Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Den ellers fredfyldte Playa del Peñón.

Svensker druknet i Salobreña
En svensk statsborger druknede i går i Salobreña. Det skete omkring kl. 14.15 ved Playa del Peñón, hvor den 71-årige mand svømmede ved stranden. Ifølge vidner begyndte han at få problemer, og redningsfolk fra både Guardia Civil, Policia Local og Røde Kors blev tilkaldt, men da de ankom til stedet, var det ikke muligt at genoplive manden.
Hans navn er endnu ikke offentliggjort.

 


Billedtekst: Adriano III, også kaldet Vaporcito, sejler mellem Cádiz og El Puerto de Santa María.

Sæbeopera om reparation af færge i Cádiz
Et drama, som er en sæbeopera værdig, udspiller sig i Cádiz-provinsen, hvor politikere fra hele spektret forsøger at søsætte færgen Vaporcito, der ellers sank den 30. august efter at være stødt ind i en mole i Cádiz’ havn. Alle 80 ombordværende blev reddet i land, inden den gik ned. Færgen har siden begyndelsen af 1900-tallet sejlet ruten over bugten, mellem Cádiz og El Puerto de Santa María.
Flere tusinder af områdets indbyggere har, siden færgen sank, tilmeldt sig en gruppe på nettet, der kræver, at båden bliver repareret og sat i drift igen, mens én har foreslået, at alle indbyggere i Cádiz bør betale en euro for at få den populære færge tilbage. Dette krav og opbakning fra almenheden har ansporet politikere til at gå ind i sagen, og bl.a. ministeriet for offentlige arbejder og miljøministeriet samt kommunen i El Puerto de Santa María har tilbudt at betale de 15.000 euro, det vil koste at reparere færgen.
Bølgen af solidaritet med færgens mange fans begyndte et par måneder før valget, og det var da også PSOE’s kandidat til statsministerposten, Alfredo Pérez Rubalcaba, der fik centralregeringen involveret i projektet om at gøre Vaporcito sejldygtig igen. Han er valgt i provinsen. Miljøminister Rosa Aguilar har, måske på den nye partiboss’ foranledning, sagt, at hendes ministerium vil støtte selskabet, Motonaves Adriano, der driver færgeruten, så Cádiz-bugten ikke skal miste et symbol.
Samtidig har de lokale myndigheder i El Puerto de Santa María, der ledes af den konservative opposition, også tilbudt at betale for reparationerne. Borgmester Enrique Moresco fra PP siger til El País, at det første skridt er at få båden op af vandet, og det arbejdes der allerede på.
Venstrefløjskoalitionen Izquierda Unida har da heller ikke villet føle sig udenfor, men eftersom partiet ikke har nogen administration i området, der kan bidrage med penge, har man officielt anmodet lokalregeringen om at hjælpe med at få Vaporcito søsat.
Og al denne hjælp bliver måske slet ikke nødvendig, da forsikringsselskabet muligvis dækker alle omkostninger ved reparationerne.

 


Toget mellem Málaga og Fuengirola får flere afgange.

Lokaltog hvert 20. minut
Lokaltoget mellem Fuengirola og Málaga kører fra på søndag hvert 20. minut.
Hidtil har man skullet vente 30 minutter på næste afgang, men efter den 11. september er intervallerne altså kun 20 minutter, hvilket naturligvis også gælder diverse stop undervejs, som f.eks. i Torremolinos og Arroyo de la Miel.
Det er muligt at øge antallet af afgange, efter færdiggørelsen af det dobbelte spor mellem lufthavnen og Málaga.
Fra Fuengirola køres der kl. 00, 20 og 40 minutter over, og fra Málaga (Alameda) 10, 30 og 50 minutter over. Første tog afgår fra Málaga kl. 05.30, fra Fuengirola kl. 06.20, mens de sidste afgange er hhv. kl. 22.30 og 23.20.
Fra januar til juli i år har godt 5,3 millioner passagerer benyttet banen, hvilket er en stigning på 9,5 procent i forhold til samme periode sidste år.

 


Skolestart er hverken billig eller problemfri.

Hvad skal barnet koste?
Nogle børn er allerede startet i skole efter sommerferien, mens andre først skal i gang den 12. september. Sidstnævnte er tilfældet i de fleste andalusiske skoler, men uanset sted, er skolestart lig med en del udgifter for forældrene.
På trods af at priserne på mange varer er faldet grundet krisen, er skolematerialer omkring 15 procent og visse bøger 20 procent dyrere end sidste år. Derudover kommer de penge, som forældre skal finde til skoleuniformer, måltider, kontingenter m.v. Beløbet er forskelligt fra skole til skole. I offentlige skoler kan udgifterne forventes at ligge omkring 420 euro, i skoler med statsstøtte 600 euro og i private skoler op til 1.100 euro. Kun i Andalusien og de Kanariske Øer tilbydes eleverne gratis, brugte bøger.
Grundet forsinkede betalinger fra de regionale myndigheder kan der i begyndelsen af det nye skoleår være problemer med offentligt støttede ydelser som transport og måltider. I Madrid og Galicien kan problemet blive, at der slet ikke er nogen undervisning, da lærerne truer med at strejke, fordi de eventuelt kommer til at skulle arbejde flere timer for den samme løn.

Første tilfælde af eutanasi en realitet
Ramona Estévez, den 91-årige kvinde som siden juli har lagt i koma og var erklæret hjernedød, og hvis børn havde efterstræbt at opfylde hendes ønske om ikke at blive holdt kunstigt i live, døde i går på hospitalet Blanca Paloma i Huelva.
Eutanasi understøttes i Andalusien af en lov omkring værdig død, som blev indført i 2010, og som bl.a. giver patienter ret til at afvise at blive holdt kunstigt i live. Dilemmaet er dog, at dødshjælp stadig er ulovligt i Spanien. Retten i Huelva afviste sidste uge en appel fra modstandere af eutanasi, der havde anket en beslutning fra de andalusiske sundhedsmyndigheder, som havde givet Ramona Estévez’ børn ret til at slukke for respiratoren og lade hende dø.
Dermed blev Ramona Estévez i går den første i Spanien, som officielt dør en såkaldt værdig død i henhold til egne ønsker.

 


Et godt korkår i Ronda

Propper til vinene sikret
Størstedelen af korkhøsten er overstået i Ronda og de omkringliggende bjerge, Serrenía de Ronda, kun enkelte steder mangler man fortsat at skrælle korkegene.
Allerede nu meldes der om en fantastisk høst. Så meget som 4.140 tons kork er bragt i hus, hvilket er over 22 procent mere end de forventede 3.220 ton.
På trods af den gode høst er korkavlere en truet race, der lider under konkurrencen fra skruelåg og plastikpropper.

 


Álvaro Negredo fejrer sit første mål i kampen.

Skepsis skudt til skamme
6 – 0 blev resultatet i kampen i aftes mellem Spanien og Liechtenstein.
Dermed er den skepsis, der havde hjemsøgt holdet grundet frygt for, at spillere fra FC Barcelona og Real Madrid ville have svært ved at finde en fælles takt, gjort helt til skamme.
Álvaro Negredo og David Villa scorede begge to gange, mens Xavi og Ramos kom på tavlen med hvert sit mål.
Dermed har Spanien allerede sikret sin plads ved europamesterskaberne i 2012.

Helligdag i morgen
I morgen, den 8. september, er det helligdag i Mijas.
Norrbom Marketing holder derfor lukket, men vi er tilbage med flere spanske nyheder på fredag den 9. september.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa