Det danske magasin i Spanien
Sabor a Málaga – Mikrobryggeriet 3Monos Craft Beer

Sabor a Málaga - Mikrobryggeriet 3Monos Craft Beer

Sara Laine prøvesmager en af 3Monos’ øl.
 
For dem der, ligesom jeg, kan lide at sidde og nyde en fyldig øl, og lade smagsløgene gå på opdagelse i andre varianter end den lyse, temmelig ensformige lager, som serveres fra fad på en hver strandbar og restaurant, har det længe været svært at finde et bredere øl sortiment i Málagas distrikter. Nogle få barer har de senere år forsøgt, men da har det ofte kun været et sortiment med kendte mærker. Den spanske kultur med små bryggerier har simpelthen bare ikke været stor eller eftertragtet nok. Årsagen til dette kan forklares med, at Spanien jo har været, og fortsat, er et vinland. Men interessen for øl er begyndt at tage en ny drejning, og nysgerrigheden for nye smage fra mikrobryggerier vokser sammen med udbuddet.
 
3monos sofalogoNogle af dem, som er hoppet med på trenden, er 3Monos Craft Beer, som for nylig lancerede sit lokale bryggeri i Málaga – en uventede vending i tre unge herres liv, som ingen af dem ville have gættet på for blot fem år siden.
”Det var min bror José, som fik idéen i 2013. Han er biolog, og jeg tror, at han begyndte at komme på tankerne om at starte et bryggeri selv, da han studerede bioteknik og mikrobiologi i Irland, hvor han også tog sin PhD. Da han boede der, begyndte han nemlig at lave øl hjemme, som han inviterede sine venner på, og efterhånden som han eksperimenterede med smage, gæringstider m.m., blev de andre glade for hans øl. Den første plan var at starte et bryggeri på Irland, men efter tolv år på øen fandt han sin vej tilbage til Málaga”, fortæller José Argudo Gimenez’ bror Nacho (med samme efternavn).
 
Efter at idéen blev diskuteret, blev det til en studietur til England og Belgien for at få viden og idéer. Hjemme i Málaga efter et års tid blev der ledt efter et lokale samt maskiner, og så stod bryggeriet ellers klart i august 2015.
 
”Udover José (35 år) og mig selv (34 år) er vores gode ven David Morales Rubio (33 år) også med i selskabet. José arbejder på at udvikle opskriften med de fire vigtige ingredienser vand, malt, humle og gær, og så eksperimenterer han med nye smagsvarianter med forskellige mængder og ristninger. David er vores økonom, og jeg selv arbejder med kunder og markedsføring. Men en lille virksomhed som denne er jo dynamisk, så vi hjælper hinanden. Og vi har også alle satset en masse for at komme hertil, hvor vi er i dag, for intet er jo gratis. Det koster absolut mere end en ny bil, men lidt mindre end et hus, og for os har det været en stor investering. Jeg solgte blandt andet min bil, og så er der investeret en masse sparepenge i projektet”, fortæller Nacho, som samtidigt ler og siger, at efter alle de udgifter, begynder de nu at tage lidt løn, og at salg til barer og restauranter i Málaga, herunder Fuengirola, begynder at tage fart, samt salg til andre lande i Europa.
 
Alle led af 3Monos Craft Beers produktion finder sted i lokaler i det industrielle område lige udenfor Málaga centrum – ikke kun udvikling af forbedrede og nye smagsvarianter. Selve processen begynder med filtrering af det indkommende vand og dertil tilføres den ønskede mængde salt. Derefter følges den typiske proces for ølproduktion – malten udvaskes med varmt vand, således at smagsstoffer, proteiner og sukker frigøres, efterfølgende varmes det op med humle og afkøles, og så tilsættes gær, hvorefter øllen lagres, endda i samme lokale. Vandet som anvendes er almindeligt postevand – som så filtreres ind deres eget bryggeri, i store blå filterbeholdere. Humlen importeres fra USA og New Zealand, malten kommer fra England og Belgien, og gæren kommer også fra udlandet, afhængigt af, hvor de kan finde den bedste kvalitet. Det færdige produkt er en 100 procent naturlig topgæret frisk øl – uden konserveringsmidler, farvestoffer eller andre tilsætningsstoffer – som hverken er pasteuriseret eller filtreret.
 
De tre unge Malagueños er ikke bare kompagnoner, men også rigtige gode venner. Og José og Nacho er jo endda brødre. Sammen producerede vennerne sidste år 27.000 liter øl i fem forskellige varianter, som blev tappet på 81.000 flasker og et par tønder.
 
Et af de første skridt, som 3Monos Craft Beer tog, da de startede virksomheden, var at kontakte Sabor a Málaga for at opnå anerkendelse for det malagaprodukt, som deres øl er. Efter at de fik det blå mærke, har de også vundet en del priser. Deres øl Monkey Business vandt f.eks. sidste år i Málaga Beerfest, og øllen Dirty Harry vandt sølv i en national øl konkurrence.
 
”Vi gør det her fordi, vi synes, at det er sjovt, og fordi vi mener, at tiden er rigtig lige nu og her. Hvis vi ser på os selv; før havde vi ingen penge til at starte op med, og om ti år har vi måske ikke helbredet med os. Vi skal jo f.eks. klatre en del i maskineriet og så er der en del tunge løft. Og med det nuværende marked, tror jeg, at ølkulturen i Spanien generelt er på vej frem – flere og flere er ude og rejse, oplever ølkulturen i andre lande og er nysgerrige efter lokale produkter, når de kommer tilbage, ligesom turisterne her, naturligvis, er nysgerrige. Så det er nu tiden er inde til at få vores produkt ud på markedet”, afslutter Nacho Argudo Gimenez.

3Monos Craft Beer udbud februar 2017

Golden Ape: let, golden ale, forfriskende med citrus noter.
Monkey Business: mellem ristede Amerikansk Pale Ale med frugt – og karamel noter.
Dirty Harry: Indian Pale Ale med intens og aromatisk smag af frugt med en sød eftersmag.
Black Soul: Stout med en kraftig smag og noter af kaffe, bitter chokolade, trøffel og vanilje.
Vito Hopleone: Rød India Pale Ale med en sød eftersmag.
 
3monos cervezas
 
Af Sara Laine. Foto: Sara Laine

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.