4 tårne, et hotel og en kunstner med visioner – La Casa de las Cuatro Torres

4 tårne, et hotel og en kunstner med visioner - La Casa de las Cuatro Torres

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Spanien er fuld af historie, og den største kulturarv findes ofte i dets bygninger. Når du rejser rundt i landet, kan du besøge mange af disse historiske perler, og hvis du er heldig og har chancen for at overnatte i en af ​​dem, vil du virkelig blive indhyllet i fortidens magi.

Tekst af Karethe Linaae Billeder © La Casa de las Cuatro Torres og Karethe Linaae

Unik i verdenen. Foto © Karethe Linaae.

Andalusien har utallige historiske hoteller, og mange ville ikke have set dagens lys, hvis ingen havde valgt at bruge energi og ressourcer på at beskytte disse tidløse nationale skatte. Et sådant hotel er La Casa de las Cuatro Torres i Cádiz, som ikke kun er unikt i denne kystby, men i hele verden…

Kuppelen i solopgang. Foto © Karethe Linaae.

Huset med de fire tårne

La Casa de las Cuatro Torres betragtes som et af de bedst bevarede eksempler på Cádiz’ emblematiske skibshandelshuse fra 1730’erne. De blev kaldt Casas de Cargadores de Indias, selvom den maritime handel gik til Amerika, Afrika og Asien. Bygherren, den syriske forretningsmand Juan Clat Fragela, kom til Spanien i 1683 for at udvide familiens stofimperium. Da der kun kunne bygges ét tårn pr. hus, opførte Fragela fire separate huse inden for samme bygning og fik således et tårn i hvert hjørne af huset. Der er stadig 129 sådanne tårne ​​i Cádiz, men de fleste er af nyere dato, da udsigtstårnene havde mistet deres praktiske funktion og i stedet blev et symbol på social rang og gaditansk arkitektur. Fragelas bygning er derfor ikke kun unik på grund af antallet af tårne, men også på grund af udsmykningen, og fordi det er det eneste eksisterende tårn med oculus-vinduer i kuplen.

Hotel La Casa de Las Cuatros Torres. Foto © Karethe Linaae.

Fragelas bygning var strategisk unik, da den lå tæt på handelsministeriet, havnen og toldvæsenet med en perfekt udsigt over Cádiz-bugten, hvor alle handelsfartøjer, der sejlede til og fra Spanien, skulle kigge forbi. Ud over at huset var hans handelskontor, showroom og familiebolig, udlejede den futuristiske Fragela værelser på de øverste etager til handelsrejsende. På den måde drev han en slags hotelvirksomhed, som nu er genoptaget – næsten 250 år senere.

Værelse med den oprindelige væg. Foto © Karethe Linaae.

En beskyttende kunstnerhånd

Århundrederne satte sine spor, og selv om bygningen i 1976 blev katalogiseret som et ‘Place of Cultural Interest’, var den i så dårlig stand, at der skulle et mirakel til for at redde den. Redningen kom i form af Teresa Ramos Grosso. Efter et liv som kunstner og kurator for kunstudstillinger i Madrid var hun den perfekte kandidat til at give den smukke, men forfaldne bygning sin værdighed tilbage.

Udsigt over Bahia de Cádiz. Foto © Karethe Linaae.

”Huset er blevet et livsprojekt for mig. Jeg købte den af ​​sentimentale årsager. Da jeg var barn, ejede min mors familie denne del af bygningen. Huset skiftede ejere ved flere lejligheder, men de nye ejere lod det forfalde. Da min mand og jeg i 2005 havde mulighed for at købe den, kunne jeg ikke lade chancen gå fra mig. Huset er unikt blandt skibshandelsbygningerne, og jeg vil sige, at det er det smukkeste og mest markante i hele regionen.”

Der gik 11 år, før de kunne åbne hotellet. De første 4 år med bureaukratiske udfordringer, hvor enhver beslutning skulle accepteres af provinsens kulturråd, kulturarvsafdelingen, byrådet, turistministeriet og endda brandvæsenet. Så begyndte det rigtige arbejde – 7 års restaureringsarbejde, hvor Teresa stod for hver en lille dekorativ detalje. ”Den største glæde ved at færdiggøre arbejdet var, at min mor fik oplevet det færdige projekt,” afslører hun.

“Cádiz er mere uudforsket blandt turister end Sevilla, Granada og Málaga, og hotellet er som en lille perle, der stadig er relativt skjult i rejseverdenen.”

Lourdes Zozaya

Det var en kunstners drøm at finde en bygning fra 1736 med originale døre, vinduer og tårne. Gennem århundreder med maling og stuk opdagede de autentiske historiske skatte. Det originale Carrera-marmorgulv på nutidens hovedetage og trappeopgange og mahognidøre var i virkeligheden ballastmaterialer til fragtskibene. Da skibene skulle passere kontrakthusene i Cádiz før og efter handelsrejserne, blev marmor og træ, der fulgte med bådene, brugt til opførelsen af ​​disse handelshuse.

Lourdes Zozaya, som har arbejdet på hotellet siden åbningen i 2017, fortæller om renoveringen. “Så vidt muligt brugte vi originale materialer og respekterede de traditionelle metoder. Væggene er lavet af det man kalder mortero de cal (kalkmørtel) og har den naturlige sandstensfarve. Alle døre og vinduer er originale. Hvert søm blev taget ud i hånden, før det blev lagt i et specielt bad for at fjerne lagene af maling. Derefter blev træet behandlet med naturlig voks og hørfrøolie, som de oprindeligt brugte, udover at det var det mest naturlige og det, der bedst respekterer træværket.”

Hotellets tagterasse i måneskin. Foto © Karethe Linaae.

Før og efter

Dagens hotel ligger i et af de fire huse, der tilsammen udgjorde det originale Casa de los Cuarto Torres. De øvrige dele af bygningen er stadig overladt til naturens kræfter. Derfor kan man tydeligt se, hvordan bygningen stod før renoveringen, og hvordan den var i sin storhedstid. Cádiz kommune glæder sig over restaureringen, som skabte en sådan nysgerrighed, at folk stod i kø for at se tårnet og udsigten, når de endelig kunne åbne deres døre.

“Vores gæster kommer fra hele verden. “Nordamerikanerne bliver helt vilde, når de ser stedet, for der er ikke noget lignende hotel i Cádiz fra den æra og af den kaliber”, siger Lourdes. “Cádiz er mere uudforsket blandt turister end Sevilla, Granada og Málaga, og vores hotel er som en lille perle, der stadig er relativt skjult i rejseverdenen.”

Udsigt over Cádiz fra hotellet. Foto © Karethe Linaae.

Udsigt over Cádiz-bugten

Tårnhuset er ikke noget Hilton-hotel. “Selvom gæstekomforten er som et femstjernet hotel, har vi kun 2 stjerner, fordi vi ikke har en restaurant, pool, spa og fitnessrum. Men vi har en personlig kontakt og intimitet, som de store hotelkæder ikke kan tilbyde,« afslører Lourdes.

Boutiquehotellets 20 værelser er opkaldt efter søfarende. I nogle rum kan man se mærket i træet efter de stearinlys, der oplyste rummene, før man havde strøm, og i andre ser man de gamle stenmure. Her mangler der ikke patina, og selv de let skrånende trapper giver stedet en personlig charme.

Hotellet med den forfaldne og den restaurerede del. Foto © Karethe Linaae.

Højdepunktet er tagterrassen og de fire udsigtstårne, hvor hotellet arrangerer årstidens festligheder for gæster. Fra terrasserne og tårnet har man udsigt over hele la Bahia de Cádiz, så det er nemt at forestille sig, hvordan vagterne sad her og spejdede efter skibe.

“For mig repræsenterer tårnene Cádiz’ identitet. De var et sted for både arbejde og afslapning, og de to funktioner er fortsat fortidens forbindelse, hvor de står i en privilegeret position omgivet af blågrønt hav. Hvad mere kan du ønske dig?” afslutter Teresa.

Find ud af mere om dette unikke sted, der er blevet ‘opdaget’ af både spanske Vogue og Condé Nast Traveler her: casadelascuatrotorres.com. Og så er det bare at planlægge din næste tur til Cádiz.

Tegning fra markedet i Cádiz med et skibshandlerhus fra fortiden. Foto © Karethe Linaae.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa