Japansk mispel – Der venter mispeltider i maj!

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med kooperativet i slutningen af april. Det er nemlig højsæson for den lille gul-orange blommelignende frugt, og der er nærmest ikke et eneste roligt minut til et interview.

Fra Kina via Japan

Den gule frugt stammer fra Kina, hvor den på moderne kinesisk kaldes pipa, da dens runde, noget ovale form minder og om den kinesiske lut, som netop hedder pipa. Fra Kina spredtes frugten til Japan og derfra med opdagelsesrejsende til andre dele af verden. Første gang, frugten nævnes i europæisk litteratur, var da den svenske botanist Carl Peter Thunberg skrev om Miespilus japonica i 1780 (hvilket ændredes i 1821 af den britiske botanist John Lindley til Eriobotrya japonica).

Hyldes af tusindvis i lille by

Her i Spanien hedder frugten níspero og på Costa del Sol er frugten så populær, at den i byen Sayalonga tilegnes sin helt egen dag. Día de Níspero fejres hvert år første søndag i maj med smagsprøver på 2.000 kg frugt, likører, syltetøj mm. Forrige år dukkede der ikke færre end 8.000 mennesker op for at fejre den gastronomiske festdag – til sammenligning er Sayalongas indbyggertal på 1.300 personer.

150.000 kg høst i Estepona

Hos Cooperativa Estepona findes der 80 mispelavlere tilknyttet og disse høster hvert år ca. 150.000 kg mispel, som sælges både nationalt og til det øvrige Europa – mest til Italien og Portugal.
”Japansk mispel er en frugt, som ikke er så almindelig i Spanien. Dyrkningen af den begrænses til de østlige dele af landet som Callosa d’En Sarriá i Alicante samt til Sayalonga og Estepona i Málagaprovinsen. Ikke fordi japansk mispel er svær at dyrke – træet giver frugt allerede efter nogle år, men på grund af sin tynde skal er frugten følsom overfor vejrudsving.” Det er Gloria Godoy Usero fra Cooperativa Agrícola Estepona, som fortæller om mispeldyrkning, og hun fortsætter: ”Japansk mispel er som sagt ikke svært at dyrke, men når det er sagt, er det ikke bare at vente på, at træet giver frugt, plukke og sælge. Denne frugt kræver sit arbejde. Træet blomstrer i årets koldeste måneder, det vil sige i december og januar, og frugten modner i løbet af foråret og tidlig sommer. Men inden der kommer frugt, må man efter blomstringen behandle og beskære træet, og at plukke samt pakke frugterne kræver en meget forsigtig hånd, for med sin tynde skal og bløde frugtkød er disse frugter meget modtagelige for tryk.”

Populær i private haver

Når man bevæger sig langs Costa del Sol ser man ofte japansk mispel. Har man bare nogle kerner, så gror de let. Træet bliver ca. 3-4 meter højt (selv om det kan blive op til 8-10 meter) og er stedsegrønt, og de hvide blomster dufter herligt. Frugten vokser i klaser og er moden, når den er gul til orange i skallen og blød i frugtkødet. Forøvrigt kan også skallen spises, hvis den ikke er for sej.

Hjælp, cyanid?

Som mange beslægtede arter af rosefamilien (Rosaceae), som f.eks. abrikos, indeholder kernerne i japansk mispel små mængder af cyanogene glykosider, som frigør cyanid i fordøjelsen, hvorfor frøene ikke bør spises. Kernerne er store i forhold til frugten, så der er ingen risiko for at spise dem ved en fejltagelse. Og i øvrigt er frugten en god kerne til A-vitamin. Faktisk indeholder 100 gram japansk mispel 51 procent af det daglige behov for A-vitamin for en voksen person. Og så indeholder frugten også kalium, B-vitaminer og mineraler.

Sådan spises den

Smagen af japansk mispel kan beskrives som sød/syrlig – som en blanding af citrus og fersken med et let strejf af mango. Når frugten er moden, og de usædvanligt store kerner er fjernede, kan den spises, som den er. Men den passer også godt til marmelade, gelé og chutney, takket være dens høje pektinindhold, ligesom sin fjerne slægtning æblet, og så passer den også godt som lagt i sukkerlage. Plukker man frugterne lidt mindre modne er japansk mispel også god i tærte.
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa