Det danske magasin i Spanien
På den anden side… Er Al-Thani overhovedet en sheik?

På den anden side... Er Al-Thani overhovedet en sheik?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Der snakkes og skrives meget om Málaga C.F. og Al-Thani. Og de sidste år har det næsten udelukkende været triste historier om sportslig nedtur, økonomiske problemer, fyringer, retssager og tvetydige twitter-beskeder fra Al-Thani – klubbens præsident og hovedaktionær. De sidste ti år har byens fodboldentusiaster været hele det følelsesmæssige register igennem. Fra de store illusioner om at blive en europæisk topklub med nyt stort stadion og moderne fodboldskole – til at ende som bundhold i 2. division med en begrundet frygt for helt at blive opløst hængende over hovedet. På denne triste rutsjetur er ytringsfriheden blevet brugt flittigt af både spillere, ledere, trænere og, ganske naturligt, af byens journalister. Én person har dog bevaret tavsheden i snart ti år – helt indtil for nylig. Og det var netop hende, jeg allerhelst ville høre på; Yasmin Sahoud Peréz. 

Hun er uddannet advokat og administrerer ni selskaber i Málaga og Madrid. Som navnet klart antyder, trives hun fint i både spanske og arabiske miljøer. Hendes store kontaktflade gjorde hende i sommeren ’09 til mellemled i handlen af Málaga Club de Fútbol. Klubbens daværende ejer, Fernando Sanz (med nærmeste familie) var opslidt og økonomisk presset, mens Al-Thani var eventyrlysten og havde, tilsyneladende, lidt mønt på lommen. Yasmin Sahoud Perez satte de to sammen, og da hun samtidig havde gejsten, indsigten og en række fremragende resultater som virksomhedsleder og administrator, blev hun klubbens første administrerende direktør. 

Det holdt kun nogle måneder. Så gik det galt. Hendes nyligt brudte tavshed forklarer tydeligt, hvorfor det er gået så grueligt galt for byens fodboldhold. ”Det er udelukkende et spørgsmål om personlighed og kompetencer. Al-Thani uddelegerer samtidig med, han selv tager sine beslutninger udenom organisationen. Han lytter ikke til nogen, og når han tager fejl, drager han sine ledere til ansvar. Det er derfor, vi har set så mange fyringer i Málaga C.F., for Al-Thani har slet ikke kompetencerne til at drive en fodboldklub eller noget andet selskab,” var de opsigtsvækkende ord fra den forhenværende førstedame, der i pæne, men meget klare, vendinger beskriver, hvad Al-Thani står for. 

”Vi overtog en klub med stor gæld og røde tal i driftsregnskabet. Da Al-Thani så min handlingsplan med nye budgetter smed han den direkte i papirkurven. Han læste den aldrig, for han mente spillerkøb var vejen frem. Fra den dag vidste jeg, det ville gå galt, for allerede på det tidspunkt var der klare tegn på, at Al-Thani ikke var så velhavende, som han gav udtryk for,” forklarer Yasmin Sahoud Perez – måske med henvisning til det faktum, at betalingen for købet af klubben til Fernando Sanz trak ud. (Historien vil, at sidstnævnte skulle igennem en fem år lang retssag for at få sine penge).  

Man kan med rette spørge, om Al-Thani overhovedet er en sheik, som han altid er blevet omtalt. For en sheik har ikke bare penge. Han har også evnen til at varetage dem og investere fornuftigt. Hvis Al-Thani havde bare snerten af den evne, havde han solgt klubben, da den lå i 1. division og velhavende kinesere og arabere bankende på med konkrete købstilbud. I nogle kredse tror man, hans intention er at tømme klubben. Men det tør jeg godt sige, ikke er tilfældet, for der har aldrig været noget at tage af.

Faktum er, at Málaga C.F. nu tager hul på anden halvdel af sæsonen. Det sker uden de nødvendige spillerkøb og uden den kapitaltilførsel på fire til fem millioner euro, som klubben har brug for, for at komme sportsligt og økonomisk helskindet igennem sæsonen og undgå den frygtede (tvangs)nedrykning. Det sker også uden, at der er indledt forhandlinger om et salg af klubben. Al-Thani vil hverken sælge eller (kan) investere. Det er en fuldstændig absurd situation skabt af en person, som bedst beskrives med det spanske ord ”retrasado”. Det oversættes bedst til et miks af uklog, umoden og manglende dømmekraft. Der er ikke meget sheik over Al-Thani. 

Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa