Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Spansk selskab forhandlede om at forny Libyens luftforsvar

De spanske F-18-fly, der nu er med til at håndhæve flyveforbuddet over Libyen, kunne være fløjet ind i et meget mere sofistikeret luftforsvarssystem, skriver El País i dag.
Det spanske selskab Indra var nemlig i færd med at forhandle med de libyske myndigheder omkring et nyt forsvarssystem, som ikke kom på plads på grund af et langsommeligt libysk bureaukrati. Systemet skulle inkludere ni tredimensionelle radarer, kontrolcentre, udstyr til elektronisk krigsførelse m.m. til en samlet pris på 200 millioner euro.
Forhandlingerne startede i 2006 og selvom kong Juan Carlos som kongelig handelsattache i 2009 besøgte Gadaffi, blev en kontrakt aldrig indgået. I øvrigt blev Juan Carlos modtaget i ruinerne af Gadaffis palads Bab al-Azizia, som USA bombede efter ordre fra daværende præsident Ronald Reagan.
Det spanske selskab har dog installeret tre civile kontrolsystemer, der i dag kontrollerer luftrummene omkring Tripoli, Benghazi og Al-Jufra. Diktatoren skulle have været så tilfreds med dem, at han ville have samme systemer til luftvåbnene. Det blev i 2004 igen tilladt at sælge militært udstyr til Libyen, efter sanktionerne blev løftet, da Gadaffi indvilligede i at betale to milliarder euro til de pårørende efter Lockerbie-attentatet. Den nu afhoppede justitsminister har fortalt, at diktatoren selv gav ordren om at sprænge flyet i luften.


Japan fortæller ikke sandheden

De japanske myndigheder fortæller ikke hele sandheden, sagde nogle af de spaniere, som i går kom hjem fra Tokyo.
80 spaniere, 35 af disses pårørende samt 39 af anden nationalitet ankom midt på dagen til flyvebasen Torrejón på den Boeing 747, som den spanske regering havde chartret for at få sine landsmænd hjem. Ved ankomsten blev alle tilbudt at blive undersøgt for radioaktiv stråling af det spanske nukleare sikkerhedsråd. Allerede ombord udfyldte de en formular for at klarlægge, om de havde været i nærheden af det berørte atomkraftværk.
Ingen af dem viste tegn på radioaktivitet, skriver El Mundo. Avisen citerer dog nogle af de hjemkomne for at have sagt, at de ikke mener, at de japanske myndigheder fortæller omverdenen hele sandheden omkring de ”konstante” jordskælv og mange bygningers tilstande.


Dieseldampe reducerer levealder med otte måneder

En ny undersøgelse, finansieret af Europakommissionen, viser, at forventet levealder vil stige med op til 22 måneder, hvis EU får gjort noget ved partikelforureningen i de europæiske storbyer. I de spanske storbyer vil den forventede levealder i gennemsnit stige med otte måneder. Samtidig vil der på EU-plan kunne spares 31,5 milliarder, som i dag bliver brugt på sundhedsudgifter og tabt arbejdsevne.
De mest skadelige partikler er de såkaldte PM 2,5 partikler, der især kommer fra udstødning fra dieselmotorer.
Undersøgelsen er udført af 60 forskere fra 12 forskellige lande, der udførte målinger i 25 europæiske storbyer. De spanske byer Barcelona, Sevilla og Valencia er blandt de mest forurenede byer på listen. Madrid, hvis miljøansvarlige de sidste par måneder har været i søgelyset for ekstremt dårlig håndtering af luftforureningen, er ikke inkluderet i undersøgelsen.
Undersøgelsen viser blandt andet også, hvor langt byerne er fra at overholde WHO’s anbefaling af maksimale antal PM 2,5 partikler, for at det ikke påvirker helbredet. Her er grænsen for, hvor mange PM 2,5 partikler der må være i luften, 10 mikrogram per kubikmeter. Kun Stockholm overholder den grænse med 9,4 mikrogram per kubikmeter. Barcelona har til sammenligning i gennemsnit 27 mikrogram PM 2,5 partikler per kubikmeter.
Studier fra Aphekom Project viser, at folk, der bor tæt på veje med megen trafik, har en øget risiko for at få astma og lungesygdomme. Det skønnes, at mellem 15 og 30 procent af nye tilfælde af astma blandt børn under 17 år skyldes, at de bor mindre end 150 meter fra en større vej. Det samme gælder for vejrtrækningsproblemer hos ældre over 65.


Tre års fængsel til borgmester for privatsamtaler for 6000 euro

Domstolen i Sevilla har dømt borgmesteren i La Puebla del Río, Julio Álvarez González (PSOE), til tre års fængsels, ligesom han bliver forhindret i at have et offentligt embede i seks år.
I løbet af omkring et år havde borgmesteren brugt 6,098 euro på private samtaler med sin tidligere kæreste og på at ringe til erotiske telefonnumre, alt sammen med kommunens mobiltelefon.
Samtidig blev en fuldmægtig idømt et år og otte måneders fængsel for at have forfalsket dokumenter, som skulle kamuflere opkaldene.
Borgmesteren hævder, at han har ringet til en nabo, som havde personlige problemer.

Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.