Annan, klima og vin kommer til Marbella

Annan, klima og vin kommer til Marbella

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

 

Kofi Annan er blandt foredragsholderne på klimakonferencen III Congreso Mundial de Cambio Climático y Vino, der afholdes den 13. og 14. april i kongrescentret i Marbella.
Tidligere FN-formand Kofi Annan er det store trækplaster, når en konference omkring klimaets betydning for vine afholdes i april i Marbella.
Organisatoren er Pancho Campo, som mener, at klimaændringerne har stor betydning for vindyrkningen, og at også vindyrkerne har et ansvar for, at klimaændringerne ikke accelererer. Og det er begge punkter, som skal analyseres og debatteres på klimakonferencen, hvor Annan får følge af andre internationale klimaeksperter fra Frankrig, Storbritannien, USA og Chile.

Vine forandres, grænser flyttes
”Klimaændringerne har haft positiv indflydelse i Rioja og Bordeaux, hvor man de sidste par år har haft specielt gode høstninger med fabelagtige druer,” fortæller Pancho Campo over det miljøvenlige kommunikationsværktøj; telefonen.
”Men der kommer et punkt, hvor temperaturerne bliver for høje for druerne. Det ser vi allerede på de catalanske cavaer, da sidste sæson var den varmeste i den spanske vins historie,” fortsætter Pancho, der bærer titlen Master of Wine, en slags international ph.d.-uddannelse i vine, som han i 2008 var den første til at opnå i Spanien. ”Det er måske meget godt eksempelvis for danskerne, at man kan dyrke vin i Danmark, men også der kan det en dag blive for varmt,” siger han. Hans bekymringer deles med andre, bl.a. franske vineksperter, der har regnet ud, at modningsgrænserne i Frankrig bliver flyttet 200 km nordpå for hver grad, som gennemsnitstemperaturen stiger.
Og Pancho er frustreret over, at ikke flere af os tager klimaændringerne seriøst. ”Mennesker er miljøets værste fjende. Vi tænker kun på penge. Klimaændringerne sker nu 20 gange hurtigere, end før antaget, og alligevel diskuteres det stadig, om vi påvirker miljøet. ¡Me da mucho coraje!” siger han. Denne skudsalve er også rettet mod vinavlere og –producenter.

Også vingårdenes ansvar
”Enkelte vingårde, som for eksempel Torres, drives på miljømæssig forsvarlig vis, men omkring 4000 bodegas foretager sig ingenting i denne henseende. Man ser bare passivt til,” beklager Pancho, som mener, at passiviteten kommer til at koste vinproducenterne dyrt.
”En god vin er afhængig af et godt og stabilt klima. Regner det for eksempel voldsomt, ændres kvaliteten af druerne, som desuden risikerer at få svamp. Det kan medføre, at vinen får et for højt alkoholindhold, og den mister smag og kvalitet. En enkel ændring i temperaturen kan ændre hele høsten.”
Pancho Campo arrangerede i 2008 den første verdenskonference med temaet klimaændringer og vin, hvor klima-guru Al Gore deltog. Pancho er selv oplært af den forhenværende amerikanske vicepræsident og aktivt medlem af The Climate Projekt. Det samme er Kofi Annan, der denne gang er konferencens frontfigur.
Til forelæsningerne forventer Pancho Campo omkring 300 deltagere, mens der er plads til 600 – 700, når Kofi Annan går på talestolen.
Man kan læse mere og reservere plads på: www.cambioclimaticoyvino.com

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa