Det danske magasin i Spanien
Har Spanien fået gang i hjulene?
hjul

Statistikker og landets ministre taler om ny vækst i Spanien. Men tårnhøj arbejdsløshed, dårligt betalte jobs og faldende købekraft er fortsat dagligdag for mange spaniere, som må kigge langt efter opsvinget. La Danesa har talt med to førende økonomer, for at få klarlagt den reelle situation i dagens Spanien.
 

Inden jul kaldes landets 37 millioner stemmeberettigede til stemmeurnerne. For statsminister Mariano Rajoy og hans flertalsregering bliver det den sidste og altafgørende eksamen, efter vælgernes gav Partido Popular gigantiske dumpekarakterer til kommunal- og regionalvalget i maj. Meningerne om regeringens arbejde og resultater er meget delte i befolkningen. Det samme gælder blandt Spaniens og EU’s mange økonomer.

 
I fuld sneglefart
For Nykredits Sune Worm Mortensen er udviklingen i spansk økonomi en solstrålehistorie.
“Set udefra har Spanien på blot fire år fået vendt en kæmpe nedtur til optur. Og landet er i dag det EU-land, der vækster mest,” fortæller den danske økonom.
Han hæfter sig ved, at Spanien i år får en vækst på mellem 3 og 3,5 procent og at perspektiverne for 2016 og 2017 ser mindst lige så gode ud.
Han mener, væksten er reel og ikke blot nogle oppustede tal forud for det kommende valg.
“Jeg kan ikke gå tallene efter i sømmene, og se om den reelle vækst hedder 3,2 eller 3,4 procent, men jeg kan bruge min sunde fornuft og se harmonien i væksttallene og de positive historier, vi får fra erhvervslivet. Rigtig mange spanske virksomheder er i markant fremgang, og investorerne har for alvor rettet blikket mod Spanien,” siger Sune Worm Mortensen og understreger, at der virkelig sker noget i Spanien nu.
På universitetet i Alcalá de Henares nær Madrid sidder hans spanske kollega José Carlos Diéz. Det er på spansk tv, han er blevet kendt. Og han sår ikke tvivl om landets vækst- og arbejdsløshedstal, men understreger, at udgangspunktet for de nye tal er lavt, fordi bundniveauet i spansk økonomi var meget lavt, da Partido Popular kom til magten for fire år siden.
“Spanien havde negativ vækst i nogle år og EU’s højeste arbejdsløshed. Det er kun positivt med ny vækst og faldende ledighed, men der går mange år, før vi kommer ud af krisen, fordi det hul, vi røg ned i, var så dybt. Sagt på en anden måde: Det går fremad, men med sneglefart. Og den vækst, vi ser nu, er ikke noget, menigmand mærker,” forklarer José Carlos Diéz, som altid gør en dyd ud af at understrege sin politiske uafhængighed. Til gengæld er han ikke bleg for at lange ud efter de politikere, som, han mener, har taklet den økonomiske krise forkert. “Den siddende regering har kun tænkt på nedskæringer. Det har der absolut også været brug for, men skal der gang i Spanien, skal der også investeres og genereres noget omsætning. Og her har Rajoy og hans folk skuffet fælt,” mener den spanske økonom, som tvivler på, om regeringen er klar over, hvilke sociale problemer den omfattende sparepolitik har ført med sig.
“700.000 spaniere står i dag uden nogen form for understøttelse, og vi har en kæmpe gruppe langtidsledige på 45-50 år, som sandsynligvis har haft deres sidste job,” forudser Jose Carlos Diéz.
Om den økonomisk stramme politik har været, og er, vejen frem for Spanien er et yderst kompliceret spørgsmål. Også for Sune Worm Mortensen.
“Det er et så ømt punkt, at det næsten er religiøst. Økonomer er skolet meget forskelligt, og derfor er der meget forskellige meninger om det,” fortæller økonomen fra Nykredit, som dog slår fast, at han mener, Spanien har gjort det rigtige, også selvom det er den hårde vej.
“Frankrig og Italien har ikke taget fat som Spanien. De oplever i dag nulvækst og kommer ikke videre. Omvendt har lande som Island og i Baltikum, præcis som Spanien, gennemført en lang række reformer, der i dag giver resultat.
 
Hjul 1
 
Tror på Spanien
Hans deltagelse på tv skaber altid stor debat og eftertanke. José Carlos Díez er nemlig ikke bange for at tage bladet fra munden. Det ses også i hans bog Hay vida después de la crisis (Der er liv efter krisen) og i hans mange digitale interviews, hvor La Danesa har deltaget. Hans tillid til politikerne kan ligge på et meget lille sted, for han mener, groft sagt, regeringen blot gør, som EU og Angela Merkel befaler, og ingen af disse to har den store forståelse for problemerne i Spanien. I stedet forlænges krisen ved konstant at skære ned på de offentlige budgetter.
Tilsvarende sætter han også gerne det forholdsvis nye parti Podemos på plads. “Får Podemos afgørende indflydelse i en ny regering, bliver det hele endnu værre, for med deres tankegang trækker alle udenlandske virksomheder og investorer sig lynhurtigt ud af landet,” forudser han.
Mens tilliden til politikerne er begrænset. er hans tillid til spanierne derimod stor. Jose Carlos Diéz kommer med et par opsigtvækkende data.
“I 1980 havde vi et arbejdsmarked på 12 millioner personer, hvoraf næsten tre millioner var beskæftiget i landbruget. I 2010, da krisen var på sit højeste, havde vi 18 millioner på arbejdsmarkedet og kun en halv million indenfor landbruget. På bare 30 år er vi gået fra at være et fattigt landbrugsland til et industriland på lige fod med det øvrige Europa. Og siden 90´erne har vi været blandt de lande, der har skabt mest beskæftigelse i verden,” fortæller den spanske økonom, som understreger, at Spanien i dag er meget mere end byggeri og turisme.
“Vores industri klarer sig rigtig fint, og indenfor forskning og udvikling har unge spaniere og nye spanske virksomheder slået igennem. Skal vi fortsat være med fremme, skal der investeres og ikke skæres i fremtiden,” mener José Carlos Diéz, som i sin bog netop nævner uddannelse og bedre vilkår for iværksættere som nogle af elementerne for at få gang i Spanien. Blandt andre omfattende tiltag nævner han en mere effektiv skatteopkrævning, større pres på bankerne for at få solgt ud af deres boliglagre og mere flow i kreditgivningen, samt en samlet EU-plan, som stimulerer forbruget. Ikke omvendt.”
Sune Worm Mortensen deler sin spanske kollegas tillid til nationen, og mener også, det er vigtigt, Spanien spiller sine kort rigtigt.
“Med en gæld på nær de 100 procent af BNP og et offentligt budgetunderskud på fire til fem procent, er det alfa omega at udnytte sine muligheder optimalt. Den fælles mønt indskrænker også mulighederne for en lokal finanspolitik gevaldigt,” forklarer økonomen fra Nykredit, som ikke tøver med at bekræfte, at Spanien atter er på ret kurs. “Og landets eksportvirksomheder har en lys fremtid takket være de tætte bånd og unikke muligheder i de mellemamerikanske og sydamerikanske lande som Mexico og Chile, der lever på en god vækstbølge,” mener Sune Worm Mortensen.
 
Julevalget
Uanset hvem man er, og hvad man mener, skal de 37 millioner stemmeberettigede spaniere i december tage stilling til landets fremtid. Mens José Carlos Díez ønsker nye reformer og tiltag for at få endnu mere gang i hjulene, ligger Sune Worm Mortensen vægt på kontinuitet. “Får den siddende regering fire år til, er jeg ikke i tvivl om, det vil være godt for Spanien. Alle økonomer har fra starten vidst, at der for Spaniens vedkommende ikke fandtes nogen mirakelkur, så nu, hvor det endelig går bedre, gælder det om at holde kursen,” mener han, og slår et slag for regeringens evne til at holde landet samlet på samme kurs. “Spanien er et stort og delvist splittet land. De enkelte regioner har store beføjelser, så det er bestemt ikke let at holde alle på samme spor. Det er utvivlsomt lettere at være regeringschef i lille Danmark,” slutter Sune Worm Petersen med et smil på læben.

De bare tal – fra 2012 til i dag

I 3. semester 2012 lå arbejdsløsheden på 25,77 %
I 3. semester 2015 ligger arbejdsløsheden på 21,68 %
Den siddende regering har siden 2012 skabt 359.975 nye arbejdspladser, hvoraf de ca. 120.000 er selvstændige.
I 2012 tjente en spanier i gennemsnit 22.790 euro om året (inkl. feriepenge) mod 22.726 euro i 2014.
I samme periode steg prisindekset (IPC) med årligt 0,5-1,0 % samtidig med at momsen på fødevarer steg fra 8 til 10 % og momsen på andre varer steg fra 18 til 21 %.
 
Kilder: Spansk statistik (INE) og sammenslutningen af erhvervsdrivende (ATA)
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.