Det danske magasin i Spanien
Francos levn – 40 år efter er Franco stadig mejslet ind i bybilledet

Francos levn - 40 år efter er Franco stadig mejslet ind i bybilledet

 
shutterstock 191736410

Francisco Franco var hadet og elsket af nogle. Hans politiske ideologier byggede i mere end tre årtier på undertrykkelse og mord og tortur af politiske aktivister. Det prægede ikke bare Spanien fra 1936 og til Francos død i 1976. Mange af diktatorens aftryk har man forsøgt at viske ud, mens enkelte er bevaret.

Diktaturet sluttede ved Francisco Francos død i 1975, men 40 år senere er der stadig navne og symboler overalt i Málaga relateret til Spaniens undertrykte fortid.

Pladser, statuer, bygninger og gadenavne bærer den dag i dag stadig navne og symboler relateret til franquismen. 

Det til trods for, at man tilbage i 2007 gennemførte en lov, der hed sig, at byer skulle gøre, hvad der stod i deres magt for at fjerne alle navne, symboler og statuer med relation til den spanske borgerkrig og det efterfølgende diktatur under Franco.

Nu skal en ny lov én gang for alle gøre op med fortidens levn. Consejo de Gobierno de la Junta Andalucía har godkendt projektet ’Ley de Memoria Democrática de Andalucía’. En lovgivning, der vil give 18 måneder til at få symbolerne fra det tidligere regime fjernet.

Franco – som så mange andre diktatorer – gjorde alt for at fylde gaderne med en ikonisering af styret ved at mejsle navne og symboler fast på alt lige fra kirker, gader, pladser, haver, parker og skoler til hospitaler. 

Ifølge det socialistiske parti PSOE eksisterer der på offentlige steder i Málaga stadig flere end 100 navne og symboler relateret til franquismen. 

Deres talskvinde i Málaga, María Gámez, lagde for nylig yderligere pres på PP-regeringen om at få sat skub i processen.

“Vi bør demonstrere med handling, at vi er en by, der værner om de demokratiske værdier og stoppe med at forevige værdierne fra Franco-tiden, for det er reelt set det, man gør ved ikke at gøre noget for at eliminere symbolerne på franquismen i vores gader og på vores pladser,” sagde hun. 

Man har dog allerede gjort noget i Málaga. Blandt andet har man fjernet det velkendte navn Carlos Haya fra regionshospitalet og omdøbt det til Hospital Regional Universitario. Hospitalet blev bygget i 1956 af Franco og fik tildelt navnet Carlos Haya efter en pilot, der kæmpede for Franco under borgerkrigen og styrtede i døden efter kamp med republikanerne.

Men langt fra alle symboler og navne relateret til diktaturet er elimineret i Málaga. Et af de mere synlige symboler, der mangler af blive slettet fra Málagas bybillede er “Cruz de los caídos” i “Appelsinhaven” ved katedralen. Et kors til minde om Franco-martyrer.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.