Det danske magasin i Spanien
El Gordo – Det store spanske julelotteri

El Gordo - Det store spanske julelotteri

Begyndte i 1812

Lotería de Navidad, også kaldet El Gordo, er et spansk lotteri med en lang historie. Det officielle navn er Sorteo Extraordinario de Navidad, og lotteriet har eksisteret siden 1812. Det blev ikke stoppet af hverken borgerkrigen eller Franco-regimet. El Gordo betyder den store/fede og henviser til den gigantiske førstepræmie, der lyder på svimlende 4 millioner euro. Et helt lod koster 200 euro, og 70 % af de samlede salgsindtægter går til præmier.

El Gordo-lodder sælges over hele Spanien.

22. december – den dag Spanien står stille

Selve lodtrækningen, der finder sted den 22. december hvert år, er en anderledes begivenhed, der varer mere eller mindre hele dagen. Små børn synger både vindertallene og størrelsen på præmien, mens hele Spanien ser begejstret med. Ceremonien finder sted i Teatro Real de Madrid og udsendes “live” på tv-kanalen La1 og på RTVEs hjemmeside. Udsendelsen begynder kl. 08.00 og selve lodtrækningen kl. 09.00.

Den første præmie vil også være 4 millioner euro i år. Dog udtrækkes der flere store præmier, skønt de er lidt mindre. Den anden præmie vil være 1,25 millioner euro og den tredje præmie er 500.000 euro. Derefter øges antallet af udbetalinger pr. beløb. For eksempel er der otte femtepræmier på 60.000 euro. Derudover er der udbetalinger til dem, der delvist har samme cifre som det vindende lod, enten i begyndelsen eller i slutningen af ​​talrækken.

Trækningen på tv viser alle de vindende billetter, og hvis du går glip af udsendelsen kan du gå ind på El Gordos hjemmeside og indtaste dit eget lodnummer for at tjekke. Det siges, at næsten 1/3 af alle lodder giver en eller anden form for udbetaling.

Nogle lodsælgere bærer deres “butik” på maven.

“Hele byen” vinder…

Et helt lod (una billeta) koster som nævnt 200 euro. 200 euro er dog en masse penge, så disse lodder er opdelt i 10 identiske mindre lodder; décimos. (Decimo = 1/10). Således er der mange mennesker, der deler deres décimo med venner og bekendte og lader dem f.eks. købe en del med 1 euro hver, hvorfor det ofte er en helt lille by, der står og jubler, når de vindende tal for de største præmier annonceres. Det anslås, at 97 % af alle spaniere deltager, selvom mange blot har købt sig ind i en décimo med et par euro.

Salget af lodder begynder i efteråret. Mange beder om at se forskellige lodder for at se, om de kan genkende et af numrene i for eksempel deres egen bryllupsdato, fødselsdag eller en anden dato, der giver gode associationer. Mange forsøger også at finde lodder, hvor flest muligt af tallene fra sidste års vinderlod er inkluderet.

Ikke kun for spaniere…

Der er intet i vejen for, at udlændinge kan købe lodder. Som spanierne er vi også nødt til at betale 20 % lotteriskat til den spanske stat, hvis vi vinder, men vi kan beholde resten af ​​beløbet. Selv købte jeg en décimo i dette års El Gordo, og hvis jeg skulle være så heldig at vinde, deles prisen med ni andre (som også købte deres lod samme sted).

De fleste vindende lodder, ca. 10.000 i alt, har dog kun en udbetaling svarende til det beløb, du gav for loddet. Med andre ord, hvis jeg hører til en af ​​disse, har jeg chancen for at vinde 20 euro (da jeg kun har en décimo af hele loddet). Efter at have trukket 20 % lotteriskat, står jeg tilbage med 16 euro.

Jeg har endnu ikke besluttet, hvad jeg skal bruge pengene til – hvis jeg vinder…

Fakta:

Det store spanske julelotteri, El Gordo, trækkes den 22. december hvert år. El Gordo skal være verdens største lotteri, når det gælder den samlede udbetaling. Lodderne sælges hos over 10.500 sælgere i hele Spanien, og salget starter næsten et halvt år før lodtrækningen. Ejeren af lotteriet er den spanske stat.

https://www.laloterianavidad.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.