Det danske magasin i Spanien
Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er langt væk. Panikslagen siger jeg til ham, at jeg ikke kan trække vejret, og han må ringe efter en ambulance.
Han får ringet 112, forklaret alle data, mens min vejrtrækning hurtigt bliver værre og værre.
Han ringer igen, og de beroliger ham og oplyser, at de snart er på stedet.
10 minutter efter første opkald kommer 3 granvoksne ambulancereddere, der straks ser, hvor alvorligt det er. Én starter med at give mig ilt, mens den anden får flyttet de møbler, der står i vejen for, at de kan få mig i ambulancen. Det får jeg fortalt senere. Min kamp består i at trække vejret.
I ambulancen får min søn formaninger om at køre ordenligt bagefter dem i sin bil. Lidt spøgefuldt siger de, at de ikke ønsker flere ulykker…
I ambulancen får jeg dejlig ilt, og jeg sanser ikke mere. Jeg hører chaufføren spørge, om de skal køre hurtigt, mens ham, der er hos mig siger, ”nej – jeg sætter lidt musik på.”
Det hele var professionelt og beroligende. Jeg ønsker at vide de 3 mænds navne, for at give dem en æske chokolade og en flaske vin. Jeg ved ikke, hvordan jeg får fat på dem. Læser de dette, må de komme til forretningen i Los Boliches. Jeg vil gerne takke mine 3 helte.
Ankommet til Costa Sol hospitalet er jeg ventet. Alt er parat til mig. Jeg bliver sendt fra båren over i sengen, på flyttemadrasser jeg ikke ænser. Også her er behandlingen fuldstændig professionelt. De har styr på tingene. Der bliver sat drop op, givet forskellige injektioner, taget røntgenbilleder. Iltmasken bliver stærk og permanent.
Diagnosen er, at mit hjerte pga. nogle ledningsforstyrrelser og et alt for højt blodtryk har fyldt lungerne med vand, så jeg ikke kunne trække vejret.
Da førstehjælpen er færdig, bliver jeg ført til intensiv og min chokerede søn, der i mellemtiden har fået adviseret hele familien, får lov at komme ind.
Jeg ligger på intensiv godt en dag, bliver tilset af en cardiolog og en anden læge. Jeg forlanger, at komme hjem, midt i iltmaske og diverse drop! Synes, det er forfærdelig at ligge på hospitalet. Igen er behandlingen fuldstændig professionel. Den ene læge siger. Du er meget dårlig, men hvis du insistere, vil vi altid behandle dig, hvis du kommer igen.
Min søn og jeg diskuterer det, og begge synes vi, at lægerne er virkelig dygtige, og jeg beslutter at blive til yderligere undersøgelser. Derefter bliver jeg kørt på cardiologisk afdeling.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er én af de mest almindelge lidelser i den vestlige verden, og er en alvorlig risiko for hjerteanfald, nyresygdom, øjenlidelser og slagtilfælde. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til hjerneblødning og blodprop i hjernen. Det er blodtrykket, der bestemmer, hvor meget hjertet skal arbejde for at pumpe blodet rundt i kroppen. Blodtrykket måles, med diverse apparater og måles som det systoliske og det diastoliske, nemlig når hjertet er i hvile og når hjertet arbejder. Udfra disse målinger tages stilling til tilstanden.
Ofte er der ingen symptomer på forhøjet blodtryk. Der kan i nogle tilfælde være lidt hovedpine og/eller flimren for øjnene. Så det kan være en god ide, at få målt sit blodtryk regelmæssigt.
Hjertet kan klare det øgede arbejde i mange år, men efterhånden må hjertet give op.

Kosten

Her har jeg et kæmperønske om, at kost og drikkevarer bliver prioriteret væsentligt højere på hospitalet, end det gør nu.
Mens jeg lå på intensiv, og fik masser af ilt, blev min mund og hals fuldstændig indtørret. Jeg fik sår i halsen. Jeg var fastende, hvis noget skulle indtræffe, og det kunne jeg godt forstå. Som tidligere sygeplejelærer, vil jeg hermed gerne tilbyde en times gratis undervisning i sygeplejelære når en patient faster med en stærk iltmaske. Den skønneste sygeplejerske kom min store opfordring med en pakke med vådt gaze. Det var som en skøn champagne. Når det lykkedes mig at råbe dem op senere, der var ingen, der havde travlt, kom andre bare med en sprøjte med vand, der knapt gjorde gazen våd.
I mine unge dage som sygeplejerske, fik vi lov at give en lille isklump patienten kunne sutte på.
Da fasten var overstået, før jeg skulle på afdelingen, fik jeg lov at spise. Fuld af glad forventning åbnede jeg de to skåle. Den ene var med smattet udkogt fisk og den anden var en kæmpeskål karryris uden et eneste lille bitte stykke kød. Selvom jeg var sulten, kunne jeg bare ikke spise. Med tør humor argumenterede jeg for mig selv, at det helt sikkert også var sundest at faste. Som uddannet ernæringsvejleder stiller jeg mig gerne til rådighed for ham/hende, der står for madbudgettet. Efter min opfattelse skal maden give dig næring til din sundhed. Sygehuse er vel til for at folk skal blive sundere og ikke omvendt.
Lederen på afdelingen, en skøn smuk og empatisk mand, sørgede for at jeg kom på afdelingen, så hurtigt, det kunne lade sig gøre.
På afdelingen kom jeg på en 2 sengs stue. Min nabo var en fantastisk gæv andalusisk kvinde, på omtrent samme alder som jeg. På trods af vores store kulturforskelle fandt vi hinanden øjeblikkeligt. Der var ingen sprogvanskeligheder, for med den stadige ilttilførsel, jeg havde lige til få timer før, jeg blev udskrevet, var min hjerne speedet, så jeg kunne huske alle spanske verber og ord, jeg ikke havde brugt i mange år.
Jeg glemmer hende aldrig. Hun var meget bekymret over min ringe appetit. Hun syntes, maden var pragtfuld og spiste stolt det hele. Glad og i godt humør hele tiden.
Jeg skulle til en undersøgelse af hjertearterierne og måtte underskrive en erklæring om, at jeg var indforstået med diverse risici. Da min nabo hørte om det, hæklede hun et lille armbånd til mig formet som en rosenkrans. Kærlighed uden grænser.

Kost, der anbefales

Lider du af forhøjet blodtryk så spis mad, uden at salte den. Mange pøser salt over made uden at smage den først. Er du kaffedrikker, så lav den ikke for stærk og nedsæt mængden af de daglige kopper.
Undgå mad med hvidt sukker og sodavand også de kunstigt sødede.
Spis gerne hvidløg og almindelige løg hver dag, de nedsætter risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Hold dig til meget lidt alkohol. Drik maksimalt 1 – 2 glas vin dagligt og husk at konsumere godt med vand til.
Grønsager er fyldt med blodtrykssænkende kostfibre. Så spis gerne en masse frugt og grønsager.
Lad nødder indgå i din hverdagskost.
Spar på mælkeprodukter og vælg de, der ikke er så fede
Spis fisk og fiskepålæg. Spis kartofler, fuldkornsris og fuldkornspasta
Sluk tørsten med vand og urteteer.

Medicin

Heldigvis viste undersøgelsen af hjertets arterier, at mine arterier var, overraskende fine. Dermed fandt han ingen grund til yderligere undersøgelser af hjerte og blodtryk. Jeg blev ordineret en del medicin, som jeg tager med største taknemmelighed, selvom jeg normalt ikke spiser nogen form for medicin. Jeg får vanddrivende medicin, betablokkere der hjælper hjertets arbejde og selvfølgelig blodtryksnedsættende medicin. Jeg agter at tage dem, til jeg skal til kontrol og så se, hvad kardiologen siger.
Jeg befinder mig godt på medicinen, og tager dertil mine almindelige kosttilskud.

Kosttilskud

• Det er godt at tage visse urtepræparater som te f.eks. lindetræsblomst, der udvider blodkarrene og derved sænker blodtrykket.
• Mælkebøtterod virker vanddrivende og nedsætter væskemængden i kredsløbet, så blodtrykket falder.
• Spis også dagligt ingefær.
• Stevia, men det skal være hele planten er blodtrykssænkende.
• Tag et B- vitamintilskud med alle B- vitaminerne.
• Sørg for ekstra magnesium tilskud.
• Suppler godt med omega 3 olier.
• Lecithin evt. udvundet af solsikkerkerner er værdifuldt.
• Q 10 af god kvalitet må også huskes.
• Hvidløg af god kvalitet er blodtrykssænkende.
• Hvidtjørn er absolut én af mine egne favoritter. Jeg holder mest af den flydende hvidtjørn – kaldet Craetagisan. Efter ovenstående oplevelse har jeg den stående på mit natbord hele tiden. Den har tidligere været til stor hjælp for mig, når mit hjerte tidligere har været lidt drilsk. Det er et fortræffeligt middel mod svage hjertemuskler og højt blodtryk. Totalt ufarligt.
 
Hvad der skyldtes mit anfald har jeg kun en anelse om. Det har været en lærestreg for mig, og jeg tager aldrig mere livet for givet. Jeg har ingen privat sygesikring og har lært, at det spanske almindelige lægesystem i akutte situationer fungerer fuldstændig fantastisk. Jeg er fuld af beundring over den måde lægevæsenet fungerer på.
Sygeplejerskerne var fantastisk søde og meget præcise. Du kunne stole på timingen og medicineringen.
Desværre var de tre dages sengeleje med kateter og plastikunderlag nok til at få liggesår på min numse. Jeg blev sengebadet hver dag, Det var ganske skønt, og pigerne var fantastisk søde, men en lille gang massage på rumpen kunne have forhindret såret i at opstå. Pigerne var mere interesserede i, at jeg fik parfume og duftede godt. Fra naturens side er jeg rødhåret, og derfor er min hud ganske sart. Men helt ærlig klør det i fingrene, som gammel sygeplejelærer, at give en lille undervisning i forebyggelse af decubitus (liggesår).
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.