Det danske magasin i Spanien
Sobrasada – Et evigt kærlighedsforhold

Sobrasada - Et evigt kærlighedsforhold

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det siges, at de, der forelsker sig i sobrasada, indgår i et evigt kærlighedsforhold. Men den rødlige, krydrede pølse, der stammer fra Mallorca, er ikke så kendt blandt os nordboere, på trods af at den findes i ethvert supermarked, også på det spanske fastland.

Der er flere teorier om, hvordan sobrasada blev undfanget. Nogle mener, at den velsmagende pølse blev introduceret til Mallorca af romerne for over to tusinde år siden. Baleariske landmænd hævder dog, at opskriften er deres egen og blev udviklet for at gøre det nemmere at konservere kødet. Efter at maurerne blev fordrevet og forbuddet mod at spise svinekød blev ophævet, blev svinekød meget populært i hele Spanien, men på Mallorca er luftfugtigheden for høj til, at skinker kan lufttørres, som de gjorde på fastlandet. Derfor måtte bønderne på Mallorca tænke alternativt, når det kom til opbevaring af svinekødet.

Sobrasada består af råt hakket kød fra porc negra, sort gris, som har fået sit navn fra dets sorte skind og lange sorte børster. Den bliver omkring 80 cm i højden og kan veje op til 150 kilo. Den fodres med bønner, johannesbrødfrugt, lucernegræs, agern og figner. Især figner er med til at give kødet en sød smag. Det hakkede kød presses tørt, røres sammen med kraftig paprika, salt og peber og fyldes derefter i pølseskind, inden enderne snøres med sejlgarn. Pølserne blev tidligere tørret i cirka 15 uger, i dag tørres de i specialfremstillede tørrerum i 5-6 uger.

Sobrasada produceres nu også af almindeligt hvidt svinekød. Hvis du vil smage den originale variant, skal du sørge for, at der står Sobrasada de Mallorca de Cerdo Negro på etiketten.

Den velsmagende pølse kan smøres på brødskiverne næsten som en smørbar chorizo, men bruges også i forskellige gryderetter.

Vi anbefaler denne:

4 kyllingefileter skåret i stykker.
200 g kikærter i glas, afdryppet og skyllet
6 flåede og hakkede tomater
100 gram sobrasada
1 stort hakket løg
Olivenolie, salt og peber.

Varm olivenolien op og steg løget gyldent. Tilsæt kylling og kog et par minutter mere. Del sobrasadaen i små stykker og rør forsigtigt, så det blander sig med kyllingens kraft. Tilsæt tomater, salt og peber. Hvis du foretrækker en “hot” version, så tilsæt lidt chili. Kog med låg i 50 – 60 minutter, derefter uden låg i yderligere 15 minutter. Serveres med friskbagt brød.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa