Tusindvis af kilometer af vandkanaler i La Alpujarra Las Acequias – en arv fra maurerne

Tusindvis af kilometer af vandkanaler i La Alpujarra Las Acequias - en arv fra maurerne

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Nu i sommervarmen er ferskvand ekstra dejligt, og vi bliver mindet om, hvor vigtigt vand faktisk er. I byerne går tankerne måske primært på, hvor godt det er at få et koldt glas vand og en dukkert i poolen eller havet på en varm sommerdag, mens det på landet ofte handler om at have vand nok til afgrøder og dyr.

Siden umindelige tider har mennesket søgt måder at håndtere vand på. Nogle, der var eksperter i dette, var araberne, som deres arv i La Alpujarra i Granada-provinsen viser.

Vand i La Alpujarra

La Alpujarra ligger i Sierra Nevada National Park og vender mod syd, kun omkring to timers kørsel fra Málaga. Her inviteres til en stille tur i naturen, hvor træernes skygger giver en behagelig kølighed. I dalene, såsom Barranco de Poqueira, flyder bjergfloder med iskoldt vand fra toppene ved Veleta og Mulhacén (med 3.479 m. er Mulhacén det højeste bjerg på det spanske fastland), mens det på skråningerne bølger i vandløb og nogle gange kan vandet synes at presse sig lige ud af bjergsiderne. La Alpujarra er et spændende historielektion i kunstvandingsteknologi. Tusindvis af kilometer af små vandkanaler – acequias – løber her som en arv fra maurerne. Disse acequias udgør ifølge arkæologiske undersøgelser det ældste kanalnetværk i Europa.

Arven fra maurerne

Las acequias, som blev skabt som kunstvandingskanaler på skråningerne af Sierra Nevada, har eksisteret her i mere end 1.300 år. Maurerne, med oprindelse fra både araberne og berberne, kom til disse egne i det 8. århundrede og medbragte viden om vandteknik. Da de sidste maurere senere blev fordrevet fra La Alpujarra i 1690, efterlod de en arv, som stadig har stor indflydelse på området i dag. Det, man først og fremmest kommer til at tænke på, er måske de typiske hvide huse med flade skifertage og runde skorstene. En anden lidt mere skjult arv er netop las acequias, et navn, der kommer fra det arabiske as-saqiya, som betyder “vandbærer”.

Vandbærer

Selve acequias-systemet begyndte med romerne og blev perfektioneret af araberne, da de begyndte deres silkeindustri. I La Alpujarra blev kanalerne bygget for at opsamle smeltevand og kildevand fra bjergtoppene for at kanalisere dette til landbrug og husdyr. I dag kan man mange steder stadig se vandet risle frem i udskårne platforme i kanalnettet. Men mange af kanalerne er begravet, efter at være forladt i generationer. I dag, og især i tørre perioder, forstår man dog, hvor effektive disse acerquias er, og hvorfor de er vigtige både i hverdagen og for naturen i La Alpujarra.

Udover at kunne lede vandet derhen, hvor man vil med kanalerne, har de en positiv effekt i bevarelsen af ​​pisterne, som er en skat i sig selv. Denne nationalpark er hjemsted for et af de rigeste landskaber med hensyn til biologisk mangfoldighed i Europa, og her hersker et følsomt økosystem, hvorfor kanalsystemet får ekstra stor betydning.

Vand “så og høst”

I La Alpujarra taler man om la siembra y la cocecha del agua, altså såning og høst af vand. Dette er en meget speciel proces, som maurerne var eksperter i, hvor vandet bevidst bringes under jorden (såning) for at blive brugt (høst) i områder, fx plantager, der kan være flere kilometer væk fra vandindtaget. Kanalsystemet gør det også muligt for såkaldt oversvømmelsesvanding. Dette gøres, så vandet frigives i relativt store mængder, så det optages af jorden, hvorefter det filtreres under jorden og strømmer ud længere nede ad skrænterne.

Fælles vandforsyning

Gennem årene og uden vedligeholdelse er mange af de oprindelige kanaler som tidligere nævnt blevet spærret, nogle gange af naturen selv og andre gange af mennesker. I 2014 indså universitetet i Granada imidlertid kanalernes betydning for natur og landbrug (især i de tørre somre), og et projekt blev startet for at udgrave las acequias. Det startede i landsbyen Cañas, hvor frivillige med støtte fra universitetet i Granada efter en måneds hårdt arbejde kunne se vandet strømme igen i landsbyens acequias for første gang i 30 år. I dag varetages vedligeholdelsen af ​​landsbybeboerne selv, som også deler vandet med andre landsbyer som Órgiva. Siden 2014 er 14 forladte kanaler blevet udgravet, og der pågår vedligeholdelsesarbejde på yderligere 30.

Men ikke alle kanaler skal udgraves, mange, især ved de højtliggende landsbyer Capileira og Trevélez, har været brugt så længe man kan huske. Las acequias passes og administreres i fællesskab, og i dag får hver landmand adgang til vand i et bestemt tidspunkt på en bestemt dag. Hvordan dette sker ses med enkelthed, hvor en kanal er delt i to. Der er som regel monteret en plade, hvormed vandet kan ledes i forskellige retninger. Nogle gange er løsningen endda så simpel som en stor sten i kanalskilleren, der med en lille indsats flyttes, så vandet ledes til en kanal fra en anden.

Millennial acequias for bæredygtigt landbrug

Universitetet i Granada har i løbet af foråret i samarbejde med MEMOLab med midler fra Fundación Agua Granada og virksomhederne EMASAGRA og Hidralia gravet mange kilometer spærrede kanaler op, så vandet kan strømme igennem dem igen. Idéen med universitetsprojektet er, at kanalerne vil begynde at blive brugt i deres helhed og understøtte bæredygtigt landbrug i landsbyerne i La Alpujarra.

Las acerquias leder dog ikke kun vand på de sydlige skråninger af Sierra Nevada. Tidligere forsynede kanalerne også Albaucín-kvarteret (i dag den gamle bydel i Granada) med vand. Derudover vil de lade vandet løbe hele vejen til universitetet i Granada, for at kunne vande haverne der.

3.000 km. kanaler

Over den højestliggende landsby i Poqueira-dalen, Capileira, løber et kanalsystem, der udover at kunstvande landbruget også forsyner landsbyens drikkefontæner med vand. Dette særlige kanalsystem er 142,5 km langt. I hele Sierra Nevada anslås det, at der er cirka 3.000 km vandingskanaler, mens det i provinserne Granada og Almería anslås, at der i alt er cirka 24.000 acequias.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa