Det føles, som om PC’en og Internettet altid har været her. I dag kan jeg simpelthen ikke forestille mig en arbejdsdag uden. Jeg er afhængig. Men det betyder ikke, at jeg ved, hvad jeg har med at gøre. Jeg er en bruger, der lægger en stor del af mit liv i hænderne på nogen eller noget, som jeg ikke ved, hvem eller hvad er. Kan du mon nikke genkendende til det?
Indtil videre har det ikke været det helt store problem for mig. Der er bare det ved det, at tingene udvikler sig hurtigere end jeg har fantasi til at forestille mig, og så er antallet af Internetbrugere steget fra ca. 200 mio. (dengang da vi i 1997 tilføjede en lille PC til vores ellers MAC-rene kontor for en gang om ugen at tjekke, om nogen havde sendt os en email) til ca. 2 mia. i dag – og ikke alle nøjes med at læse avisen og købe en flybillet på Nettet i ny og næ. Som i den virkelige verden er der også forbrydere i den virtuelle. Mennesker som planter virus, tømmer bankkontoen, kigger på børneporno via ens trådløse internetforbindelse, misbruger kreditkortet, lokker børn, stjæler ens identitet, og andre grimme sager.
Jeg har ikke været udsat for Internetkriminalitet – tror jeg da. Faktisk har over 40% af alle Internetbrugere været udsat for kreditkortmisbrug, og mange af dem har ikke engang opdaget det. Skræmmende!
Har jeg været forskånet, er mere held end forstand, for jeg bruger min computer og Internettet til flere og flere forskellige ting hver dag. Og det vil jeg selvfølgelig også have lov til – uden at være bange for at blive misbrugt.
Men, ligesom de fleste andre, har jeg ikke fået gjort så meget ved det. Det går jo meget godt, og hvem gider for øvrigt at hacke sig ind på min stakkels bankkonto?
Det viser sig bare igen og igen, at det er der faktisk nogen, der gider. At røve selv små beløb ud fra devisen ”mange bække små”. Når ”bankrøver-programmerne” først er lavet, ja så kan røverne bare læne sig tilbage i kontorstolen og nyde synet af egen stigende saldo – siges der.
Udover at jeg er sådan en optimistisk (naiv) type, der ikke tror, at den slags vil ramme mig, så er jeg også en doven bruger, der ikke lige har fået sat mig ind i, hvilke AntiVirus-programmer, Firewalls etc., som jeg burde få installeret. Og jo, jeg har da haft noget, men så udløb det, var besværligt og tog en krig at opdatere, når nye typer virus dukkede op. Jeg forstår ikke, hvordan det hele kan lade sig gøre, og det er heller ikke min ambition at lære, hvad cookies er og hvorfor min PC en gang imellem bliver så mega-sløv, at jeg må have fat i min computermand. Det skal bare virke! Jeg ved, at jeg deler dette simpelt formulerede krav med de fleste læsere, for her på La Danesa får vi masser af henvendeler om emner, som ønskes belyst; IT-sikkerhed, PC-anvendelse og -vedligehold, smarte tricks, nye gadgets, beskyttelse mod kreditkortsvindel i forbindelse med internethandel, brug af alle de nye værktøjer så som Iphone, Skype og VoiP (gratis internet telefoni).
At vi tager fat på det netop nu skyldes, at vi endelig har fundet den rigtige samarbejdspartner til projekt ”La Danesa Online for dig”. La Danesa indleder nemlig et samarbejde med et af de største firmaer indenfor PC- og Internetsikkerhed for private brugere, MYSecurityCenter.
MYSecurityCenter, der har over 16 millioner brugere verden over og mere end 150.000 alene i Danmark, har hovedkontor her på kysten og firmaet er oven i købet grundlagt af danskere.
MYSecurityCenter har stillet hele sit danske hold af eksperter til rådighed for La Danesa og vores læsere. Hver måned behandles et specifikt og aktuelt emne, som berører os alle. Ideen er at skrive i et sprog, som vi alle kan forstå, ikke teknisk, men med fokus på nybegynderen og gennemsnitsbrugeren.
På info@ladanesa.com kan du komme forslag til emner, vi skal tage op, og for at stille spørgsmål, som vi naturligvis vil bestræbe os på at besvare. Yderligere vil panelet hver måned udvælge nogle af de bedste spørgsmål til ”Månedens Spørgsmål”, som bringes i den kommende udgave af La Danesa. MYSecurityCenter har været så venlige at udlodde præmier i form af forskellige former for sikkerheds-software til alle de spørgere, der udvælges til ”Månedens Spørgsmål”.
I apriludgaven af La Danesa tager vi fat på det store emne ”Internethandel”, hvor ikke blot de fantastiske muligheder, men også de store farer og de mange risici belyses. Sidst men ikke mindst forklarer IT-panelet, hvordan du nemt og effektivt kan sikre dig mod Internetkriminalitet.
Har du oplevet kreditkortmisbrug som følge af online-handel, så send gerne din historie til info@ladanesa.com
Panelet:
Janus R. Nielsen
Mit navn er Janus R. Nielsen og jeg er 39 år. Jeg har arbejdet i Consumer Software branchen hele mit professionelle liv. For ca. syv år siden grundlagde jeg MYSecurityCenter med et eneste mål; at levere sikkerhedssoftware til private brugere på en simpel måde og til den rigtige pris. I dag har vi mere end 16 millioner bruger verden over. Vi har siden 2007 haft hovedkontor i El Rosario nær Marbella. Jeg har boet her i fem år, men efter at have pendlet frem og tilbage et par år mellem Spanien, Danmark og England, hvor vi også har afdelinger, blev det til sidst for meget, så jeg besluttede at flytte vort hovedkontor her til. Vi har ca. 35 mand på kontoret fordelt på syv nationaliteter – og vi søger faktisk lige nu hele 10 mand mere. Men det kan man læse meget mere om på www.mysecuritycenter.com/jobs.
Jeg ser meget frem til det vores nye samarbejde med La Danesa og vi vil bestræbe os på at formidle information, rådgivning og tricks på en let forståelig måde, som vi håber, de fleste vil få meget glæde af.
Kim Boldig
Jeg er 48 år og har boet på kysten i godt to år. Næsten lige så længe har jeg værett ansat hos MYSecrityCenter, hvor jeg er support-ansvarlig for vores danske og tyske kunder. Jeg har arbejdet med IT i mere end 25 år, og har en meget bred erfaring, som spænder fra små hjemmecomputere til de helt store mainframecomputere, der bruges at multinationale selskaber. Jeg har stor support-erfaring med hosting, webdesign, Internet, IT-overvågning og software, overvågning af IT. Her i IT-panelet vil jeg hovedsageligt tage mig af alle software- og Internetrelaterede indlæg og spørgsmål. Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme igang med at hjælpe alle her på kysten PC-, software- og internetproblemer. Så læs vores indlæg, skriv til os med spørgsmål og ønsker til emner, vi skal tage op.
Rune Skov
Mit navn er Rune Skov og jeg er 31 år. Jeg er uddannet automatikmekaniker og maskinmester, men har arbejdet med IT det meste af mit liv. Via mine uddannelser har jeg arbejdet en hel del inden for den helt tunge industrielle PC-verden. Jeg har været bosat her på kysten siden 2008 og har lige så længe arbejdet for MYSecurityCenter med ansvaret for vores danske kunder samt alle vores VIP support-kunder, som vi bl.a. tilbyder ”Fjern Support”, hvor vi via internettet overtager styringen af kundens PC og derfor fra centralt hold kan løse alle de problemer, der måtte være. I panelet vil jeg hovedsageligt tage mig af alle hardware-relaterede indlæg og spørgsmål
Ove Poulsen
Mit navn er Ove Poulsen og jeg er 75 år. Da jeg ankom til Spanien for 16 år siden, opdagede jeg, at der var et stort behov for kommunikation med hjemlandet. Det var dels familien, banken og det offentlige, og det klaredes dengang med telefax. Det har dog ændret sig. Nu er det tilmed blevet en hobby for mange, hvor en strøm af breve, billeder og lyd flyver af sted via Internettet til stor glæde for afsender og modtager.
Da jeg fandt ud af, at mange danskere her på kysten, havde problemer med IT, genoptog jeg mit gamle hverv med undervisning, selv om jeg var gået på pension. I Club Danés startede jeg en ERFA gruppe 1998. Ideen var at vi skulle udveksle erfaringer inden for computerområdet. Tro det eller ej, ERFA gruppen lever stadig den dag i dag. Hver anden onsdag i vinterhalvåret samles vi. Derudover har jeg også min faste udsendelse på Radio Solymar ”Ove´s IT tip”, som mange af jer lytter med på hver anden uge.
Min opgave i IT-panelet er at løse de mindre problemer samt gøre det lettere for den enkelte bruger at finde ud af det geniale værktøj, som computeren har udviklet sig til. Jeg kan nok heller ikke lade være med at se i krystalkuglen efter, hvad nyt der er på vej inden for IT-verdenen.
Internettets historie
Vidste du, at de første skridt til det Internet, vi kender i dag, blev taget allerede i begyndelsen af 1960’erne?
Det begyndte med en forskervision i Schweiz. Så gik det amerikanske forsvar ind i sagen, og Den Kolde Krig blev mere eller mindre startskuddet til vores alle sammens Internet. Vejen frem til et netværk med 2 mia. brugere og ca. 200 mio. hjemmesider var dog lang, kringlet og spændende. Nedenfor fortæller MYSecurityCenters eksperter historien om Internettet, som er hovedårsagen til, at vi alle er blevet så afhængige af vores computere.
Af Rune Skov og Janus R. Nielsen, MYSecurityCenter
Før vi begynder med de mere specifikke emner, skal vi se på, hvorfor vi alle er blevet så afhængige af vores computere. Internettet er hovedårsagen.
Det hele begyndte med en vision i begyndelsen af 1960erne hos CERN i Schweiz . En forsker havde den idé, at der ville komme en dag, hvor alverdens informationer ville blive linket sammen på kryds og tværs via nøgleord. Men det var først midt i 1960erne, da USA indså, at hele deres militære kommunikationssystem ville bryde sammen, hvis de blev angrebet af USSR med en atombombe, at der skete noget. I 1964 fremlagde forsker, Paul Baran, et forslag til, hvordan et nyt netværk skulle se ud, så det ikke var skrøbeligt over for angreb af den størrelse. Netværket blev kaldt ”Baran’s packet-switching-network” og gik ud på, at det ikke var centrale computere eller centrale hovedkabler, der styrede kommunikationen, men at der derimod var mange små, lokale computere, der var forbundet på kryds og tværs. Netværket blev også designet til at dele beskederne op i mindre dele, og de mindre dele blev sendt forskellige veje rundt i det nye netværk. Det gjorde, at det næsten ville være umuligt at opsnappe og aflytte kommunikationen, med mindre man aflyttede hele netværket på én gang. Det var selvfølgelig meget væsentligt under Den kolde Krig.
I 1969 påbegyndte USAs forsvar et forsøg, som de kaldte ARPNET(Advanced Research Projects Agency NETwork) hvor de koblede forsvarets netværk op imod andre neværk på grundlag af Baran’s ideer. I slutningen af 1969 bestod ARPNET af fire netværk. Tre år senere var det vokset til 40 sammensluttede netværk. I starten var der mange problemer med at sammenkoble de forskellige netværk, da der blev brugt forskellige typer computere med forskellige styresystemer, der ikke kunne kommunikere. Men det blev gradvist løst og er, som vi ved i dag, ikke noget problem overhovedet.
I 1980 var antallet af PCere tilsluttet Internettet oppe på 200, og i årene herefter blev Internettet udvidet med Amerikas og Europas akademiske institutioner. I 1982 lavede man et mere avanceret "regelsæt" til at kommunikere med på Internettet. Dette nye regelsæt fik navnet TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), og det bruges stadig den dag i dag. Nogle har måske fra tid til anden hørt udtrykket IP blive brugt i forskellige IT- og Internetmæssige sammenhænge, og det skal vi nok komme meget nærmere ind på senere.
I 1986 oprettede den amerikanske forskningsorganisation, National Science Foundations (NSF), et net kaldet NSFNet. Det blev så populært, at næsten alle USA’s universiteter og skoler blev koblet på. NSFNet bestod af fem supercomputere, som stod i hver sin region i USA og var forbundet indbyrdes gennem telefonnettet. Der skete en voldsom vækst i antallet af computere, der var forbundet med NSFNet, det som senere blev til det Internet, vi bruger i dag. Allerede ét år efter var antallet af tilsluttede computere oppe på 33.000 og i 1989 så man de første skridt til World Wide Web(www), som vi kender det idag.
I starten af www’s historie, det vi forbinder med Internettet, var det ikke særligt brugervenligt. Man skulle være meget præcis med indtastninger og det var svært at finde de ønskede informationer. Ideen til diverse søgeværktøjer opstod, og i 1993 kom den første grafiske www-browser, det som i dag er Internet Explorer, Firefox og lignende, der begyndte at komme grafik på Internettet og det hele blev meget mere brugervenligt.
På mindre end ét år voksede antallet af Internetbrugere fra ca 500.000 til 13,4 millioner. En vanvittig vækst, men, som vi alle nu ved, var det bare et meget, meget lille forvarsel til det, der ville ske – og vel at mærke skete med en fart som igen og igen kom bag på selv de mest optimistiske fremtidsforskere og analytikere.
I 2000 var antallet af brugere oppe på 361 millioner og i dag har vi rundet 1,7 milliard – et stadigt voksende antal og en enestående udvilking på kun cirka 20 år.
Og hvorfor så denne eksplosive udvikling?
Det er egentlig et spørgsmål, vi bedst kan stille os selv, vores venner eller naboen over den daglige café con leche – for vi anvender alle Internettet og til mange forskellige ting. Helt nye forretningsområder, ja hele brancher har set dagens lys, mens andre næsten er forsvundet pga. netop Internettet.
Brugtvognsforhandleren blev til www.bilbasen.dk; rejsebureauet blev til www.hotels.com eller www.expedia.com; gamle hæderkronede flyselskaber gik konkurs og 100% Internetbaserede firmaer, som www.go.com nu www.easyjet.com og www.Ryanair.com, så dagens lys. Den lokale boghandler blev til www.Amazon.com; musikforhandleren på hjørnet og hans plader blev til Mp3 filer, som vi downloader; aktiehandel, som var en verden for de få udvalgte og totalt uforståelig for os andre, er nu blevet allemandseje, hvor de fleste private jævnligt handler aktier via Nettet. Aviser bliver overhalet indenom af alverdens internetmedier, som er både hurtigere, mere fleksible og mere uddybende end de gamle aviser, og så er de til og med gratis… ja, sådan kunne man blive ved.
Om få år kommer turen til videofilmen og videobutikken, fjernsynet og kanalerne i den form, vi kender idag, mobiltelefoni forsvinder helt og bliver afløst at gratis internettelefoni – også via mobiltelefonen.
Hvad, tror du, bliver det næste? Gå ind på www.ladanesa.com/itpanelet og fortæl os, hvad du tror, der kommer til at ske.
I næste nummer af LaDanesa vil vi stille skarpt på ”PC-optimering”. Hvorfor kører din PC langsomt, hvad kan du gøre for at puste nyt liv i din PC, hvad skal du undgå og hvilke løbende forebyggelser kan anbefales?
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001