Det danske magasin i Spanien
Dette skal du vide om coronavirus

Dette skal du vide om coronavirus

Coronavirus er en gruppe af vira, der normalt forårsager en mild forkølelse. Nogle varianter kan også forårsage mere alvorlig sygdom, såsom dette års virus. Vi ser nærmere på virussen, symptomer og hvad du kan gøre for at forebyggende den.


Hvorfor kaldes det coronavirus?

Coronavirus er opkaldt efter sit udseende, som det set gennem et elektronmikroskop. Virussen har en membran med små, fremspringende pikgg, der minder om det yderste lag af solens atmosfære; Corona. Virussen blev oprindeligt navngivet “2019 nCoV”, men har nu fået det officielle navn “COVID-19”.

Coronovirus. Illustration af “COVID-19”.

Det hele begyndte i Kina

Udbruddet begyndte i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i det centrale Kina i december 2019, og virussen blev identificeret af kinesiske sundhedsmyndigheder den 7. januar 2020. De første sygdomstilfælde blev opdaget blandt mennesker, der havde opholdt sig i et stort fødevaremarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med skaldyr og forskellige typer levende dyr. Infektionen blev derfor først opfattet som en zoonose, det vil sige infektion fra dyr til mennesker. Efterfølgende tilfælde er forekommet hos mennesker, der ikke har haft kontakt med dyr, og det ser ud til, at virussen overføres fra person til person.

Hvad er coronavirus?

Coronavirus er, efter rhinovirus, den mest almindelige årsag til forkølelse og kan udgøre op til en tredjedel af alle tilfælde. Visse arter af Coronavirus kan også forårsage alvorlige luftvejsinfektioner. Nogle alvorlige varianter er 2003-varianten SARS, såvel som MERS-udbruddet, der kom i 2013 og stadig findes i Mellemøsten. Ti procent af dem med alvorlig SARS-infektion døde, og så mange som 35 procent af dem med MERS-infektion mistede livet.

Den nye coronavirus kan også forårsage luftvejsinfektion hos mennesker. De fleste inficerede får en mild luftvejsinfektion. Et mindretal får lungebetændelse. Risikoen for at dø af lungesvigt udløst af virussen antages at være mindre end én procent.

Hvor kommer viraene oprindeligt fra?

Det antages, at viraene kommer fra flagermus. Flagermus bliver ikke syge af selv de farligste vira, vi kender, men de forbliver sunde smittebærere hele deres liv. Flagermus kan bære 117 forskellige vira, og 60 af dem kan forårsage alvorlig sygdom hos mennesker. Det er ikke ualmindeligt at finde meget dødbringende vira, såsom både ebola (blødende febersygdom) og rabies (hundegalskab) hos flagermus.

Spredning og dødelighed

I skrivende stund er mere end 80.000 mennesker diagnosticeret i Kina, og omkring 3.000 er døde. Samtidig må vi huske, at der i Kina er 1.398.864.000 mennesker. Dette betyder, at omkring 0,003 procent af befolkningen er dokumenteret syge. Men som med alle udbrud, er det ikke antallet i dag, der er vigtigst, det er hvor hurtigt virussen spreder sig, og hvor mange der er inficerede og bliver syge. Nu stiger antallet af syge med 2-3.000 om året pr. dag, og dette kan resultere i 100.000 syge, rapporterer Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Cirka to procent af de syge er døde i dette års coronavirusudbrud, og disse har ofte haft andre underliggende sygdomme. Dette gælder hovedsageligt ældre og personer med svækket immunsystem. WHO vurderer, at et normalt, årligt influenzaudbrud dræber mellem 291.000 og 646.000 mennesker over hele verden.

Sygdommen smitter nu mellem mennesker, og der er blevet set infektion hos sundhedspersonale og andre nærkontakter. Flere tilfælde rapporteres fra andre kinesiske regioner, Sydkorea, Japan, Italien og Iran, men også andre lande. Spanien, herunder Costa del Sol, har også oplevet inficerede personer, for så vidt det vedrører infektion relateret til Kina og det nordlige Italien.

I lys af den hurtige spredning af virussen har Verdenssundhedsorganisationen erklæret udbruddet for en “alvorlig hændelse af betydning for international folkesundhed”.

Andalusien er godt forberedt

Andalusiens regionale talsmand Elías Bendodo siger, at andalusiske hospitaler har udarbejdet en detaljeret beredskabsplan for coronavirus i Andalusien, og at der absolut ikke er nogen grund til bekymring. Hospitalerne har fået detaljerede instruktioner om, hvordan man isolerer og behandler patienter. Derudover er der oprettet en mobilenhed med specialister, der hurtigt kan nå ud til hospitaler. I tilfælde, hvor mennesker er blevet diagnosticeret med infektion på Tenerife og på det spanske fastland, herunder Costa del Sol, isoleres patienter og der tages forholdsregler for personer, der har haft kontakt med de inficerede.

Både den spanske sundhedsminister og overlægen på universitetshospitalet i Madrid opfordrer medierne og befolkningen til at udvise besindighed. ”Selvfølgelig følger vi udviklingen, men der er ingen grund til at slå alarm og gå i panik. I de kommende uger opdages der sandsynligvis flere tilfælde, men sundhedsvæsenet er forberedt og har tingene under kontrol. Proceduren er identisk med den måde, vi arbejder på, når vi bliver ramt af en alvorlig influenzaepidemi, og med relativt få tilfælde af coronavirus i hele landet er der absolut ingen grund til at bekymre sig,” er beskeden fra myndighederne, der minder os om, at omkring 6.000 spaniere hvert år dør af influenza. Fernando Simón, direktør for sundhedsmyndighederne, ønsker også at berolige befolkningen og siger, at de spanske myndigheder har situationen under kontrol, og tilføjer, at det ikke er nødvendigt at bære mundbind.

Vil virussen “mutere”?

Der tales en del om, at virussen “kan mutere”. Dette betyder, at de mindste byggesten i virussens arvestof udskiftes. Hvilket igen kan få virussens egenskaber til at ændre sig. Det mest almindelige er, at den muterede virus ikke er funktionsdygtig, undertiden bliver den “mildere”, forårsager mindre sygdom og giver immunologisk beskyttelse. Teorier fremsættes om, at virussen kan blive endnu farligere ved “mutationer”. Dette er ikke set med coronavirus før – SARS-varianten forsvandt helt efter ni måneder. Ved stort set alle større udbrud af vira, der forårsager luftvejsinfektioner, har mutationer gjort dem mindre og mindre farlige.


Sådan smitter virussen

Den nye coronavirus inficerer på samme måde som forkølelse og influenza gennem dråbe- og kontaktinfektion:

  • Gennem luften, for eksempel af en syg, der hoster og nyser, og du indånder virussen, eller den kommer i kontakt med slimhinderne i øjne, næse eller mund.
  • Gennem direkte kontakt, hvis en syg person har virussen på hænderne og har fysisk kontakt med andre. 
  • Gennem genstande. Virussen kan også overføres indirekte, hvis for eksempel en syg har hostet på genstande eller har virussen på hænderne og berører genstande.

Symptomer og sygdom

Symptomer: Sygdommen starter ofte med luftvejsinfektion. De, der er blevet alvorligt syge af coronavirus, har ofte alvorligt underliggende sygdom fra før.

Symptomerne på sygdommen er som ved andre luftvejsinfektioner hoste, feber, ondt i halsen, brystsmerter og åndedrætsbesvær.

Der findes ingen sikker information om inkubationstid, det vil sige, at tidspunktet fra infektionsdatoen til sygdommen giver symptomer, men det vurderes i øjeblikket at være mellem 2 og 14 dage.

Den nye coronavirus forårsager luftvejsinfektion og kan forårsage alt fra milde symptomer til mere alvorlig sygdom. Feber er rapporteret som et almindeligt symptom på infektion. Der er rapporteret ondt i halsen hos mennesker med mild sygdom. Nogle er blevet diagnosticeret med lungebetændelse med åndedrætsbesvær og/eller hoste. Alvorligt lungesvigt og dødsfald forekommer. Oplysninger om risikofaktorer for de syge er i øjeblikket begrænset, men alvorlig sygdom og dødsfald ses som tidligere nævnt oftest hos ældre og personer med underliggende sygdomme.

Hvis du har besøgt et område med et infektionsudbrud eller har været i tæt kontakt med en bekræftet syg person, anbefales det, at du ringer til en læge for at få råd og en aftale med henblik på undersøgelse, så nødvendige forholdsregler som isolering kan træffes uden at inficere andre ved fysisk opmøde.


Hvordan beskytter du dig mod infektion?

Sygdommen smitter, som ved forkølelse og influenza, ved overførsel af vira fra åndedrætsorganerne hos en syg person. God hoste- og håndhygiejne reducerer risikoen for at få luftvejsinfektioner, inklusive coronavirusinfektioner.

  • Hold helst mindst én meters afstand til personer med åndedrætssymptomer.
  • Vask dine hænder ofte og grundigt med sæbe og lunkent vand.
  • Hånddesinfektion er et alternativ, hvis du ikke kan vaske hænderne.
  • Host med hensyn. Brug papir til at hoste eller nyse i, og kasser papiret umiddelbart efter brug. Hvis du ikke har papir, er alternativet at hoste i albuen – aldrig i dine hænder.
  • Mundbind er ikke nødvendigt for sunde mennesker. “Folk, der bruger mundbind, tager sig oftere til ansigtet, hvilket kan øge risikoen for infektion,” påpeger Folkehelseinstituttet.

Vaccine under udarbejdelse

Der er i øjeblikket ingen vaccine mod den nye coronavirus. Men en god nyhed er, at forskere for nylig har formået at dyrke virussen i et laboratorium baseret på en patientprøve. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) er en international organisation, der udvikler vacciner mod nye sygdomme, der kan blive farlige epidemier.

De meddelte for nylig, at en vaccine mod coronavirus er blevet sendt til test på mennesker, og at processen kunne begynde allerede i april. Nogle medier har nævnt, at nogle patienter med coronavirusinfektion er kommet sig efter et lægemiddel, der anvendes til behandling af HIV-infektion, men det vil sandsynligvis tage lang tid at teste og vurdere, før et sådant lægemiddel kan godkendes. Forhåbentlig vil dette coronavirusudbrud være forbi på det tidspunkt.

Import af varer

På nuværende tidspunkt er der ikke noget, der indikerer, at der er en risiko forbundet med køb af varer og modtagelse af pakker fra Kina og andre lande med udbrud, så længe der ikke er tale om at købe levende eller døde dyr. Virussen kan ikke overleve længe på almindelige ting eller tøj.

I Málaga træffes ekstra forholdsregler hos de omkring 200 virksomheder, der handler med Kina. Dette gælder ikke mindst for den lokale kødindustri. “Når Kina nyser, bliver hele verden forkølet,” siger et kendt udtryk.

Rejsetips

Mange spekulerer på, om det er sikkert at rejse. Spaniens sundhedsmyndigheder opfordrer spanske indbyggere til ikke at rejse til de berørte coronovirus-områder i det nordlige Italien eller til Kina. Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til provinsen Hubei i Kina på grund af en udbredt infektion i denne provins. Endvidere fraråder myndighedernet rejser, der ikke er strengt nødvendigt til det kinesiske fastland. Størstedelen af ​​dem, der er inficeret med coronavirus, er stadig forbundet med Hubei-provinsen i det centrale Kina, men flere og flere tilfælde fra andre områder i Kina og andre lande rapporteres. Situationen udvikler sig, og rejserådgivning opdateres, når nye oplysninger bliver tilgængelige.

I øjeblikket er information om spredning af infektion i de nye områder begrænset, men flere tilfælde kan forventes i fremtiden.

De, der planlægger at rejse, kan få opdaterede oplysninger på websiderne www.sundhed.dk eller på Minesterio de Sanidad (mscbs.gob.es).

Kilder: WHO, ECDC, FHI, SML, MSCBS, Helsedirektoratet, Folkesundhedsinstituttet, Helsenorge

Af Ingvild Mørkved

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.