Det danske magasin i Spanien
Da Fuengirola blev født…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Mellem de mange flodudløb på Mijas kyst med frugtbar jord og ideelt klima – med rigt fiskeri og en god forankring for både at levere varer og bibringe handel ligger Fuengirola. Efter de berygtede piratangreb voksede byen mere og mere gennem 1700-tallet og bosættelsen spredte sig. Allerede da talte indbyggerne i den lille landsby om at danne deres egen by og ikke være afhængige og styret af den meget større Mijas ved foden af ​​bjerget. Den første alvorlige anmodning blev fremsat i 1822 – men blev kraftigt afvist. Der boede for få personer dernede, lød det. Ingen grund til at adskille byerne, der var ikke nok infrastruktur eller evne til at klare sig selv, lød beskeden.

Men derefter, efter flere forgæves forsøg gennem 20 år, lykkedes en gruppe handlende under ledelse af Nicolas Cotrina omsider med, at Fuengirola kunne skilles fra tvangsægteskab med Mijas. Byen skulle få 10 hektar – og større er den heller ikke blevet i dag. Borgmesteren blev Don Antonio García Cortés. Magistraterne i Málaga havde accepteret løsrivelsen, men som et krav var de nødt til at vise ordentlige planer for gader, pladser og ikke mindst en ordentlig kirke.

Ingen poster viser nøjagtigt, hvad der skete den 30. maj 1841 i Fuengirola – kun at der blev afholdt et stort marked i byen omkring denne dato. Men set gennem øjnene på en ung dreng kunne det måske lyde sådan her…

Den lille landsby – allerede kendt som Fuengirola. Markedspladsen bag det lille kapel er fyldt med fisk, majskolber, figner og alle slags grøntsager, håndlavede sko og tøj, flasker med vin, ja, næsten alt hvad du kunne finde i gårde og hjem langs kysten i ​​Andalusien. Også fra andre steder, både langs Middelhavet og fra indlandet, dukkede handlende og købmænd op for at tilbyde deres varer på denne festdag i 1841. Selvfølgelig ville en så stor og omfattende begivenhed, der varede i tre hele dage også have sine dårlige sider. Alle slags svindlere, lommetyve og værre strømmede til for at opnå let overskud – næsten uanset hvad det betød. Tolv år gamle Pablo Cortez’ forældre havde derfor strengt opfordret ham til at blive sikkert hjemme, hvilket naturligvis kun fik den eventyrlystne og nysgerrige dreng i gang. Ikke engang truslen om ikke at være sammen med sin far på arbejdet for første gang kunne holde ham hjemme.

Solen havde lige kigget ud bag skyerne, da Pablo kiggede ud af den lave, smalle hoveddør, der skulle males hvid, men nu havde en ubestemmelig, grålig hudfarve. Afbrænding med tørv betød, at forureningen havde efterladt et stærkt og tydeligt præg på alt, hvad der engang havde haft lyse farver.

Kysten så klar ud, ingen voksne, der kunne sladre om ham, var at se, hverken i de smalle gader eller i vinduerne. Ikke engang den gamle enke Lopez i den nedslidte, gamle bygning overfor sad på sin faste plads bag de åbne vinduesskodder og bevogtede alle og enhver. Han gled ud på de glatte, ujævne småsten i en af ​​byens få brolagte gader – stadig glat og vådt efter nattens kraftige nedbør – og trådte forsigtigt ud på den smalle jord og drejede til venstre til det, de kaldte Calle Larga – og bremsede for at få vejret igen. En lurvet, gul kat stirrede fornærmet mod ham, forstyrret af den evige forfølgelse af rotter og mus, da den trissede ned til havet.

Den godt voksne, lyshårede og grønøjede tolvårige dreng trak uldjakken godt rundt om sig. En usædvanligt kølig vind i sæsonen fik ham til at ryste af ubehag. Kalenderen viste trods alt 30. maj! Tøjet sad allerede meget stramt, efter at han havde modtaget det fra sine bedsteforældre året før – det var klart for alle, at den allerede magtfulde, atletiske og hurtigt tænkende dreng ville blive en smuk og statelig ung mand inden få år. Allerede var han tydeligt anderledes fra andre drenge – hans far havde fortalt ham, at familien kom fra øen Gomera, hvor lyshårede mennesker var ganske almindelige. Men Pablos store ideal, skolelærer Cristobal Vega, havde antydet, at han måske stammede fra grundlæggeren af ​​Sohail-kalifatet i kongeriget Córdoba i det 9. århundrede. Denne mand må have haft grønne eller blå øjne – og Pablo kunne bedst lide denne forklaring!

På hjørnet nede ved et af modtagelsescentrene i Calle Espania stoppede han for at kigge ind i det smalle vindue til Alvarez-familiens købmand. Som de fleste unge drenge følte han sig altid sulten, og tænderne løb i vand ved synet af alle de godbidder, han kunne se derinde. Fisk fra nord, spegemad fra Sierra Nevada, frugt fra bakkerne op til Mijas – alt føltes så fristende.

Pludselig fik han et så hårdt slag på skulderen, at han faldt næsten ind i det rodede, beskidte vinduesglas. Irriteret vendte han sig og brølede “Hvad fanden!” – men han blev overrasket, så snart han så, at hans bedste ven, Jordi, hang over ham. “Der fik jeg dig! Du skal være mere opmærksom og ikke gå rundt i din egen lille verden. Du bor i en stor, vigtig by nu, Pablo! ” Han pegede på vinduet. ”Glem alt hvad du ser, hverken du eller jeg har råd til at købe noget som helst. Entiendes?””Så sandt, så sandt, desværre,” måtte Pablo indrømme. De to drenge i samme alder fik kun små beløb fra deres forældre – og tjente lidt selv. Han og den mørkhårede Jordi vandrede videre uden at bekymre sig for meget om, at de ikke nøjagtigt hørte til den pengebelastede del af befolkningen i Fuengirola.

Byen optrådte naturligvis som et slags gennemsnit af de små byer omkring det meget større Málaga – i starten var fiskeri- og handelsmodtagelserne, længere små og lidt større butikker og boliger, stalde og indhegninger. Meget dårligt var det nede i Barrio de Santa Fe de Los Boliches. De fleste små bådsejere, fiskere og andre dårligt betalte arbejdere boede her. Drengene blev forbudt at gå derned. Selvom der kun boede omkring et dusin indbyggere her, husedes der ofte mange mere eller mindre uslebne rejsende. Stedet havde sit navn efter de håndholdte fiskenet, de vred ud over de lavvandede strande. Ikke alle havde råd til at holde båd.

Over calle Rafael, som ville blive omdøbt til “Plaza de la Constutición” – og omkring Plaza de los Chinorros boede borgerne i store, hvidmalede bygninger, der lignede mere landejendom end rækkehus. Beboerne her havde deres egen brønd på Plaza del Pozo, her havde de også planlagt at opføre det nye rådhus, Casa Consistorials grundsten var allerede lagt.

”Tænker du på det samme som mig?” Pablo kunne ikke dy sig for at udfordre Jordi. “Skal vi snige os op for at se, om der sker noget spændende på markedet?” Vennen var enig, men de måtte sørge for, at ingen opdagede, hvad de havde i tankerne – så de kiggede rundt og så sig godt for. De vidste, at de måtte passere det lille fængsel – et skur, hvor tyve og berusede fuldebøtter endte, når de ikke havde gjort noget alvorligt nok til at blive transporteret til Mijas. Rygterne lod også vide, at præster fra Málaga havde brændt dissenter på bålet på Plaza de la Venta under inkvisitionen. Drengene var ikke så meget for at gå denne vej ​​- råb og skrig lød derfra hele tiden – men regnede med, at denne lille omvej var nødvendig, hvis de skulle nå markedet uden at blive afsløret af nogen, der kendte dem, og som helt sikkert ville sladre til deres forældre. I så fald ville det gå dem meget værre! Calle de Saladeres, hvor saltlagret var placeret, og Calle de Riego, hvor byens to fælles vandposter og vaske var blevet anbragt – blev hurtigt forcerede – og snart vandrede de nysgerrig langs gaden, som alle kaldte Palangreros, hen til markedet, som om de ikke havde nogen bekymringer i livet. Bag dem ligger den gamle fort Sohail med Torre del Homenaje – nu ret forfalden og ubetydelig efter storhedens dage tredive år tidligere, da en tung engelsk hær blev besejret. At det var polske lejesoldater, der udførte den store gerning, generede ikke folk. Stolte følte de sig stadig!

Uden for gamle Diegos kro – faktisk var han fra Mijas og ikke alt for vellidt af landsbyboerne – stoppede de og kiggede ind ad den åbne dør. Da markedsdagen altid gjorde folk tørstige, var stedet allerede næsten fuld af brølende, øl- og vindrikkende besøgende og lokale. Fejringen af ​​byens status var allerede i gang. Tre massive, håndhuggede bjælker, der sagdes at være trukket derfra fra et gammelt piratskrog holdt taget på plads, og stenplader, der blev ført fra et sted, som de voksne kaldte “de romerske ruiner”, udgjorde groft sagt gulvet.

Som sædvanligt vinkede indehaveren til drengene – de havde mange gange hjulpet ham med at slæbe fulde mennesker ud af kroen og lade dem sove i den lille plaza bag bygningen. Deres forældre var tydeligvis ikke klar over denne lille ekstra indkomst – hvis de havde været, ville reaktionerne have været voldsomme. Især faderen til Jordi havde klart sagt, at sønnen var for ung endnu til at udøve mandlig arbejdskraft. Du er nødt til at lege, så længe du er barn, tænkte han.

At drengene nærmede sig markedet var ikke svært for dem at opfatte. Støjen var som et tungt uldtæppe over gaderne og den rektangulære plaza. Lille Fuengirola summede af mennesker – sælgere, købere og nysgerrige tilskuere. Ganske vist var tiderne ikke de bedste – som de ældste så ofte påpegede – men den lille by havde aldrig set et så summende liv. Næsten alle de tilbudte varer var skabt af hårdt arbejde og dygtigt håndværk. Alle slags produkter fra land og skov, fra dyr og fisk havde det til fælles, at de var selvproducerede. Kjoler i forskellige farver, design og kvalitet – udstyr til huse og hjem og mad fra hav og land i alle varianter. Tung, mørk svedlugt blandet med duften af ​​alle varer og med ​​efterladenskaber fra heste og hunde.

Drengene træk vejret dybt, før de vovede sig ud i et overflod af spændende seværdigheder og muligheder. De måtte se sig godt for, før de trådte ned, barfodet som de var.Ikke et eneste øjeblik troede de, at de kunne udsættes for noget farligt – trods alt var de i hjertet af deres hjemby. Råb som som “hej der, drenge se disse fantastiske knive!” – og “pas på, rør ikke ved mine varer, idioter!”, udgjorde kløften mellem de båse, der var sat op med planker lagt over gamle tønder og kasser. Nogle steder var tagene udgjort af groft lærred spændt ud, endda et par småhuse spredt over mangfoldigheden af ​​mennesker og dyr og mudder. Helt øverst var der opført et lille plateau. Her skulle talerne og bekræftelsen af, at Fuengirola nu var blevet en by, finde sted,

Dette er virkelig fra nutidens Pueblo Lopez – sådan, blot endnu fattigere, så det også ud i Fuengirola i 1841. Neden for billedet af Casa Consistoral i dag – påbegyndt i 1841 og afsluttet i 1868.

Men netop det interesserede overhovedet ikke de to kammerater. De var for fascinerede af udvalget i båse, der tilbød knive i alle slags og størrelser. Begge blev fascineret af nærbillederne af så mange detaljerede og velfremstillede knive og hakkevåben, der også ofte blev præsenteret i smukke, rigt pyntet læderindfatninger.

Pludselig kom der det høje, vrede råb. “Hej, stop! Stop tyven!” En lurvet, beskidt fyr stormede af sted og skubbede alle omkring ham op – skarpt forfulgt af en rasende købmand. Hvad tyven faktisk havde stjålet var lidt uklart – men Pablo genkendte ham straks. Han havde set ham mange gange før – og havde også hjulpet med at trække den ildelugtende, berusede fyr ud af Diegos værtshus. Domingo “med øjet” blev han ofte kaldt – selvfølgelig på grund af et ret dårligt tilpasset glasøje, der mest af alt lignede en flaskebund! Rygterne sagde, at han var blevet stukket ned i Arroyo Real mellem Los Boliches og Fuengirola. Der var stadig et lille skur her, der serverede billig vin og stærkere varer. Dette var noget af det første, den nye borgmester havde lovet at fjerne.

Næsten som en refleks jagede drengene efter ham, men pludselig stoppede Pablo og greb kammeraten i armen.

”Lad os komme væk herfra, før vi kommer i problemer.” Begge var tydelig nervøse – hvis de fik problemer, ville det næppe blive godt modtaget af deres forældre. Måske også lussinger og bæltepryl. Derfor var det bedre at lade tyven slippe væk.

Lidt modvilligt vendte de sig og sjoskede tilbage på samme måde, som de var kommet, lidt udmattede af al den vold, råben og skrigen. Fra de små tallerkener hørte de lidt af borgmesterens tale om, at der var meget at gøre, allerede før byen kom til at se ud, som den skulle. Rådhus, skole og kirke måtte opføres. En ordentlig plan med de 14 gader – hvor ikke alle havde officielle navne endnu – skulle udarbejdes, og de i alt 120 beboede huse skulle males.

Ordene falmede gradvist til Pablos tanker – hans far havde lovet ham at manøvrere båden for første gang næste dag, og det fik ham til at smile. Onklen, der ellers var en fast besætning, var blevet syg i Los Boliches. Hans far var længe blevet betragtet som byens mest pålidelige fiskeleverandør, dristigere og modigere end de fleste.

Pablo kunne ikke nyde det mere!

Af Hans Petter Lindøe

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa