i går mod Polen, og det blev en nervøs start fra det spanske hold, der ellers var storfavoritter. Pau Gasol og Juan Carlos Navarro reddede dog matchen ved at score de fleste mål, og resultatet blev 83-78.
Spaniens næste kamp spilles i dag, hvor holdet møder Portugal kl. 14.15. Kampen vises på La Sexta.

 

Dagens nyheder den 31. august


Den smukke og unikke havbund ud for Calahonda.

Europas eneste tropiske havbund skal fredes

Mijas kommune har bedt Junta de Andalucía om at give havbunden 1,5 km ud for Torre de Calahonda status af undersøisk naturpark. Området er på 3.000 hektar og kendt som Laja Almirante eller Laja de las Gorgonias efter koralrevene. Det er ifølge diverse undersøgelser det eneste stykke tropiske havbund ved det europæiske kontinent. Blandt undersøgelserne er én foretaget af professor i biologi ved universitetet i Málaga, José Enrique García, der mener, at områdets miljømæssige værdi er uvurderlig pga. den store variation af eksotiske dyr og planter fra både Atlanterhavet og Middelhavet. Ifølge La Opinión de Málaga er her omkring 445 forskellige dyrearter og planter.
Fredes området, vil det blive den første undersøiske naturpark i regionen, og byrådet i Mijas håber, at en øget interesse blandt dykkere vil være én af sidegevinsterne.
”Vi har en uvurderlig, undersøisk rigdom i Mijas, som vi ønsker at bevare, og som vi gerne vil udsprede budskabet om,” siger rådmand med ansvar for strande og miljø, Carmen Márquez, til La Opinión de Málaga. Hun mener desuden, at et øget kendskab til området sagtens kan forenes med dets beskyttelse, hvorfor det må være i lokalregeringens interesse at kreere den undersøiske naturpark.

 

Myndigheder giver børn ret til at lade mor dø

Retten i Huelva har netop afvist en appel fra modstandere af eutanasi, der havde indanket en beslutning fra de andalusiske sundhedsmyndigheder, som havde givet børnene til den 91-årige Ramona Estévez ret til at slukke for respiratoren og lade hende dø.
Ramona Estévez har ligget i koma, siden hun i juli fik et slagtilfælde. Hun havde inden da udtrykt ønske om, at hun ikke ville ønske at blive holdt kunstigt i live, skulle noget ske hende. Det gjorde der, lægerne har erklæret hende hjernedød, og siden har hendes børn forsøgt at efterkomme hendes ønske, hvilket nu vil ske.
Biskoppen i Huevla, José Vilaplana, har kritiseret rettens beslutning og kalder det ”dødshjælp, hvor døden ikke forårsages af sygdommen, men af sult og tørst.”
Eutanasi er stadig ikke lovligt i Spanien, men det betyder altså ikke, at det ikke finder sted, og i Andalusien understøttes det af en lov omkring værdig død, som blev indført i 2010, og som bl.a. giver patienter ret til at afvise at blive holdt kunstigt i live.

 


Gør mesterklubberne den spanske liga til en kedelig affære?

Kastesystem igen i La Liga

Efter La Liga endelig kom i gang sidste weekend, er det blevet stadig sværere at få øje på nogen, som levner andre end FC Barcelona og Real Madrid den mindste chance. Allerede i den første kamp tævede FC Barcelona Champions League-aktuelle Villarreal med 5-0, mens Real Madrid ydmygede Zaragoza med 6-0.
Nyrige Málaga var med storindkøb af spillere blevet tilskrevet en lille chance for at kunne skabe lidt kamp i toppen, men efter et nederlag allerede i den første kamp har tilhængerne udsvedt en del af entusiasmen.
Så vi er tilbage ved de to storklubber, der de forgangne syv år har duelleret om de spanske titler. De seneste tre år er det spanske mesterskab gået til Barcelona, sidste år var det med 96 point, fem flere end Madrid-klubben, men 25 flere end nummer tre, Valencia.
Ligaen er altså delt op i to kaster, som er de to store klubber og så alle de andre, der kæmper for at overleve i den bedste række.
Tilskuermæssigt er den største interesse snart, om Messi eller Ronaldo sætter en ny rekord, eller om Mourinho – det nye symbol for anti-catalanske tilhængere – foretager sig noget outreret, mens man venter på sammenstødene mellem de to klubber. Kampe, der bliver mere aggressive, som det sås sidst i Barcelona. Derudover er det et problem, at de landsdækkende Tv-stationer snart kun er parate til at betale for de to topholds kampe. Det samme gælder sponsorerne, så flere hold er startet sæsonen med reklamefrie trøjer. Heriblandt Villarreal, der ikke længere sponsoreres af lufthavnen Castellón, hvilket måske ikke er så sært, da lufthavnen endnu ikke har haft nogen flytrafik. Det sætter klubberne i økonomiske problemer, hvilket leder til manglende betalinger til spillerne, der så strejker og tilskuerpladserne står tomme.
Men kedeligt er det jo ikke, at de to klubber normalt klarer sig så godt internationalt og bringer pokaler, prestige og penge tilbage til Spanien, eller at de leverer fantastiske spillere til landsholdet, der måske ikke ville have vundet VM eller EM uden denne suverænitet. Sidst landsholdet gik på banen, var ni af spillerne fra Barcelona – og da var både Puyol og Piqué skadede.

 

To mindreårige anholdt for drab i Algeciras

Politiet har anholdt to personer, som er mindreårige drenge, en spanier og en marokkaner, i forbindelse med drabet sidste weekend på Agustin Vecín i Algeciras. Den 66-årige forretningsmand blev fundet død i sit hjem. Han var bundet til sin seng, kneblet og formodentlig kvalt af folk, som også har rodet huset igennem for værdigenstande.
Fire personer, tre mænd og en kvinde fra Bolivia og Nordafrika, blev allerede anholdt, da de kørte væk fra ofrets hus i to af hans biler.

 


PP’s Celia Villalobos på plakaten igen.

Villalobos for Málaga for syvende gang

Celia Villalobos er også med til valget den 22. november øverst på PP’s liste i Málaga-provinsen. Det er syvende gang i træk, at den tidligere borgmester i Málaga og forhenværende sundhedsminister vil være den første konservative politiker i provinsen til at få en plads i kongressen. Intet er sikkert i spansk politik, men i øjeblikket taler alle meningsmålinger for en konservativ jordskredssejr, så Villalobos’ muligheder for at genindtage sin plads i parlamentet er så sikker, som sådant kan være.
Málaga Hoy citerer PP’s generalsekretær, Francisco Salado, for at have sagt, at der aldrig havde været tvivl om, at den 62-årige Villalobos igen i år skulle være på plakaten. Hun kaldes da også et sikkert valg for partiet af den simple årsag, at hun hiver stemmer hjem.
Hvem der ellers kommer på den konservative liste skal de kommende dage afgøres mellem partiets formand i Málaga, Elías Bendodo, og formanden for den andalusiske afdeling, Javier Arenas.
La Danesa mødte sidste år den stadig progressive Villalobos i kongressen i Madrid. Interviewet kan læses her.

 

Uklart kandidatvalg hos PSOE

Hos PSOE er man derimod ikke så sikker på, hvem der skal pryde valgplakaterne. I øjeblikket peges der på udenrigsminister Trinidad Jiménez, som eventuelt skal være med til at bringe Alfredo Pérez Rubalcabas budskab til Málaga-vælgerne.
Partiets generalsekretær i Málaga, Miguel Ángel Heredia, og næstkommanderende José Andrés Torres Mora forventes dog at være at finde et eller andet sted på listen.

 


Esteponas Venus kaldes figuren nu.

5.000 år gammel figur af Venus fundet i Estepona

En lille figur, der forestiller frugtbarhedsgudinden Venus, er fundet i Estepona. Den er lavet af ler, er kun fem cm høj og menes at være omkring 5.000 år gammel.
Den blev fundet i forbindelse med udgravningerne til det nye lægecenter i Estepona.
Byens borgmester, José María García Urbano (PP), har udtalt, at figuren bliver udstillet på det arkæologiske museum, når det står færdigt.

 

 

Dagens nyheder den 30. august


Her skulle hospitalet have ligget.

Ny grund til hospital i Mijas-Fuengirola

Et par år efter kommunen i Mijas meddelte, at man havde afsat jord til et hospital ved vandrensningsanlægget på vejen mod Cerros del Aguila, lyder det fra det nye byråd, ledet af Ángel Nozal (PP), at man i stedet vil afsætte en grund i La Cala til formålet, skriver La Opinión de Málaga.
Byrådene i både Mijas og Fuengirola har i mange år kæmpet for at overbevise Junta de Andalucía om vigtigheden af et fælles hospital i området. I 2003 lovede daværende leder af lokalregeringen, Manuel Chaves (PSOE), nu anden vicestatsminister og minister for regionerne, at et hospital ville stå indflytningsklart i 2008, men det løfte er som bekendt ikke blevet opfyldt.
Samtidig har de to byråd hver for sig duelleret for, at hospitalet skal bygges i netop deres kommune. Fuengirola har grundet den begrænsede geografi svært ved at finde en egnet grund, men det kan Mijas sagtens. Mijas’ kommune erhvervede da også i 2009 en grund på 103.000 m2, som blev godkendt til formålet i byplanlægningen, og den daværende borgmester, Antonio Sánchez (PSOE), kaldte godkendelsen et historisk øjeblik.
Men arbejdet er stadig ikke begyndt, og der har siden 2003 været få udtalelser om emnet fra lokalregeringen. Nu vil borgmester Ángel Nozal gøre et forsøg. Det nye, konservative bystyre har ikke været overbevist om førnævnte byggegrund pga. beliggenheden ved rensningsanlægget og et kommende anlæg til afsaltning af havvand. I stedet foreslås nu en byggeklar grund på 200.000 m2 i La Cala. En ideel beliggenhed, mener man, med nem tilkørsel og midt mellem kystvejen A-7 og motorvejen.
Junta de Andalucía har endnu ikke givet et svar på kommunens seneste forslag.

 

Inciterende rytmer fra Kid Creole

Torsdag den 25. august gæstede den musikalske legende Kid Creole Marbella. Med sig havde han et otte-mands band, samt sine tre “Coconuts”. Kid Creole and the Coconuts blev kendt i 80´erne for deres rytmisk inspirererede dansenumre, iblandt hvilke især “Annie, I am not your Daddy”, nok er den mest kendte. Hundredvis var mødt op på Nikki Beach denne dejlige sommeraften for at nyde musikken og danse med til de kendte rytmer. Og publikum blev på ingen måde skuffet. Fra det sekund Kid Creole og koksnødderne kom på scenen, var der fuld fart på. Kid Creole and the Coconuts var inviteret til Marbella af The Millionaires Summer Party, der også i slutningen af juli stod for det store Millionaries White Party på Finca Concepción, hvor der var koncert med Shirley Bassey, Barry White og Frank Sinatra look-a-likes. Marbella har i år haft besøg af mange artister, heriblandt Earth, Wind and Fire, George Benson, Jamie Cullum og Tom Jones.

 


San Pedro de Alcántara fortsætter som en del af Marbella-kommune.

San Pedro bliver ikke selvstændig

Beboerforeninger i San Pedro de Alcántara har igen bedt Junta de Andalucía om at tildele byen status som selvstændig kommune, altså gøre den uafhængig af Marbella.
Det bliver dog ikke i denne omgang, noterer La Opinión de Málaga, og lokalregeringen begrunder beslutningen med, at området ikke opfylder kravet om, at der skal være en stribe ubebygget land på mindst 7.500 m2 mellem de to byer, hvilket der ikke er. Tværtimod er de to byer så godt som vokset sammen.
I Junta de Andalucía mener man også, at borgerservicen er mere effektiv, når de to byer drives som en samlet kommune.

 

Bordelkunder i Torrox Costa vrede over videoovervågning

Faste kunder på et bordel i Torrox Costa beklager sig nu over det webcam, som turistrådet har sat op uden for etablissementet, der ligger lige over for busstationen. Meningen med kameraet er at vise vejr- og trafikforhold i området på kommunens hjemmeside, men nu har det fået en helt anden mening, og man har kunnet se, hvilke biler, der parkerer i nærheden af ”klubben”.
Kunderne har ligefrem dannet en protestgruppe på internettet, ligesom de har beklaget sig til politiet over, at deres biler kan ses på videoovervågningen.
Svaret har foreløbig været, at bilernes nummerplader ikke kan ses, hvorfor overvågningskameraet er fuldt lovligt, hvilket prostitution selvfølgelig ikke er, men bordelkundernes intention er at fortsætte kampen for at kunne besøge bordellet uden at blive afsløret.

 


Rafael Nadal har også sine egne meninger, mens træneronkel Toni her ser på.

Tennis-teenagere bliver voksne

Det er ikke mange dage siden, det blev kendt, at den danske tennisspiller Caroline Wozniacki havde fyret sin far fra trænerposten, hvilket far Piotr nu alligevel benægter. Om det trods alt nåede at være en inspiration for Rafael Nadal vides ikke, men i et interview med The Wall Street Journal taler han om sit forhold til sin onkel og træner, Toni Nadal. ”Jeg er ikke længere en dreng. Min onkel er nødt til at acceptere, at jeg har flere meninger end før,” sagde den 25-årige mallorquinske spiller om familie- og trænerforholdet til det amerikanske dagblad.
Toni Nadal har styret sin nevøs karriere, siden denne var tre år gammel, men der synes dog ikke at være tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid, før der ændres på det. ”Han har tre børn, og han er træt af at rejse Jorden rundt hele tiden. Man ved ikke, hvad der kan ske,” siger nevø Nadal videre i interviewet.
Rafael Nadal er aktuel med sin selvbiografi, kaldet ’Rafa’, og er ellers klar til at forsvare sin titel ved US Open, efter Irene har sluppet sit tag i New York. Det formodes at ske i dag mod Andrey Golubev, men, som Rafael Nadal netop har udtalt til El País: ”Det blæser.”
Også Caroline Wozniacki skal ifølge programmet spille i dag. Hun skal møde Nuria Llagostera Vives, der som Nadal kommer fra Mallorca.
Læs mere om sæsonens sidste grand slam-turnering på www.usopen.org.

 

Ingen dato på lokalvalget i Andalusien

Det er lederen af lokalregeringen, José Antonio Griñán, der skal beslutte, hvornår valget til det andalusiske parlament skal afholdes. Og den beslutning har han endnu ikke truffet.
Da statsminister José Luis Zapatero rykkede valget frem fra marts 2012 til november i år, kunne man formode, at Griñán ville gøre det samme, da de to valg historisk har været afholdt den samme dag. Andalusieren var dog rimelig hurtig til at meddele, at det nok ikke ville blive tilfældet denne gang, uden dog at sætte et endeligt kryds i kalenderen.
Nu har han så meddelt, at valget ”formodentligt” bliver i marts – men stadig uden at give en bestemt dato.

 


Jakob Fuglsang den første dag i førertrøjen.

Fuglsang efter trøjen i morgendagens etape af Vuelta a España

Efter gårsdagens sjette plads i enkeltstarten på den 10. etape, den 47 km lange rute i Salamanca, ligger danske Jakob Fuglsang (LEO) nummer to, kun 12 km efter britiske Christopher Froome (SKY) i den røde trøje.
Bedste spanier lige nu er Juan José Cobo (GEO), som ligger nummer otte med 1,47 min til toppen og generelt er mange favoritter kørt agterud, hvilket giver danskeren pæne chancer. I dag er hviledag i vueltaen, men i morgen skal Jakob Fuglsang efter trøjen i bjergene, når det går fra Verín til Estación de Montaña Manzaneda i Orense, tæt på grænsen til Portugal.

 

Dagens nyheder den 29. august


Verdens største beboelsesmarina med 24 km kanaler.

Miljøministeriet vil beskytte boliger og kajpladser i Empuriabrava

Miljøministeriet vil forsøge at gradbøje kystloven for at redde boligejerne i Empuriabrava i Girona-provinsen. Empuriabrava er verdens største kunstigt skabte beboelsesmarina, hvor boligejerne ikke har biler, men skibe med tilhørende kajpladser langs den 24 km lange labyrint af kanaler.
Miljøministeriet har afstukket parametrene for hvilke områder, der falder under offentligt domæne, for dermed at genvinde kyststrækninger, der ellers gennem de seneste årtier er belagt med beton og afskåret fra offentligheden, og boligejere over hele landet har allerede mistet sine ejendomme, med udsigt til kun lidt eller slet ingen kompensation. Det kan ske i følge kystlovgivningen fra 1988, der stadsfæster, at kyststrækninger er offentlig grund og skal være tilgængelig for alle, mens loven dog først nu er ved at blive implementeret. Konfiskeringer sker, selvom ejerne har købt i god tro.
Sagen i Girona er dog sandsynligvis den hidtil mest omfangsrige af sin art, og presset fra organisationer og individuelle er stort. Det har nu fået miljøministeriet til at søge en ny forståelse af lovgivningen og dermed redde de omkring 7.000 boliger i Empuriabrava, der ellers i fare for at blive konfiskerede og måske revet ned.
Miljøorganisationen Greenpeace mener, at en undtagelse i Empuriabrava vil være lig med speciel behandling af de allerede privilegerede, og at det vil sætte en uheldig præcedens, som Spaniens kyster ikke har brug for.

 


Bankerne skal nu også skrive, så kunderne kan forstå det.

Stop for bankers aggressive kommissioner

EU har udpeget spanske banker som de værste til at opkræve kommissioner og andre afgifter fra kundernes konti, ligesom landets banker er dårligst til at forklare kunderne hvorfor. Afgifterne er det seneste år steget med 34 procent, skriver El País.
Den kritik har økonomiminister Elena Salgado taget til sig, og hun forventes i begyndelsen af september at indføre nye spilleregler. Bankerne vil fortsat have lov til at opkræve den kommission, de anser korrekt, men de skal i forvejen informere kunderne om, hvad der opkræves og hvorfor, og det skal ske på et forståeligt sprog, så kunderne har tid og mulighed for at ændre mening om, hvorvidt de ønsker det pågældende produkt. Bankerne skal desuden udstille i selve afdelingerne og på hjemmesiderne, hvor meget de tager i kommissioner.

 

Kort kontrakt bedre end ingen kontrakt

Det er devisen bag regeringens kovending omkring ansættelseskontrakter.
I fredags blev det vedtaget at lette på de restriktioner, som forhindrer arbejdsgivere i at give en medarbejder mere end en enkelt kortvarig ansættelseskontrakt. Den regel blev indført i 2006 for at forhindre virksomheder i at ansætte de samme medarbejdere igen og igen, uden nogensinde at fastansætte dem, men fremover må virksomheder igen ansætte de samme medarbejdere på korttidskontrakter i en samlet periode på to år.
Fagforeningen UGT har været hårdest i sin kritik og beskriver ændringen som meget negativ, fordi den mindsker arbejdstageres rettigheder. Dertil har arbejdsminister Valeriano Gómez så svaret, at ”et midlertidigt arbejde er bedre end intet arbejde”.

 


Sympati for terrorister i Bilbao.

2.000 baskere demonstrerer for ETA-fanger

Omkring 2.000 demonstrerede den forgangne weekend i Bilbao. Mod hvad de kalder tvang fra den spanske stat – Imposaketarik ez! Nazio gara – Nej til tvang! Vi er én nation, stod der på bannerne. Og for at de af ETA’s terrorister, der sidder fængslet andre steder i landet, bliver overført til baskiske fængsler.
Lignende demonstrationer fandt sted andre steder, også i Navarra.

 


Usikker på kandidatur til november.

Manuel Chaves usikker kandidat til valget

Manuel Chaves, der ledede den andalusiske lokalregering gennem 20 år og som nu er minister for regionerne og anden vicestatsminister, har endnu ikke besluttet, hvorvidt han genopstiller ved valget i november.
Den socialistiske politiker siges at ”overveje ikke at genopstille”. Det højrefløjsvenlige dagblad ABC antyder, at det kan skyldes frygten for et nederlag, skandalerne, som har berørt hans familie, og en fortsat afstandstagen fra den nuværende PSOE-ledelse i Andalusien.
Formanden for den andalusiske lokalregering og for PSOE i regionen, José Antonio Griñán, har foreløbig tilbudt Chaves, som, man mener, er altafgørende for partiet, at stille op for Cádiz.
Det er også tvivlsomt, hvorvidt formanden for kongressen, José Bono, og industriminister Miguel Sebastián genopstiller.

 

4,4 millioner på landevejene

Trafikdirektoratet DGT spår, at omkring 4,4 millioner spaniere på et eller andet tidspunkt de nærmeste dage befinder sig på landevejene, på vej hjem fra ferie til virkeligheden, som for rigtig mange begynder igen på torsdag den 1. september, mens andre allerede har taget forskud her efter weekenden.

 


Caión, hjemstedet for kirken og Virgen de los Milagros.

Dræbt på pilgrimstur foretaget i taknemmelighed over at overleve ulykke

For et år siden overlevede A.G.J. fra den lille by Ordes en bilulykke i Galicien. I taknemmelighed over at have reddet livet, besluttede han at foretage en pilgrimstur, en 30 kilometer lang gåtur fra hjembyen til kirken i Caión på Costa da Morte, hvor han ville takke Virgen de los Milagros (Jomfru Maria).
Seks af hans familiemedlemmer drog med ham på turen i går. Inden gruppen havde nået at gå den første kilometer, kørte en bil dog af endnu ukendte årsager ind i dem. Den 40-årige mand, som havde overlevet ulykken sidste år, døde på stedet, og det samme gjorde to familiemedlemmer.

 


Málaga CF’s Ruud Van Nistelrooy bider i græsset i Sevilla.

Kursus i ydmyghed

Lyder overskriften i dag i La Opinión de Málaga efter gårsdagens nederlag mod Sevilla. De store forventninger til Málagas dyrt indkøbte hold blev ydmyget i sæsonens allerførste kamp med 2-1 på Sevillas stadion, Sánchez Pizjuán.
Mallorca startede derimod ligaen fint med en sejr på 1 – 0 over Espanyol, der i øvrigt skulle være interesseret i at købe Christian Poulsen fra Liverpool.
Real Madrid udjævnede helt Zaragoza med seks mål mod ingenting, Cristiano Ronaldo lavede et hattrick, mens træner Mourinho holdt hænderne i lommerne.
FC Barcelona spiller i aften mod Villarreal. Kampen starter kl. 21.00.

 

Dagens nyheder den 26. august


Hvor belægningen er højst.

Torremolinos scorer landets bedste hotelbelægning

Torremolinos’ hoteller havde i juli den højeste belægning i hele Spanien, viser tal fra det statistiske institut INE. 546.982 overnatninger blev det til i løbet af måneden, hvilket vil sige en belægning på 83,3 procent – den højeste belægningsprocent i hele landet.
Belægningen i Torremolinos var samtidig 5,24 procent højere end samme måned sidste år.

 


Baskisk regeringschef glæder sig over en sommer fri for terror.

Er ETA’s terror snart forbi?

Patxi López, den socialistiske leder af den baskiske lokalregering, glæder sig over, at der denne sommer ikke har været trusler om attentater fra ETA. Det er den første sommer i mange år, at de baskiske myndigheder, og i og for sig også de centrale autoriteter, har kunnet trække vejret roligt.
”For første gang har vi kunnet nyde en sommer uden vold på gaderne og terrortrusler,” sagde Patxi López, da han på sin første arbejdsdag efter ferien blev bedt om at opsummere situationen omkring den hjemlige terrororganisation.
Men López mener dog ikke, at det nødvendigvis betyder, at regeringens forhandlinger eller legaliseringen af det nationalistiske koalitionsparti Bildu har givet positive resultater. Talspersoner for ETA har da også sidst givet udtryk for, at Bildu ikke rækker, men at man ønsker partiet Sortu, der repræsenterer den yderste venstrefløj eller abertzala, legaliseret.
”Enden på ETA er ikke et spørgsmål om forhandlinger. Organisationen er nødt til helt at forsvinde, uden nogen form for forbehold. Når det er sket, må vi se, hvordan vi kan genopbygge sameksistensen efter næsten 900 likvideringer,” understregede Patxi López.

 

Grundlovsændringen: 0,4 procent fra 2020

Den socialistiske regering og det konservative oppositionsparti blev tidligt i morges enige om detaljerne i grundlovsændringen, som skal sætte et loft på underskuddet på statsbudgettet.
Aftalen følger EU’s norm og lyder på maksimalt 0,4 procent af bruttonationalproduktet, som skal overholdes fra 2020. Underskuddet må aldrig være højere, bortset fra ”meget seriøse nødsituationer”, skriver dagbladet ABC.
Beslutningen taget de to partier imellem, forelægges kongressen i dag.

 

 


Det store øjeblik, da Grazalema blev sluppet ud i naturen.

Fælde dræber iberisk los – EU-støttet program i fare

Grazalema var en los på bare 17 måneder. Hun var født i fangenskab i Donaña, men sammen med et par andre hunlosser blev hun sidste år sat ud i naturen i Castilien La Mancha, som en del af det både stats- og EU-støttede program Life, der skal redde den udryddelsestruede iberiske los.
Men hun er netop fundet død i en fælde. Den GPS, som sad i hendes halsbånd, havde ikke virket nogen tid, og man havde forsøgt at finde hende på andre måder. Det er så netop lykkes, og Grazalema blev fundet, død af udmattelse, i en kassefælde.
Fælden var oven i købet sat op i et område, der betegnes som absolut nødvendigt for artens overlevelse. Kassefælder er ikke lovlige i Andalusien, hvor Grazalema var født, mens de er lovlige i Castilien La Mancha ”blot de ikke fanger udryddelsestruede arter”. Nu diskriminerer fælder ikke, og denne type af fælder fanger både ræve, fugle, mus, vildkatte og altså også losser.
De regionale myndigheder har lovet, at ejeren af jorden vil blive sagsøgt, men de mange personer og grupper, der er involverede Life-programmet, er bekymrede. EU har netop indvilliget i at bidrage med yderligere 34 millioner euro til programmet, men det frygter man, vil blive stoppet, da man her ikke formår at skabe rimelige vilkår og give kattedyret en chance for at overleve.
I en fælles meddelelse fra Ecologistas en Acción, SEO/Birdlife og WWF lyder det: ”Det giver ingen mening for den spanske stat og EU at investere store summer, hvis vi ikke samtidig fjerner én af hovedårsagerne til, at lossen forsvinder.”

 

Mafia-boss anholdt i Estepona – kæresten viste vej på Facebook

En boss fra den napolitanske mafia Camorra er netop blevet anholdt i Estepona.
Det var Guardia Civil og det italienske Carabinieri, som lykkedes at finde frem til Salvatore D’Avino, som havde været på flugt siden 2007, efter hans kæreste havde lagt et billede, taget af parret på en strand ved Estepona, på Facebook, skriver El País.
D’Avino beskæftigede sig først og fremmest med narkotikasmugling fra Marokko til Italien, hvilket gjorde ham fortjent til en plads på listen over Italiens 100 mest eftersøgte.
Han bliver nu overført til Italien.

 

 


Málaga CF starter på søndag i Sevilla.

Så starter La Liga

Endelig har fodboldspillerne i Spaniens bedste række afblæst strejken, og sæsonen starter den kommende weekend, en uge forsinket.
Det sker efter, repræsentanter for de to parter, Liga de Fútbol Profesional (LFP) og de professionelle fodboldspilleres fagforening Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) i går endelig blev enige om en overenskomst, som fremover skal garantere spillerne deres lønninger. Også til de omkring 200 spillere, som lige nu har et samlet udestående på ca. 50 millioner euro.
Sidste weekends kampprogram spilles den 22. januar, mens den dags kampe udskydes til den 2. maj.
Den første kamp i den næstbedste række, segunda, spilles allerede i dag mellem Girona og Elche.
I La Liga er nogle af de næste dages højdepunkter:
Lørdag
Sporting Gijón – Real Sociedad kl. 18.00.
Søndag
Mallorca – Espanyol kl. 18.00.
Zaragoza – Real Madrid kl. 20.00.
Sevilla – Málaga kl. 22.00.
Mandag
Barcelona – Villarreal kl. 21.00.

 

Vuelta a España i dag

Cykelløbet Spanien rundt byder i dag, den 26. august, på strækningen fra Almáden til Talavera de la Reina. Danske Jakob Fuglsang (LEO) har haft en god start på vueltaen og ligger lige nu nummer fem, spanske Daniel Moreno Fernández (KAT) er på andenpladsen, mens franske Sylvain Chavanel (QST) kører i den røde førertrøje.
Dagens etape er tourens syvende, som lyder på 182,9 km.
Sofa-vuelta på www.lavuelta.com.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Indtil 18. september

Fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez udstilles i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.
25. – 28. august
Benalmádena Pueblo konverteres til et arabisk marked, Zoco Ben Al Madena, for at markere byens mauriske forfader. Her er udover boder med arabisk kunsthåndværk m.v. også musik og underholdning.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
26. – 28. august
Kulturfestivalen VI Festival Frigiliana 3 Cultural afholdes. Mere information på www.festivalfrigiliana3culturas.com.

Fuengirola
Indtil 30. september kl. 11.00 – 23.00

Feria del Libro, udstillinger og salg af bøger på Paseo Maritimo i Los Boliches.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.

Marbella
Indtil 30. oktober

Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.
26. august kl. 21.30
Koncert med Niña Pastori på Playa del Pinillo. Entré fra 20 euro kan bookes på www.elcorteingles.es.
28. august kl. 20.00 – 00.00
Marked med kunst og håndværk i lystbådehavnen, Puerto Deportivo.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
26. august kl. 22.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 20.30.
26. og 27. august kl. 20.00
Velada del Torreón, stemningsfulde aftener, hvor alle kan deltage, ved tårnet i La Cala.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.

Torremolinos
25. august kl. 21.30

Flamencoballet med José Lucena kan opleves på Plaza Pablo Ruiz Picasso.

 

Dagens nyheder den 26. august 2011


Elena Salgado om grundlovsændring og højere skatter.

Økonomiminister advarer om højere skat for de rigeste

Økonomiminister Elena Salgado skulle i går redegøre for den formodede ændring af Spaniens grundlov på radiostationen Cadena Ser. Hun sagde bl.a., at lovændringen, der forventes indført, før kongressen træder tilbage den 27. september, skal forhindre et strukturelt underskud på ikke kun statens, men også de lokale myndigheders regnskaber.
I øvrigt har lederen af oppositionspartiet PP, Mariano Rajoy, hævdet, at ideen til grundlovsændringen er hans og ikke statsminister José Luis Zapateros, mens upartiske kritikere mener, at det er EU, som har tvunget Spanien til at indføre ændringen, der lader til at skulle følge en tysk model. Tyskland indførte lovændringen i 2009, og den begrænser underskuddet til 0,35 procent af bruttonationalproduktet.
I løbet af interviewet på radiostationen sagde Salgado, at regeringen ikke har nogen umiddelbar plan om en ny skat for de super rige, mens hun alligevel antydede, at et yderligere skattetryk på de rigeste kan blive afsløret i løbet af fredagen, altså i morgen.

 


Regnefejl skyld i tragedie hos kommunen i Fuengirola, hævder borgmesteren.

Fuengirola beder om afdragsordning

Også kommunen i Fuengirola er økonomisk trængt. Ifølge Diario Sur har staten nu sendt en rykker på 3,8 millioner euro, som Fuengirola skylder for 2009, mens byens borgmester, Esperanza Oña, har bedt om at kunne afdrage gælden over 10 år.
Årsagen til den store restgæld er dog en fejl hos centraladministrationen, hvormed man havde forudset, at kommunerne skulle være berettiget til større bidrag, end det rent faktisk var tilfældet, og det er denne forskel, som nu skal betales tilbage.
Forskellen er i Fuengirolas tilfælde på 30,7 procent, og det har som ventet fået Esperanza Oña op på barrikaden.
”Spaniens socialistiske regering løj over for befolkningen i 2009, man nedtonede krisens omfang med 30 procent,” citeres hun i Diario Sur, hvori borgmesteren videre begrunder byens ret til en afdragsordning: ”Regeringen har regnet forkert, kommunerne har allerede brugt pengene på serviceydelser til borgerne, og nu et til to år senere vil man have pengene tilbage, så der opstår en autentisk tragedie i de kommunale regnskaber.”

 

Ingen demonstration mod moske

De lokale catalanske myndigheder har forbudt nationalistpartiet Plataforma per Catalunya (PxC) at afholde en planlagt demonstration på lørdag i protest mod byggeriet af en moske i Salt.
Byen har mange udenlandske indbyggere og der har flere gange været ballade mellem dem og de lokale, hvilket, skriver El País, ofte skyldes grupper af xenofobiske højrefløjsekstremister.
Der er dog ingen planer om at bygge en moske i byen. Selvom to islamiske organisationer sidste år købte en grund i byen, forbød byrådet allerede samme år opførelsen af moskeen.
PxC har alligevel været opsat på at afholde demonstrationen, hvilket kan skyldes, at partiet for nyligt har mistet to af tre byrådsmedlemmer. Den ene, Joana Martínez, forlod partiet, da hun blev opfordret til at slå op med sin kæreste, en mand fra Cameroun, mens den anden, Carles Bonet, trak sig tilbage, da det kom frem, at han havde et forhold med en mand fra den Dominikanske Republik.

 


Björn Borg er igen i år med til den nostalgiske tennisturnering i Marbella.

Marbella Masters starter i dag

Tennisturneringen Marbella Masters starter i dag og varer til 27. august.
Flere oldboys, bl.a. Björn Borg samt Pat Cash, Yevgeny Kafelnikov og Mansour Bahrami, er med på tennisklubben på Hotel Puente Romano, mens Manolo Santana er med på sidelinjen.
Borg indviede Club de Tenis Puente Romano for 30 år siden og ledede også klubben gennem fire år. Og nu er han tilbage som turneringens store trækplaster.”Marbella er som min hjemby. Jeg var her i næsten fem år og gennem den tid fik jeg mange venner. Jeg havde nogle gode tider her og er glad for at være tilbage,” sagde den svenske tennisspiller i forbindelse med gårsdagens præsentation, hvor organisatorerne lovede en underholdende turnering.
Der spilles de tre dage fra kl. 18.00, entré mellem 9 og 23 euro ved indgangen eller på www.elcorteingles.es. Læs mere om turneringen på www.marbellamasters.es.

 

88.013 flere udlændinge

Spanien har de seneste tre måneder fået 88.000 flere fastboende udlændinge, afslører nye tal fra arbejds- og immigrationsministeriet.
Dermed bor 5,14 millioner udlændinge fast her i landet. 51,86 procent kommer fra et andet EU land, hvoraf de fleste er fra Rumænien, dernæst Storbritannien og Italien.
Fra lande udenfor EU kommer flest fra Marokko, Ecuador og Colombia.
Madrid, Barcelona, Alicante, Valencia, Málaga og Balearerne er i nævnte rækkefølge de provinser, som tiltrækker flest udlændinge.

 


Duquesa de Alba og hendes kommende ægtemand, den 25 år yngre Alfonso Díez.

Duquesa de Alba gifter sig i oktober

Hun kendes bedst som Duquesa de Alba (Hertuginden af Alba), selvom hun nok underskriver sig Cayetana Fitz-James Stuart, og hendes fulde navn er María del Rosario Cayetana Alfonso Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva. Dernæst kan hun tillægge omkring 200 titler – ifølge El País er hun den person i verden, som har allerflest, heriblandt syv titler som hertuginde, 22 som grevinde og 24 som markis.
Huset Alba kan spores tilbage til det 12. århundrede, og selvom der nok er tale om Spaniens rigeste familie, når godser, kunstværker o.l. regnes med, har slægten overlevet perioder med stor modstand mod både adelige og monarkiet.
Duquesa de Alba er i dag 85 år og er anset som en excentriker. Det er dog ikke uden løftede øjenbryn, at spanierne nu har modtaget meddelelsen om, at hun vil gøre alvor af at gifte sig for tredje gang – nu med sin kæreste gennem de seneste tre år, den 25 år yngre Alfonso Díez.

Protester fra familie og konge
Rygterne om et bryllup havde svirret længe, og Cayetana Fitz-James’ seks børn – fem sønner og en datter – havde udtrykt bekymring om, hvorvidt hendes kæreste monstro var ude efter andet end hende selv.
Selv kong Juan Carlos blandede sig i hendes affære – det spanske kongehus har traditionelt vetoret over Huset Alba, mens Cayetana Fitz-James dog fik overbevist dronning Sofia og dermed kongen om, at der var tale om kærlighed fra begge parters side.
Og hun chokerede alle, da hun for kun et par uger siden meddelte, at hun ville gøre sit bo op og tildele børnene det, som ellers vil blive deres ved hendes død. Det drejer sig om utallige paladser, jorde, kunstværker og kontanter. Den ældste søn, Carlos, får titlen som Duque de Alba og overhoved for det gamle dynasti ved Cayetana Fitz-James’ død.
Nu har Duquesa de Alba så endelig meddelt, at hun og kæresten har besluttet, at brylluppet skal stå i begyndelsen af oktober, og at kun den nærmeste familie skal deltage.

Alba-trivialiteter
· Duquesa de Alba blev født den 28. marts 1926 i slægtens palads Palacio de Liria i Madrid.
· Hun nedstammer fra kong James VII af Skotland og dennes ”illegale” søn James Fitz-James med Arabella Churchill, og er en fjern slægtning til både Winston Churchill og prinsesse Diana.
· Hun arvede titlen som Duquesa de Alba, da hendes far, Jacobo Fitz-James, døde i 1953.
· Hun har seks børn, alle med Luis Martínez de Irujo y Artacoz, som døde i 1972.
· Hun giftede sig igen seks år senere, denne gang med den tidligere præst Jesús Aguirre. Han døde i 2001.
· Hun har 200 titler og indtil den endelige opdeling af boet en formue på op mod 3,5 milliarder euro.
· Hendes titler giver hende nogle sære rettigheder, som at hun ikke skal knæle for paven og har lov at ride på hest ind i katedralen i Sevilla.

 

Dagens nyheder den 24. august 2011


Grundloven ændres uden folkeafstemning til fordel for tilliden til spansk økonomi.

Ekspres grundlovsændring sætter loft på underskud

Spaniens regering blev i går enige med oppositionspartiet PP om en lynhurtig ændring af grundloven, der skal sætte et loft på det maksimale underskud på statsbudgettet samt de regionale og kommunale regnskaber.
Ændringen blev vedtaget i forbindelse med det ekstraordinære plenum i kongressen, der ellers blev afholdt for at debattere regeringens seneste sparepakke.
Det tog 10 minutter at vedtage grundlovsændringen. Inden forsamlingen i går havde statsminister José Luis Zapatero dog allerede talt med PSOE’s spidskandidat til det kommende valg, Alfredo Pérez Rubalcaba, der fra at være imod forslaget foretog en kovending og indså fornuften i et loft, samt med lederen af PP, Mariano Rajoy, der også støttede forslaget.
Parterne mener, at et tal for det maksimale underskud vil konsolidere tilliden til Spaniens økonomi. ”Jeg mener, vi skulle have gjort dette noget før, og tingene ville være gået meget bedre,” citeres Mariano Rajoy i El País.
Det er første gang i over syv år, at landets to største partier er blevet enige om noget som helst. Og det er første gang, at grundloven ændres siden dens indførsel i 1978, og denne ændring bliver så en økonomisk selvrestriktion, som skal forsikre omverdenen om, at man formår at overholde et budget.
Også EU-kommissionen er for en ændring til fordel for et maksimalt underskud; talsperson Amadeu Altafaj byder Zapateros ”politiske engagement og økonomiske moral” velkommen. Faktisk kom ideen fra Tysklands kansler, Angela Merkel, under hendes møde med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, sidste uge i Paris, hvor hun opfordrede flere lande til at indføre lignende klausuler.
Modifikationen af grundloven sker uden en folkeafstemning, hvilket mange andre medlemmer af kongressen tager afstand fra, heriblandt medlemmer af IU, PNV og UPyD, men eftersom de to største partier har omkring 92 procent af mandaterne, kan lovændringen gennemføres, før parlamentet opløses den 27. september grundet valget den 20. november.
Der er endnu ikke sat tal på den maksimale, tilladte afvigelse, men økonomiminister Elena Salgado mener, at det bliver ”meget tæt på nul.”
Statsminister Zapatero er godt klar over, at grundlovsændringen ikke vil skabe mirakler. Han sagde efter møderne: ”Vi ved alle, at dette ikke vil løse krisen eller arbejdsløsheden, men det er et skridt på den rigtige vej.”

 

 

 


Provinshovedstadens Alcazaba

Málaga blandt de allersmukkeste

Málaga er den sjette smukkeste by i Spanien, svarer de adspurgte i en undersøgelse foretaget på internettet af Skyscanner. Øverst på listen af spanske byer ligger Barcelona, som efterfølges af Sevilla, Valencia, Madrid, Palma og altså Málaga.
Sitets brugere udnævner Paris til den smukkeste by i Europa, mens Venedig og Firenze ligger hhv. nummer to og tre på den liste.

 

Plejefamilie til efterladt baby søges

Junta de Andalucía søger nu en plejefamilie til den lille nyfødte pige, som i søndags blev efterladt på et dørtrin i Torre del Mar.
Politiet fandt i går frem til moren, en kun 17-årig pige, der havde holdt graviditeten hemmelig for sine forældre og født barnet alene. Hendes bror er, som pigen selv, tiltalt i sagen, han dog kun for at have hjulpet hende med at efterlade babyen.
En moster har meddelt, at hun er interesseret i at adoptere den lille, men mens familieforholdene undersøges, søger myndighederne altså en plejefamilie.
Hvert år bliver omkring 800 mindreårige piger i Málaga-provinsen gravide. Gennemsnitligt to ud af ti beslutter at gennemføre graviditeten.

 

 


Pris: 3.000 euro.

Mijas erklærer krig mod tyggegummi

Et stykke tyggegummi kan nu koste 3.000 euro. I hvert fald hvis man bliver fanget i at smide det på gaden i Mijas.
Byrådet vil intensivere rengøringen i kommunen, og det betyder, at gaderne skal være frie for klatter af tyggegummi, som det er meget tidskrævende at fjerne. Derfor har man nu besluttet, at en allerede eksisterende regel, der giver en bøde på op til 3.000 euro for at smide et stykke tyggegummi på gaden, fremover vil blive håndhævet.

 

 


Mourinho ses her stikke en finger i øjet på FC Barcelonas assistenttræner.

Mourinho forlader ikke Madrid

Real Madrids stormomsuste træner, portugisiske José Mourinho, har afvist rygterne om, at han ønsker at forlade fodboldklubben.
Rygtet var opstået efter den famøse hændelse, hvor Mourinho i forbindelse med tumulten under Super Cup-kampen mellem Real Madrid og FC Barcelona stak en finger i øjet på Barcas assistenttræner, Tito Vilanova.
”Kun de, som ikke kender mig, tror, at jeg kunne forlade Real Madrid,” udtaler træneren, der har sagt undskyld til klubbens fans, men også kun til dem.
Det er endnu ikke besluttet, hvilken straf Mourinho skal have for sin ekstreme opførsel, men han kan risikere karantæne for mellem fire og 12 kampe.

 

Og så blev det Villarreal

Som gik videre til Champions League gruppespillet. Presset på holdet var naturligvis enormt efter 0 – 1 mod OB i Odense, men sejren på 3-0 i returkampen i aftes på El Madrigal var langt fra ufortjent.
Dermed er klubben den fjerde spanske i den fornemste europæiske turnering, hvor de direkte kvalificerede, FC Barcelona, Real Madrid og Valencia, allerede er at finde, og som de nu kan koncentrere sig om, når der ikke spilles i La Liga.

 

Dagens nyheder den 23. august 2011


En del af La Resinera de Benahavís.

Gaddafis fald river byggeprojekt i Benahavís med sig

Muammar Gaddafis fald betyder et komma og måske også et punktum for et af den senere tids mest ambitiøse byggeprojekter på Costa del Sol.
De spanske myndigheder havde i henhold til anmodninger fra både FN og EU allerede i marts fastfrosset den libyske diktators aktiver i Spanien, heriblandt en grund på 6.500 hektar i Benahavís. Gaddafi havde ellers ansøgt om tilladelser til opførelse af en 18-hullers golfbane, et hotel og 1.915 boliger på grunden, kaldet La Resinera de Banahavís. Dele af området ligger også i Estepona, Pujerra og Júzcar, størstedelen er fredet naturområde, men man bør principielt kunne bygge på ca. 500 hektar. Jorden tilhører egentlig Libyan Foreign Bank, som er statsejet, hvilket selvfølgelig vil sige, at den har været kontrolleret af diktatoren.
Nu ligger ansøgningen om byggetilladelser på kommunekontoret i Benahavís, hvor man som resten af verden afventer situationen i Libyen.
Gaddafi ejer selv ejendomme i Sabinillas, Sotogrande, Sevilla og Granada samt to boliger i Marbella, der ofte er anvendt af hans datter Aisha og sønnen Seif al Islam, som de libyske oprører i går formodedes at have anholdt, men som igen har vist sig i Tripoli.

 

 

 


Uralde skal ikke tilbage til dansk fængsel.

Spansk Greenpeace-direktør slipper for yderligere straf

Retssagen mod den tidligere direktør for Greenpeace i Spanien Juan López de Uralde og 11 andre medlemmer af miljøorganisationen afsluttedes i går ved Byretten i København.
De tiltalte blev alle idømt en straf på blot 14 dages betinget fængsel for at have lavet det famøse stunt som statsledere med følge til en gallamiddag på Christiansborg Slot under klimatopmødet COP15, der blev afholdt i december 2009 i den danske hovedstad.
Aktivisternes budskab ”Politicians talk – Leaders act”, skrevet på gule bannere, røg verden rundt. Tre af aktivisterne blev anholdt inde på Christiansborg og sad sammen med et fjerde medlem af organisationen fængslet over både jul og nytår. Yderligere syv personer, der er medlemmer af Greenpeace Nordic blev senere tiltalt i sagen.
Retssagen mod de 11 aktivister startede i juni, og i går afsagde dommeren så sin dom, der lyder på 14 dages betinget fængsel. Derudover skal Greenpeace Nordic betale en bøde på 75.000 kroner. Anklageren havde ellers krævet 60 – 70 dages fængsling for ulovlig indtrængen, foregivelse af offentlig myndighed og dokumentfalsk samt for majestætsfornærmelse, eftersom dronning Margrethe var til stede ved gallamiddagen. Sidstnævnte anklage valgte dommeren at tilsidesætte, eftersom aktionen ikke var rettet imod dronningen selv.

 

Mor til efterladt baby fundet

Politiet har allerede fundet moren til den kun time gamle baby, som søndag blev efterladt på et dørtrin i Torre del Mar.
Det viser sig, at moren kun er 17 år, og at hun havde skjult sin graviditet for sine forældre og født babyen helt alene på sit værelse i familiens hjem.
Myndighederne har endnu ikke afgjort, hvorvidt moren skal tiltales for at have efterladt den nyfødte pige, eller hvad der skal ske med hende.

 


Udenrigsminister Trinidad Jiménez.

Vrede over udenrigsministers udtalelser omkring en mulig palæstinensisk stat

Den 2. september skal EU’s udenrigsministre mødes i Polen for at diskutere alverdens kriser og krige. Blandt de mest ømme punkter bliver nok spørgsmålet om, hvorvidt EU samlet skal anerkende en palæstinensisk stat. En mulig palæstinensisk stat er senere samme måned på dagsordenen i FN.
Spaniens udenrigsminister har dog taget bladet fra munden i forvejen. ”Der er en følelse af, at tiden er inde. Palæstinenserne ønsker at være en del af den forventede demokratisering af den arabiske verden,” udtaler hun i et interview i El País. Jiménez forklarer videre, at hun ønsker at presse de øvrige EU-ministre til samlet at anerkende en palæstinensisk stat, selvom hun ved, at mange lande vil være imod et sådant skridt.
Udenrigsministerens udtalelser er ikke faldet i god jord alle steder. Da slet ikke i Israel, hvor Spaniens ambassadør, Álvaro Iranzo, i går blev kaldt til udenrigsministeriet for officielt at modtage ministeriets utilfredse ytringer. Israels viceudenrigsminister forventes at ankomme til Madrid i morgen for at klargøre landets position.

 

Delte meninger om pavens økonomiske fodaftryk

Nu da verdenskonferencen for unge katolikker, Jornada Mundial de la Juventud (JMJ) eller World Youth Day (WYD) er forbi, har flere parter forsøgt at regne ud, hvilken økonomisk betydning konferencen med over en million deltagere og pavens fire dage lange besøg har haft for Madrid.
Netop de offentlige udgifter i forbindelse med konferencen – anslået til 50 millioner euro – gav anledning til protester og demonstrationer.
Organisatoren har regnet ud, at Madrid faktisk har tjent 100 millioner euro på arrangementet, mens hovedstadens handelskammer mener, at indtægterne, inklusive hotelovernatninger, transport o.l., nærmere er 160 millioner euro. Flere andre bud afviger også.
Madrids ærkebiskop, Antonio María Rouco, har derfor bedt revisionsfirmaet PwC om et definitivt bud på det religiøse arrangements økonomiske betydning.

 


Så stor.

Også Liga-strejke den kommende weekend

Fodboldsæsonen, der skulle være startet den forgangne weekend, begynder sandsynligvis heller ikke den kommende.
Repræsentanter for Liga de Fútbol Profesional (LFP) og de professionelle fodboldspilleres fagforening Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) har holdt adskillige møder, senest i går, men man er endnu ikke nået til enighed. Parterne er længst fra hinanden i spørgsmålet omkring en overenskomst, der skal sikre, at spillerne får sine lønninger uanset klubbernes økonomiske forhold.
De største klubber, som FC Barcelona og Real Madrid, har ingen problemer med at betale deres spillere, alligevel strejker også spillere som Messi, der ses på billedet, i solidaritet med kollegerne.

 

To mål. Mindst

Søger Villarreal i aften, når holdet møder OB i kampen om en plads i Champions League.
Odense-klubben håber, at strejken blandt de spanske spillere vil komme klubben til gode, mens spillerne i Villarreal er udhvilede, sultne og også tænker på de 25 millioner euro, de går glip af, hvis de ikke går videre. For at gøre det, skal de altså overgå OB’s sejr på 1-0 i første del af duellen.
Kampen starter kl. 20.45. Den vises bl.a. på TV1.

 

Dagens nyheder den 22. august 2011


Halvering af momsen skal stimulere salg af nybyggeri.

Moms på bolighandel halveres

Momsen på køb af nye boliger skal sænkes fra otte til blot fire procent, meddeler regeringen nu. Målet er naturligvis at stimulere salget, specielt af nybyggeri, der ellers står så godt som stille.
Sænkningen sker kun 13 måneder efter, at momsen ellers steg fra syv til otte procent.
”Regeringen har godkendt en reducering af momsen fra otte til fire procent ved køb af nye boliger. Der er en midlertidig ordning, der varer til den 31. december,” bekræftede minister og talsmand José Blanco fredag under et pressemøde.
Byggebranchens bidrag til Spaniens bruttonationalprodukt er faldet fra 10 til fire procent, og ifølge nye tal fra EU faldt omsætningen i branchen med 43,7 procent alene i 2010 i forhold til året før, mens den gennemsnitlige nedgang i EU var på 8,1 procent. Der er i øjeblikket omkring 700.000 nye, usolgte boliger, som blev bygget under boomet, der ebbede ud i 2008. På trods af nærmest konstante prisfald de forgangne tre år mener eksperter, at der stadig er brug for yderligere reduceringer for at få gang i salget. Og det er nu regeringens mål.
Økonomiminister Elena Salgado mener, at momsreduceringen også vil give positive resultater for statskassen. ”Hvis en bolig ikke bliver solgt, er momsen nul,” konkluderede ministeren. Hun fortsatte: ”Tallene for de seneste måneder viser, at boligsalget er faldet med mere, end man kunne forvente.”
Salgado forventer også, at den lavere moms vil frigøre midler til udlån i bankerne, som har måttet tage imod nøgler fra låntagere, som ikke har kunnet betale deres afdrag.

 

Fem milliarder euro hentes til statskassen

Regeringen har desuden vedtaget endnu en sparepakke, en pakke som estimeres at kaste fem milliarder euro af sig.
2,4 milliarder euro skal hentes ved lavere tilskud til medicin og til apotekerne, mens selskabsskatterne skal ændres, hvormed man ikke forventer at spare, men at inddrive yderligere 2,5 milliarder euro til skattekisterne. Sidstnævnte ændringer vil berøre omkring 3.900 firmaer, som har årlige omsætninger på den gode side af 20 millioner euro.

 

Ung finsk kvinde forsvundet i Fuengirola

En finsk kvinde på 18 år er nu meldt savnet hos politiet i Fuengirola, skriver Diario Sur. Jenna Lepomäki skulle sidst være set den 29. juni til en fest hos nogle venner.
Kvindens mor har i hvert fald ikke hørt fra datteren siden da, og har derfor bedt om hjælp fra kommunen, der har meldt hende savnet. Jenna Lepomäki var på ferie i Fuengirola.

 


Vedligeholdelse af området lader meget tilbage at ønske.

Direktøren for Hipódromo Costa del Sol afskediget

Mijas kommune, som er hovedaktionær i selskabet Recursos Turísticos, som driver gallopbanen, Hipódromo Costa del Sol, har netop afskediget dets direktør, María del Mar Rodríguez.
Årsagen er ifølge Diario Sur ”dårlig ledelse, for få events og manglende vedligeholdelse af området.” I år har der kun været afholdt løb 12 dage, og området synes næsten forladt. Derudover har byrådet kritiseret, at ”hendes løn var højere end den tidligere borgmesters, som igen var højere end den nuværendes.”
Rodríguez har krævet 84.000 euro i kompensation, og hun hævder, at afskedigelsen skyldes politiske motiver, da hun blev ansat af den tidligere, socialistiske ledelse. Kommunen har tilbudt 700 euro, og sagen skal afgøres ved retten, hvilket formodes at ske i september.

 

Anholdt marokkaner ville forgifte drikkevand

Abdellatif Aoulad Chiba, den 37-årige marokkanske statsborger, som sidste onsdag blev anholdt i La Línea de la Concepción (Cádiz) mistænkt for aktivt at støtte al-Qaeda, planlagde også at forgifte drikkevand.
Ifølge El País er det under afhøringer af manden kommet frem, at han planlagde at gennemføre et ”angreb mod hedninge ved at forgifte drikkevandet ved campingpladser og hoteller,” lyder et uddrag fra afhøringerne.

 

 


Den nyfødte baby havde stadig sin navlestreng.

Nyfødt baby efterladt i Torre del Mar

En baby blev i går efterladt på et dørtrin i Torre del Mar. Babyen, en pige, havde stadig sin navlestreng, og myndighederne mener, at hun kun var en halv time gammel, da hun blev efterladt.
Beboerne i huset hørte den lille græde, og hun formodes kun at have været alene på gaden i få øjeblikke.
Pigen er nu indlagt på hospital La Axarquía, hvorfra hun meldes ved godt helbred. Politiet undersøger sagen for om muligt at finde frem til den lilles forældre.

 


Paven vinker farvel i Barajas.

Paven tager eneret på Gud

Pave Benedikt XVI forlod i går Spanien efter sit fire dage lange besøg i forbindelse med verdenskonferencen for unge katolikker, Jornada Mundial de la Juventud (JMJ) eller World Youth Day (WYD).
Højdepunktet for hans besøg var en gigantisk religiøs messe søndag formiddag på flyvepladsen Cuatro Vientos. Ifølge organisatorerne af verdenskonferencen var omkring 1,5 millioner unge katolikker samlet her for at høre det religiøse overhoveds budskaber.
Aftenen før havde flyvepladsen syd for hovedstaden ellers levet op til sit navn under et andet paveligt arrangement. Da havde en voldsom storm og sikkert vinde fra de fire verdenshjørner ødelagt telte, hvormed flere deltagere blev sårede, og paven tvunget til at afbryde sin tale.
Søndag bød dog ikke på nogen metrologiske udfordringer, og paven kunne ufortrødent udbrede sine budskaber, der denne gang gik ud på, at man ikke må søge Gud eller Jesus andre steder end i Kirken. ”Man kan ikke søge Jesus alene, men kun i Kirkens fællesskab,” sagde han bl.a. til de forsamlede, der jo allerede syntes overbeviste, hvorfor beskeden måske nærmere var møntet på den spanske befolkning, hvoraf kun 13,5 procent går til messe hver søndag.
Samtidig fortsatte urolighederne i hovedstadens gader, hvor man også så politibetjente benytte tilsyneladende unødvendig vold mod demonstranter, handlinger som regeringen nu vil undersøge nærmere.
Kong Juan Carlos var godt tilfreds med hele arrangementet. ”Det har været fire dage fulde af glæde på Madrids gader og pladser,” sagde monarken til paven, før denne fløj tilbage til Italien med et chartret fly fra Iberia, som lettede fra Madrid lidt efter kl. 19.

 

Dagens nyheder den 19. august 2011


Spaniens udenrigsministerium opfordrer spaniere til at forlade Syrien. Her ses militæret ved byen Arida,

Ud af Syrien

Spaniens regering har nu opfordret alle spanske statsborgere, der opholder sig i Syrien, til snarest muligt at forlade landet. Årsagen er naturligvis den stigende uro i det arabiske land, hvor indbyggerne protesterer mod præsident Bashar al-Assad og et regime, hvis sidste salgsdato synes overskredet for længst.
Udenrigsministeriet anbefaler i et kommunike, at spanierne ”benytter ruteflyene, mens de stadig flyver regelmæssigt”. Rådet fra den spanske regering er lig andre europæiske regeringers.
Det anslås, at omkring 1.200 spanske statsborgere opholder sig i Syrien. De fleste af dem er kvinder, som er gift med syriske mænd, der har studeret i Spanien. De, som alligevel vælger at forblive i landet, opfordres til at give oplysninger som kontaktinformation o.l. på ambassaden i Damaskus.

 

 

Al-Assad afviser Spaniens hemmelige udsending

Det er netop blevet afsløret, at statsminister José Luis Zapatero i juni sendte en hemmelig udsending til Syrien for at mødes med præsident al-Assad. Langt før alle andre, heriblandt FN. Udsendingen havde til opgave at overbevise den syriske diktator om at slutte volden, som i henhold til FN har kostet over 2.000 mennesker livet, og tilbyde ham eksil i Spanien.
Det var diplomaten Bernadino León, som altså uofficielt og ganske forgæves gik vejen til Damaskus.
”Mit forslag faldt for døve ører. Min tilhører havde afbrudt forbindelsen til virkeligheden,” citerer El País Bernadino León.

 


Har man brug for dem, må man nu selv betale.

Betal selv for brandvæsnet

I Mijas kommune vil man fremover skulle betale selv, hvis man får brug for brandvæsnet.
Faktisk blev reglen vedtaget for flere år siden, men det er først nu, at myndighederne vil føre den ud i livet, forklarer Diario Sur.
Hvor meget, det koster at ringe efter brandvæsnet, kommer an på, hvor stort et mandskab og hvilket materiale, der er brug for, og hvor længe slukningsarbejdet måtte tage.
I øjeblikket overvejes også at tage betalt for de udrykninger, som ikke har noget med brand at gøre.

 


Grønsværen på La Rosaleda forbliver sandsynlighed tom i weekenden.

Strejke i La Liga synes uundgåelig

Der bliver efter alt at dømme ingen fodbold i La Liga denne weekend, hvor startskuddet ellers skulle lyde. Hverken i bedste og næstbedste række.
Selvom der i dag (fra kl. 11.00) holdes møde mellem repræsentanter for Liga de Fútbol Profesional (LFP) og de professionelle fodboldspilleres fagforening Asociación de Futbolistas Españoles (AFE), mener sportsavisen Marca, at det allerede står klart, at der ikke spilles i weekenden.
En overskrift i samme avis lyder ligefrem: ”En ubegrænset strejke truer sæsonen.” Senere: ”Fodboldspillerne spiller ikke, før alt er løst”. Avisen citerer senere diverse kilder i de LFP og AFE.
De to organisationer har allerede planlagt møder for lørdag og mandag, så weekendens start og dermed også søndagens kamp mellem Málaga CF og FC Barcelona på La Rosaleda er således i alvorlig fare.

 

 


Den engelske kirkegård i Málaga.

Turforslag: Nat på den engelske kirkegård

Organisationen bag Cementerio Inglés, den engelske kirkegård, i Málaga, tilbyder nu rundvisninger sent om aftenen, så man kan opleve den gamle kirkegård i stjerne- og måneskin.
Tilbuddet gælder kun en enkelt gang om måneden, nemlig ved fuldmåne, og for en gruppe på maks. 30 personer. Men så får man lov til at opleve den iberiske halvøs ældste protestantiske kirkegård, grundlagt i 1831, i en helt speciel og sikkert hårrejsende stemning.

 

Flygter fra fængsel – gemmer sig i bekendtes lejlighed 15 km derfra

Ingen var før lykkedes at flygte fra fængslet Puerto II i El Puerto de Santa María (Cádiz). Men det lykkedes altså for to uger siden for den 23-årige Rafael Pérez Carillo, skriver El Mundo.
Men det han gjorde, var at gemme sig i en lejlighed kun 15 km fra fængslet. Lejligheden tilhører oven i købet nogle af den udbrudtes bekendte. Her fandt politiet ham så i går og han er nu tilbage i fængslet.

 

 


Benedikt XVI på Plaza Cibeles

Paven i Madrid

Kong Juan Carlos og dronning Sofia samt statsminister José Luis Zapatero stod i går forrest i modtagelseskomitéen, da Alitalias fly med pave Benedikt XVI ombord landede i Madrid.
Senere, inde i byen, var det dog – udover den godt en million unge pilgrimme, samlet i Madrid i forbindelse med den katolske verdenskonference Jornada Mundial de la Juventud (JMJ) – utilfredse, almindelige borgere, der ikke lod sig begejstre af synet af det religiøse overhoved, men stadig protesterer mod udgifterne forbundet med besøget. Og den manglende adskillelse af kirke og stat.
Benedikt XVI fik dog også udleveret nøglen til byen af borgmester Alberto Ruiz Gallardón ved Puerta de Alcalá, da det er hans første besøg i Madrid. Paven besøgte også Spanien sidste år, men kun Barcelona og Santiago de Compostela.
Under den 84-årige paves tale i aftes på Plaza Cibeles i hjertet af hovedstaden sagde han bl.a. til de unge, at de ”ikke skulle skamme sig over deres religion”. Han kritiserede dem, som bare følger strømmen, dem ”som tror, de er Gud”, tilhængere af abort og eutanasi, og også det stigende antal agnostikere og ateister i Spanien.
Paven bliver her til på søndag. Han forventes i løbet af dagene at levere i alt ni taler og tre prædikener.

 

Helligdag i dag
Fredag er det lokal helligdag i Antequera og Málaga.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Vuelta a España starter lørdag
Cykelløbet Vuelta a España starter lørdag den 20. august. Rytterne skal denne gang køre 21 etaper på i alt omkring 3.000 km, før de den 11. september kommer i mål i Madrid.
Sofaløb på www.lavuelta.com.

Benalmádena
Indtil 18. september

Fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez udstilles i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.
25. – 28. august
Benalmádena Pueblo konverteres til et arabisk marked, Zoco Ben Al Madena, for at markere byens mauriske forfader. Her er udover boder med arabisk kunsthåndværk m.v. også musik og underholdning.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
Indtil 30. september kl. 11.00 – 23.00

Feria del Libro, udstillinger og salg af bøger på Paseo Maritimo i Los Boliches.
23. august kl. 20.30
Børneteater, Tutancartón – Peneque el Valiente, opføres i Parque de España. Gratis entré.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
20. august kl. 19.30
En venskabskamp mellem Spaniens og Sloveniens basketballlandshold spilles i Palacio de Deportes Martín Carpena. Læs mere på www.malagadeporteyeventos.com.

Marbella
Indtil 30. oktober

Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.
21. og 28. august kl. 20.00 – 00.00
Marked med kunst og håndværk i lystbådehavnen, Puerto Deportivo.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
19. august kl. 22.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 20.30.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.

 

Dagens nyheder den 18. august 2011


Paven ses her med kronprinsparret Felipe og Letizia.

Paven ankommer i dag

Pave Benedikt XVI forventes at lande omkring kl. 12 i dag i Madrids lufthavn Barajas. Herefter vil store dele af hovedstaden være afspærret, når paven farer omkring i sin pavemobil.
Pavens ankomst betyder den officielle start på den religiøse verdenskonference for ungdommen, der hedder Jornada Mundial de la Juventud (JMJ). Over en million unge mennesker fra hele verden er allerede forsamlet i hovedstaden, hvilket ikke alle er lige tilfredse med.
Spanien er som altid splittet, når det gælder Kirken. Halvdelen glæder sig over JMJ, mens de andre skælder ud over, at alle de religiøse tilhængere indtager hovedstaden og at det offentlige har bidraget til JMJ med 50 millioner euro. Myndighederne forsikrer dog, at den spirituelle forretning vil generere en omsætning på 100 millioner i hovedstaden.
Meningsforskellene kom til udtryk i aftes, da pilgrimme og modstandere af paven havde verbale sammenstød på 15-M bevægelsens epicentrer, Puerta del Sol. Unge katolikker råbte ”Benedikt,” hvortil modstanderne svarede ”er en nazist.” Fysiske sammenstød førte til otte anholdelser og enkelte sårede. Kort før midnat ryddede politiet pladsen helt.
I aften vil Paven tale på Plaza Cibeles, og ellers forventes han at blive i Spanien til den 21. august.

 


Se her er en toro bravo.

Dræbertyren Ratón får endnu en chance

Den brave tyr Ratón, som i søndags dræbte en 29-årig mand under et tyreløb i Xàtiva i Valencia-regionen, havde allerede i 2006 fundet sit første offer, en 54-årig mand, som den også stangede ihjel. Derudover har den i sin 10-årige karriere skadet adskillige løbere i diverse tyreløb.
Men det rækker tilsyneladende ikke. Nu skal Ratón endnu engang stille op til dyrplageri. Myndighederne i Valencia-regionen har besluttet, at tyren på trods af sit seneste drab skal deltage i tyreløbene – bous al carrer som det kaldes på de kanter – den 10. september i byen Sueca. Tyren kommer faktisk fra en gård i Sueca, selvom den aldrig har ”optrådt” her. Men derfor ønskede byens borgmester, Salvador Campillo, at den også skulle deltage i det såkaldte løb i byen.
I Sueca tør man alligevel ikke slippe tyren ud i byens gader, men nøjes med at lade endnu en flok mennesker kaste sig over den i et afspærret og kontrolleret område, som denne gang er en improvisorisk tyrefægterarena, før den måske endelig får lov at være i fred.
Ratón fylder snart 12 år.

 


Gennemsnitsprisen for en nats søvn er nu 220 euro.

Sov allerdyrest i Marbella

En ny undersøgelse foretaget af Trivago viser, at en overnatning i august koster mere på Marbellas hoteller end noget andet sted i Spanien, skriver Diario Sur.
Gennemsnitsprisen ligger lige nu på 220 euro per nat per værelse, hvilket er ni procent mere end i juli.
Andre steder er priserne steget endnu mere, f.eks. i Málaga, hvor undersøgelsen siger, at de er steget med 23 procent. Her kan man dog stadig overnatte for gennemsnitligt 97 euro.
I Madrid og Barcelona koster en overnatning i august det samme som i juli, hhv. og gennemsnitligt 89 og 120 euro.

 

Stadig risiko for strejke i La Liga

Formanden for fodboldforbundet Liga de Fútbol Profesional (LFP), José Luis Astiazarán, måtte i går meddele, at forbundet ikke er nået til enighed med de professionelle fodboldspilleres fagforening Asociación de Futbolistas Españoles (AFE). Repræsentanter for LFP og AFE mødes til nye forhandlinger i morgen.
Når man ikke til enighed omkring spillernes overenskomst og løsningsmodeller for de spillere, hvis klubber ikke har betalt lønninger i flere måneder, gør spillerne alvor af deres trusler om at strejke, foreløbig de to første omgange af ligaen, der starter i den kommende weekend.
Det bliver i så fald den første fodboldstrejke siden 1984, den fjerde i historien.

 


Forhåbentlig er der bid i den sparepakke, som nu skal godkendes af kongressen.

Krisemøde i kongressen

Statsminister José Luis Zapatero forventes i morgen at indkalde til et krisemøde i kongressen. I så fald må kongresmedlemmerne afbryde deres ferier og møde op i Madrid før planlagt – formodentlig den 23. august.
Oppositionspartiet PP har længe udtrykt ønske om at se statsministeren i kongressen til en debat omkring den økonomiske situation.
Økonomien ligger fortsat i aflåst sideleje, og regeringen skulle ifølge El País pønse på endnu en sparepakke, som statsministeren nu vil fremlægge for kongressens medlemmer. Målet med denne kur er at spare yderligere fem milliarder euro i de offentlige udgifter. Pengene skal bl.a. findes hos apotekerne, hvis tilskudsordninger skal effektiviseres og reduceres, ligesom der er planer om at ændre på selskabsskatten.
Målet er naturligvis også at berolige markedet efter de seneste ugers uroligheder.
Regeringen lykkedes sidste år at mindske budgetunderskuddet fra 11,1 i 2009 til 9,2 procent af bruttonationalproduktet. Målet for i år er seks procent, mens det langsigtede mål er tre procent – den grænse som EU har sat, men som mange medlemslande har så svært ved at overholde.

 

Eksporten stiger

Fra den positive nyhedsskuffe lyder det nu, at Spaniens eksport i årets første halvår steg med 18,5 procent i forhold til samme periode sidste år.
Tallet kommer fra det nationale statistiske institut INE, og er naturligvis fra før den nuværende forkølelse. Den øgede eksport har dog givet en række firmaer godt sul på kroppen.

 


OB: 1 – Villarreal: 0.

Det var et uheld

Sagde Villarreals træner, Juan Carlos Garrido, til sportsavisen Marca efter nederlaget i aftes mod OB i Odense. Han kalder også kampen for sær, da hans hold havde mange chancer, som de altså ikke forstod at udnytte.
Garrido tror stadig på, at det bliver Villarreal, som efter tirsdagens kamp på hjemmebane, går videre. I OB er man ikke længere helt så sikker på det.

 

Dagens nyheder den 17. august 2011


José Blanco advarer det baskiske nationalistparti.

Regeringen til Bildu: Vi holder øje med jer

Regeringen har meddelt medlemmer af det baskisknationalistiske koalitionsparti Bildu, at ”man holder øje med partiets medlemmer”.
Bildu blev godkendt af forfatningsdomstolen få dage før lokalvalget den 22. maj, da landets højeste domstol ikke fandt bevis på sympati for ETA blandt partiets medlemmer og i dets politiske manifest, men at det fulgte loven. Dommerpanelet havde tidligere forbudt Bildus forgænger, Batasuna.
Bildu endte så med at blive det parti, som vandt valget i flest baskiske kommuner (1.266), selv flere end det 30 år gamle og mere moderate nationalistparti, PNV.
De nyudnævnte borgmestre og byrådsmedlemmer har dog de seneste uger udtalt sig til fordel for ETA og fængslede terrorister, og det har fået minister for Fomento og talsperson for regeringen, José Blanco, til at meddele partimedlemmerne, at man holder øje med dem. Han har også advaret om, at hvis ”de ikke følger loven”, vil den samme domstol, som tillod dem at stille op i maj, forbyde dem at stille op til parlamentsvalget i november.

 

 


Korruptionskortet ifølge Cadena Ser.

Lavinen af sort økonomi vokser støt

Malaya-sagen går sin gang ved domstolen i Málaga, flere forretningsfolk og politikere er fanget i Gürtel-skandalen og mange andre lignende sager kunne friste en til at tro, at spansk politi har afsløret så megen korruption, at det ville have en præventiv virkning. Det er dog ikke tilfældet.
Flere milliarder euro undslipper skattevæsnet, og antallet af korruptionssager, der inkluderer bestikkelse, hvidvaskning af penge o.l., og som følges af Policia Nacional og Guardia Civil, er det seneste år steget med 50 procent, mens der siden 2005 er tale om en fordobling, skriver El País.
Politikere, embedsmænd og forretningsfolk fortsætter med at lænse de offentlige kasser, fortrinsvis via konstruktionsselskaber, men også bilhandel og andet, vasker pengene hvide og overfører dem til madrasser og konti i et skattely som f.eks. Schweiz. Overførelserne sker i så små beløb, at de schweiziske myndigheder ikke skal oplyse oprindelseslandet ved transaktionerne.
Ofte sker hvidvaskningen via forskellige lyssky aktiviteter og selskaber, mens 58 procent af pengene vaskes af deciderede kriminelle organisationer, som beskæftiger sig med narkotrafik – mest kokain, men også heroin og hash, og 30 procent af de kriminelle organisationer, som politiet optrævlede sidste år, tjente på politikernes korruption.

 

Også illegale kager

Politiet i Vélez-Málaga har optrævlet en ring af hjemmebagere, som solgte deres varer langs kommunens strande. Betjentene har samtidig beslaglagt omkring 300 kager og andet bagværk.
Rådmand med ansvar for borgernes sikkerhed, Antonio Arrieta (PP), udtaler til Málaga Hoy, at det kan være farligt at spise de ulovlige kager, da de er fremstillet uden hensyntagen til reglerne mht. hygiejne o.l. Han påpeger også, at salg af forbryderiske kager ikke kun finder sted i Vélez-Málaga.

 

 


Godt nyt for hundene.

Stor hundepark åbner i Fuengirola

Kommunen i Fuengirola planlægger at bygge en park til hunde og deres ejere på 5.500 m2 i Los Pacos, nærmere betegnet mellem vejen Alcalá Galiano og motorvejen.
Parken bliver den første af sin slags i Málaga og den største i Andalusien. Her vil hundeejere kunne lufte dyrene uden at genere andre, ligesom der bliver områder til hundetræning, konkurrencer og andre aktiviteter.
Åbningsdatoen er endnu ikke fastlagt.

 


Det venstre tårn mangler stadig.

Málagas katedral skal bygges færdig

Da arbejdet på Málagas katedral stoppede i 1782 (grundet pengemangel), manglede man stadig at færdiggøre det ene tårn. Det gør man som bekendt stadig.
Nogle mener, at katedralen er fin, som den er, andre at en færdiggørelse ville være spild af penge. Men ikke byens biskop, Jesús Catalá Ibáñez, som har sat sig for, at tårnet skal gøres færdigt, skriver Diario Sur. Først skal man dog bygge et større sakristi, som planlagt i det 18. århundrede, og reparere taget.
Også borgmester Francisco de la Torre (PP) er for en færdiggørelse af tårnet, mens Junta de Andalucía påpeger, at der bliver brug for at indhente specielle tilladelser, eftersom katedralen er klassificeret som en historisk bygning.

 


Villarreal kaldes ”mini-Barca”, på grund af det hurtige spil, og Submarino Amarillo (Gule Ubåd).

Villarreal CF i Odense

Villarreal skal i aften møde OB på Odense Stadion. På spil står klassificeringen til Champions League, men også 20 millioner euro, som spillerne får, hvis de vinder det dobbelte opgør.
”Alt andet end en klassificering ville være en katastrofe,” skriver sportsavisen Marca, der omtaler Odense-holdet som dårligere end det spanske. Dog helgarderer avisen sig med at understrege, at intet er sikkert i fodbold, og at det spanske hold specielt skal passe på Morten Skoubo, som spanierne kender fra hans tid i Real Sociedad i San Sebastian.
Villarreal er ikke gået videre siden 2007-8, hvor holdet nåede kvartfinalen.
Kampen starter kl. 20.45. Returmatchen spilles den 23. august.

 

Supercup tur-retur

I aften spilles også den anden kamp i Supercopa, dysten mellem Real Madrid og FC Barcelona, på Camp Nou.
Barcelonas nyindkøbte spiller, men hjemvendte søn, Cesc Fábregas, starter formodentlig på bænken, men forventes at få sin debut i løbet af kampen. Denne kamp starter kl. 23.00.

 

Dagens nyheder den 16. august 2011


Institutionen, hvor de tre børn blev fundet.

Tre handicappede børn kvalt

Ligene af tre børn på hhv. tre, ni og 14 år blev i går fundet på en institution for handicappede børn med motoriske lidelser i Boecillo i Valladolid-provinsen af en af stedets medarbejdere. Børnene lå i deres senge med plastikposer over hovedet, og politiet formoder, at de er blevet kvalt.
En anden af institutionens ansatte, en 55-årig uruguaysk kvinde, blev anholdt, eftersom hun blev fundet bevidstløs i et badekar og med snitsår på håndledene, halsen og hovedet. Hun antages at have dræbt børnene for derefter at forsøge at tage sit eget liv, og er foreløbig indlagt på et hospital i Valladolid, hvor hun overvåges af politiet.
To af de afdøde børn var spaniere, den tredje guineansk. Ingen af dem kunne hverken gå eller tale. De var de eneste børn på institutionen, der ledes af organisationen Mensajeros de Paz, og som har plads til seks børn.
Boecillo har kun omkring 3.500 indbyggere

 


Flydende pakke med hash.

Pakker med hash fundet på havet ved Mijas og Málaga

Forleden kunne badegæster på strandene La Luna i Mijas og Baños del Carmen i Málaga opleve et særsyn, nemlig store pakker med hash flyde på havet.
I Mijas var det badegæster, som reddede en pakke med godt fem kilo i land, mens badende i Málaga kontaktede politiet, som fandt en pakke med 35 kilo hash. I begge tilfælde var pakkerne pakket ind i blåt plastik.
Politiet formoder, at hashen stammer fra en narkobande, som de få dage forinden havde fanget på havet, og som under jagten havde smidt pakkerne i havet.

 

Den lange weekend betød 19 dræbte på landevejene

I alt 19 personer omkom den forgangne, lange weekend på de spanske landeveje. Det er næsten dobbelt så mange som de samme dage sidste år, hvor 10 personer mistede livet. Da var det dog det laveste antal i 30 år.Indtil den 15. august er sammenlagt 902 personer omkommet i trafikken, 122 færre end samme periode af 2010, oplyser trafikstyrelsen DGT.

 


Lokale administrationers gæld firedoblet på to år.

Lokale myndigheders gæld stiger: nu 50 milliarder euro

Regionernes og kommunernes samlede gæld er nu oppe på 50 milliarder euro, fire procent af nationalproduktet og fire gange mere end for blot to år siden, har avisen El País udregnet.
De lokale myndigheders manglende likvider går i stadig højere grad ud over leverandører, inklusiv de konstruktionsselskaber, der arbejder på offentlige projekter. De er med et totalt udestående på 15,05 milliarder euro hårdest ramt. Det går også ud over apotekerne, som myndighederne skylder 5,45 milliarder euro, hvilket sidste uge førte til åben krig mellem branchen og lokalregeringen i Castilien La Mancha, hvor apotekerne ikke har modtaget tilskud i over to måneder. 700 apoteker i regionen lukkede ligefrem i protest. Lederen af regionens lokalregering, Dolores de Cospedal (PP) har nu anlagt sag mod apotekernes ejere.
Ellers er det generelt kommunerne, som er længst om at betale sine regninger – gennemsnitligt 283 dage, mens en faktura hos regionerne gennemsnitligt må vente i 155 dage og hos centralregeringen i 140 dage.

 

Markedet holder vejret

Den spanske børs har startet dagen med et fald på IBEX 35 på 0,92 procent, mens man ellers afventer resultatet af dagens møde mellem Frankrigs præsident Nicolas Sakorzy og Tysklands kansler Angela Merkel, som finder sted i Paris. De to skal bl.a. diskutere Den Europæiske Centralbanks opkøb af obligationer, heriblandt spanske, til en samlet sum af 22 milliarder euro (fordelingen mellem landene er endnu ikke oplyst). Også mulighederne for en fælles euro-obligation er på dagsordenen.

 


De fleste illegale immigranter kommer fra området syd for Sahara.

147 immigranter reddet på et døgn

Fra søndag til mandag morgen fangede den spanske kystvagt 147 illegale, afrikanske immigranter på otte forskellige både. Redningerne fandt sted på havet ud for Almería, Murcia, Motril og Tarifa.
Blandt de reddede er fire babyer og syv gravide kvinder. Alle er bragt i land i god behold.
I år har foreløbig omkring 1.400 afrikanere forsøgt at tage sig til Spanien alene via de andalusiske kyster. Det er 300 flere end i samme periode sidste år.

 

Gigoloer uden arbejde – bagmænd anholdt i Fuengirola

Seks personer er blevet anholdt i Fuengirola for at narre 53.000 euro ud af 180 gigolo-aspiranter.
Det er ikke første gang, mænd er blevet snydt på denne måde. Politiet optrævlede en lignende ring i både februar og maj 2006 samt i april 2009.
Bagmændene havde indrykket annoncer i dagspressen, hvori aspiranterne blev lovet klækkelige beløb for at arbejde som escort. De mænd, som viste interesse, skulle via en hjemmeside overføre mellem to hundrede og tusind euro for at blive registreret. Derefter skulle kunderne så blive henvist til gigoloerne, men det skete aldrig.

 


Cykler for den røde trøje.

Danskere i Vuelta a España

En dansk rekord tangeres i årets Vuelta a España, der starter på lørdag, den 20. august, i Benidorm.
Seks danske ryttere er med denne gang, og det er kun set en enkelt gang tidligere, nemlig i 2003, hvor bl.a. Michael Rasmussen cyklede Spanien rundt.
Bjarne Riis’ Saxo Bank-Sungard har flest danskere på holdet, som er holdkaptajn Chris Anker Sørensen, Nicki Sørensen, Jonas Aaen og Mads Christensen. Derudover er Matti Breschel med hos Rabobank og Jakob Fuglsang hos Leopard Trek. Hos HTC-Highroad sidder Alex Rasmussen desuden på reservebænken.
Løbet køres for 66. gang. Læs mere på www.lavuelta.com.

 

Helligdag i dag
Tirsdag er det helligdag i Benahavís, Tolox og Monda.

 

Dagens nyheder den 12. august 2011


Ferierende udlændinge hærger i gaderne i den catalanske by.

Britiske tilstande i Lloret del Mar

Gadeuroligheder, sammenstød mellem hooligans og politiet, stenkast og anholdelser, prægede igen i går morges Lloret del Mar i Girona-provinsen.
Det er dog ikke briter, men andre udlændinge, der står bag urolighederne, som i går startede, da en af byens diskoteker, Megadisco Colossos, som har plads til 1.800 gæster, nægtede omkring 100 unge mennesker adgang, af den simple årsag at stedet var fuldt. Det førte i første omgang til sammenstød mellem dem og diskotekets dørvogtere, der tilkaldte politiet. De unge smed derefter sten og flasker efter betjentene, som anholdt 20 personer, heriblandt 13 franskmænd, tre tyskere, to hollændere, en schweizer og en slovener.
22 personer blev såret, inklusive ni betjente.
Lignende uroligheder fandt sted mandag morgen, og den 18. juli blev en 15-årig stukket ihjel af en ung franskmand.
Nu er ferieindustrien og myndighederne i byen ved at have fået nok. Man vil i første omgang indføre strengere kontrol med salg af alkohol til mindreårige og se nærmere på de rejsearrangører, der sælger Lloret del Mar som et sted, ”hvor alt er tilladt”.

 


Llorente og Casillas t.v., Xabi Alonso og Puyol t.h. støtter formanden for spillerforeningen, Luis Rubiales.

La Liga truet af strejke

Starten på fodboldsæsonen er truet. Spillerforeningen AFA har varslet strejke, foreløbig for de to første omgange af La Liga.
Selvom fodbold måske er den bedste industri i Spanien, skylder første og anden divisionsklubber 200 spillere sammenlagt 50 millioner euro.
”Sammen med alle spillere i første og anden division har vi taget den ansvarlige beslutning at varsle strejke,” sagde formanden for AFA, Luis Rubiales, i går ved et pressemøde.
Truslen er ikke tom. Ifølge den spanske dagspresse, som f.eks. El País, står spillerne sammen – også dem som tjener millioner – for at støtte deres kolleger, der ikke bliver betalt.
De fleste af de økonomisk trængte klubber ligger i 2. og 3. division, men der er også problemer i Racing, Granada, Rayo, Zaragoza, Betis, Mallorca og Real Sociedad.
Udover betalingsproblemerne er spillerne også utilfredse med, at forhandlinger om den fælles overenskomst for sæsonen kuldsejlede for et par måneder siden.
Rubiales understreger trods alt, at foreningen og spillerne stadig er åbne for forhandlinger, men at sagen nu ligger i hænderne på Liga-forbundet Liga Fútbol Profesional (LFP). Kommer forbundet ikke med et acceptabelt udkast, bliver starten på sæsonen i weekenden den 20. og 21. august, hvor Málaga CF ellers er parat til at tage imod FC Barcelona, altså ikke fløjtet i gang.

 

Stop for rumænske indvandrere

EU-kommissionen har netop godkendt Spaniens ønske om at sætte en stopper for yderligere immigration fra Rumænien.
Der bor i øjeblikket godt 800.000 rumænske statsborgere i Spanien, hvoraf omkring 30 procent er arbejdsløse. Og med en samlet arbejdsløshed på 21 procent har de spanske myndigheder ønsket at genindføre reglen om, at rumænere skal have arbejdstilladelse for at kunne bo her. Reglen blev ellers ophævet i 2009, men Spanien kan ganske enkelt ikke absorbere flere.
Reglerne om fri bevægelighed indenfor Unionens grænser kan tilsidesættes takket være en klausul, kaldet en beskyttelsesklausul, som EU-kommissionen nu for første gang i historien har tilladt et medlemsland at benytte sig af.
De rumænske statsborgere, der allerede befinder sig i Spanien, påvirkes ikke.

 


Økonomiminister Elena Salgado er ikke bekymret.

Ro på markedet

Økonomiminister Elena Salgado manende i går til ro, mens hendes nummer to, José Manuel Campa, kaldte urolighederne på finansmarkedet en ”unormal sommerstorm”.
Efter ni dages turbulens er der da også endelig faldet ro på, faktisk steg de spanske topaktier, Ibex 35, i går med gennemsnitligt 3,56 procent. Ferrovial vandt mest, nemlig 5,9 procent, mens Banco Santander, som i forgårs var hårdest ramt, steg med 3,2 procent.
Renten på de spanske statsobligationer var i går nede på 269 basispoint, det laveste denne uge.
I dag er børsen i Madrid starten med en fremgang på 0,35 procent.
Årsagen til opturen er bl.a. meddelelsen om, at franske og tyske ledere skal mødes på tirsdag for at diskutere euro-landendes problemer.
Samtidig har oppositionspartiet PP krævet, at statsminister José Luis Zapatero indkalder til en ekstraordinær forsamling i kongressen for at forklare situationen.

 


Borgmester Ángel Nozal mener, at en havn vil være en god forretning.

Mijas vil også have lystbådehavn

De fleste byer langs Costa del Sol har en lystbådehavn, men ikke Mijas. Det vil byens nye borgmester, Ángel Nozal (PP), dog gerne ændre på.
Ángel Nozal regner med, at projektet som udgangspunkt vil give 50 millioner euro i overskud, penge som kommunen har brug for til at betale stakken af ventende regninger.
”Mijas har i øjeblikket en gæld på omkring 60 millioner euro, omkring det samme, som vi ville få ud af havnen. Derudover vil den komme indbyggerne til gode i form af arbejdspladser, turismen på grund af et nyt tilbud, og kommunen fordi vi vil kunne komme ud af gælden,” siger Ángel Nozal, der forsikrer, at havnen vil blive konstrueret med al respekt for miljøet.
Kommunen har netop udbudt projektet til licitation. Havnen forventes at komme til at ligge ved Las Farolas, men arbejdet starter ifølge borgmesteren først om nogle år.

 

Luk ikke en hvilken som helst gasmand ind

Illegale repræsentanter for gasselskaber hærger stadigvæk. De banker på dørene, præsenterer sig som repræsentanter for Repsol eller Cepsa og beder om at tjekke gasinstallationerne, hvilket de hævder, er påbudt ved lov. Derefter kræver de så mellem 120 til 200 euro for ”arbejdet”.
For at være sikker på, at en repræsentant vitterligt er fra gasselskabet, kan man ringe til kundeservice hos Repsol på 901 120 120, Cepsa på 913 376 000.
I øvrigt skal man selv kontakte selskabet og bede om en revision, som bør ske hvert femte år.

 


Det lille væsen kom til verden foran besøgende i zoologisk have.

Sumpantilope kommer til verden i Fuengirola

En sumpantilope blev født forleden i den zoologiske have Bioparc i Fuengirola. Det skete endda for næsen af havens besøgende, da veterinærerne ikke var klar over, at den nybagte moder var drægtig.
Sumpantilopen (Tragelaphus spekii) stammer fra Afrika, hvor den normalt holder til i nærheden af søer og vandløb, hvor den kan dykke helt ned under vandet, for at undgå at blive set af rovdyrene.
Den lille unge, en hun, har det godt og kan allerede ses i haven. Læs mere på www.bioparcfuengirola.es.

 

Helligdag
Mandag den 15. august er det national helligdag, Asunción de la Virgen. Denne dag skulle Jomfru Maria være steget til himmels.
Vi er tilbage med flere spanske nyheder tirsdag den 16. august.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Indtil 18. september

Fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez udstilles i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
12. – 15. august kl. 19.00 – 02.00

Middelaldermarked med boder og underholdning, mad og drikke fra fordums tider afholdes på Castillo Sohail. Gratis adgang.
16. august kl. 20.30
Teater for de mindste med S’tupendo i Parque de España. Gratis entré.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
12. – 20. august
Feriaen starter i aften, startskuddet lyder kort før midnat ved Playa La Malagueta.

Marbella
Indtil 30. oktober

Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.
13. august kl. 22.00
Det legendariske, engelske band Earth, Wind and Fire kan opleves på Hotel Puente Romanos tennisklub. Entreer kan bookes på tlf. 902 150 025 eller www.elcorteingles.es.
18. august kl. 22.00
Tom Jones går på scenen på Hotel Puente Romanos tennisklub. Entreer på tlf. 902 150 025 eller www.elcorteingles.es.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
12. august kl. 22.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 20.30.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.

Torremolinos
12. august kl. 22.30

Verdis opera Aida opføres i Auditórium Municipal Príncipe de Asturias. Entré kan købes ved indgangen eller på www.uniticket.es

 

Dagens nyheder den 11. august 2011


Det laveste niveau i over to år på den spanske børs.

Rutschebanetur på finansmarkedet fortsætter

Mens ugen begyndte godt på den spanske børs, gik det igen i går ned ad bakke. I alt faldt de største aktier, Ibex 35, med 5,49 procent og ligger i dag på det laveste niveau i over to år. De seneste ti dage er de faldet med 17 procent.
Det gik i går værst ud over én af de ellers normalvist stærkeste, nemlig Banco Santander, hvis aktie faldt med 8,33 procent. Efter banken fulgte Gamesa med et fald på 8,09 procent, Abengoa 7,87 procent, BBVA 7,83 procent og Repsol 5,72 procent.
Det store fald tilskrives den fortsatte uro på det amerikanske marked. Skylden lægges også på den vedblivende spekulation om en nedskrivning af Frankrigs kreditværdighed og præsident Nicolas Sarkozys meddelelse om, at regeringen planlægger at indføre en række sparepakker.

 


Rodrigo Romero og Sergio Luna.

Aggressive gadesælgere bekymrer myndighederne i Fuengirola

Fuengirolas byråd og det lokale politi opfordrer nu byens indbyggere til ikke at købe kopivarer af gadesælgerne og påminder om, at sælgerne begår kriminelle handlinger, og at de er håndlangere for mafiaen.
Byrådsmedlem med ansvar for sikkerhed, Rodrigo Romero, og chefen for Policia Local i Fuengirola, Sergio Luna, forklarede i går på et pressemøde, hvor vigtigt det er at komme fænomenet til livs. De sagde bl.a., at sælgerne bliver mere og mere aggressive overfor indbyggerne, og at de ligefrem har såret flere betjente, når disse har udført deres arbejde og frataget sælgerne deres varer.
”Vi er bekymrede for de forretningsdrivende, for turisterne og byens indbyggere, som bliver chikaneret af disse sælgere, som optager store dele af strandpromenaden og fortovene for at sælge deres produkter,” sagde bl.a. Rodrigo Romero, som videre forklarede, at mens de før forsvandt, så snart de så politiet, slår de sig nu sammen i grupper på mellem 10 og 20 for at forsøge at forhindre konfiskeringen af de ulovlige varer, og det har altså medført flere sammenstød, hvor politibetjente er kommet til skade.
Sergio Luna påmindede desuden om, at mafiaen, som organiserer gadesælgerne og står for importen af kopivarerne, også importerer og sælger narkotika.
Det er et stort problem, som myndighederne har svært ved at løse, og derfor har man brug for indbyggernes hjælp. ”Hvis ingen køber de illegale varer, vil mafiaen ophøre med at eksistere,” konkluderede Rodrigo Romero.

 

Spanien tabte slaget mellem giganterne

Også det spanske fodboldlandshold spillede i aftes en venskabskamp som opvarmning til de kommende EM-kvalifikationskampe. Holdet mødte Italien ude, og kampen ansås som et uofficielt møde mellem giganterne; de nuværende, spanske mestre og de tidligere, det italienske hold.
Kampen levede dog ikke op til de spillemæssige forventninger, spanierne spillede sløvt, og Italien vandt 2-1.

 

 


Javier Bardem i en scene i filmen.

Produceren af Biutiful skal betale for gravskænding

Produceren af filmen Biutiful, Alejandro González Iñarritu, er sammen med kommunen i Barcelona blevet kendt skyldige i gravskænding og skal betale en erstatning på 20.000 euro til den afdødes datter.
Da dele af den Oscarnominerede film i 2008 skulle optages i Barcelona, ønskede produceren en scene med en trist kirkegård og efterladte gravnicher. Det fandt man ikke, og så måtte man i stedet fabrikere det, hvilket man gjorde ved at placere kister og male nicher i mørke og grå farver på kirkegården Sants. På én af nicherne malede man desuden graffiti for at opnå den ønskede effekt. Det skete alt sammen med tilladelse fra kommunen.
Da den afdødes datter få dage efter filmoptagelserne besøgte kirkegården fandt hun således nichen overmalet med graffiti, hvorefter hun indleverede en klage til myndighederne. Nu har domstolen i Barcelona så besluttet, at hun har ret til en kompensation på 20.000 euro for ”moralsk skade”.

 

Indbrudstyve bedøvede beboere med gas

Politiet har endnu ikke fundet de indbrudstyve, som i fredags havde bedøvet beboerne med gas i mindst seks boliger i Rincón de la Victoria, for dermed at kunne gennemgå deres boliger i fred og ro.
Indbruddene fandt sted i urbanisationen Colinas de Procusan i La Cala del Moral. Området har 220 boliger, men foreløbig har politiet kun kendskab til indbrud i seks, hvori folk var vågnet op med kvalme og hovedpine og uden deres kontanter. Tyvene havde ikke stjålet andre værdigenstande, som f.eks. kameraer og computere.

 


Passagerer i den nye terminal T3.

Endnu en rekord i Málagas lufthavn

1.525.064 passagerer gik i juli igennem lufthavnen Málaga – Costa del Sol, informerer lufthavnsselskabet AENA. Det er 3,1 procent flere end i samme måned sidste år.
I årets første syv måneder har man talt 7.369.026 passagerer, og det er 10,8 procent flere end samme periode af 2010.
På de syv måneder er 62.131 fly landet i og lettet fra lufthavnen.
Málaga – Costa del Sol er stadig Spaniens fjerdestørste lufthavn, overgået af Madrids Barajas, Barcelonas El Prat og Palma de Mallorcas Son Sant Joan.

 


Megastjernen Pau Gasol kommer til Málaga.

Basketball Spanien – Slovenien

I anledningen af feriaen er Málaga vært for en venskabskamp mellem Spaniens og Sloveniens basketballlandshold. Kampen spilles i Palacio de Deportes Martín Carpena den 20. august kl. 19.30. Pau Gasol skulle også være med på det spanske hold.
Læs mere om kampen på www.malagadeporteyeventos.com.

 

 

Dagens nyheder den 10. august 2011

“Vi har ikke brug for hjælp!”, siger Spaniens økonomiminister

Det Europæiske Centralbanks opkøb af spanske og italienske statsobligationer viste omgående positiv effekt på markederne, men ECB-bossen understreger igen og igen, at der blot er tale om en midlertidig redningsvest og at landene skal se at få de refomer indført, som er nødvendige for at få deres økonomier på ret køl igen.
I flg. El País fastslog den spanske økonomiminister, Elena Salgado, i går, at Spanien ikke har brug for en økonomisk redningsaktion. “Langt fra!”, hævdede hun. Det ser det imidlertid ikke ud til, at hverken finansmarkederne eller eller formanden for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, er helt enige i.

 

Viggo Mortensen indspiller ny film i Alicante

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, bedst kendt for sin rolle som Aragorn i trilogien Ringenes Herre, har netop afsluttet indspilningen af sin seneste film ”Everyone has a plan ” i Ciudad de la Luz i Alicante. Filmen foregår i det store hele i Buenos Aires i Argentina, men de sidste finesser og studieoptagelser blev optaget i et studie i Alicante.
Filmen får premiere i Spanien i foråret 2012, og er ifølge Viggo Mortensen en anderledes thriller, der handler om to tvillingebrødres indbyrdes kamp og modsætninger. Da den ene tvilling, Pedro, afgår ved døden overtager den anden, Agustín, (Viggo Mortensen), hans identitet for at slippe ud af sit triste liv, hvilket fører ham på en spændende men også farlig rejse ind i en kriminel verden, han ikke tidligere har kendt, men som hjælper ham til at finde sin egen identitet.
Filmen er instrueret af den argentinske debutant Ana Piterbarg og har udover den tidligere oscar-nominerede Viggo Mortensen, argentinske Soledad Villamil og spanske Javier Godino, i hovedrollerne. Filmen er produceret af Gerardo Herrero fra Tornasol Films.

 

Byfest i Málaga

I Málaga er man ved at lægge sidste hånd på forberedelserne til årets store byfest, La Feria de Málaga, der løber af stablen fra på fredag d. 12. til søndag. d. 21. august. Som traditionen byder, indledes festlighederne kl. 24.00 med et enormt fyrværkeri ud over havnen – ikke mindre en 9.202 stk. fyrværkeri sendes op i nattehimlen i løbet af 20 minutter, og igen i år er der tale om et kunstværk af ild og lys med temaerne On the Floor, Jennifer López og Pitbull.
Udover at være en fantastisk fest med hele 311 forlystelser, 161 casetas og mere end 200 forskellige optrædender (koncerter, opvisninger, show etc.), som man primært kan opleve på festpladsen i udkanten af byen, men også i inde i centrum, hvor gader, stræder og pladser er pyntet op, er La Feria de Málaga også en betydningsfuld forretning. Ca. 1.500 job er skabt, omend kun i ugerne op til, under byfesten og i ugen efter, og yderligere får en stor del firmaer, som fx underleverandører, øget omsætningen som en indirekte konsekvens af festlighederne. I år har 70% flere bar-, restaurant- og caféejere end sidste år søgt om tilladelse til servering på offentligt område, byens hoteller har forhåndsbestillinger til en belægningsprocent på 90 og der er givet tilladelse til en lang række gadesælgere i den gamle bydel. Ikke mindre end 1,8 mio. lamper er hængt op på festpladsen og inde i selve byen, men omtanke for miljøet (og kommunekassen) har resulteret i sparepærer, hvilket de seneste par år har nedbragt byfestens elregning med ikke mindre end 70%, og man regner med en yderligere energireduktion på 10% i år.
Godt 6. mio. byfestgæster forventes at deltage i La Feria de Málaga 2011 – heraf ca. 18.000 krydstogtturister.

 


To losunger født i Doñana.

Yderligere 34 millioner euro til lossen

EU har netop indvilliget i at give yderligere 34 millioner euro til bevarelse af den truede iberiske los.
Pengene kommer fra unionens miljøorganisation kaldet LIFE, og udbetalingen sker til Junta de Andalucía over de næste fem år. Det er tredje gang, at den andalusiske lokalregering tildeles midler fra LIFE til arbejdet, der skal forhindre, at lossen udryddes helt.
Man forsøger ihærdigt at få de store katte, verdens mest udryddelsestruede dyr, til at formere sig i centre i Sierra Morena og i Doñana, hvorfra man med mellemrum sætter losse ud i det fri, ikke kun i Andalusien, men også i Extremadura og Castillien La Mancha samt i Portugal. Kattene sættes ud i områder, hvor de levede for årtier tilbage, men hvorfra de siden er forsvundet, specielt på grund af byggeri.
Man arbejder også fortsat på at mindske antallet af ikke naturlige dødsfald blandt dyrene. I øjeblikket bliver mange af lossene kørt ihjel af biler, mens andre nedlægges af jægere eller falder i rævesakse.
Der findes i øjeblikket 284 losse i Andalusien.

 

Søndag d. 21. august kl. 20!

Så er det endelige tidspunkt fastsat for den nye La Liga-sæsons første kamp på La Rosaleda. Søndag d. 21. august kl. 20 møder det toptunede Málaga-mandskab, der tæller nyindkøb for ikke mindre end 58 mio. euros, mesterholdet Barça.
Ugen efter, søndag d. 28. august kl. 20.00, møder Málaga CF Sevilla.

 


Krig med 125 tons tomater.

Tid til Tomatina

Tomatfesten Tomatina i den lille by Buñol i Valencia-regionen er én af landets mest spektakulære og sære fiestas. Omkring 40.000 (voksne) mennesker kriges ved at kaste omkring 125 tons tomater efter hinanden, og alle deltagerne og byens gader farves røde af tomater.
La Tomatina afholdes hvert år den sidste onsdag i august, hvilket i år vil sige den 31. august. Tomatkrigen foregår fra kl. 11.00-12.00.

 

Dagens nyheder den 9. august 2011

Stort fald i antallet af tilhængere af kirken

Forud for den store katolske ungdomsbegivenhed i Madrid, World Youth Day, i næste uge har det statsejede analyseinstitut, CIS, foretaget en rundspørge, der viser, at antallet af spanierne, der kalder sig selv katolikker er faldet med hele 10 procentpoint siden 2001 – fra 82,1% til nu 71,7%. En ud af fire spaniere betragter sig selv om ikke-troende eller deciderede ateister.
Det er især de unge, der vælger kriken fra. Ni ud af ti over 65 år siger, at de er katolikker, mens kun ca. halvdelen af de 18 til 24-årige bekender sig den katolske tro.
Alligevel forventes hundredtusindvis af unge katolikker fra hele verden at foretage pilgrimsrejsen til Madrid i forbindelse med World Youth Day-fejringen, der kulminerer med Pavens besøg fra d. 18. til d. 21. august. Myndighederne i Madrid har i den forbindelse måttet afvise at give tilladelse til en demonstration på tre ruter gennem hovedstaden, hvor omkring 140 ateister, sekulære og kristne organisationer ville gå i protestmarch dagen før Pave Benedicts besøg. I flg. Madrids viceborgmester, Manuel Cabo, er demonstrationen lovligt anmeldt, men aflyses altså alligevel fra officielt hold, hvis et kompromis om en anden rute ikke opnåes. Det sker for at undgå sammenstød med de mange internationale, unge gæster, der netop besøger byen for at fejre det modsatte af demosntranternes budskab.

 

Babyturisme i Málaga

Det er ikke kun sol og strand, der trækker turister til Málaga. Det samme gør nemlig gode privatklinikker, korte ventelister, attraktive priser og en lovgivning, der ikke forbyder æg- og sæddonationer, som det er tilfældet i flere af Spaniens nabolande.
Hundredvis af udenlandske par rejser hver år til Málaga for at få drømmen om en baby opfyldt. Og der er især tale om italienske par, idet deres lands restriktive lovgivning forbyder æg- og sæddonationer. Således tegnede italienerne sig sidste år for ikke mindre en 400 ud af 500 ægtransplantationer fortaget på Clínicas Rincón i Málaga.
I flg. Elena Puente fra Clínica Fertia i Fuengirola betyder ventelisterne en hel del, når barnløse par vælger klinik. Det er ikke noget problem, at der skal krydses grænser, når det handler om at få sit største ønske opfyldt – og tiden bliver en stadig vigtigere faktor i takt med, at førstegangsfødende bliver ældre og ældre. I Spanien er gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende helt oppe på 35, mens den i Italien er 39 år.
I Danmark er æg- og sæddonationer lovlige, men idet der ikke er tilstrækkeligt med donorer, søger et stigende antal danske par også hjælp i Málaga. I følge undersøgelser har hvert 6. europæiske par vanskeligheder med at få børn.

 

Lille men nok så betydelig fremgang

85 nye job på en måned lyder måske ikke af meget, men i en lille by som Fuengirola er der tale om en god nyhed. Tallet gælder for juli måned og er det højeste, siden kommunen etablerede den kommunale jobbank Bolsa de Empleo Municipal.
Byrådsmedlem Carmen Díaz, der er ansvarlig for arbejdsformidlingen i Fuengirola kommune, udtaler, at hun er yderst tilfreds med fremgangen. ”Til trods for de svære tider arbejder vi på arbejdsformidlingen hårdt for at skabe ny job og hjælpe de mange arbejdsløse indbyggere. Derfor er det yderst tilfredsstillende, at hele 85 personer i juli måned kom ud af arbejdsløsheden.”
Ud af de 85 nye job er 36% tilfaldet mænd, mens resten de kvindelige borgere i byen. Der er tale om stillinger inden for administration, hjemmepleje, restaurant og rengøring.
Carmen Díaz fortæller, at arbejdsformidlingen indtil videre har hjulpet 1.070 personer med at få et job. Udover jobbanken tilbyder kommunen kurser, hvor de arbejdsløse forberedes på jobsamtaler mm. samt formidling af jobs direkte med byens virksomheder.

 

 

Ejendomspriserne faldt igen i juli måned

Priserne på fast ejendom faldt i sidste måned i gennemsnit med 6,4% sammenlignet med juli måned 2010, hvilket giver et samlet fald i priserne på det spanske ejendomsmarked på 22,3% siden udgangen af 2007. Syv måneder i træk er priserne faldet – det største fald var i juni med 6,6%. De lavere boligpriser er en realitet på hele markedet, dog mest markant langs middelhavskysterne, hvor de gennemsnitligt faldt med 9,5% i sidste måned, mens det for hovedstaden og de største spanske byers vedkommende lå på -7,5% sammenlignet med samme måned sidste år.
Efter juliopgørelsen ligger det totale ejendomsprisfald langs de spanske kyster på næsten 30%, siden boligboblen sprængte.

 

21 procent flere transplantationer i Andalusien

I årets første syv måneder har man på de offentlige andalusiske hospitaler foretaget 21 procent flere organtransplantationer end samme periode sidste år, skriver El Mundo.
Det er sket på trods af færre donationer som følge af trafikulykker. Faktisk stammer kun tre procent af de transplanterede organer fra trafikofre, mens de øvrige kommer fra mennesker, der er blevet erklæret hjernedøde.
I alt har hospitalerne i de syv måneder foretaget 420 transplantationer. 31 af dem er nyretransplantationer med organer fra mennesker, som har doneret den ene nyre.
Myndighederne tilskriver den store fremgang en endnu større bevidsthed blandt den andalusiske befolkning, der nu er de bedste i verden til at tillade donation, faktisk er antallet af villige donatorer det dobbelte af det europæiske gennemsnit.
Der er dog fortsat 878 patienter på ventelisterne, 631 af dem afventer en nyre.

 


Festugen er afholdt hvert år siden 1876.

Aste Nagusia – Den store Uge i Baskerlandet

Kommer man vejen forbi Baskerlandet den tredje uge i august, har man muligheden for at deltage i noget helt specielt. Da afholdes nemlig Semana Grande (Den store Uge), eller på baskisk, Aste Nagusia, som den er blevet afholdt hvert år siden 1876.
Der vil være en lang række parader med store figurer, koncerter, og om aftenen er der fyrværkeri i de større byer, specielt i Bilbao. Og som altid i denne del af Spanien spiller maden en stor rolle, så tjek de mange små, lokale restauranter nøje.

 

Dagens nyheder den 8. august 2011

Pusterum til spansk økonomi

Efter sidste uges røde tal på børserne frygtede alle, at mandag morgen ville fortsætte med samme negative tendens. Det skyldtes desuden weekendens nedskrivning af USA’s kreditvurdering.
Men søndag aften vendte timeglasset, da kilder meddelte, at Jean-Claude Trichet, præsident for Den Europæiske Centralbank, havde besluttet at opkøbe spanske og italienske statsobligationer. Ifølge Trichet blev beslutningen truffet med det formål at skabe ro i Euro-zonen og dermed undgå, at Spanien ender i samme situation som Grækenland, Irland og Portugal.
Resultatet var positive tal på børserne allerede fra morgenstunden.  Den spanske rente er nu for første gang i over en uge under den kritiske seksprocents grænse, den er faldet med 0,8 procent, og nu ligger på ca. 5,2 procent. Renten på de spanske statsobligationer lå til morgen helt nede på 280 basispoint, hvilket er et stort fald set i forhold til den historiske høje rente på 421 basispoint i sidste uge. Til sammenligning lukkede børsen i Madrid fredag med en rente på 370 basispoint.
Også aktierne steg allerede fra morgenstunden med over tre procent, og de spanske banker Santander og BBVA oplevede stigninger på henholdsvis syv og frem procent.
Til trods for den positive tendens på børserne i Europa frygtes det dog stadig, at nedskrivningen af USA’s kreditvurdering vil få en negativ indflydelse på tallene, når børserne i USA åbner senere på dagen, men eksperter mener dog ikke, at det vil få børserne til at gå i rødt igen som i sidste uge.
Som en betingelse for opkøb af statsobligationerne har Den Europæiske Centralbank pålagt den spanske regering at fremskynde de reformer, der skal til for at få den spanske økonomi på rette spor igen. Centralbankens tiltag skal ses som en lindring af den aktuelle økonomiske situation i Spanien. Det er nu den spanske regerings ansvar at tage over, og få Spanien på ret køl igen.

 


Patrick Mtiliga i vigør for Malaga CF.

Professor Patrick

”Det er lidt underligt at være tilbage i Danmark. Men jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning. Og Mai er helt oppe i skyerne”, siger Patrick Mtiliga til La Danesa Nyheder.
Efter 12 år i udlandet – 10 i Holland og to i Spanien – har den tidligere Málaga CF-spiller skrevet en to-årig kontrakt med den danske superliga-klub FC Nordsjælland. Sidst, den 30-årige ihærdige back spillede i Danmark, var i 1998 i den københavnske Østerbro-klub B 93. Herefter blev det til ti år hos tre arbejdsgivere i Holland, Feyenoord, Excelsior og Breda, inden Málaga CF var klar til at tage imod Patrick i 2009. Her gik hans navn verden rundt gennem tv-billeder, hvor Real Madrid-stjernen Ronaldo med en spids albue brækker næsen på ham på Bernabeu stadion i Madrid.
Mai og Patrick og deres to børn, Alpha og Nelson, har nu etableret sig i Danmark efter de mange år i udlandet.
Lønnedgangen fra den spanske La Liga til den danske superliga er åbenlys, men med de mange år i udlandet omfattes Mtiliga skattemæssigt af den såkaldte forsker-ordning, som ellers hovedsagelig tæller udenlandske professorer, forskere og nøglemedarbejdere i firmaer i Danmark. Men også folk indenfor kultur, underholdning og sport er omfattet.
Beskatningen i denne ordning lyder på 26 % af bruttoindkomsten i tre år.
Tidligere fik danske spillere glæde af bestemmelsen, blot de havde spillet/arbejdet i fem år i udlandet.
Men ved årsskiftet ændredes reglen til ti år, så Patrick Mtiliga bliver fremadrettet en af de få, der får glæde af forskerordningen.
Om Patrick siger cheftræneren i FC Nordsjælland, Kasper Hjulmand:
”Han passer perfekt til vores måde at spille fodbold på. Vi har søgt efter at få noget erfaring og robusthed ind i truppen. Han vil gøre en stor forskel. For han har prøvet meget.
Patrick Mtiliga har tidligere til La Danesa udtalt, at han efter sin fodboldkarriere vil være spilleragent.

 


Javier García León bekymrer sig for turismen.

Modstand mod boringer efter gas langs Costa del Sol

Der er mange meninger om, hvorvidt der bør foretages prøveboringer efter gas og olie under havbunden ud for Costa del Sol.
Men ikke hos PSOE i Fuengirola, en af de byer, der ville blive mest berørt af udsigten til en boreplatform. Partileder og talsmand i byrådet, hvor PSOE er i mindretal, Javier García León, har således bedt om en høring i denne måned.
”I Fuengirola og langs hele Costa del Sol, ved vi, hvor vores rigdom kommer fra, vi har vores egen ’olie’, nemlig turismen. Derfor bør det være vores første prioritet,” siger Javier García León, som fortsætter: ”Uanset hvor mange prøveboringer man foretager, bliver det svært at finde noget af større værdi for Kysten, noget der skaber flere arbejdspladser. Derudover bør vi tænke på fiskerne, som lever af havet, samt på miljøet.”
Han og partiet mener altså, at ikke kun Fuengirola, men alle byer langs Costa del Sol, bør protestere mod prøveboringerne.
Også lokalregeringen, Junta de Andalucía, er imod boringerne, som det spanske miljøministerium har godkendt. Det er dog endnu ikke besluttet, hvornår de eventuelt skal finde sted.

 


Her ses filmstjernerne Melanie Griffith, Antonio Banderas og Eva Longoria flankeret af Starlite kommiteens grundlæggere, María Bravo og Sandra García-Sanjuán samt Alejandra Alemán fra organisationen Niños con Alegría.

Stjernespækket party

The Starlite Gala på Hotel Villa Padierna udenfor Marbella er en af sæsonens helt store fester, hvor filmstjerner og andre kendisser ‘mingler’ med byens spidser og andre, som gerne vil deltage i et velgørenhedsarrangement, der støtter forskellige vigtige sager, så som uddannelse, cancer og livskvalitet for børn, der lever under trange kår. I lørdags løb årets store begivenhed så af stablen – ca. 500 festrober blev luftet denne gang. Udover billetindtægterne (billetterne til den røde løber med efterfølgende middag kostede 800 – 1000 euros), var der forskellige lotterier og auktioner for at skaffe midler til organisationens projekter.

 


Der er også giftstoffer i det allerede farlige hvide pulver.

Dobbelt farligt at tage kokain

Bortset fra de kendte lidelser, så som psykiatriske sygdomme, spiseforstyrrelser og muligvis skader på hjerne og hjerte, er der nu yderligere risici forbundet med at tage kokain.
En undersøgelse foretaget af den spanske NGO Energy Control viser nemlig, at 91 procent af kokainen på markedet er tilsat andre stoffer, så narkoen ikke er ren, men dermed billigere. 23,2 procent indeholder ingen kokain overhovedet, kun fem procent er ren.
59 procent af det hvide pulver indeholder ligefrem levamisole, et middel der ellers blev brugt som et legalt medikament til at udrydde parasitter i tarmsystemet, indtil det for et årti siden blev taget af markedet grundet alvorlige bivirkninger. Nu bruges det kun som ormemiddel til kvæg og akvariefisk, noterer El País.
Levamisole menes bl.a. at ødelægge immunforsvaret, mens andre bivirkninger er svimmelhed, diare, opkastning, sår og infektioner. Man skulle dog også blive høj af det, og derfor kan mange brugere af kokain ikke skelne, om det, de tager, er den rene vare, eller om det også indeholder dette giftstof.

 


Årets etaper.

Vuelta a España – også i Andalusien

Cykelløbet Vuelta a España starter den 20. august. Rytterne skal denne gang køre 21 etaper på i alt omkring 3.000 km, før de den 11. september kommer i mål i Madrid.
Også i år cykles en del af Vueltaen i Andalusien. Denne gang køres der den 23. august fra Baza til Sierra Nevada, hvorfra der dagen efter fortsættes mod Jaén, mens turen den 25. august byder på strækningen fra Úbeda til Córdoba.
Den endelige deltagerliste er endnu ikke offentliggjort, men det står dog fast, at Alberto Contador ikke deltager. Man kan følge med på www.lavuelta.com.

 

Dagens nyheder den 5. august 2011


Årets hidtil værste dag på børsen.

Obligationer for 3,31 milliarder euro solgt

Den spanske stat lykkedes i går at sælge obligationer for i alt 3,31 milliarder euro.
Den største bunke bestod af obligationer for 2,2 milliarder med en løbetid til 2014. Markedet straffede Spanien med en rente på 4,813 procent. Til sammenligning var renten ved et lignende udbud i juli på 4,291 procent. Staten solgte desuden obligationer med løbetid til januar 2015, disse med en rente på 4,984 procent.
Renten på 10-årige statsobligationer er siden juli steget med 40 basispoint, den faldt dog i går med 15 basispoint.
Ifølge El País gik slaget ikke værre, fordi formanden for Den Europæiske Centralbank (ECB), Jean-Claude Trichet, havde luftet tanken om, at man måske var villig til at købe de spanske obligationer. Foreløbig har ECB dog kun købt obligationer fra Portugal og Irland.
Finansminister Elena Salgado udtalte efter handelen, at den høje rente skyldes en svag handel med obligationer, nu hvor mange holder ferie. Statsminister José Luis Zapatero kaldte salgsresultatet ”tilfredsstillende”.
El Mundo skriver, at det er de sidste obligationer, der bliver solgt denne måned, men der skal dog inden årets udgang sælges for yderligere 38 milliarder euro.
På børsen oplevede man dog den hidtil værste dag i år. De traditionelt guldrandede Ibex 35 faldt med 3,89 procent.

 

 


Michelle Obama i Marbellas gamle bydel.

Obama-effekt i Marbella

Det er et år siden, Michella Obama og hendes datter Sasha besøgte Marbella – et besøg hvis PR-værdi vurderes til 800 millioner euro – og nu er den ventede effekt endelig begyndt at vise sig, ikke kun i Marbella, men langs hele Costa del Sol.
Kystens turistråd, Patronato de Turismo de la Costa del Sol, har netop regnet ud, at antallet af amerikanske turister stiger. I årets første halvår besøgte 31 procent flere amerikanere Costa del Sol i forhold til samme periode sidste år. Og det var oven i købet – i hvert fald det meste af tiden – uden en direkte forbindelse mellem Málaga og USA, da Delta Airlines, foreløbig det eneste selskab på ruten, kun flyver mellem Málaga og New York i sommerperioden.
Det er turistrådets ambition, at Kysten fremover vil modtage lige så mange amerikanere som for omkring 30 år siden, hvor ca. en halv million hvert år tog hertil. Der er ikke langt til at nå det mål.

 

Mijas kommune søger byggegrund

Kommunen i Mijas er på jagt efter en byggegrund. Planen er at bygge lejeboliger til kommunens unge, der ikke har råd til at leje en af de eksisterende boliger.
Der søges både i Mijas Pueblo, La Cala og Las Lagunas.
Tanken er at opføre lejligheder med et enkelt soveværelse, som kan lejes af unge eller enlige forældre under den normale markedspris.
Det er ikke unormalt, at en kommune påtager sig at bygge boliger til udlejning.

 

 


Det var første gang, politiet snuppede en immigrant på denne måde.

Illegal immigrant forsøger sig i sportstaske

En håbefuld immigrant blev forleden taget af politiet ved toldkontrollen i Melilla, nærmere betegnet ved færgen, der går til Málaga. Det er der jo ikke noget nyt i, det usædvanlige var dog, at den unge mand havde pakket sig selv i en sportstaske, som familien så havde lagt i bagagerummet sammen med den øvrige bagage, forklarer El Mundo.
Betjenten fra Guardia Civil, der undersøgte bilen, bemærkede en let bevægelse i én af taskerne, og bad bilens fører om at åbne den, og her lå så den unge marokkaner, der skulle have hjælp for at få lemmerne viklet ud af sportstasken.

 

Catalonien sælger ud af arvesølvet

Den catalanske lokalregering anser, at økonomien er så dårlig, at man er nødsaget til at sælge nogle af regionens ejendomme.
Foreløbig har man solgt fire ejendomme, men allerede det har været en dårlig forretning, da man har måttet lade dem gå for 42,2 millioner euro under markedsprisen. Problemet er, at de var indkøbt for få år siden, hvor priserne var langt højere end i dag.
Alligevel fortsætter salget, i alt 37 ejendomme er udbudt til salg, for hvilke man trods alt håber at få sammenlagt omkring 550 millioner euro, der skal bruges til at betale nogle af regionens mange regninger.

 

 


Skorpioner gemmer sig også indendørs.

Antequera plages af skorpioner

Indbyggerne i Antequera plages i øjeblikket af en invasion af skorpioner, skriver Diario Sur.
De kravler over det hele, på byens fortove, i haverne og sågar indendørs. De bider, hvilket gør ondt, men deres gift er dog ikke livstruende, forsikrer avisen, der påpeger, at de hvide skorpioner, som dem i Antequera, ikke er de giftigste.
Et bid kan dog være farligt for børn under fire år.

 

Grænsen til Gibraltar lukket af kommunale arbejdere fra La Línea

850 kommunalt ansatte i La Línea de la Concepción har ikke fået løn siden april.
Siden sidste uge har mange af dem derfor demonstreret for at gøre omverdenen opmærksom på situationen, og i går brændte de bildæk af tæt på grænsen til Gibraltar, som var lukket en halv time.
”Vi har protesteret hver dag, men vi har været nødt til at brænde bildæk af og lukke grænsen til Gibraltar for at få ørenlyd,” citerer El País en af demonstranterne.
Kommunen i La Línea har ganske enkelt ikke pengene til at betale lønningerne.

 

 


Vikinger forsøger igen i år at invadere Galicien.

Vikingefestival i Galicien

Galiciens ældste fiesta, Romería Vikinga, afholdes den 7. august i Catoira (Pontevedra). Festivalen har været afholdt hvert år siden 1960 og bliver et stadig større tilløbsstykke.
Vikingeskibe sejler op ad floden Arousa, og der udkæmpes store slag mellem galicierne og horder af vore forfædre.
Mere information på www.catoria.es.

 

Helligdage
5. august: Lokal helligdag i Álora og Torrox.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benahavís
6. august kl. 20.30

Antonio Banderas og Eva Longoria deltager også i år en stor gallamiddag på Hotel Villa Padierna. Interesserede er velkomne til at kontakte organisatorerne på tickets@starlitegala.com.

Benalmádena
5. – 7. august kl. 10.00-15.00 og 18.00-02.00

Et tøjmarked, kaldet I Feria Outlet, holdes i Tivoli World i Arroyo de la Miel.
5. august kl. 22.00
La Pequeña flauta mágica, altså Tryllefløjten for børn, opføres i Tivoli.
6. august kl. 22.00 og 00.00
Sangeren Rosa giver koncert i Tivoli.
Indtil 18. september
En udstilling af fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez kan ses i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
5. august kl. 21.30

Cubanske rytmer med Vocal Tempo kan opleves i Parque de España. Gratis entré.
12. – 15. august kl. 19.00 – 02.00
Middelaldermarked med boder og underholdning, mad og drikke fra hedengangne tider afholdes på Castillo Sohail. Gratis adgang.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
6. og 7. august
De spanske mesterskaber i atletik afholdes på Estadio Ciudad de Málaga.

Marbella
Indtil 7. august

Værker af Joan Miró (Serie Mallorca) udstilles i Museo del Grabado Español Contemporáneo i den gamle bydel.
5. august kl. 19.30
En koncert med Gary Mullen & The Works markerer 25 års jubilæet for Queens sidste koncert i Europa, der fandt sted på fodboldstadionet i Marbella. Denne hæderskoncert til det britiske band afholdes på Playa del Pinillo. Mere info på 680 815 102 (spansk) 676 289 968 (engelsk).
5. august – 30. oktober
Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia kan ses i Museo del Grabado Español Contemporáneo.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23.30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
5. august kl. 20.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 21.00.

Motril
5. august kl. 21.30

Koncert med Alan Parsons Project i tyrefægterarenaen. Entré fra 33 euro kan købes på www.ticketmaster.es

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.

 

Dagens nyheder den 4. august 2011


40 procent af feriebudgettet bruges på at spise ude

Andalusierens egen ferie

Millioner af mennesker holder hvert år ferie i Andalusien, men hvad med andalusierne selv? Hvor tager de hen og hvordan foretrækker de at tilbringe ferietiden?
Det fortæller en undersøgelse, Balance del Año Turístico, fra Junta de Andalucía, noget om.
70 procent af andalusierne er meget trofaste og tager hvert år det samme sted hen, helst et sted i deres egen region. 84,4 procent af dem kører selv, hvilket er langt over landsgennemsnittet, som er 65,2 procent. Gennemsnitligt holder de ferie i 6,3 dage, og det skal helst være i årets andet eller tredje kvartal.
64,1 procent af dem reserverer hoteller m.v. på internettet.
Og så sætter de stor pris på at spise ordentligt under ferien. Faktisk er andalusierne de spaniere, som prioriterer restaurantbesøg højst, de afsætter nemlig 40 procent af feriebudgettet til at spise ude.

 


Statsminister Zapatero fylder 51 år i dag.

Bittersød fødselsdag midt i den værste krise

Det er José Luis Zapateros fødselsdag i dag. Statsministeren fylder 51 år midt i en af de værste kriser i hans politiske liv, hvor der er angreb på Spaniens børs og bekymring om landets gæld, ligesom risikopræmien på spanske statsobligationer i går steg til 407 point, det højeste siden indførelsen af euroen, mens den dog senere på dagen faldt til 385. Ibex 35 faldt i går med 0,85 procent.
Hans fødselsdag er meget lig den, som USA’s præsident Barack Obama gennemgår, han fylder nemlig også år i dag.
Zapatero, der i går returnerede til Madrid efter blot en enkelt dags ferie i Huelva, talte med bl.a. formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og de blev ifølge El País enige om nødvendigheden af ”hurtigst muligt” at godkende næste hjælpepakke til Grækenland og at indføre en række reformer i euro-landene.
Statsministeren forventes altså at tilbringe sig fødselsdag på sit kontor i La Moncloa, hvor han afventer reaktionen på de statsobligationer til en værdi af 3,5 milliarder euro, som Spanien i dag sætter på markedet.

 

Kongen beder alle parter stå sammen

Gårsdagens situation var så bekymrende, at kong Juan Carlos, der jo deltager aktivt i den politiske debat og landets affærer generelt, har bedt alle parter om at stå sammen og ikke bare ”skændes med hinanden”.

 

PP vil have valg endnu tidligere

Lederen af oppositionspartiet PP, Mariano Rajoy, har lyttet til kongen og statsministeren. Rajoy, der er på ferie i sin hjemegn i Galicien, har netop udtalt, at Spanien ”ikke får brug for en redningspakke”, underforstået fra EU, og at Zapatero fortæller sandheden omkring landets økonomiske situation, her underforstået solvens.
Han har dog tilføjet, at der er brug for politiske ændringer nu. PP’s top har desuden foreslået, at parlamentsvalget, der allerede er rykket frem til den 20. november, afholdes endnu tidligere.

 


Camps får chauffør og andre goder trods mistanke om korruption og tilbagetrækning som regionsleder.

Fryns fra det offentlige trods korruptionsanklager

Francisco Camps, den tidligere leder af Valencias lokalregering, der i slutningen af juli trådte tilbage fra sin post, fordi han er sigtet for korruption, lever stadig godt af offentlige midler.
PP-politikeren er blevet tildelt en chauffør, to sikkerhedsvagter og en assistent.
”Det er ikke fordi, han har spurgt om det, men det er, hvad loven tildeler,” siger Serafín Castellano, stabschef for den nye leder af lokalregeringen, Alberto Fabra, dog til El País.
Camps skal for retten til efteråret i den såkaldte Gürtel-sag, hvori han er anklaget for at have modtaget bestikkelse i form af jakkesæt og andre beklædningsgenstande til en værdi af 14.000 euro fra en selskabsgruppe til gengæld for lukrative aftaler med den lokale regering.
Derudover er han blevet tildelt en plads i det regionale, juridiske råd, CJC, der rådgiver Valencias parlament, hvilket virker endnu mere mærkeligt, men myndighederne mener altså, at de to situationer godt kan være forenelige. PSOE, der er i opposition til det ledende parti, PP, kalder det dog ”pinligt”, at man tildeler en mand, som er anklaget for korruption, en post som juridisk rådgiver.
Camps er i øjeblikket fri mod en kaution på 55.000 euro.

 

Diskussion om hønsekødsfond koster 2.700 euro

En diskussion om kvaliteten af en hønsekødsfond, en af dem man køber færdiglavet i tetra brik, mellem en handlende og indehaveren af købmandsforretningen i byen Cuevas de San Marcos, har resulteret i, at den handlende skal betale 2.700 euro.
Den handlende havde dog i diskussionens hede smidt kartonen med fonden, som vedkommende altså mente, var dårlig, i hovedet på indehaveren, som fik sig et par skammer, ligesom flere varer i forretningen blev svinet til, da kartonen gik i stykker og hønsekødsfonden stod ud over hylderne.
Nu har provinsdomstolen i Málaga idømt den handlende en bøde på 1.300 euro, ligesom skadelidte skal have en kompensation på 1.400 euro.

 


Spanien har vundet Davis Cup fire gange, her i 2008.

Davis Cup i Córdoba

Córdoba blev i går udnævnt til værtsby for semifinalen i Davis Cup, hvor de spanske tennisherrer møder Frankrig.
Spanierne led sidste år et sviende nederlag på 0-5 i kvartfinalen mod franskmændene, og det planlægger træner Albert Costa naturligvis at hævne. Det er endnu ikke offentliggjort, hvem af de spanske spillere, der vil være med i Córdoba. Vinder Spanien, skal holdet spille finale for ottende gang i historien, og forsøge at vinde cuppen for femte gang.
Kampene spilles fra den 16. – 18. september. Den anden semifinale står mellem Serbien og Argentina.
Læs mere på her.

 


Tyrefægterarenaen i Marbella.

Tyrefægtning i morgen i Marbella

Fredag afholdes en posthumt tyrefægtning til ære for den afdøde tyrefægter Antonio Ordóñez.
Tyrefægterne er Finito de Córdoba, Miguel Ángel Perera og Rivera Ordóñez ‘Paquirri’.
Entré fra 20 til 135 euro. Seancen starter kl. 23.00. Yderligere information her.

 

Dagens nyheder den 3. august 2011


Og så håber man at betale mindre moms.

Nu skal tyrefægtning være kultur

Nogle har kaldt det en sport. Andre et blodigt udtryk for det værste i menneskene.
Ikke Spaniens ministre – de har nemlig besluttet, at dyremishandlingen fremover skal kaldes en kunstform.
Derfor har man nu overført bemyndigelserne over tyrefægtning fra indenrigsministeriet til kulturministeriet. Beslutningen kommer efter et løfte i efteråret fra tidligere indenrigsminister og nu PSOE’s spidskandidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, til en gruppe tyrefægtere.
I en meddelelse fra regeringen lyder det: ”Eftersom tyrefægtning er anset som en kunstnerisk udfoldelse og et kulturelt produkt, ligger statens bemyndigelse angående dens støtte og beskyttelse bedst hos kulturministeriet.”
Ændringen anses dog som symbolsk, eftersom ministeriet kun bliver ansvarligt for enkelte administrative opgaver, da de 17 autonome regioner har egne love. F.eks. i Andalusien hvor man ønsker at erklære det en kulturarv, mens man i Catalonien har indført et forbud, der træder i kraft ved årsskiftet. Og så er ændringen selvfølgelig et politisk træk, som skal trække tyrefægteraficionados til venstre ved valget den 20. november.
Den mægtige tyrefægterindustri har budt ændringen velkommen. Håbet er, at det vil hjælpe promoveringen af det, der nu er en kunst, og at momsen i forbindelse med den blodige forretning bliver sat ned fra de nuværende 18 procent til otte procent, som er momsen på kunstneriske aktiviteter.

 

 


Børsen, La Bolsa, i Madrid.

Uro på børsen

Spaniens regering havde forventet, at nyheden om valg i utide ville berolige finansmarkedet. Det har ikke været tilfældet, tværtimod har der i månedens første dage været run på den spanske børs, som i løbet af to dage har set et tab på omkring fem procent.
Risikopræmien på spanske statsobligationer er i dag steget til 407 point, det højeste siden indførelsen af euroen, noterer ABC, der lægger ansvaret på den usikre situation i USA. Regeringen er også bekymret for rentestigningen på indlån, som nu ligger over fire procent.
EU insisterer dog fortsat på, at det ikke bliver nødvendigt at smide en redningsplanke ud til Spanien, Europas fjerde største økonomi, der fortsat bidrager til Grækenlands økonomiske nødhjælpspakke.
Situationen tvang i går statsministeren til at udsætte sin ferie – ”for at følge udviklingen på nært hold,” citerer El País en kilde i Moncloa – efter han netop havde diskuteret markedskrisen med kong Juan Carlos på Mallorca. Zapatero skulle efter planen have startet på ferien i går formiddag, men ankom først ud på eftermiddagen til Doñana i Huelva. Han forventes allerede i dag at rejse tilbage til Madrid, mens hans familie bliver her i Sydspanien til den 18. august.

 

Fuengirola bedst til at genbruge

Indbyggerne i Fuengirola er stadig de bedste blandt indbyggerne langs Costa del Sol til at sortere affald og lægge det i de rigtige container.
Ifølge La Opinión de Málaga blev der i årets første halvdel indsamlet 31 kilo genbrugsmaterialer per indbygger i kommunen. I alt er der tale om næsten 1.000 ton emballage (dåser m.v.) og 753 ton papir og karton, hvilket er hhv. 11 og 17 procent mere end samme periode sidste år. Derudover er over 500 ton glasflasker samlet ind, og det er nogenlunde det samme som de første seks måneder af 2010. Det forklares ved, at der generelt bruges færre flasker, da forbrugere i højere grad vælger produkter i anden emballage, f.eks. papvin.

 


Større beskæftigelse takket være turismen.

Flere beskæftiget i Marbella

I juli fandt 398 arbejdsløse i Marbella beskæftigelse, og det er femte måned i træk, at arbejdsløsheden falder i kommunen, skriver Diario Sur.
Marbella har i dag 13.463 arbejdsløse, og det er trods alt to procent flere end i august 2010, og mange af de nye arbejdspladser er indenfor turismen, altså er der i mange tilfælde tale om kortvarige ansættelsesforhold.
De sidste måneders fremgang i beskæftigelsen er dog den største, siden faldet startede i 2007, og derfor er der anledning til optimisme.

 

Siesta ifølge NASA

Ikke kun spanierne, men også forskere ved det amerikanske rumagentur, NASA, er af den overbevisning, at det er en rigtig god idé at tage en lur midt på dagen.
Nu er forskere jo forskere, så de har været nødt til at regne ud, hvor længe en sådan siesta bør være for at have den optimale virkning.
De er kommet frem til 26 minutter. Med en sådan middagslur mindsker man risikoen for hjertestop, man reducerer stress og blodtryk, mens man øger koncentrationsevnen. Den bedste tid, mener videnskabsfolkene, som kalder den anbefalede middagslur en ”kontrolleret siesta” er, ikke overraskende, efter man har spist frokost.

 


Castillo de Sancti Petri på øen, hvor Herkules’ tempel engang skulle have stået.

Castillo de Sancti Petri åbner igen

Efter to års restaureringsarbejde åbner Castillo Sancti Petri ved Chiclana i Cádiz nu igen for besøgende.
Man kan kun nå ud til borgen med båd, da den ligger på en lille ø i Atlanterhavet og derfor skal man med på en guidet tur, hvis man vil opleve borgen, eller leje en kajak, hvilket faktisk bliver muligt. Ifølge historien skulle Herkules’ tempel have ligget på denne ø. Borgen stammer dog fra begyndelsen af 1600-tallet.
Man ved endnu ikke, hvornår den første tur afgår, men det forventes at ske i slutningen af denne uge. Det bliver muligt at sejle derud fra både Sancti Petri (Chiclana) og San Fernando. Læs mere her.

 

Dagens nyheder den 2. august 2011


Ikke alle pengene fra muslimske lande går til religiøse formål, mener CNI. Her moskeen i Fuengirola.

Støtte til ekstreme islamiske grupper i Spanien

Seks muslimske lande sender økonomisk støtte til muslimer i Spanien, men donationerne ender ofte hos yderliggående grupper eller individer, som ikke har nogle skrupler, skriver El País. Den spanske efterretningstjeneste CNI informerede for et par måneder siden forsvars-, indenrigs- og udenrigsministeriet om situationen, og det er denne rapport, som avisen har fået adgang til og nu offentliggør essensen af. Qatar, Saudi Arabien, Kuwait, Forenede Arabiske Emirater (UAE), Libyen og frem for alt Marokko sender ifølge rapporten penge til de 1,2 millioner muslimer, der lever i Spanien.
”Resultaterne af den finansielle støtte er negative attituder mod en fredelig sameksistens, så som kreering af ghettoer, islamiske domstole og et politikorps uden for loven, piger der bliver fjernet fra skoler, tvangsægteskaber og lignende,” står der bl.a. også i rapporten, som videre påpeger, at der ikke er nok kontrol med pengene, der sendes fra de muslimske lande til muslimerne i Spanien, og at afsenderlandene bør være opmærksomme på de risici, som støtten indebærer. Marokko har sit eget kapitel i rapporten: ”Marokko har iværksat en enorm strategi i Spanien, som er designet og udviklet af regimet til at øge indflydelse og kontrol over marokkanerne med religion som undskyldning,” lyder det fra CNI. Man mener, at den marokkanske regering bl.a. køber sig til overvågning af modstandere af regimet og bevægelser blandt marokkanerne her i landet. Et af regimets værktøjer er den islamiske forening Federación Española de Entidades Religiosas Islámicas, hvis formand, Muhammed Ali, er fortaler for, at Ceuta og Melilla overgives til Marokko. Indenrigsministeriet formoder, at Marokko kontrollerer ”hundredvis” af de 998 moskeer, der officielt er i dag i Spanien.



Også producenter af ferskner vil have kompensation fra EU.

Nu til ferskenkrise

Der var lige sat punktum i sagen omkring agurkekrisen. Spanien havde fået de penge af EU, der var søgt om. Knapt 71 millioner euro til hele landet, 58 millioner til Andalusien. Pengene går til landmændene, producenter af agurker og andre grønsager. Men nu beklager så producenter af ferskner – og skam også nektariner og blommer – sig over, at også de har lidt økonomisk skade og bør kompenseres. De mener, at de har mindst lige så stor eller større ret til kompensation, da krisen startede midt i ferskensæsonen, mens sæsonen for agurker allerede var ved at være forbi.



Marbella er den foretrukne spanske destination blandt russerne.

Russere strømmer til Costa del Sol

Flere og flere russere har fået øjnene op for Costa del Sol. I hvert fald vælger flere og flere af dem at holde ferie her, specielt i og omkring Marbella. I årets første halvår steg antallet af ferierende russere med 66 procent i forhold til samme periode sidste år, skriver La Opinión de Málaga, der også noterer, at det specielt er Marbella, der tiltrækker denne nationalitet. I samme periode steg antallet af besøgende fra de nordiske lande med 25 procent. I alt besøgte 9.569.356 turister byen i årets første halvdel, og det er 4,2 procent flere end samme halvår af 2010. I juni var dette tal 10,3 procent.



José Luis Zapatero spiser her tortillas de camerones med sin hustru, Sonsoles Espinosa (tv.) og borgmester i Sanlúcar, under en tidligere ferie.

Statsministeren holder fra i dag ferie i Sydspanien

Statsministeren José Luis Zapatero holder i år sommerferie i Doñana i Huelva-provinsen. Her vil han hvile ud i Palacio de Marismillas, før han påbegynder den sidste etape, inden han den 20. november forlader statsministerposten og La Moncloa. Inden turen i dag går til Andalusien, har statsministeren dog lagt vejen forbi Palma. Her mødtes han i går eftermiddag med kong Juan Carlos, der sædvanen tro holder sin ferie i paladset Marivent. De to diskuterede landets affærer, heriblandt gårsdagens fald på 3,24 procent på børsen i Madrid. Statsministeren har de seneste år holdt sommerferie på de Kanariske Øer, men dog også i 2007 i Andalusien. Han er ikke det eneste regeringsmedlem, som holder ferie i Andalusien, hvor han i år har selskab af ministrene Manuel Chaves, Ángel Gabilondo, Valeriano Gómez, Miguel Sebastián, Carme Chacón og Rosa Aguilar. Faktisk rejser ingen ministre til udlandet. De skal være tilbage i hovedstaden den 19. august, hvor der er ministerrådsmøde. Her skal de bl.a. diskutere nedskæringer i tilskud til medicin og en forbedring i systemet med at opdrive selskabsskatter. Regeringen takker af den 27. september, hvorefter alle kræfter sættes ind på valgkampagnen op til den 20. november.


Færre arbejdsløse i juli

Arbejdsløsheden faldt i juli med 42.059 personer, oplyser La Opinión de Málaga. Det vil sige, at 4.079.742 arbejdsløse nu er registreret på arbejdsformidlingen, servicios públicos de empleo – det som før hed INEM.



Kun få tiltrækkes af et liv blandt geder i det fri.

Uddannelsestilbud: Gedehyrdeskole

På trods af den høje arbejdsløshed er der ikke mange, der søger jobbet som gedehyrde. Eller fårehyrde for den sags skyld. I Junta de Andalucía mener man, at det er en skam, da gedeopdræt (kød og oste m.v.) er en vigtig industri i regionen. Så for andet år i træk arrangerer de regionale myndigheder en gedehyrdeskole, som starter i oktober i Casabermeja. Her vil 25 unge få muligheden for at lære at være gedehyrde og at fremstille gedeost. Kurset varer fem måneder.



Alberto Ruiz-Gallardón.

Nej tak til OL-kandidatur

Indbyggere i Madrid har bedt byens borgmester om ikke at gennemtrumfe byens kandidatur til de Olympiske Lege i 2020, efter byens kandidatur til både 2012 og 2016 slog fejl. Det er altså den konservative borgmester Alberto Ruiz-Gallardóns tredje forsøg. Mange af byens indbyggere mener, at byen er for forgældet og ikke har råd til endnu en kampagne. Prisen debatteres meget, det sidste kandidatur skulle have kostet 38 millioner euro, men uanset hvad, mener mange, at byen bør skrinlægge sine ambitioner og indse, at man ikke kommer til at vinde i nær fremtid, eftersom Spanien, nærmere betegnet Barcelona, var værtsby for legene så sent som i 1992. Ruiz-Gallardón taler normalt om sparsommelighed og har da også meddelt, at byen ikke skal bruge flere penge på infrastruktur før 2013, samme år som den Internationale Olympiske Komite skal afgøre vinderen for 2020. Han siger, at han kan tillade sig det, eftersom byen allerede har 80 procent af de nødvendige faciliteter til et OL. Hovedstaden har dog endnu ikke et olympisk stadion, faciliteter til vandsport eller en olympisk by. Kun USA og Australien har siden Anden Verdenskrig været vært to gange. Måske kan man vinde værtskabet ved simpelthen at insistere, det lader Ruiz-Gallardón til at mene, mens mange af byens øvrige indbyggere altså er af en anden opfattelse. Ingen diskuterer, at Legene betaler for sig selv, men først skal man vinde værtskabet, og kun få sætter spørgsmålstegn ved byens værdighed, men timingen er måske helt forkert. De olympisk-indignerede har nu lanceret en underskriftindsamling i håbet om at sætte en stopper for kandidaturet. Læs med her.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.