Det danske magasin i Spanien
En udflugt tilbage til stenalderen

En udflugt tilbage til stenalderen

alt

Omkring 2.000 mennesker bor stadig i dag i grotterne omkring Guadix, som er Europas største hulesamfund. Nogle af de tidligste bosættelser på den iberiske halvø har fundet sted her. De naturligt skabte huler har været indflytningsklare, klipperne har beskyttet menneskene for rovdyr og andre fjendtligt indstillede væsner, ligesom temperaturen i grotterne er næsten konstant på 20 grader, sommer og vinter.
Boligerne, der ligger spækket op ad de bizart formede klippesider, der ligner noget fra Star Wars, er slet ikke så primitive, som man umiddelbart skulle tro. De fleste er rummelige, flere har egen swimmingpool, og fra mange stikker der også en Tv-antenne ud fra klippesiderne. I området, der på disse kanter kaldes Barriada de las Cuevas, ligger desuden otte forskellige hoteller, og da Annette Tinning Jensen og Lars Viggo Jensen havde bryllupsdag, besluttede Annette, at dagen skulle fejres med en overnatning på et af grottehotellerne.
”Samfundet har i umindelige tider været helt isoleret, menneskene har levet som i Hulebjørnens Klan, og det er én af årsagerne til, at jeg havde lyst til at besøge Guadix. Så da Lars og jeg skulle fejre 23 års bryllupsdag, bookede jeg en lejlighed på grottehotellet Almagruz,” fortæller Annette Tinning Jensen, som ville give turen til Lars som en overraskelse.
”Vi har kørt forbi vejskiltene mod Guadix hundrede gange, og jeg havde da også hørt, at der skulle være hoteller der, men jeg havde nok forestillet mig noget i retning af at skulle en tur tilbage til stenalderen. Jeg havde heller ikke forventet, at der skulle være så smukt og anderledes i forhold til noget, vi tidligere har oplevet,” siger gemalen, Lars Viggo Jensen.

Familien flytter i hule
Ved ankomsten til hotel Almagruz, der egentlig er et lejlighedshotel, blev Annette og Lars, sammen med Annettes forældre samt en faster, der også var med på huleturen, taget ved hånden og vist omkring i området. ”Vi brugte et par timer på at gå rundt og se på området og det lille museum. Det var en rundvisning, vi ikke selv ville have taget, men vi var glade for, at vi gjorde det, så det vil jeg anbefale andre. Mørket var faldet på, men der var flere hundrede stearinlys tændt omkring grotterne,” siger Annette.
”Samtidig var der fuldmåne, som sammen med lysene gav en helt speciel stemning. Derudover hørtes ikke en lyd, man kunne ligefrem høre stilheden,” tillægger Lars, der fandt indkvarteringen mere luksuriøs, end han havde forventet.
Der er ikke noget spisested i området, og Annette og Lars anbefaler andre at tage proviant med. Familien valgte i stedet at køre ind til selve Guadix for at spise. ”Det er sikkert en masse restauranter, men vi valgte den første vi fandt. Det var ganske udmærket, til ingen penge. Når man kommer til et nyt sted, kan man jo køre hele natten for at lede efter et spisested, derfor siger min erfaring, at man lige så godt kan vælge det første som det sidste,” rådgiver Lars.
Normalt skal man booke mindst to nætter, men eftersom Annette og Lars var der uden for højsæson, accepterede hotellet reservationen for en enkelt nat. ”Jeg vil dog sige, at to dage er det mindste, da der er meget at se på i området. Jeg kunne godt finde på at tage derop igen, og så skulle det være for tre-fire dage for også at have tid til at se mere af byen Guadix,” siger Annette.
”Generelt var der mere luksuriøst, end jeg havde forventet, og alt i alt var det bestemt en pudsig oplevelse,” opsummerer Lars familiens første nat som troglodytter.


Et tilbageblik
Selvom her har levet mennesker siden tidernes morgen, skulle selve Guadix være grundlagt af romerne, som slog sig ned her for at udvinde sølv i de omkringliggende bjerge, der er en del af Sierra Nevada. Julius Cæsars samtidige kaldte byen Julia Gamella.
Maurerne derimod spandt silke og i denne årrække var Guadix en ganske velstående og vigtig by. Dette folk havde som bekendt for vane at omdøbe tingene, og foretrak at kalde byen Guadh-Haix.
Da de kristne generobrede byen i 1489, skulle maurere have gemt sig for de skræmmende kristne horder i grotterne.

Grotteboligmarkedet
Mange af familierne i Barriada de las Cuevas har boet der i flere generationer, og grotterne går således i arv. Vil man flytte ind, ligger prisen på en grotte på omkring 20.000 euro.
En af mange fordele ved en grottebolig er, at det er enkelt at bygge ud, hvis man f.eks. skulle få familieforøgelse. Det er bare at hakke et hul i bjerget og, vupti, så har man et værelse mere. Oven i købet med tilskud fra Junta de Andalucía.

Kort og godt
• 60 km nordøst for Granada ad A92.
• Byen Guadix har godt 20.000 indbyggere, hvoraf bor omkring 2.000 i grotter.
• Læs mere om Guadix og Hotel Almagruz på: www.cuevasalmagruz.com.
• Området egner sig fint til børn, men ikke til gangbesværede.
• Se kørevejledning til Guadix her.


 

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.