Det danske magasin i Spanien
Udflugt: Murcia-regionen kalder

Udflugt: Murcia-regionen kalder

Murcia-regionen kalder med en skøn kyststrækning, et par spændende byer og en smart og billig måde, hvorpå man kan få fod under eget bord i sydens sol.

Lige vest for Cartagena ligger byen Mazarrón, som i lighed med Cartagena også er en ældgammel by med en travl og livlig havn. Den ligger ved en meget smuk kyststrækning, (kaldet Costa Cálida – den varme kyst) hvor man kan vandre og cykle. Der ligger masser af golfbaner og nu har et dansk projekt skabt mulighed for, at man kan erhverve sig en andel i en bolig som andelshaver i en skøn bygning i Bolnuevo, lige vest for Mazarrón. Bolnuevo er kendt for sine ”gredas” – kæmpestore svampelignende stenformationer, som er meget specielle.

Fællesarealet på andelshotellet.

Lad os først se på området. Der har boet mennesker her lige fra stenalderen, og fønikerne havde en lille havn her allerede i det 4. århundrede f.Kr. Man har gjort fund af to føniske skibe lige ud for kysten, og nu går bølgerne højt i byen om, hvorvidt de skal hæves eller blive liggende. Grunden til at fønikerne sendte skibe ind til kysten her, var de meget rige forekomster af mineraler, især alun – et aluminiumssalt. Romerne tog minedriften over efter fønikerne, men over årene gik den i stå. Den blev dog genoptaget midt i 1800 tallet men lukkede i starten af 1900 tallet. Resterne af disse miner kan besøges i udkanten af Mazarrón, og det er et spændende og også lidt uhyggeligt syn.

Kysten ved Mazarrón.

Byen Mazarrón ligger ca. 8 km. fra kysten og har en gammel, fin kerne. Men nu om dage er det havnebyen Mazarrón Puerto, som er det store trækplaster, for her er der liv og glade dage og et ægte havnemiljø med masser af restauranter og barer.  Kyststrækningen på begge sider af havnebyen har 33 fine, attraktive strande (hvoraf mange er nudiststrande), og det er nok især derfor, at turismen blomstrer. Om sommeren kommer indbyggerantallet op på 130.000, mens det om vinteren ligger på 33.000 fordelt på de to byområder. På dette link kan man se de ti bedste steder at besøge i området:

https://www.turismoregiondemurcia.es/es/mazarron/

Mazarrón har 33 attraktive strande.

Havnen er anlagt lige nedenfor en stort klippeparti, på hvis top der står en Kristusfigur a la Rio de Janeiro. Man kan gå op på toppen og spejde ned over havnen og besigtige nogle romerske ruiner, der ligger heroppe.

Kysten er vild og forrevet.

Jeg var især optaget af kyststrækningen vest for Bolnuevo, som er en af de flotteste kyststrækninger, jeg har set i Spanien. Her har man anlagt en sti, som man kan vandre og cykle på, og den er en fryd for alle sanser. Klippernes farver veksler fra beige, brune, orange, røde, sorte og lilla – ja, vaskeægte lilla klipper. Kysten er fyldt med småøer, som ligger spredt ude i vandet, og på to af dem bor der søløver – lobos de mar – altså ordret: søulve, men på dansk kalder vi ulvene løver. Øerne er derfor fredede, for vi må jo ikke forstyrre dyrelivet.

Her ses Las Gredas tæt på.

På et tidspunkt undrer det mig såre at se, at nogen har flyttet Gibraltarklippen herhen i nattens løb, mens jeg sov. En stor klippe med en størrelse og profil næsten ligesom Gibraltars (fra denne synsvinkel) ligger midt ude i havet og praler med sine ynder. Det viser sig at være den lille korte bjergkæde eller kæmpestore aflange klippe kaldet Cabo de Cope, hvis højeste punkt er 245 moh. der ligger her og skvulper i vandkanten. Et imponerende syn.

Las Gredas de Bolnuevo hedder disse besynderlige klippeformationer.

Den Gibraltar-lignende klippe kan bedst beundres fra den fine paseo langs med stranden i Bolnuevo. Her finder man tilligemed et stort skilt med en 7 km. lang vandretur langs med kysten og op i bjergene. 

Den smukkeste vandresti ligger dog der, hvor kørevejen mod vest ender. På vej hen til rutens start (man kører bare langs med kysten mod vest, indtil man ikke kan komme længere, så starter stien) passerer vi fænomenet ”Las gredas de Bolnuevo”, som er nogle imponerende stenformationer lidt i lig med dem, man kan se i El Torcal, nord for Málaga. Her ligger de lige ved vejen og imponerer med deres svampelignende former. Ikke et syn man ser hver dag.

Landskabet er semi-desierto – halvørken med en enkelt palme hist og her.

Det første stykke af kyststien følger en rute, som senere deler sig, og hvor den ene gren fortsætter langs med kysten og den anden går op i bjergkæden Sierra de los Moreros, som er et imponerende smukt bjergmassiv. Det er en rundtur på 13,1 km. med 840 højdemeter og det vil tage det meste af en dag, men fristende er den.  Men mindre kan jo gøre det, så vi tager den skønne 5,5 km. lange rute langs med kysten, hen til Birgits strand og tilbage i et loop. Birgits strand hedder i virkeligheden Playa de la Grua (kran stranden) men da Birgit var min guide (som jeg mødte på andelshotellet) og er vild med denne strand, fik den dette øgenavn.

Den fede kyststi vest for Bolnuevo.

Til de cykelglade findes der en 14 km. lang via verde (grøn vej) som starter lige i udkanten af Mazarrón by. Alle vias verdes er anlagt på nedlagt jernbaner, så de er helt flade og dermed en fryd for både vandrere og cyklister. Vi fandt starten af ruten ved at køre hen for enden af Calle Lorca og så dreje til højre lige før motorvejen. Se: https://www.turismoregiondemurcia.es/es/via_verde_mazarron/

Andelshotellet i Bolnuevo

I år åbnede en ny mulighed for at blive boligejer i Spanien – på deltid. Bygningen, som blev bygget som hotel, havde stået tom i flere år efter finanskrisen, da entreprenøren Stig Jørgensen fik øje på den. Han havde allerede erfaringer med et lignende projekt i Umbrien, Italien og nu blev han fristet af den fine store bygning i Bolnuevo, Mazarrón. Bygningen ligger smukt helt oppe i kanten af bjergene men alligevel kun en km. fra kysten og med fin udsigt over havet.

Andelshotellet ligger helt oppe i kanten af bjergene.

Her kan man nu anskaffe sig en andel for 40.000 € eller omkring 300.000 kr. Man får en fin og velindrettet bolig på omkring 35 m2 med køkken / alrum, soveværelse og bad, samt terrasse eller balkon. En andel giver én ret til at benytte boligen i 8 uger om året. Man deler altså en bolig med 5 andre familier hen over året. Med til boligen hører svømmepøl, stort udendørs fællesareal, stort indendørs fællesrum til møder og spisning, fælles cykler, fælles golf udstyr, ugentlig rengøring af både bolig og fællesarealer, WIFI, fitnessrum, krydderurtehave, fjernsynsrum samt kasser til opbevaring af ens personlige ejendele fra gang til gang. Man flyver til Alicante og lejer enten bil eller bliver hentet af et firma, der kun tager 65 € pr. næse for transport til Bolnuevo.  Der er forskellige aktiviteter man kan deltage i, så som vandringer, cykelture, foredrag og fællesspisning, hvis man har lyst. Til fællesspisning tager man bare sin egen mad med og spiser sammen for selskabs skyld.

Paseo marítimo i Bolnuevo er meget attraktiv.

De andelshavere, jeg talte med, var alle meget glade for dette koncept. Et pointsystem gør, at man kan bytte uger med andre, og man kan tilmed bytte uger med andelshaverne i Italien. Alle var glade og følte, at det havde beriget deres liv at kunne komme ned i Spaniens sol uden at skulle investere en bondegård i egen bolig. Alle sagde, at de følte sig hjemme, selv om det var en delebolig, og alle var særdeles flinke og venlige mennesker.   

En stor fordel er, som jeg ser det, at der bliver taget hånd om alt: maskiner der ikke virker bliver repareret, el og vand bliver betalt automatisk, cykler bliver repareret, pølen bliver renset, TV bliver ordnet, pærer bliver udskiftet osv. Altså: man slipper for alt bøvlet med at tilkalde en spansk håndværker, når man ikke taler spansk. En yderst sød og venlig dame kaldet Andrea tager hånd om alt, og sørger for, at boligen er i topform og superren når man ankommer. Man betaler et månedligt beløb på ca. 1400 kr. for el, vand, rengøring og de forskellige serviceydelser.

En lilla klippe dukker op langs med kyststien.

Man behøver faktisk ikke have bil i Bolnuevo, for 1 km. væk ligger der et fund af en Sparkøbmand, der har ALT og har åben hver dag. Og en superfin bar kun 800 m. væk, kaldet La Colonia, serverer både morgenmad, frokost og aftensmad. Baren er udelukkende drevet af vakse, unge kvinder.

Der er ikke tale om time-share, idet man køber en andel ligesom man gør det i enhver dansk andelsboligforening. Man får altså et andelsbevis, som man så kan sælge, når man har lyst. Jeg må sige, at jeg synes godt om konceptet, og mødte kun glade og tilfredse ejere. En anden fordel er, at man, i det omfang man ønsker, kan have selskab med de andre ejere, kan vandre, cykle og spise sammen. Altså man risikerer ikke at komme til at sidde og kukkelure muttersalene i en bolig i Spanien. 

Vi, der allerede bor i Spanien, ved jo, hvor godt det varme klima og solen er for vores helbred, humør og energi. D vitamin på glas er surt show sammenlignet med solens varme direkte på huden, og da D vitamin styrker immunforsvaret og er godt for vores kalcium optagelse, og dermed styrker vores knogler, er det utvivlsomt livsforlængende at tilbringe 8 uger om året hernede. Og nu er denne mulighed åben for flere med dette koncept.

Se: andelshotellet.dk hvor man kan se beliggenhed, udsigt, boliger osv. samt evt. booke plads på et infomøde eller en besigtigelsestur.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.