Det danske magasin i Spanien
Francos levn – stillede uret frem for Hitler

Francos levn - stillede uret frem for Hitler

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Francisco Franco var hadet og elsket af nogle. Hans politiske ideologier byggede i mere end tre årtier på undertrykkelse og mord og tortur af politiske aktivister. Det prægede ikke bare Spanien fra 1936 og til Francos død i 1976. Mange af diktatorens aftryk har man forsøgt at viske ud, mens enkelte er bevaret.

Verden er inddelt i 24 tidszoner med den såkaldte nulmeridian, der skærer gennem observatoriet i Greenwich ved London som udgangspunkt. For hver 15 grader mod øst er uret en time foran, og for hver 15 grader mod vest en time bagud. Alle lande, der ligger inden for de samme 15 længdegrader, har den samme tidszone. Lige med undtagelse af Spanien. Spaniernes armbåndsure slår præcis, som de gør på venstrearmen af folk i København og Berlin. Altså +1 time i forhold til universaltiden Greenwich Mean Time (GTM).
Som det eneste land i Europa retter Spanien sig nemlig ikke efter, hvilken tid der er den optimale i forhold til landets geografiske placering.

Den Iberiske Halvø ligger inden for samme 15 længdegrader som England. Af samme årsag skal du også stille uret en time tilbage, når du tager bilen og kører en tur ind i Portugal, for de følger idealtiden. Men det gør Spanien ikke. I hvert fald ikke nu til dags.
Det gjorde man dog indtil for 76 år siden. Men så besluttede landets nye diktator, Francisco Franco, at skrue tiden en time frem for at være synkron med det daværende Nazityskland og Mussolinis Italien. Derfor er Spanien en time foran England og nabolandet Portugal, selvom de tre lande ligger i den samme tidszone.

Francos beslutning om at skrue tiden frem har resulteret i, at Spanien om vinteren ligger en time foran idealtiden, mens man i sommerhalvåret, hvor hele Europa skruer uret en time frem for at få længere aftener, er hele to timer foran idealtiden. Det giver måske også svar på, hvorfor man i Spanien kan føle, at morgenerne er dunkle helt frem til midt på formiddagen. Uret er ganske enkelt to timer foran solens døgnrytme i sommerhalvåret.

Hører man spansk radio, vil man ofte høre vendingen “una hora menos en Canarias” (en time mindre på Kanarieøerne), for på Kanarieøerne kører man efter samme tid som England, men rent geografisk ligger øerne i en tidszone, der er en time efter England (GTM-1). Så heller ikke her lever de under deres idealtid. Det var ligeledes Franco, der besluttede, at der fortsat skulle være en time imellem fastlandet og det spanske territorium ud for Afrikas vestkyst, for det havde man trods alt altid været vant til, at der var.

Emnet er en højpolitisk debat i Spanien i denne tid, hvor der fra flere sider forsøges at få skruet tiden en time tilbage, men selvom parlamentet tilbage i 2013 arbejdede på, at tidszonen skulle ændres til den oprindelige idealtid (GTM), er dette endnu ikke trådt i kraft her tre år efter.

Af Nanna Lunnemann

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa